Geredde wintersporters krijgen hoge rekening

Bart (veekeend)
calvobbes had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuws De vijf Nederlandse snowboarders, die afgelopen donderdag met een helikopter van een berg gered moesten worden, staat een dure rekening te wachten. De reddingsactie in het Oostenrijkse Zillertal gaat hen elk 6500 euro kosten, zo maakte Christian Wierer van de hulpdienst Bergrettung Tirol bekend.

Onzeker is voor de Nederlanders of ze deze kosten bij hun verzekeraar kunnen verhalen, aangezien ze doelbewust van de piste afweken. Wierer, die leiding gaf aan de operatie, noemt het gedrag van de Nederlanders zeer onverantwoord. "Ze zijn van de piste afgeweken op een heel gevaarlijke plek. Er was een groot risico op lawines."

Woensdagmiddag strandden de Nederlanders en kwamen wegens lawinegevaar vast te zitten. Reddingswerkers hielden tijdens de nacht contact met de Nederlanders via een mobiele telefoon. Op die manier werd de vijf onder andere duidelijk gemaakt hoe ze een hol in de sneeuw moesten maken, om zichzelf tegen het weer te beschermen. Toen de wintersporters donderdagochtend eindelijk bereikt werden, waren ze volgens de Oostenrijkse tv-zender ORF zwaar onderkoeld.

De zeventien Nederlanders die in februari werden gered uit een Oostenrijkse bergkloof hoefden veel minder te betalen. Zij moesten zeventig euro per persoon betalen voor de urenlange inzet van tweeëntwintig reddingswerkers en twee helikopters.