Anti-Joodse film in Turkse moskee

In bepaalde Turkse moskeeŽn in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam wordt een antisemitische film verkocht, zo meldt het tv-programma NOVA vanavond. De film wordt daar ůůk aan kinderen vertoond. De rolprent is van Iraanse makelij en in het Turks nagesynchroniseerd

In de film, 'Zahra's blauwe ogen' (Zahra's Blue Eyes) geheten, draait het om een Palestijns meisje dat door een IsraŽlische militair wordt ontvoerd en verminkt. Haar ogen worden namelijk getransplanteerd om een blind Joods jongetje weer te laten zien.

Naast onvervalste propaganda tegen de staat IsraŽl, wat niet bij de wet verboden is, bevat de film volgens deskundigen anti-Joodse passages die wťl onder het bereik van de strafwet vallen. De film blijkt bovendien bij de moskeeŽn nogal wat vragen op te roepen.


ScŤne uit 'Zahra's blue Eyes''

-
Meer over Zahra's Blue Eyes vind je onder meer hier en hier.

Update 09:33
Het bestuur van de Nederlandse Islamitische Federatie (NIF) in wiens moskeeŽn de film te koop wordt aangeboden, ziet vooralsnog geen redenen om de film te verbieden. Voorzitter Mehmet Yaramis zegt af te wachten of de rolprent in strijd is met de Nederlandse wet. Wel zei hij dat de vertoning aan kinderen niet gewenst is, omdat de film teveel sentimenten en geweld bevat.

De voorzitter van Milli GŲrŁs, Haci Karacaer, zegt dat de verkoop in de aan zijn stichting gelieerde Amsterdamse Aya Sofia moskee een incident betreft. Hij heeft verdere verspreiding van de film via hun moskeeŽn verboden. Sowieso mogen er geen antisemitische zaken worden verspreid door Milli GŲrŁs moskeeŽn, zo verklaarde Karacaer.

Het Openbaar Ministerie heeft laten weten dat de film ''haar belangstelling'' geniet, maar heeft nog geen actie aangekondigd.