Veel doden bij aanslagen Bagdad en Tikrit

IcoonBij verschillende aanslagen in de Iraakse steden Bagdad en Tikrit zijn zondag zeker 26 mensen omgekomen en enkele tientallen gewond geraakt. In de Iraakse hoofdstad Bagdad kwamen zestien mensen, onder wie zes politieagenten, om en raakten er 29 gewond door een zelfmoordaanslag in een restaurant in de buurt van de zwaarbewaakte Groene Zone, het stadsdeel waar de Amerikaanse ambassade en het Iraaks parlement gevestigd zijn. De dader slaagde er rond lunchtijd in de zware bewaking in de omgeving van het restaurant, dat veel wordt bezocht door politieagenten, te trotseren. Eenmaal in het restaurant aangekomen blies hij zichzelf op. Na de aanslag werd de Groene Zone hermetisch afgesloten.

Ravage na zelfmoordaanslag
De ravage na de zelfmoordaanslag (foto: EPA)


In het westen van Bagdad werden twee politieagenten voor hun woning doodgeschoten terwijl ze net naar hun werk wilden gaan. Ook werd er een aanslag met een autobom gepleegd nabij een sji'itische moskee in het noorden van de hoofdstad. De bom ontplofte op het moment dat een konvooi politiewagens passeerde. Vier mensen kwamen om, 26 raakten gewond, aldus het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken. Een andere aanslag met een autobom, maar dan in Tikrit, ten noorden van Bagdad, had eveneens vier doden tot gevolg, naast achttien gewonden.

De Iraakse autoriteiten claimen intussen de terrorist Abu Younis te hebben gearresteerd. Younis staat bekend als de rechterhand van de Iraakse Al Qaeda-leider Abu Mosab al-Zarqawi, en wordt er van verdacht het brein te zijn achter minstens zestig aanslagen.