Imams gaan de samenleving in

Jasper (Flumina)
Meki had ons via de nieuws-submit te melden:

Uit de imam-conferentie, die dit weekend in Soesterberg is gehouden, blijkt dat imams, die een specifieke inburgeringcursus hebben gevolgd, actiever willen deelnemen aan de Nederlandse samenleving. Zo zouden de contacten met moslimorganisaties, lokale overheden en andere maatschappelijke organisatie verstevigd moeten worden.

De islamitische geestelijken vinden wel dat er iets tegenover hun inspanningen moet staan zoals meer steun van de Nederlandse staat. Dat geldt met name om het wegwerken van taalachterstanden. Volgens dagvoorzitter Ljamai willen ze ook graag dat de media minder negatief gaan schrijven over imams. "Ze zijn niet allemaal radicaal. Er zijn ook progressieve imams", aldus Ljamai.

De inburgeringcursus voor imams bestaat sinds 2002 als aanvulling op de standaard inburgeringcursus voor nieuwkomers. M. Sini, voorzitter van de stichting Islam en Burgerschap, wil dat deze opleiding blijft bestaan, ook als er een Nederlandse imamopleiding komt. "De Nederlandse imamopleiding moet er komen voor hoogopgeleide moslims die al in Nederland wonen. Voor buitenlandse imams is de specifieke inburgeringcursus waardevol".

De conferentie werd georganiseerd door de stichting Islam en Burgerschap en trainingsinstituut Kontakt der Kontinenten. Er kwamen zeventig imams op af, die het specifieke inburgeringsprogramma hadden gevolgd.