Contant betalen wordt duurder

Icoon economisch nieuws Consumenten zullen binnenkort in winkels geconfronteerd worden met extra kosten, wanneer ze contant willen betalen. Alle banken in Nederland overwegen namelijk om de zogenoemde cash-opslag in te voeren. Contant betalen kosten hen namelijk veel meer geld dan pinnen of chippen.

De Nederlandsche Bank en branchorganisatie de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) bevestigen dit. Ze denken eveneens aan het berekenen van kosten voor het flappentappen. Volgens NVB-secretaris zijn de gemaakte kosten bij contant betalen bij veel consumenten niet duidelijk. Die zitten onder meer in het vervoer, opslag, onderhoud en de beveiliging van de negen miljard bankbiljetten in Nederland.

Bij pinnen en chippen zijn veel minder menselijke handelingen nodig. Pinnen is bij alle betalingen boven de 11.63 euro voordeliger, chippen is altijd goedkoper dan contant betalen.

Een woordvoerster van het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB), waarin onder meer de Consumentenbond en winkeliersorganisatie MKB zitten, noemt de voornemens van de banken 'van de zotte'. Zij vreest dat de extra kosten bij winkeliers uiteindelijk worden afgewenteld op de consument.

Al jaren proberen banken de consument te stimuleren om meer te pinnen en te chippen. Campagnes ten spijt, nog altijd wordt tachtig procent van de betalingen contant gedaan.