België: Europese belasting invoeren

Reya
Icoon EU nieuws De Belgische regering ziet een Europese belasting wel zitten. Dit verklaarde de Belgische minister van Buitenlandse Zaken De Gucht in het Vlaamse tv-programa De Zevende Dag. De Europese belasting zou moeten komen in plaats van de nationale betalingen aan de EU. Eerder stelde GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg ook al EU-belastingen voor. Zij noemde bedrijfsbelastingen als voorbeeld.

Afgelopen vrijdag mislukte het overleg tussen de EU-lidstaten over de EU-begroting. Enkele nettobetalers willen minder aan Brussel betalen, terwijl ook Groot-Brittanië niet de korting op haar afdracht afwil en Frankrijk blijft vasthouden aan de dure landbouwsubsidies, waar vooral dat land van profiteert. Een EU-wijde belasting zou de Unie een dergelijke crisis in de toekomst moeten besparen.

De Gucht kwam eerder deze maand nog in opspraak toen hij premier Balkenende "een mix van Harry Potter en brave stijfburgerlijkheid" noemde. De uitspraken van de minister zorgden voor een kleine diplomatieke rel tussen Nederland en België. Saillant detail voor Balkenende was dat een meerderheid van de Nederlanders het met De Gucht eens bleek te zijn. In het tv-programma uitte De Gucht wederom kritiek op Nederland, dit keer vanwege de positie die Nederland bij de mislukte onderhandelingen over de EU-begroting heeft ingenomen. De Gucht stelde dat Nederland te weinig in Europees belang handelt.