Tachtig op ringweg rond grote steden

80 km/u bord De maximumsnelheid op de ringwegen rond de vier grote steden gaat mogelijk in 2007 terug van honderd naar tachtig kilometer per uur. Minister Peijs van Verkeer kondigde vrijdag een versneld onderzoek aan naar deze snelheidsverlaging, die de luchtvervuiling terug moet dringen. Op bepaalde stukken van de Amsterdamse ringweg gaat de verlaging al op 1 november dit jaar in.

Op de maatregel werd eerder aangedrongen door Milieudefensie, onder andere vanwege gevaar voor de volksgezondheid, maar nu in de Randstad nieuwbouwprojecten stilgelegd blijken te moeten worden door overschrijding van de EU-luchtkwaliteitsnormen, heeft het kabinet er een economische prikkel bijgekregen om de luchtvervuiling terug te dringen. In Amsterdam worden onder andere bouwprojecten bedreigd op de economisch belangrijke Zuidas, een potentiŽle internationale toplocatie voor bedrijven.

Het is nog niet duidelijk of de volledige ringwegen onder de maatregel zullen vallen of alleen delen ervan, noch of de snelheidsverlaging permanent zal gelden of alleen op bepaalde dagdelen. Vermoedelijk moet er op de betreffende wegen een extra rijstrook bij om filevorming te voorkomen.


Stikstofdioxideconcentraties in Nederland en Europa