FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 12 maart 2005

Tikfoutje leidt tot paniek

Icoon opmerkelijk nieuwsWat een tikfoutje al niet kan veroorzaken. Een website van het Amerikaanse congres meldde dat de Verenigde Staten in de jaren zestig kernproeven uitvoerde in 'Sudan'. De geschrokken minister van Buitenlandse Zaken van het Afrikaanse land gelastte vervolgens onmiddelijk een onderzoek naar het bericht.

Soedan, dat voor grote delen bestaat uit woestijn, zou in de jaren vijftig en zestig vermoedelijk als ideaal zijn gezien voor kernproeven, die toen nog voornamelijk bovengronds plaatsvonden. De VS testten echter niet in Afrika, maar in Sedan, in de Amerikaanse staat Nevada. Amerikaanse diplomaten konden de Soedanese regering geruststellen en boden hun verontschuldigingen aan voor de verwarring.

Atoomkrater in de buurt van Sedan, Nevada
Een krater bij Sedan, Nevada, veroorzaakt door een atoomproef in 1962

Lindsay Lohan: 'Ik rommel niet met Bruce'

Icoon Showbiz nieuwsDe jonge actrice Lindsay Lohan ontkent iets te hebben met collega-acteur Bruce Willis. Tijdens de première van Willis' nieuwste film Hostage zouden de twee volgens aanwezigen elkaar nauwelijks met rust hebben kunnen laten. De manager van de 18-jarige Lohan stelt echter dat de actrice slechts beroepsmatig in de 49-jarige Willis geïnteresseerd zou zijn.

Lohan zou Willis als producer willen voor haar volgende film 'Just My Luck'. De beide acteurs zouden elkaar op de premièreparty van Hostage voor het eerst ontmoet hebben. Verschillende ooggetuigen meldden echter dat Lohan en Willis nauwelijks van elkaar af konden blijven, en dat de Die Hard-acteur zelfs de broek van de tieneractrice omlaag trok om de aanwezigen een getatoeëerde rechterbil te showen. Na afloop van het feest vertrokken Lohan en Willis met een select groepje anderen naar een afterparty op de hotelkamer van Willis.

Bruce Willis en Lindsay Lohan
Lindsay is 'slechts beroepsmatig' in collega Willis geïnteresseerd

Verdonk wil Antillianen sneller uitzetten

Icoon politiek binnenland nieuws Als het aan minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie ligt, dan worden Antillianen die na drie maanden geen vast werk of huis hebben, of geen studie doen, Nederland uitgezet. Het plan van Verdonk zet de verhoudingen binnen het kabinet op scherp.

Zo zijn de Ministers Donner van Justitie en De Graaf van Koninksrijksrelaties tegen de voornemens van Verdonk. Omdat Antillianen een Nederlands paspoort bezitten, kunnen ze niet eenvoudig Nederland worden uitgezet.

Al langere tijd wil de Tweede Kamer dat er een strengere toelatingsregeling komt. Zo zijn Antilliaanse jongeren doorgaans vaker werkloos of crimineel. Het zou op dit moment gaan om enkele honderden Antillianen.

Man gooit huisgenoot van balkon

pven had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuws In Tilburg heeft een 38-jarige man zijn huisgenoot van een balkon vanaf de tweede etage naar beneden gegooid. Het slachtoffer, een 40-jarige man, is met hersenletsel in het ziekenhuis opgenomen. Het incident vond vrijdagavond plaats in de Jupiterstraat.

De twee hadden bij vrienden wat bier zitten drinken. Omstreeks half twee riep de verdachte dat hij zijn huisgenoot van het balkon ging gooien. Geen woorden maar daden: hij deed dit meteen en smeet de man naar beneden.

Vervolgens vluchtte de verdachte weg, maar kon binnen dertig minuten worden aangehouden. Hij wordt verdacht van zware mishandeling.

'Eeuwig' verjaardagscadeau voor paus

Icoon Buitenlands nieuws Paus Johannes Paulus II zal dit jaar voor zijn 85e verjaardag, op 18 mei, een bijzonder cadeau krijgen. Naar hem zal een Italiaanse bergtop in de Apenijnen worden vernoemd. De berg van 2424 meter hoogte heeft momenteel nog geen officiële naam.

Op de berg staat een kapel uit de Middeleeuwen die binnenkort bereikbaar zal worden door de aanleg van een nieuw pad.

De paus ligt sinds 24 februari in het ziekenhuis. Functionarissen van het Vaticaan verwachten dat de kerkvorst voor pasen weer terug zal zijn in zijn paleis. Waarschijnlijk zal de paus dan het traditionele 'Urbi et Orbi' uitspreken.

Echtgenote steekt man neer bij ruzie

Icoon Binnenlands nieuws Een echtelijke ruzie in het Limburgse Maastricht is deze ochtend flink uit de hand gelopen. Een 39-jarige man liep daarbij steekwonden op, vermoedelijk afkomstig van zijn 36-jarige vrouw. De echtgenote is aangehouden, zo maakte de regiopolitie Limburg Zuid bekend.

De vrouw stak de man neer in hun woning. Hun drie kinderen zijn elders ondergebracht. Wat de toedracht van de steekpartij is, wordt nog onderzocht.

Uitslagen HCE (12/03/05)

Vanavond werden er drie wedstrijden gespeeld in de Holland Casino Eredivisie. De uitslagen vind je hieronder.

Willem II - FC Den Bosch (2-1)
37' v.d.Laak (pen) 0-1
74' Denissen 1-1
86' Caluwé 2-1

Rood: Uneken (FDB, neerhalen doorgebroken tegenstander/12')
Geel: Moens (Wil), Reuser (Wil), Janssen (FDB)

SC Heerenveen - RKC Waalwijk (1-2)
78' Oost 0-1
82' Samaras 1-1
85' Putter 1-2

Geel: Schreuder (RKC)

NAC Breda - Vitesse (1-2)
23' Amoah 0-1
80' Knopper 0-2
84' Boussaboun 1-2

Geel: Diba (NAC), Penders (NAC), Yakubu (Vit)

Bekijk de huidige stand

Halsema: 'CDA en VVD voeden angst'

pberends had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon politiek binnenland nieuws GroenLinks-leider Femke Halsema uit felle kritiek op regeringspartijen CDA en VVD. Volgens haar stapelen de fractieleiders Verhagen en Van Aartsen "angstbeeld op angstbeeld" over het gevaar van islam en terrorisme. Halsema uit haar ongenoegen in een vraaggesprek met het NRC Handelsblad.

Volgens Halsema hebben de twee regeringspartijen zich meester gemaakt van "een grote mate van hysterie." Dit is volgens de politica onverantwoord en zouden politici bij zichzelf te rade moeten gaan hoe hun uitlatingen overkomen op de Nederlandse bevolking.

Halsema haalt in het vraaggesprek naar diverse politici uit. Zo verwijt ze minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie onder meer dat ze moslims stigmatiseert en kwetst, daarbij refererende naar haar opmerking over het incasseringsvermogen. Ook VVD-Kamerlid Hirsi Ali krijgt ervan langs. Halsema: "Wat zou het een verademing zijn als zij eens wat meer anti-man werd en wat minder anti-islam."

De GroenLinks-leider is van mening dat de 'hysterie' van de regeringspartijen past in een 'neoconservatieve agenda', waarbij grondrechten in toenemende mate 'een politiek instrument in handen van de macht' worden. Halsema: Het gaat gepaard met nieuwe hiërarchische verhoudingen, met de roep om nieuw leiderschap. Zij geven uitdrukking aan een cultuur die geen nieuwkomers verdraagt."

Moderne slavernij in Nederland aangetoond

calvobbes had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuws Al geruime tijd ronselen West-Afrikaanse benden duizenden Afrikanen om ze in Nederland onder zeer slechte omstandigheden te laten werken. De SIOD spreekt daarom van moderne slavernij. De bendes uit Nigeria en Ghana verdienen daarmee miljoenen aan de uitbuiting van de illegalen.

De benden nemen altijd tweederde van het loon in beslag waardoor de illegaal meestal maar 2 euro per uur krijgt voor het ongeschoolde werk in de tuinbouw, slachterijen en de schoonmaakbranche.

De illegalen hebben daarnaast ook te kampen met slechte werkomstandigheden. Volgens de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) zijn deze vaak extreem slecht. Zo moeten de illegalen bijvoorbeeld werken in fabrieken met een snellere lopende band, hoge temperaturen of met overschreden geluidsnormen.

Ook is het is niet ongewoon dat één bed door drie mensen wordt beslapen, elk voor acht uur per dag. De slachtoffers krijgen niet eens een gewone stoel. Sommige illegalen huren dan een losse stoel voor 150 euro per maand.

De illegalen zijn uiteindelijk volkomen afhankelijk van de benden voor huisvesting en de nodige papieren. Ook kunnen ze zich financieel niet losmaken uit het netwerk omdat ze veel geld moeten betalen. Volgens het SIOD accepteren de Afrikaanse illegalen het allemaal omdat het blijkbaar erger is om teruggestuurd te worden.

Nivea dagcrème fluoresceert in blacklight

Een anonieme FOk!ker had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Weird nieuws Nivea Natural Booster crème heeft een fluorescerende werking in het blacklight dat vaak wordt gebruikt in discotheken. Dat heeft een vrouw onlangs aan den lijve ondervonden: haar hele gezicht lichtte op door de UV-straling van het blacklight.

Het tv-programma Kassa legde de lijst met ingrediënten van Nivea Natural Booster voor aan de scheikundige Lida Schoen. Zij vertelde dat de crème fluoresceert door de UV-filters die in de crème aanwezig zijn. Het gaat hier om de ingrediënten: Phenylbenzimidazole Sulfonic Acid (zonnefilter, UV-b) en om Disodium Phenyl Dibenzimidazole Tetrasulfate (zonnefilter UV-a). Beiden zijn volgens het cosmeticabesluit toegestane zonnefilters, dus niet gevaarlijk.

Nivea zegt niet bekend te zijn met dit verschijnsel. De crème zal aangepast worden. Op de verpakkingen die binnenkort in de winkel komen te liggen komt de mededeling te staan dat de crème kan fluoresceren in blacklight.

Opvolger N-gage op E3

Twee dagen nadat bekend werd dat Nokia doorgaat met de N-gage hebben ze aangekondigd dat ze zelfs met een opvolger zullen komen. De N-gage 2 zal gepresenteerd worden op E3, waardoor het aantal nieuwe consoles op die show op vier komt. Microsoft, Sony en Nintendo zullen op die show ook hun nieuwe consoles aan het publiek tonen.

De originele N-gage kwam in oktober 2003 uit en had een beetje een moeizame start. Al na twee weken had Nokia de prijs verlaagd naar 100 dollar. Hackers vonden al snel een manier om de games van de N-gage op andere systemen te spelen en het ontwerp was ook niet heel logisch (denk aan het verwijderen van de batterij om een spel te wisselen). Een half jaar na de launch van de N-gage kwam Nokia met de N-gage QD. Dit zorgde voor een iets betere verkoop. Tot op dit moment zijn er 1,5 miljoen units verkocht.

De nieuwe N-gage zal ook games krijgen die makkelijk voor even te spelen zijn. De meerderheid van mobiele gamers willen namelijk spellen die niet te veel tijd vergen, maar wel leuk zijn om even snel te spelen. Ook zal er gewerkt worden aan de grafische kwaliteiten van de opvolger. Nokia zegt marktleider te willen worden en is klaar voor die uitdaging.

"[...]
"The technology behind these devices has a lot in common with the computing power in '96 and '97, in those years, you saw an explosion in technology and we're facing one of those in our industry now."
[...]"


Reus krijgt nieuwe maat 62 schoeisel

Scootmobiel had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuws De langste man ter wereld die uit het kleine Oekraïense dorp Podolyantsy komt, vlakbij Tsjernobyl, krijgt nieuwe schoenen aangeboden die vervaardigd zijn in België. De Oekraïner Leonid Stadnik is 2,55 meter lang en heeft schoenmaat 62. In zijn eigen land kan hij moeilijk aan passend schoeisel komen.

Stadnik heeft dringend behoefte aan een paar werkschoenen en sandalen om op het platteland te kunnen werken. De Belgische schoenmakers zijn nu bereid geweest om gratis schoenen voor de man te maken.

In mei reist een groep schoenmakers af naar Oekraïne om Stadniks voeten te meten. In oktober zouden de schoenen klaar moeten zijn, zo meldde de stichting Schoeninfo van de zelfstandige schoenhandelaars in Belgisch Limburg.


De Oekraïner Leonid Stadnik is maar liefst 2,55 meter lang

Jol is geruchten zat

Tegenover het persbureau Reuters heeft Martin Jol verklaard dat hij hoopt dat Ajax snel een nieuwe coach zal presenteren, omdat hij de geruchten over een mogelijke overstap van hem naar de Amsterdammers nu wel zat begint te worden.

Ondanks geruchten die anders doen geloven, heeft Martin Jol nogmaals benadrukt dat het uitgesloten is dat hij de overstap naar Ajax maakt. 'Ik heb het hier te veel naar mijn zin voor' aldus de coach. Daarnaast hoopt hij binnenkort een nieuwe en verbeterde verbintenis bij Tottenham Hotspur te tekenen.

Eerder vandaag maakte het AD bekend dat Ajax een enorme transfersom aan de Spurs zou moeten betalen als ze Jol aan willen trekken. Met de overgang zou in totaal zo’n 6 miljoen Euro gemoeid zijn.

Verdachte rechtbankdrama Atlanta aangehouden

Icoon Buitenlands nieuws De vermoedelijke dader van het drama in een rechtbank in het Amerikaanse Atlanta is vandaag aangehouden. Dat heeft de politie zaterdag gemeld. De man schoot vrijdag drie mensen dood, waaronder een rechter. Diverse andere mensen raakten gewond. Direct na de schietpartij startte de politie een grootschalige klopjacht, waarbij honderden agenten betrokken waren.

De 33-jarige man moest voorkomen voor verkrachting en ontvoering. Tijdens de rechtszaak pakte hij het pistool van de plaatsvervangende sheriff af, en begon daarmee te schieten. Daarbij kwamen de rechter, een griffier en een agent om het leven en raakten enkele anderen gewond.

Na de schietpartij ging de man er vandoor. Het lukte hem om de uitgang van het gebouw, acht verdiepingen lager, te bereiken. Daar stal hij een auto en ging er vandoor. De politie sloot direct het gebied af, en ontruimde enkele scholen uit angst voor een gijzeling.

Hij zou uiteindelijk zijn opgepakt kort nadat hij een aantal mensen in een appartement had gegijzeld. Mogelijk heeft de man nog een vierde moord op zijn geweten. De politie onderzoekt namelijk momenteel of hij ook betrokken was bij de moord op een douanebeambte tijdens zijn vluchtpoging.

Kinderboekenschrijver misbruikte 25 jongens

pberends had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuws Een Belgische schrijver van kinderboeken, Guido Laenen, is afgelopen vrijdag in Mechelen veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar wegens ontucht met 25 minderjarige jongens. Laenen organiseerde jeugdprojecten bij hem thuis voor de tv-omroep VRT. Daar heeft hij de jongens misbruikt. Dit gebeurde tussen 1978 en 2002.

"We sliepen samen, gingen samen in bad of onder de douche en masseerden elkaar", zo heeft de veroordeelde schrijver in het strafdossier gemeld. Volgens de rechtbank maakte Laenen misbruik van zijn positie als bekende schrijver en regisseur tegenover zijn slachtoffers.

In 1973 was de schrijver al eerder veroordeeld wegens aanranding van veertien leerlingen op de school waar hij werkte.

'Pamflet van Geert Mak zit vol fouten'

Geert MakBestsellerauteur en 'selfmade'-historicus Geert Mak heeft toegegeven dat hij zijn spraakmakende boek 'Gedoemd tot kwetsbaarheid' slordig heeft geschreven. In het manifest, waarvan er al zo'n 65.000 exemplaren zijn verkocht, gaat hij zeer kritisch in op de situatie in Nederland na de moord op Theo van Gogh. Daarbij schuwt de auteur vergelijkingen als met de jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog, of Hitlers propaganda-machine niet.

Mak is een van Nederlands best verkopende auteurs. Hij schreef de bestsellers 'Hoe God verdween uit Jorwerd', 'De eeuw van mijn vader' en 'In Europa'. Vorig jaar ontving hij de NS Publieksprijs en werd hij gekozen tot historicus van het jaar.

Critici hebben de afgelopen weken al vaker uitgehaald naar Maks manifest, dat hij schreef uit bezorgdheid om het politieke klimaat in Nederland na de moord op Van Gogh. Hij ligt vooral onder vuur omdat hij de film Submisson Part 1 - die Van Gogh maakte Ayaan Hirsi Ali - vergelijkt met de beruchte antisemitische film 'Der ewige Jude', die in 1940 werd gemaakt op last van de Duitse minister voor propaganda Joseph Goebbels.

Mak stelt nu dat hij dit nooit zo had moeten opschrijven: ''Had ik het alsjeblieft maar nooit zo gedaan. Maar het is wel zo dat mijn uitspraken over Submission op een bizarre manier uit hun verband worden gerukt.'' Over zijn meest recente werk blijkt de auteur nu zelf ook kritischer te worden: ''Alle discipline, waarmee ik andere boeken geschreven heb, heb ik hier losgelaten.''

Carel Brendel, redacteur van het Algemeen Dagblad, onderwierp 'Gedoemd tot kwetsbaarheid' aan een minutieus onderzoek. Hij constateert dat het boek bol staat van fouten, onbewezen stellingen en twijfelachtige vergelijkingen met fascisme en jodenvervolging. Hij stelde een brief met maar liefst 50 vragen op, die hij naar Mak stuurde. De schrijver weigert echter in te gaan op de vragen, omdat hij besloten heeft tot ''een radiostilte''. Hij liet wel weten onder de indruk te zijn van de vragenlijst.

Enkele vragen van Brendel:

Vraag 9: ''U haalt via het Deense blad Politiken de Kristallnacht erbij. Waarom schrijft u niet dat de Kristallnacht een door de overheid georganiseerde klopjacht was, waarbij de brandstichters vrijuit gingen. In Nederland ging het bij de brandstichtingen in moskeeën om kleine groepjes losse individuen, die vervolging door justitie moesten vrezen en door iedereen werden veroordeeld, ook door Geert Wilders. Waarom wijst u niet op deze levensgrote verschillen?''

Vraag 12: ''Op bladzijde 18 schrijft u dat er na de moord op Van Gogh weinig oog was voor het optreden van burgemeester Cohen en wethouder Aboutaleb. Is het u ontgaan dat alle media uitgebreid verslag hebben gedaan van hun optreden?''

Vraag 29. '' Meent u echt dat de taal in het debat na de moord op Van Gogh kan worden vergeleken met de taal van het Derde Rijk, zoals U op bladzijde 59 schrijft. Kunt u voorbeelden noemen van mensen die op dit moment naar de taal van het Derde Rijk handelen?''

Vraag 40: ''Op pagina 76 schrijft u: 'Wat hier en daar losjes geroepen wordt, wat een columnist opschrijft, kan ineens werkelijkheid worden, keurig regeringsbeleid, verpakt in nette notas en beschaafde troonredes'.
U haalt daarna Hitler in 1930 erbij. U weet toch wel dat de NSDAP op dat moment met 107 zetels de op een na grootste partij was, dat Hitler al eens een mislukte staatsgreep had gepleegd en met zijn knokploegen grootscheepse straatterreur pleegde tegen politieke tegenstanders? Meent u serieus dat rechtse politici in Nederland een vergelijkbare positie innemen?''


Vraag 48. ''Joden hoefden in de 19de eeuw hun godsdienst of identiteit niet in te leveren, schrijft u op bladzijde 85. Moeten moslims dat nu dan wel doen? Mogen ze opeens geen moskeeën meer bouwen of scholen stichten, of op straat een hoofddoekje dragen? Nu we toch joden en moslims vergelijken: kent u voorbeelden van synagogen in de 19de eeuw, waar rabbijnen tegen hun achterban vertelden dat er van Nederland niets deugde?''

Exploderende televisie eist vier kinderlevens

Icoon Buitenlands nieuwsIn de Egyptische stad Alexandrië zijn gisteravond vier kinderen omgekomen toen de televisie in hun slaapkamer explodeerde. De slachtoffers zijn allen afkomstig uit hetzelfde gezin, de ouders raakten beiden zwaargewond.

De explosie ontstond waarschijnlijk door kortsluiting. De slachtoffers waren tussen de 8 en 17 jaar oud. De ouders raakten zwaargewond nadat zij de brand, ontstaan na de explosie, wilden blussen. Ze liepen brandwonden op meer dan zestig procent van hun lichaam op.

Van der Vaart wil weg

Rafael van der Vaart zegt zijn langste tijd bij Ajax gehad te hebben en toe te zijn aan een nieuwe uitdaging. In een interview met het Parool zinspeelt de international openlijk op een vertrek uit de ArenA.

De middenvelder is bezig aan zijn zesde seizoen bij Ajax en dit seizoen kan hij niet brengen, wat hij in voorgaande seizoenen wel kon laten zien. Daarnaast is de relatie met zowel oud-trainer Ronald Koeman als met het nieuwe interim-duo Ruud Krol – Tonnie Bruins Slot niet optimaal. Onder leiding van de laatste twee coaches heeft Van der Vaart de afgelopen twee wedstrijden plaats moeten nemen op de bank.

Ajax zal ook de voorkeur geven aan een spoedig vertrek van de international. Het contract met Van der Vaart loopt tot en met 2006, maar als de speler komende zomer vertrekt, dan kan de Amsterdamse club nog een aardig transferbedrag incasseren.

Gemeente Rijnwoude doet aangifte tegen burgemeester

bumberklevers had ons via de nieuws-submit te melden:

De Zuid-Hollandse gemeente Rijnwoude heeft aangifte gedaan tegen oud-burgemeester E. Hessing, die betrapt werd op het plegen van fraude met declaraties. Dit heeft loco-burgemeester F. Uljee vandaag bekend gemaakt. Hessing legde zijn functie begin maart al neer.

Hessing werd een jaar geleden benoemd tot waarnemend burgemeester in Rijnwoude. Eerder zat Hessing voor de VVD in de Tweede Kamer. De man heeft toegegeven onjuiste declaraties te hebben ingediend. Dit deed hij voor onder meer reis- en representatiekosten. Volgens de loco-burgemeester betreft het een bedrag van enkele duizenden euro's. De oud-burgemeester zelf beweert dat het om enkele honderden euro's gaat. Hij heeft inmiddels gezegd het geld terug te zullen betalen. Een accountant zal binnenkort bekijken om hoeveel geld het werkelijk gaat.

Bush-sticker leidt tot agressiviteit op de weg

Scootmobiel had ons via de nieuws-submit te melden:

In de Amerikaanse staat Florida is een man aangehouden omdat hij een vrouw van de weg probeerde te rijden. Komt vaker voor, maar de reden was een campagnesticker van president George W. Bush die de vrouw op haar achterruit had zitten.

De man gaf aan dat hij de vrouw begon te achtervolgen nadat zij haar middelvinger naar hem opstak. "Kan best zijn, maar hij zat de hele tijd te bumperkleven en zat constant te toeteren. Ik snapte niet waarmee hij bezig was", verklaarde de vrouw. Toen de man de vrouw van de weg probeerde te rijden hield hij een stuk papier omhoog waarop stond: "Vergeet nooit dat Bush' illegale oorlog duizenden doden in Irak heeft veroorzaakt."

T-A: Nummer drie voor Freire

Rabobank heeft vandaag dubbel feest. Na
Posthuma in Parijs-Nice heeft de Nederlandse bankformatie ook in de Tirreno-Adriatico toegeslagen. Oscar Freire won vandaag de vierde rit, over 160 kilometer van Teramo naar Servigliano, in de massasprint.

De wereldkampioen, die alleen in de eerste etappe van de Italiaanse rittenkoers geklopt werd, versloeg in de massaspurt de Duitser Danilo Hondo (Gerolsteiner) en de Italiaan Fabrizio Guidi (Phonak). Alessandro Petacchi (Fassa Bortolo) kwam er ook vandaag niet aan te pas. De Italiaan eindigde als vijfde.

Met de derde achtereenvolgende zege verstevigt 'Oscarito' tevens zijn leidende positie in het algemeen klassement.

Uitslag vierde etappe:
1.O.Freire (Spa/Rabobank) 160 km in 4u53'27"
2.D.Hondo (Dui/Gerolsteiner) z.t
3.F.Guidi (Ita/Phonak) z.t
4.P.Grillo (Ita/Ceramiche Panaria) z.t
5.A.Petacchi (Ita/Fassa Bortolo) z.t

Algemeen klassement na vier etappes:
1.O.Freire (Spa/Rabobank)in 19u'55"
2.D.Hondo (Dui/Gerolsteiner) + 0.23
3.A.Petacchi (Ita/Fassa Bortolo) + 0.23
4.L.Brochard (Fra/Bouygues) + 0.26
5.F.Guidi (Ita/Phonak) + 0.28

Belgische agent verdacht van moord

calvobbes had ons via de nieuws-submit te melden:

Een Vlaamse politieagent wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op een zes jaar geleden verdwenen student. De 26-jarige agent behoorde destijds tot de groep vrienden van de student.

Afgelopen week werd de man samen met drie collega's aangehouden op verdenking van corruptie en het doorverkopen van in beslag genomen drugs. De burgemeester van Boom, waar de agenten werkzaam zijn, sprak donderdag al van "een zeer ernstige vorm van normvervaging" bij de vier inspecteurs.

Het nieuws over de mogelijke betrokkenheid bij de moord is vandaag door de politie van Boom bevestigd. Daarnaast gaf de advocaat van de verdachte toe dat zijn cliënt de inbeslagname van wapens nooit op het bureau gemeld heeft.

Twee trailers Lego Star Wars

Twee dagen geleden is de demo beschikbaar gekomen en vandaag zijn er nog twee nieuwe trailers bijgekomen.

Lego Star Wars speelt zich af in het Star Wars-universum, maar zoals de naam al zegt is dit geheel in Lego stijl. De eerste drie films komen aan bod, en eindbazen zoals Jango Fett zul je tegenkomen. Maar ook het Pod racen zijn ze niet vergeten en zelfs de X-wings zullen voorkomen in het spel. Het spel zal op 29 april voor de Xbox, PS2 en de PC uitkomen.

De eerste trailer kun je hier (.wmv) en hier (.mov) vinden.
De tweede trailer kun je hier (.wmv) en hier (.mov) vinden.

Achtervolging door doorrijden na ongeluk

bumberklevers had ons via de nieuws-submit te melden:

Op de Antwerpsestraat in Bergen op Zoom zijn gisteravond twee automobilisten gearresteerd. Eén van de twee bestuurders had de andere automobilist aangereden, maar was na het ongeluk doorgereden. De andere automobilist zette daarop de achtervolging in en probeerde de veroorzaker van het ongeval van de weg te duwen.

Toen het tweetal door de politie werd aangehouden bleek bovendien dat de auto van de 'duwer' niet verzekerd was. Zijn rijbewijs is ingenomen.

Parijs-Nice: Posthuma pakt de bloemen in Cannes

Joost Posthuma heeft Rabobank vandaag de eerste zege in Parijs-Nice gebracht. De 24-jarige Hengeloer kwam in de zesde rit, over 184 kilometer van La Crau naar Cannes, solo over de streep. De Duitser Jörg Ludewig (Domina Vacanze) eindigde op ruim een minuut als tweede.

Posthuma had samen met zes andere renners, waaronder de Nederlanders Marc Lotz (Quick-Step) en Bram Schmitz (T-Mobile), al vroeg in de etappe de benen genomen. Toen op de voorlaatste helling van de dag het peloton het tempo omhoog gooide, ging de Duitser Ludewig ervandoor. Hij fietste al snel een voorsprong van circa dertig seconden bijelkaar.

Posthuma liet het er echter niet bij zitten. Op de laatste heuvel van de dag, de Col du Tanneron, reed hij op imposante wijze, zonder dat iemand kon volgen, naar de Duitser toe.

Na de top van de Col du Tanneron stortte de Nederlander zich als een volwaardig daler in de afdaling. Hij sloeg een aanzienlijk gat met de achtervolgende Duitser. Een stuurfout in de afzink verhinderde echter dat Posthuma Ludewig op een onoverbrugbare achterstand kon zetten.

Met nog ongeveer tien kilometer voor de boeg wist Posthuma de Duitser eindelijk van zich af te schudden. Ludewig probeerde nog aan te pikken, maar kwam niet meer tot bij het wiel van de jonge Nederlander.

Solo, en dol enthousiast, kwam Posthuma vervolgens over de streep in het zonnige Cannes. Op schitterende wijze bekroonde hij zo zijn lange vlucht.

In het algemeen klassement blijft Bobby Julich (CSC) aan de leiding staan. De Amerikaan kwam tijdens de etappe van vandaag in het peloton over de meet. Julich verdedigt morgen in de zware slotetappe, over 135 kilometer in en rondom Nice, een voorsprong van negentien seconden op de Spanjaard Constantino Zaballo en twintig op de Spanjaard Alejandro Valverde.

Uitslag zesde etappe:
1.) Joost Posthuma (Ned/Rabobank) 4.41.24
2.) Jörg Ludewig (Dui/Domina Vacanze) + 1.11
3.) Aaron Kemps (Aus/Liberty Seguros) +1.43
4.) Cyril Dessel (Fra/AG2R) z.t
5.) Thomas Ziegler (Dui/Gerolsteiner) +3.10

Algemeen klassement na zes etappes:
1.) Bobby Julich (VS/CSC) in 19u03'44"
2.) Constantino Zaballo (Spa/Saunier Duval) + 0.19
3.) Alejandro Valverde (Spa/Illes Balears) + 0.20
4.) Jens Voigt (Dui/CSC) +0.44
5.) Jörg Jaksche (Dui/Liberty Seguros) + 0.45

Eigenaar Secuprofs verdacht van drugssmokkel

Roel_Jewel, Sub_Rosa en bumberklevers hadden ons via de nieuws-submit te melden:

De eigenaar van Secuprofs uit Gemert wordt verdacht van drugshandel. Het bedrijf beveiligt in Nederland hooggeplaatste personen. Op de website van Secuprofs staat dat het bedrijf persoonsbeveiliging verzorgde voor leden van het Koninklijk Huis, sporters, zangers, politici, advocaten/juristen/rechters en diplomaten.

De man zou samen met anderen drugsgeld in de inmiddels failliete luchtvaartmaatschappij Air Holland hebben geïnvesteerd. Volgens het NRC Handelsblad zit de eigenaar op dit moment vast in Brazilië. Daar werd hij vorig jaar september opgepakt met 50.000 xtc-pillen. Eerder die maand was hij in Den Haag al betrapt met zo'n 85.000 pillen.

Will Wright praat over zijn nieuwste game

Will Wright, de oprichter van Maxis en bekend van onder andere SimCity en The Sims, heeft in zijn speech op de Games Developers Conference een nieuwe titel aangekondigd die erg hoge ogen gooide.

De titel die hij aankondigde was Spore. In dit spel volgt je de gang van het leven vanaf het allerprilste begin als eencellig organisme tot uiteindelijk het verkennen en veroveren van andere planeten. De gameplay zal constant veranderen terwijl het leven steeds verder evolueert. Het reikt van het simpel opeten van andere beestjes tot een soort civilization.


Will Wright met een van zijn creaties

Will Wright heeft nog niks bekend gemaakt over een releasedate, beschikbare platformen en een publisher. Het kan dus nog wel even duren voordat we deze titel in de schappen zien liggen. Al met al blijft het allemaal nog erg vaag, maar met een kapitein als Will Wright aan het stuur kan het bijna alleen maar goed worden. Binnenkort zullen er meer details over de game naar buiten komen, dus we houden je op de hoogte!

NBA: Bucks verliezen van Dallas

De Milwaukee Bucks lijken steeds verder verwijderd van een plaats in de play-offs. De Dallas Mavericks waren met 112-110 te sterk voor onze landgenoot Dan Gadzuric en de Bucks. Gadzuric kwam tot zeven punten en zes rebounds.

De Bucks begonnen redelijk aan de wedstrijd en gingen met een voorsprong van twee punten de rust in, 59-57. Maar de Mavericks beslisten de wedstrijd in het derde kwart door de score naar 88-83 in hun voordeel te tillen. In de laatste minuut kwam de zege nog bijna in gevaar, maar door goed verdedigen van veteraan Darrell Armstrong kon Michael Redd niet tot scoren komen. Het was voor Dallas pas de tweede overwinning in de laatste zes wedstrijden.

Dirk Nowitzki werd topscorer bij de Mavericks met 29 punten, Jason Terry kwam tot 28 punten. Bij de Bucks werd Michael Redd wederom topscorer met 33 punten, Desmond Mason scoorde er 20.

Overige uitslagen:

Toronto Raptors - Atlanta Hawks: 112-116 (OT)
Charlotte Bobcats - Philadelphia 76ers: 80-112
Orlando Magic - Minnesota Timberwolves: 101-96
Indiana Pacers - Golden State Warriors: 101-83
Boston Celtics - Detroit Pistons: 115-113 (2OT)
Utah Jazz - Memphis Grizzlies: 82-94
Sacramento Kings - LA Clippers: 113-112
Seattle Supersonics - Chicago Bulls: 100-97

F2005 toch in Bahrein in actie?

Er bestaat een grote kans dat de nieuwe Ferrari, de F2005, toch eerder wordt ingezet dan aanvankelijk de bedoeling was. De auto is afgelopen week intensief getest door Luca Badoer, die erg enthousiast is over de nieuwe wagen.

Het feit dat Ferrari Michael Schumacher in Maleisië niet met een nieuwe motor laat rijden, wat wel toegestaan is gezien het uitvallen van de Duitser in de vorige race, betekent dat er in Bahrein wel met een nieuwe motor kan worden gereden. De motor die in de F2004M wordt gebruikt, kan niet in de F2005 worden gemonteerd, aangezien de bevestigingspunten voor de motor in het nieuwe chassis op een andere plaats zitten. Als Ferrari in Maleisië een nieuwe motor zou inzetten, zou de nieuwe wagen dus niet vóór de Grand Prix van San Marino kunnen worden ingezet.

Testcoureur Luca Badoer heeft de afgelopen week vele honderden kilometers met de F2005 afgelegd op Jerez. Hij is lyrisch over de nieuwe auto en zegt dat de F2005 stukken beter is dan de wagen van vorig jaar. Volgende week krijgen de tests een vervolg op het circuit van Fiorano.

NBA: Rockets verslaan Suns

De Phoenix Suns hebben in eigen huis een pijnlijke nederlaag geleden. De Houston Rockets waren met 127-107 te sterk. Het was de grootste thuisnederlaag van het seizoen voor de Suns.

Tot rust ging de wedstrijd redelijk gelijk op, en na 24 minuten gespeeld te hebben was de score dan ook 60-60. In het derde kwart namen de Suns echter het heft in handen en namen een voorsprong met 81-67. De Rockets vochten zich echter terug tot 91-90. Bij de stand van 96-95 was het echter gedaan met de voorsprong van de Suns. De Rockets scoorden 14 punten op rij en gaven de wedstrijd daarna niet meer uit handen. In het vierde kwart scoorde Houston 41 punten tegenover maar 17 punten van Phoenix.

Tracy McGrady was de gevierde man bij Houston met 38 punten. Yao Ming had 27 punten en 22 rebounds, het beste uit zijn carrière. "Door de Suns op 17 punten in het laatste kwart te houden, hebben we laten zien hoe goed we verdedigend mee kunnen met de top," vertelde McGrady. "I have to give credit to my big fella (Yao Ming red.). Zo goed heb ik hem nog niet zien spelen dit jaar."

Bij Phoenix kwam Amaré Stoudemire tot 31 punten en tien rebounds. Steve Nash liet 10 punten en 10 assists noteren. De Suns moesten Shawn Marion missen met een blessure.

Afdoen helm kost Belgen startverbod

Axel Merckx en Johan Vansummeren zijn een uur na de etappe van gisteren uit Parijs - Nice gezet. Reden was dat ze voor de laatste beklimming hun helm hadden afgezet.

Per 1 januari heeft de UCI het reglement veranderd ten aanzien van het dragen van helmen. Ook bij een finish bergop moet de helm door de renners worden opgehouden. Merckx en Vansummeren waren daarvan niet op de hoogte en hebben hun helm bij de slotklim op de Mont Faron afgedaan. Reden voor de wedstrijdleidng om de renners uit de koers te zetten en 100 Zwitserse frank (63 euro) boete te geven.

Ploegleider Herman Frison van Davitamon - Lotto reageerde teleurgesteld op de uitsluiting van zijn renners: "Blijkbaar is het UCI-reglement veranderd. In tegenstelling tot vorig jaar mag een renner zijn valhelm op een beklimming niet meer afdoen. In de Spaanse rittenkoers Ruta del Sol, in februari, mocht het wel nog. Nu niet meer, blijkbaar. Een gesprek van anderhalf uur met de UCI heeft niets opgeleverd. Mijn renners moeten dus huiswaarts. We hebben ook opgemerkt dat het in de Ruta del Sol wél mocht, maar tevergeefs. Het reglement werd toen gewoon niet toegepast."

Ook Axel Merckx reageert ontgoocheld: "Ik wist echt niet dat dit niet mocht. Ik, die zelfs op training een helm draag! Toen buschauffeur Danny in 't Ven riep dat ik mijn helm moest afgooien, aarzelde ik geen moment. Niemand heeft mij gezegd dat het reglement veranderd is. En zeggen dat ik altijd al een voorstander ben geweest van verplichte helmdracht. Dit is een ramp. Net nu we dicht bij mij thuis in de buurt kwamen. De voorbije drie dagen is er door de sneeuw nauwelijks gekoerst. Ik kon het slotweekend goed gebruiken met het oog op Milaan-Sanremo. Nu begrijp ik wel wat Eric Dekker riep toen hij mij voorbij reed. Hé, Axel, dat mag niet."

Zakenman biedt miljoen om comapatiënte in leven te houden

Icoon Buitenlands nieuwsEen Californische zakenman heeft één miljoen dollar geboden aan de man van een comapatiënte om het leven van de vrouw te redden. Michael Schiavo voerde jarenlang een juridische strijd om zijn echtgenote Terri te laten sterven. Hij heeft onlangs toestemming gekregen zijn vrouw los te koppelen van de voedingsmachine die haar in leven houdt.

Zakenman Robert Herring wil dat Schiavo de beslissing over Terri's toekomst bij haar ouders legt, die haar in leven willen houden. Ondanks dat artsen stellen dat de vrouw in een onomkeerbare coma leeft geloven haar ouders dat zij ooit zal ontwaken. Herring denkt dat stamcelonderzoek op termijn genezing kan brengen voor comapatiënten. Schiavo heeft zijn bod echter afgewezen.

Terri Schiavo, nu 41, raakte vijftien jaar geleden in een coma nadat een hartaanval leidde tot zuurstoftekort in de hersenen.

Geredde wintersporters krijgen hoge rekening

calvobbes had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuws De vijf Nederlandse snowboarders, die afgelopen donderdag met een helikopter van een berg gered moesten worden, staat een dure rekening te wachten. De reddingsactie in het Oostenrijkse Zillertal gaat hen elk 6500 euro kosten, zo maakte Christian Wierer van de hulpdienst Bergrettung Tirol bekend.

Onzeker is voor de Nederlanders of ze deze kosten bij hun verzekeraar kunnen verhalen, aangezien ze doelbewust van de piste afweken. Wierer, die leiding gaf aan de operatie, noemt het gedrag van de Nederlanders zeer onverantwoord. "Ze zijn van de piste afgeweken op een heel gevaarlijke plek. Er was een groot risico op lawines."

Woensdagmiddag strandden de Nederlanders en kwamen wegens lawinegevaar vast te zitten. Reddingswerkers hielden tijdens de nacht contact met de Nederlanders via een mobiele telefoon. Op die manier werd de vijf onder andere duidelijk gemaakt hoe ze een hol in de sneeuw moesten maken, om zichzelf tegen het weer te beschermen. Toen de wintersporters donderdagochtend eindelijk bereikt werden, waren ze volgens de Oostenrijkse tv-zender ORF zwaar onderkoeld.

De zeventien Nederlanders die in februari werden gered uit een Oostenrijkse bergkloof hoefden veel minder te betalen. Zij moesten zeventig euro per persoon betalen voor de urenlange inzet van tweeëntwintig reddingswerkers en twee helikopters.

Update

Een tijdje geleden postte ik een flashgame genaamd "Alien Hominid" hier op de blog, omdat ik het een leukere jump'n run vond dan de meeste spelletjes die er te vinden zijn...

Hoe dan ook, ik was net "Wired" aan het lezen, een heel artikel over independent game designers, en blijkt dat de makers van "Alien Hominid" het daadwerkelijk voor elkaar hebben gekregen dat spelletje op de Playstation II en de Gamecube te krijgen.

Het artikel vermeld ook hoe de makers zich in allerlei financiële bochten hebben gedwongen om koste wat kost creatieve vrijheid over hun "baby" te mogen behouden.

Het spelletje is qua prijs als B-game gepositioneerd, maar wat ik er zo cool aan vind is dat deze heren zonder hulp van Namco of E.A. of welk softwarehuis dan ook toch hun eigen productie zowel in Amerika als in Europa op de markt hebben gekregen. Ondernemen rules!!!

Jordan nam Schumi aan om het geld

Eddie Jordan heeft laten weten dat hij Michael Schumacher heeft laten debuteren in 1991 omdat deze geld meebracht. Hij heeft er geen moment rekening mee gehouden dat Schumacher zo'n goede coureur zou zijn en later wereldkampioen zou worden.

Eddie Jordan had voor de Belgische Grand Prix van 1991 een coureur nodig, omdat Bertrand Gachot in Engeland was veroordeeld tot een korte gevangenisstraf. Jordan had de keuze tussen veteraan Stefan Johansson en debutant Michael Schumacher. Jordan verklaart in het tijdschrift F1 Racing: "Ik gaf de voorkeur aan een ervaren coureur die de auto aan de finish kon brengen, maar Schumacher kon meer betalen dan Johansson."

Michael Schumacher kwalificeerde zich voor zijn eerste race op een zevende plaats. Hij viel al in de eerste ronde uit met een defecte koppeling, maar werd direct na de race wel binnengehaald door Flavio Briatore, om te rijden in zijn Benetton-team, waar Schumacher drie jaar later wereldkampioen werd. Eddie Jordan heeft geen spijt: "Mensen als ik kunnen hun geld verdienen met hun passie en soms heb je geluk, maar soms ook niet."

FIFA Street

Tegenwoordig is niets meer zoals het was. Vroeger speelde je voetbal op een weiland tussen de net warm geserveerde vlaaien. Maar nu zijn die weilanden geasfalteerd en omringd door snelwegen en torenhoge flats. “Respect is everything”, dus je moet je zien te bewijzen in “Tha hood” door je vijanden uit te dagen en voor gek te zetten met je extreme moves.

Marechaussee ongetraind op gevaarlijke missies

mr_koffie had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuws De afgelopen jaren blijkt personeel van de Koninklijke Marechaussee ongetraind op missie gestuurd te zijn naar gevaarlijke gebieden. Dit zegt de bevelhebber van de Koninklijke Marechaussee, generaal-majoor M.A. Beuving, in een vraaggesprek met het Algemeen Dagblad.

"Mijn mensen waren vaak onzeker en bang voor hun eigen veiligheid. Ze bleken al jarenlang niet meer te zijn getraind als militairen. Ik dacht: dit gaat niet goed. Ik vond het raar dat ik, afkomstig van de politie, dat moest veranderen", zo zei Beuving, die toen pas enkele maanden in functie was.

Momenteel is Beuving bezig met het oprichten van een speciale uitzendpool van 250 mensen. Zij krijgen speciale missietrainingen voor gevaarlijke opdrachten. 150 van hen zullen constant op pad zijn. De eenheid is volgend jaar operationeel.

Bus met scholieren kantelt op snelweg

De schoolreis van 45 leerlingen van Christelijke scholengemeenschap Liudger uit Drachten is gisteravond op een minder prettige manier geëindigd. Op de A6 tussen Emmeloord en Lemmer raakte de bus waarin zij zaten van de weg en belandde in een sloot. De chauffeur en een leraar raakten gewond. Eén scholiere werd in shocktoestand naar het ziekenhuis gebracht.

De leerlingen uit Havo 4 waren met drie begeleiders op de terugreis vanuit Londen, waar zij een werkweek hadden gehad. Op de A6 ter hoogte van de afslag Bant geraakte de touringcar in de berm en belandde op zijn kant in de sloot. De ongedeerde scholieren konden op eigen kracht uit de bus komen, maar waren hevig geëmotioneerd door het ongeval.


"Ik zag de sloot op me afkomen en dacht: nu ga ik dood", aldus de zestienjarige Annet Boonstra uit Drachten. "Ik had net mijn schoenen uitgetrokken in de bus. Ik stond in mijn sokken buiten. Het was vet koud." De scholieren zijn met een andere bus naar hun school gebracht.

---
Met dank aan FoOz- en dalet voor de submit.

Jochie fietst land door na slecht rapport

Icoon opmerkelijk nieuws Een slecht rapport is voor kinderen vaak een moeilijk moment. Zo ook voor een 12-jarig Rotterdams jochie. Die pakte de fiets, nadat hij in zijn ogen een slecht rapport had. Uiteindelijk was hij op weg naar familieleden in Amsterdam. Hij werd sinds afgelopen dinsdag vermist.

Het jochie, Erkan Laboure, verscheen niet thuis uit school. Nadat zijn doodongeruste moeder de politie had gewaarschuwd, ging even later een opsporingsbericht de deur uit. Een oplettende agent van de Amsterdamse spoorwegpolitie zag vrijdag het Rotterdamse kind bij het Centraal Station fietsen. Korte tijd erna werd Erkan weer met zijn moeder herenigd.

Akkoord over 'stop-HSL'

Een treinreis van Den Haag naar Brussel met de HSL-Zuid zal tien minuten langer duren dan gedacht. De trein zal ook stoppen in Breda, Brecht en Mechelen. De reistijd met deze 'stop-HSL' is dan in 2007 één uur en 44 minuten. Met de huidige Thalys duurt een reis twee uur. Nederland en België maakten vrijdag het akkoord bekend waarin de extra stops zijn opgenomen.

Beide landen hebben maanden onderhandeld over de exploitatie van de HSL-Zuid. Nederland wilde graag Breda en Den Haag aansluiten op het HSL-net. De Belgische spoorwegen zagen hier niets in. Daarop dreigde de Nederlandse exploitant HSA zich terug te trekken.

Vanaf 2007 zullen acht treinen per dag van Den Haag Centraal naar Brussel vertrekken, vier meer dan eerder afgesproken. Voor reizigers uit Amsterdam, Schiphol en Rotterdam heeft de maatregel geen invloed: in deze steden stopt een 'gewone' hogesnelheidstrein. Reizigers uit Den Haag kunnen dus ook een trein naar Rotterdam nemen en daar overstappen.

Minister van Verkeer en Waterstaat Karla Peijs bereikte met Vlaanderen ook overeenstemming over de uitdieping van de Westerschelde, dat 500 miljoen euro gaat kosten. Nederland betaalt daaraan voor 20 procent mee. Peijs ontkent echter dat er sprake is van uitruil.

Pleidooi voor gezamelijke linkse agenda

pberends had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon politiek binnenland nieuws Middels een open brief in de Volkskrant willen Kamerleden van de PvdA, de SP en GroenLinks dat de linkse partijen meer gaan samenwerken. Volgens de schrijvers van de brief is het hoog tijd voor het voeren van een gezamelijke linkse agenda.

In de brief wordt een pleidooi gehouden voor een progressief alternatief van het huidige kabinet. Volgens de opstellers van de brief kan het beleid op diverse punten anders en beter.

De brief is ondertekend door Kamerleden Duivesteijn (PvdA), Gerkens (SP) en Vos (GroenLinks). Verder staan er enkele namen van Eerste Kamerleden onder.

'Weg met de kilogram!'

De kilogram is 'een grove schande voor de wetenschap' en moet worden afgeschaft. Vijf vooraanstaande geleerden pleiten voor afschaffing van de vertrouwde kilo in het tijdschrift Metrologia. Als ze hun zin krijgen kan de kilo al in 2007 op de schroothoop; dan komt het Internationale Comité voor de Gewichten en Maten (CGPM), de organisatie die gaat over de standaardeenheden, weer bij elkaar.

Voor alle standaardeenheden bestaat een duidelijk gedefiniëerde en controleerbare formule. Voor de seconde hebben we bijvoorbeeld "de tijdsduur van 9.192.631.770 perioden van straling overeenkomend met de overgang tussen twee hyperfijnniveaus van de grondtoestand van het atoom cesium-133". Ingewikkeld en omslachtig misschien, maar wel altijd geldig. Voor de kilogram hebben we: "de massa van het internationale prototype van het kilogram".

Prototype kilogram in ParijsHet internationale prototype bevindt zich sinds 1889 in Parijs en bestaat uit een metaallegering van platina en iridium. De cilinder wordt in een kluis bewaard en wordt ongeveer eens in de 10 jaar officiëel gekopiëerd. De huidige standaard van Nederland, kopie nummer 53, bevindt zich in het Van Swinden laboratorium van het Nederlands Meetinstituut (NMI) te Delft.

Het probleem met deze definiëring van massa is dat het internationale prototype natuurlijk niet in gewicht mag veranderen. Tegen stof kan je de metalen klomp nog wel beschermen, maar het gewicht neemt ook af zonder dat wetenschappers daar een verklaring voor kunnen geven. In de laatste 100 jaar is het prototype 50 microgram lichter geworden.

Het probleem van de kilo is niet alleen beperkt tot massabepalingen, maar de kilogram is rechtstreeks verbonden met de standaardeenheden voor stroomsterkte (ampère), de hoeveelheid stof (mol) en de maat voor lichtsterkte (candela). En die zijn op hun beurt weer verbonden aan allerlei andere natuurkundige grootheden.

De weerstand tegen deze niet gedefiniëerde maat voor massa neemt steeds meer toe. "Als de omslag naar een nieuwe definitie nu wordt gemaakt, zou dat de onzekerheden van veel fundamentele constanten onmiddellijk met een factor tien verkleinen," zeggen Mills en zijn collega's. "Er valt alles te winnen bij het onmiddellijk herdefiniëren van het kilogram, in plaats van te wachten op de experimentele vooruitgang." Een echt goed alternatief is nog niet voorhanden, maar de nieuwe definitie voor de kilogram kan in de toekomst altijd nog worden verfijnd, aldus de vijf wetenschappers.

Wie geïnteresseerd is in meer achtergrondinformatie kan hier terecht.

Stenengooiers bekogelden ook treinen

De twee jongens die verleden week werden opgepakt omdat ze in Geleen auto's met stenen bekogelden, blijken meer op hun kerfstok te hebben. Het duo van zestien en zeventien jaar oud heeft volgens de politie ook twee ruiten van een passerende trein ingegooid. Daarnaast raakte een locomotief beschadigd doordat de jongens een met stenen gevulde ton op de rails hadden gelegd.

Destijds is geen ruchtbaarheid gegeven aan de misdrijven om anderen niet op een idee te brengen. Ook het belang van het onderzoek speelde mee. Woordvoerder M. van Daalen van de Nederlandse Spoorwegen (NS) geeft aan geschokt te zijn door de treinincidenten. Indien de verdachten veroordeeld worden kunnen ze een pittige rekening van de NS tegemoet zien. Hoe groot het schadebedrag is, is nog niet duidelijk.

Een derde verdachte is inmiddels aangehouden, hij heeft zich deze week bij de politie gemeld. Zijn relatie tot de andere verdachten is niet bekend gemaakt.

Contant betalen wordt duurder

Icoon economisch nieuws Consumenten zullen binnenkort in winkels geconfronteerd worden met extra kosten, wanneer ze contant willen betalen. Alle banken in Nederland overwegen namelijk om de zogenoemde cash-opslag in te voeren. Contant betalen kosten hen namelijk veel meer geld dan pinnen of chippen.

De Nederlandsche Bank en branchorganisatie de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) bevestigen dit. Ze denken eveneens aan het berekenen van kosten voor het flappentappen. Volgens NVB-secretaris zijn de gemaakte kosten bij contant betalen bij veel consumenten niet duidelijk. Die zitten onder meer in het vervoer, opslag, onderhoud en de beveiliging van de negen miljard bankbiljetten in Nederland.

Bij pinnen en chippen zijn veel minder menselijke handelingen nodig. Pinnen is bij alle betalingen boven de 11.63 euro voordeliger, chippen is altijd goedkoper dan contant betalen.

Een woordvoerster van het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB), waarin onder meer de Consumentenbond en winkeliersorganisatie MKB zitten, noemt de voornemens van de banken 'van de zotte'. Zij vreest dat de extra kosten bij winkeliers uiteindelijk worden afgewenteld op de consument.

Al jaren proberen banken de consument te stimuleren om meer te pinnen en te chippen. Campagnes ten spijt, nog altijd wordt tachtig procent van de betalingen contant gedaan.

Nijmeegse zwerver slaapt in graf

Een graf op een kerkhof in Nijmegen is enkele nachten lang de slaapplaats geweest van een 43-jarige zwerver. De man lag in een slaapzak onder de gedeeltelijk ondergraven grafsteen en had zich met enkele andere grafstenen toegedekt.

Agenten hadden de zwerver eerder betrapt op de begraafplaats en hem toen weggestuurd. Later bleek pas dat de man een slaapplaats had ingericht. De monumentale begraafplaats is niet meer in gebruik.

Mido terug bij nationale ploeg Egypte

Voormalig Ajacied Ahmed 'Mido' Hossam is weer in genade aangenomen bij de nationale ploeg van Egypte. Doordat hij zich vorig jaar geblesseerd afmeldde voor een interland, maar enkele dagen later wel in actie kwam voor zijn toenmalige club AS Roma, was hij sinds september 2004 niet meer actief voor de Egyptische ploeg.

Recentelijk betuigde de aanvaller op de Egyptische TV spijt voor zijn handelen en hierop is hij nu door de nieuwe bondscoach Hassan Shehata weer bij de nationale selectie gehaald voor de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Libië op 27 maart aanstaande.

Mido komt tegenwoordig uit voor Tottenham Hotspur, dat getraind wordt door de Nederlander Martin Jol.

Salarisverlaging bij slechte werkprestaties

Icoon economisch nieuws Personeelsleden werkzaam bij de ABN Amro moeten in de toekomst rekening houden met een fors lager salaris, wanneer ze beneden verwachting presteren. Op jaarbasis kan de salarisverlaging oplopen tot negen procent, bijna een maandsalaris. Dit, omdat ze geen recht op een bonus hebben.

Dit is afgesproken in de nieuwe CAO die de bank en de vakbonden vrijdag afsloten. Een eerder voorstel van de bank met nagenoeg dezelfde inhoud werd door de vakbonden verworpen. Het ging daarbij om de afkoopsom bij de afschaffing van twee bonussen die samen twee maandsalarissen vertegenwoordigden. Deze is door ABN Amro wat verhoogd.

De nieuwe CAO houdt in dat twintig procent van het loon van het bankpersoneel variabel wordt. Wanneer iemand een slechte beoordeling krijgt, ontvangt deze geen bonus. Bij goed presteren kan de bonus oplopen tot twintig procent van het jaarsalaris.

Met de nieuwe afgesloten CAO hoopt ABN AMRO de kosten verder te reduceren. Volgens de directeur van ABN Amro Nederland, Jan Peter Schmittmann, zal er op de loonkosten tien procent worden bespaard. "Maar we waren ook vijftien procent duurder dan de naaste concurrenten doordat we bijvoorbeeld zeventien maandsalarissen uitbetaalden."

Grote volksverhuizing in Peking op komst

sitting_elfling en calvobbes hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuws Om de bevolkingssamenstelling beter te balanceren gaan de Chinese autoriteiten in de hoofdstad Peking de komende vijftien jaar ruim een half miljoen inwoners gedwongen verplaatsen. Zij zullen elders in of buiten de stad moeten gaan wonen. Ook een half miljoen mensen op het platteland moeten verkassen.

Peking telt momenteel vijftien miljoen inwoners en dat aantal is nog altijd explosief stijgende. In 2020 zullen er naar verwachting ruim achttien miljoen mensen woonachtig zijn. Daarom moeten met name de armere inwoners verhuizen. Zij worden door het stadsbestuur geplaatst in nieuw te bouwen satellietsteden ten oosten en westen van Peking. In totaal zullen er elf van dergelijke steden komen.

Het is niet voor het eerst dat China grote delen van de bevolking gedwongen laat verhuizen. In het verleden werden zonder nadere vooraankondiging oudere stadsdelen afgebroken. Recenter is de verhuizing van 1,2 miljoen Chinezen voor de grootste stuwdam ter wereld. Die zal naar verwachting over vier jaar gereed zijn.

What the fuck...

Drie jaar geleden heb ik een bungeejump gedaan, en ik kan het gevoel van gierende spanning nog steeds omhoogroepen als ik dat wil. Ik ben redelijk rationeel ingesteld, en ben dan ook altijd bezig met "hoe groot is de kans dat dit misgaat", in verhouding tot de kick die je er van krijgt. Ik zie het dan ook niet zo snel gebeuren dat ik ooit in een vliegtuig klim, om er vervolgens weer uit te springen met een rugzakje volgepropt met draadjes en doek.

Het idee om in een vliegtuigdeur te staan, niet in staat te praten omdat een bulderende wind alles overstemt, terwijl drie miljoen jaar evolutie in mijn hoofd schreeuwt dat ik "ongelofelijk geschift ben", lijkt me heus wel aantrekkelijk: Het levert een herinnering op die je de rest van je leven bij blijft.

Alleen het springen is iets wat ik niet tegenover mezelf kan verantwoorden. Naar mijn mening zijn er gewoon teveel factoren in het spel, en als je eenmaal begint met rationaliseren is het al snel afgelopen; het enige "pro" argument is eigenlijk dat het enorm geil is en de kick niet te vergelijken is met alles wat je tot dan eigenlijk gedaan hebt.

Dan is er natuurlijk altijd nog paragliding waarbij het allemaal iets gecontroleerder verloopt (voor zover ik weet dragen paragliders geen reservechute), maar dat je niet alles in de hand hebt bewijst dit filmpje weer eens... het piepgeluidje zou mij achtervolgen tot in mijn graf denk ik.

Nationale dag voor het vloeken als een bejaarde!

Nog 4 dagen en dan is het zo ver!

Op 16 maart is de eerste, officiële dag van het vloeken als een bejaarde! ja, je leest het goed. Naast vaderdag, moederdag, valentijn en dag van de arbeid is er nu ook de dag van het vloeken als een bejaarde! laat deze link zien aan iedereen in je omgeving (en daarbuiten) en oefen de woordenlijst alvast stiekem in bed!

Succes de 16e, en veel plezier!

Bouterse dankt Amerikanen voor 'steun'

Desi BouterseVoormalig Surinaams legerleider Dési Bouterse heeft de Verenigde Staten gisteren bedankt voor de 'effectieve steun' die ze hem hebben verleend. De Amerikaanse ambassade in Paramaribo had de Surinaamse kiezer opgeroepen niet op de voormalige couppleger te stemmen bij verkiezingen in mei. Volgens Bouterse heeft die stemverklaring hem juist sterker gemaakt.

Bouterse concludeerde dat de ambassadefunctionaris een 'onvoorstelbare psychologische blunder' heeft gemaakt. Zwevende kiezers en aanhangers van de huidige coalitie zouden zich in reactie op de verklaring massaal achter de Nationale Democratische Partij (NDP) van Bouterse hebben geschaard. De partijleider haalde tevens uit naar een aantal Nederlandse parlementariërs die enkele weken geleden een bezoek brachten aan de voormalige kolonie. Surinaamse politici die dachten munt uit dat bezoek te slaan zijn bedrogen uitgekomen, stelde Bouterse.

Op 25 mei kiezen de Surinamers een nieuw parlement. De 59-jarige Bouterse wil dan een gooi doen naar het presidentschap van zijn land.

Vrouw verlaat man met twee penissen

Scootmobiel had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Weird nieuws In Duitsland heeft een vrouw haar man verlaten, na het zien van twee penissen. Bij de 40-jarige man werd onlangs een tweede stuk gereedschap aangenaaid, nadat hij zijn eerste penis verloor bij een motorongeval. Plastisch chirurgen slaagden erin om door middel van weggenomen huid, been en andere stoffen een nieuwe penis te maken.

Na het ongeval kreeg de Duitser de penis aangenaaid en was met het stuk gereedschap in staat om bij zijn 25-jarige vrouw een zoon te verwekken. Desondanks was hij niet tevreden en verzocht de chirurgen om een betere penis aan te naaien. De doktoren gingen akkoord, maar wilden nog niet zijn huidige penis verwijderen. Dit, omdat de operatie en aanhechting succesvol moesten verlopen, voordat verdere stappen ondernomen konden worden.

Korte tijd liep de man dus met twee penissen rond. Bij het zien van de twee geslachtsdelen kondigde de vrouw aan meteen haar koffers te pakken en een echtscheidingsprocedure te overwegen.

Volgens de Duitser komt het uiteindelijk wel goed met zijn relatie, maar dan moet eerst zijn oude penis eraf. Binnenkort zullen zijn intact gebleven teelballen worden verbonden met wat nu zijn derde penis is.

Koeman en Beenhakker willen Anderlecht

Er heerst de laatste tijd één grote vraag in Anderlecht : wie zal er de huidige coach Franky Vercauteren opvolgen? Zelf is hij één van de grootste kandidaten maar er zijn verschillende kapers op de kust.

Onder andere Ronald Koeman en Leo Beenhakker zouden een sollicitatiebrief verstuurd hebben. Voor Koeman is Anderlecht niet de enige club waar hij interesse in heeft en hij zou al meerdere brieven naar Engeland hebben verstuurd waaronder naar Portsmouth.

Beenhakker heeft op dit moment al een baan als technisch adviseur bij De Graafschap maar zou wel weer aan de slag willen gaan als trainer, iets wat hij eerder deed bij het Nederlands Elftal, Real Madrid, Ajax en Feyenoord. Anderlecht heeft wel al bekend gemaakt dat ze geen trainer bij een andere Belgische club weg gaan halen.

Frisk stopt met fluiten

Anders Frisk heeft besloten per direct te stoppen met het leiden van voetbalwedstrijden doordat hij en zijn familie meerdere malen bedreigd zijn de laatste weken.

Frisk kwam in opspraak doordat Chelsea-coach Jose Mourinho de Barcelona-coach Frank Rijkaard ervan beschuldigde een praatje gemaakt te hebben met de Zweedse arbiter in de rust tijdens de Champions League wedstrijd tussen de twee teams twee weken geleden.

Na deze beschuldigingen van Mourinho verklaarde hij dat alleen Collina de return nog aan zou kunnen en prompt werd deze arbiter ook aangesteld voor de wedstrijd door de UEFA.

Het stoppen van Frisk is door de voorzitter van de Zweedse voetbalbond bevestigd, Frisk wilde zelf geen commentaar geven.

Scheidsrechter Frisk stopt na bedreigingen

rblommers had ons via de nieuws-submit te melden:

De Zweedse top-scheidsrechter Anders Frisk stopt per direct met het fluiten van voetbalwedstrijden. Aanleiding is volgens de Zweedse voetbalbond dat hij een serie bedreigingen aan zijn adres kreeg tegen hem en zijn gezin.

Frisk kwam vorige maand in het nieuws door het duel Barcelona-Chelsea. De Londense club stond na de eerste helft op winst, maar volgens Chelsea had Barcelona-coach Rijkaard in de rust een onderonsje met Frisk. Die stuurde vervolgens in de tweede helft Chelsea-spits Drogba van het veld, waarna Barcelona alsnog won.

"Je mag best wat tegen de scheidsrechter zeggen helemaal als dat op een beleefde manier gebeurt. Wij liepen samen naar boven en op dat moment kwam er rumoer van de andere kant. Dit is eigenlijk heel belachelijk hoor," aldus Rijkaard achteraf.


Frisk staakte vorig jaar nog de wedstrijd tussen AS Roma en
Dinamo Kiev toen hij een voorwerp tegen zijn hoofd aan kreeg


-
Meer voetbalnieuws vind je op de FOK!Voetbalmanager

[Upd] Rally van Mexico: Dag 1

De Corona Rally van Mexico is vandaag gestart, de ochtendsessie zit erop en Petter Solberg met Subaru gaat momenteel aan de leiding na 72,62 km. wedstrijd. Er zijn drie spannende stages verreden waarbij elke keer een andere coureur de stage wist te winnen. In de middagsessie zullen er weer 3 stages worden verreden over een afstand van 73.42 km.

De eerste stage waar de coureurs vanochtend voor aan de start stonden was Ibarilla-El Zauco. Deze proef is een typische proef van de Rally van Mexico met zijn snelle stukken afgewisseld met zeer bochtige gedeeltes. Petter Solberg begon meteen goed en pakte de overwinning op de stage, hij was erg tevreden over zijn nieuwe Impreza met 2005 specificatie. Als tweede eindigde Sebastien Loeb op 2.2 sec. van de winnaar. Als derde eindigde de jonge Chris Atkinson, die zijn eerste Rally van Mexico rijdt. Als vierde eindigt de teammaat van Loeb, Francois Duval, deze verliest 6.2 sec. op Solberg in zijn Citroën Xsara.


Solberg in actie

De tweede stage van de dag beloofde meteen een zware te worden. De coureurs moesten Ortega-La Esperanza rijden, op deze proef wordt een hoogte bereikt van 2.737 meter. Deze stage is tevens een van de snelste in de rally en vraagt zeer veel van de remmen van de wagens. Marcus Grönholm kon zich het beste aanpassen aan de lastige omstandigheden en zette de snelste tijd op de klokken. Hij was twee seconden sneller dan Solberg, Duval zette de derde tijd neer. Sebastien Loeb kreeg problemen met de rechter achterdemper van de Xsara en verloor meer dan twee minuten, na motorpech in Zweden heeft hij nu dus weer problemen.


Sola, tweede rijder van Ford

De derde stage die werd gereden was Santana-Cubilete, weer een snelle proef met een zeer harde gravellaag. Nadat Markko Martin met zijn Peugeot het de eerste twee proeven rustig aan had gedaan besloot hij het op deze proef anders te doen. Hij startte agressief en dat pakte goed uit want hij wint de stage met een voorsprong van 4.7 sec. op Toni Gardemeister. De voorlopige leider in het klassement Solberg zette een derde tijd neer op 6.1 sec. van Martin. Grönholm viel wat tegen met een zesde plaats op deze proef, hiermee laat hij zijn voorsprong met 4.2 sec. oplopen ten opzichte van Solberg.

Update:
De vierde stage ging over hetzelfde parkoers als de eerste stage, met als verschil dat de temperaturen flink waren gestegen. Petter Solberg weet de snelste tijd neer te zetten met 13 minuut en 11.2 seconden. Ruim 15 seconden sneller dan eerder die dag op het parkoers. Sebastian Loeb doet het erg goed en wordt tweede achter Solberg. Vanwege zijn eerdere problemen heeft hij echter een achterstand van ruim vier minuten in het klassement.

Ook de vijfde stage weet Petter Solberg te winnen. Hij pakt daarmee al zijn derde stage-overwinning op de eerste dag van de Rally van Mexico. Sebastien Loeb wordt opnieuw tweede op 4,4 seconde van Solberg. Marcus Gronholm probeert bij te blijven, maar verliest weer 7,1 seconde en blijft tweede staan in het klassement op 25,8 seconde van Solberg.

In de laatste stage van de dag weet Marcus Gronholm Petter Solberg te verslaan en zo een deel van zijn achterstand in te lopen. In zijn Peugot weet hij 5,2 seconde terug te pakken. Zijn teamgenoot Markko Martin weet beslag te leggen op de tweede plaats in deze stage, voor SebastienLoeb, die het met de derde plaats opnieuw goed doet. Klassemntsleider Solberg werd in deze stage vierde.

Algemeen klassement na dag 1:

plaatsnaammerktijdachterstand
1.P. SolbergSub1:23:56.0
2.M. GrönholmPeu1:24:16.5+20.5
3.M. MärtinPeu1:24:26.9+30.9
4.F. DuvalCitr1:24:29.9+33.9
5.C. AtkinsonSub1:24:46.6+50.6

Rijk worden? Koop een voetballer!

Kent u Leandro nog? Juist, Leandro do Bomfim, Braziliaans voetballer. PSV haalde hem enkele jaren geleden als jong talent naar Eindhoven, met de bedoeling hem te laten rijpen en tot topvoetballer te slijpen. De Eindhovenaren hadden eerder al hetzelfde gedaan met Ronaldo en de verwachtingen waren dus hooggespannen. Een paar jaar PSV en dan verkopen aan een grote Europese topclub, waardoor de bankrekening danig gespekt zou worden.

Hoger parkeergeld voor SUV's in Leiden

typtypo had ons via de nieuws-submit te melden:

Het stadsbestuur in Leiden wil een hoger parkeertarief invoeren voor zogeheten sport utility vehicles (SUV's). De maatregel past in het plan om de luchtkwaliteit in Leiden te verbeteren. Ook moet het parkeerprobleem door deze maatregel aangepakt worden. Hybride voertuigen, zuinige auto's met een benzine- en elektromotor moeten juist een voorkeursbehandeling krijgen. De slechte luchtkwaliteit is één van de oorzaken dat de bouw van het bedrijvenpark Oostvliet is uitgesteld.

Ook wil het stadsbestuur milieuzones instellen. Deze zones zijn verboden gebied voor te vervuilende voertuigen. Milieudienst West-Holland, opsteller van het plan, denkt dit te kunen uitvoeren door eisen te stellen aan de leeftijd van voertuigen of alleen voertuigen toe te laten die aan de nieuwste Europese milieueisen voldoen.

In Nijmegen is eerder geprobeerd SUV's te weren uit de binnenstad. Echter, het college van burgemeester en wethouders was van mening dat zo'n verbod strijdig is met Nederlandse en Europese regels. De Leidense gemeenteraad moet nog beslissen over de plannen.

Turkse man verkleed als vrouw vanwege pensioengeld

Icoon opmerkelijk nieuws In Turkije heeft de politie een man opgepakt die zijn dode moeder in zijn kelder heeft begraven om zich vervolgens als haar te gaan verkleden. Op die manier wilde hij zijn moeders pensioengeld krijgen. De politie kreeg echter een tip van de bankwerknemers die het niet vertrouwden. Daarop is de 47-jaar oude Serafettin Gencel in zijn huis opgepakt.

Een bankwerknemer vond het verdacht dat de ‘vrouw’ een mannelijk klinkende stem had. Daarom heeft de bankmanager Gencel verteld om het geld twee dagen later op te komen halen. In de tussentijd heeft de manager hem - in het geheim -gefotografeerd en contact opgenomen met de politie die Gencel later arresteerde.

Gencel vertelde de politie dat zijn moeder twee jaar geleden op 68-jarige leeftijd door een natuurlijke oorzaak is overleden en dat hij haar lichaam naar verluidt in zijn kelderverdieping heeft begraven alleen om van haar pensioengeld te profiteren. De autoriteiten onderzoeken nu het lichaam van de moeder om de mogelijke doodsoorzaak te achterhalen.

Gencel kan een gerechtelijke procedure tegemoet zien op grond van fraude, de verdachte dood van zijn moeder en het begraven van een persoon zonder de autoriteiten op de hoogte te brengen. Overigens heeft Gencel al een strafblad. Hij is eerder aangehouden wegens een gewapende diefstal.


De foto toont Gencel verkleed als een oude vrouw.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #948
special
Random Pics van de Dag #947
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #159
special
Random Pics van de Dag #946
©FOK.nl e.a.