FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 11 maart 2005

Uitstel wielermanager

We hadden gehoopt voor dit weekeinde de wielermanager voor 2005 te kunnen openen. Helaas kosten de werkzaamheden ons meer tijd dan gedacht. Daarom hebben we besloten de wielermanager een week uit te stellen.

Dat zorgt ervoor dat we helaas Milaan - San Remo niet kunnen meenemen in onze manager. De manager zal wel gaan over de volgende wedstrijden:
03-04-2005 Ronde van Vlaanderen
06-04-2005 Gent - Wevelgem
10-04-2005 Parijs - Roubaix
17-04-2005 Amstel Gold Race
20-04-2005 Waalse Pijl
24-04-2005 Luik - Bastenaken - Luik

Over een week verwachten we open te gaan voor aanmeldingen op de wielermanager. Vervolgens heb je twee weken de tijd om je team klaar te zetten voor de eerste wedstrijd en om je vrienden, collega's en familie uit te nodigen voor je subleague.

Het zal dus een korte, maar intensieve manager worden. We hopen dat dit voor iedereen veel plezier zal opleveren.

Doden bij rechtbankdrama in Atlanta

Joost-mag-het-weten en Scootmobiel hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Een rechter, een griffier en een agent zijn bij een rechtzitting in Atlanta doodgeschoten. De dader, Brian Nichols (33), stond terecht wegens verkrachting en ontvoering. Hij ontfutselde een vuurwapen van een agente toen hij naar de rechtzaal werd geleid. De agente zelf raakte lichtgewond. Hij schoot daarop de rechter en de griffier dood en slaagde erin het gebouw te verlaten door acht verdiepingen omlaag te lopen. Op straat doodde hij vervolgens een andere agent.

De dader is nog voortvluchtig. Na de schietpartij wist hij een auto te stelen en weg te rijden. De politie zet meer dan honderd patrouillewagens en helikopters in om de man op te sporen. Het gebied rond de rechtbank is hermetisch afgesloten en verscheidene scholen zijn uit angst voor een gijzeling gesloten.

"Er vielen drie doden en één gewonde", verklaarde sheriff Myron Freeman. De dader is waarschijnlijk in een groene Honda Accord weggereden.

Tekst in de lucht moet huwelijk redden

"Je moet er wat over hebben om je huwelijk te redden", moet Robert Wennekes uit Kerk-Avezaath gedacht hebben. Daarom liet de man gisteren boven Tiel en omstreken vier vliegtuigen rondvliegen die achter hun staarten een liefdesboodschap hadden hangen voor Roberts vrouw Annelies. Het paar staat op het punt van scheiden.

De tekst achter de vliegtuigen luidde: "Lieve Annelies. Weet dat ik altijd trouw ben geweest en dat ik heel veel van je hou. Liefs, Robert Wennekes." Een noodsprong van Robert, om de op hande zijnde scheiding af te wenden.


"Mijn vrouw verdacht me ervan een vriendin te hebben. Ik kan helaas het tegendeel niet bewijzen. Er restte toen nog maar één optie: heel publiekelijk maken dat ik mijn vrouw altijd trouw ben gebleven. Stel dat ik een vriendin zou hebben gehad, dan zou die nu allerlei acties ondernemen om zich te laten horen. Dat zou toch een keertje uitkomen."

Annelies weet een uur na het zien van de boodschap nog niet of alles weer goed gaat komen. Ze geeft aan in ieder geval aan het huwelijk te willen gaan werken. "Maar zonder deze actie was ik er niet voor gegaan, dus ja: het heeft zeker effect gehad."

Dorfmeister succesvol op Super G

De Oostenrijkse skister Michaela Dorfmeister heeft de wereldbeker op de Super G op haar naam geschreven.

Dorfmeister wist de laatste wedstrijd van het seizoen in het Zwitserse Lenzerheide op haar naam te schrijven. Omdat haar concurrente Renate Götschl niet bij de eerste drie eindigde, had een negende plaats voor Dorfmeister al volstaan voor de overwinning in het eindklassement.

Dorfmeister klokte tijdens de laatste wedstridj een tijd van 1.12,38, waarmee ze 0,3 seconde sneller was dan haar landgenote Marlies Schuld. Als derde eindigde de Zweedse Anja Paerson.

Het was de vierde wereldbeker die Dorfmeister won. Eerder was zij al de beste op de reuzenslalom (2000), in het algemene klassement (2002) en op de afdaling (2003).

Agent-orange schadeclaim in VS afgewezen

Een schadeclaim die een groep Vietnamezen had ingediend tegen een aantal chemische bedrijven is door een rechter in New York afgewezen. De claim betrof bedrijven die het Amerikaanse leger tijdens de Vietnamoorlog het verdelgingsmiddel agent orange hadden geleverd. Agent orange bevat dioxine en dat heeft volgens de claim niet alleen geleid tot uitgebreide milieuschade maar ook tot geboorteafwijkingen op grote schaal.

Tot heden ten dage worden er in Vietnam kinderen geboren met ernstige afwijkingen, die te wijten zouden zijn aan het gebruik van agent orange. De Amerikanen zetten het tussen circa 1965 en 1973 in om bossen te ontbladeren zodat de vijand zich minder goed kon verbergen.

De Vietnamezen beschuldigen de Amerikaanse bedrijven van misdaden tegen de menselijkheid. Rechter Jack Weinstein oordeelde vandaag echter dat er ten tijde van de oorlog geen nationaal of internationaal verdrag was dat het gebruik van agent orange verbood.

Advocaat William Goodman, die de claim namens de Vietnamezen had gedeponeerd, gaat tegen het besluit in beroep.


Niks geen fotofuck of andere manipulatie. Dit is rechts op de foto het nu 5-jarige Agent orange-slachtoffer Xuan Minh.


Meer foto's en nadere info over geboorte-afwijkingen t.g.v agent orange.

Parijs-Nice: Simoni wint koninginnerit

Gilberto Simoni (Lampre-Caffita) heeft vandaag de koninginnerit in Parijs-Nice op zijn naam geschreven. De Italiaanse klimmer kwam op de top van de Mont Faron (1e categorie) solo over de streep. De Amerikaan Bobby Julich (CSC) is de nieuwe leider in de Franse rittenkoers.

De vijfde etappe, die eindelijk eens in zijn geheel werd gereden, voer het peloton van Rognes naar Toulon (Mont Faron) over een afstand van 172,5 kilometer.

Fritsch (Saunier Duval) , Serpellini (Gerolsteiner), Hayman (Rabobank) en Nicolas Jalabert (Phonak) kleurden met een ontsnapping lange tijd de etappe van vandaag. Maar voor de Mont Faron was het toch einde oefening voor het viertal.

Op de Mont Faron was het vervolgens Jaksche (Libery Seguros) die het peloton deed ontploffen. Een groot aantal favorieten kon het tempo van de Duitser bijbenen. Leider Cancellara (Fassa Bortolo) en Vinokourov (T-Mobile) konden echter niet aanhaken.

Drie kilometer voor de meet sprong Simoni weg uit de voorste groep. Met speels gemak bleef hij uit de greep van de groep der favorieten en kwam hij alleen over de meet.

Uitslag vijfde etappe:
1. Gilberto Simoni (Ita/Lampre-Caffita) 172 km in 4u07'26"
2. Cadel Evans (Aus/Davitamon-Lotto) op 19"
3. David Moncoutié (Fra/Cofidis) z.t.
4. Juan Antonio Gomez (Spa/Saunier Duval) 22"
5. Franco Pellizzotti (Ita/Liquigas) 25"

Algemeen klassement na vijf etappes:
1. Bobby Julich (VS/CSC) in 14u18'18"
2. Constantino Zaballo (Spa/Saunier Duval) op 19"
3. Alejandro Valverde (Spa/Illes Balears) 20"
4. Jens Voigt (Dui/CSC) 44"
5. Jörg Jaksche (Dui/Liberty Seguros) 45"

RKC druk op transfermarkt

Vlak voor het sluiten van de binnenlandse transfermarkt, vannacht om 12 uur, heeft RKC Waalwijk twee spelers aangetrokken en eentje verhuurd.

Michael van der Heijden wordt door de club uit Waalwijk tot het eind van dit seizoen verhuurd aan HFC Haarlem. De middenvelder staat tot medio 2007 onder contract in Waalwijk, maar beide partijen bereikten in grote lijnen een akkoord over ontbinding van de overeenkomst per 1 juli van dit jaar.

De Waalwijkers contracteerden Cerezo Fung A Wing van FC Volendam en Ferdi Elmas. Die laatste speelde al op amateurbasis voor de ploeg uit het Mandemakers Stadion. Aanvaller Fung A Wing tekende een contract tot het einde van dit seizoen, en Elmas, tevens een aanvaller, tekende een contract tot medio 2006, met daarin een optie voor nog 2 jaar.

16 jaar eis voor moord op vriend

De 26-jarige Maurice van L. uit Beverwijk heeft vandaag 16 jaar celstraf tegen zich horen eisen wegens de moord op barkeeper Erwin Laan, die een van zijn beste vrienden was. Van L. heeft toegegeven Laan op 10 juni 2004 te hebben doodgeschoten omdat hij geld verduisterd had en niet wilde dat anderen daar achter kwamen. Erwin Laan werd gedood in café Eindspurt in Beverwijk, waarvan zijn vader eigenaar is.

Laan zou samen met Van L. en enige andere vrienden op vakantie gaan naar Griekenland. Van L., die de reis voor het gezelschap zou boeken, had het geld echter in eigen zak gestoken. Om dat te verhullen besloot hij de barkeeper te doden. ''Ik snap niet dat ik zo egoïstisch kon zijn. Maar ik kan het niet meer terugdraaien'', zei Van L. in zijn laatste woord.

De 19-jarige F.S. uit Heemskerk, die het moordwapen leverde, hoorde negen maanden cel eisen, waarvan bijna drie maanden voorwaardelijk. Hij wist niet dat Van L. er een moord mee wilde plegen.

De arrestatie van Van L. baarde indertijd opzien omdat juist hij een stille tocht voor de vermoorde barkeeper had georganiseerd, en daar ook nog eens het woord voerde. Ook kwam hij bij de vader van Erwin over de vloer na de moord, om hem bij te staan in de moeilijke tijden. De voormalige vrienden van Van L. lieten deze week in het Noordhollands Dagblad weten dat hij er voor zijn eigen veiligheid goed aan zou doen om, na zijn vrijlating, Beverwijk te mijden. Ze willen hem nooit meer zien. In eerste instantie hadden ze nog aan Van L. laten weten dat ze met hem in de gevangenis over de zaak wilden spreken. Maar Van L. liet toen weten tijd nodig te hebben om na te denken. De vrienden zeggen nu ''zelf nagedacht'' te hebben, en geen behoefte meer te hebben aan welk contact dan ook.


Inzet: Erwin Laan

Amerikaanse vlag 9/11 te koop op eBay

_4ever_ had ons via de nieuws-submit te melden:

De Amerikaanse vlag die op 11 september 2001 fier op een kraan boven het Pentagon wapperde, is te koop aangeboden op veilingsite eBay. De eigenaar van de vlag, David Nicholson, kreeg als baas van een veilinghuis in Virginia 'The Stars and Stripes' aangeboden door een opruimploeg.

Gedurende drieëneenhalf jaar heeft het dundoek een plaatsje gehad in een lijst in zijn woning. Onlangs heeft hij de vlag toch te koop op eBay aangeboden omdat hij nierkanker heeft en torenhoge ziekenhuisrekeningen van ruim een kwart miljoen Amerikaanse dollar niet kan betalen. Door het veilen van de vlag hoopt hij de dure behandelingen toch mogelijk te maken.

Dit lijkt ook te gaan lukken. Het bieden begon met 25.000 dollar en inmiddels staat er al een dikke 3 ton op de teller. Tot 14 maart kan er op de vlag worden geboden.

T-A: Tweede dagzege voor Freire

Oscar Freire (Rabobank) heeft zijn collega spurters vandaag in de derde etappe van de Tirreno-Adriatico wederom een gevoelige tik uitgedeeld. Voor de tweede dag op rij was de wereldkampioen iedereen te snel af in de massaspurt. Freire verstevigt hiermee zijn eerste plaats in het algemeen klassement.

De derde etappe ging oorspronkelijk van Tivoli naar Torricella over een afstand van 215 kilometer. Maar net als in Parijs-Nice had ook de organisatie van de Italiaanse rittenkoers te maken met slecht weer. Toch leidde dit er niet toe dat de etappe werd ingekort. Integendeel de renners moesten extra kilometers afleggen, dertien om precies te zijn.

Het 228 kilometer tellende parkoers bleek echter niet genoeg om het verschil te maken. Enkele aanvallers, waaronder de Belg Devolder (Discovery Channel), probeerden tevergeefs weg te komen. En bloc ging het peloton vervolgens op de streep af. Daar bleek de wereldkampioen over de beste benen te beschikken. Hij finishte voor de Fransman Brochard (Bouygues Telecom) en de Duitser Hondo (Gerolsteiner).

Uitslag derde etappe:
1.Oscar Freire (Spa/Rabobank) 228 km in 5u52'07"
2.Laurent Brochard (Fra/Bouygues) z.t
3.Danilo Hondo (Dui/Gerolsteiner) z.t
4.Emanuele Selle (Ita/Ceramiche Panaria) z.t
5.Mirco Lorenzetto (Ita/Domina Vacanze) z.t

Algemeen klassement na drie etappes:
1.Oscar Freire (Spa/Rabobank) in 15u02'55"
2.Alessandro Petacchi (Ita/Fassa Bortolo) op 11"
3.Laurent Brochard (Fra/Bouygues) 13"
4.Danilo Hondo (Dui/Gerolsteiner) 16"
5.Angel Vicioso (Spa/Liberty Seguros) 17"

Overvaller met Pluto-masker weggelachen

Pluto Een overvaller in de Amerikaanse staat Pennsylvania zag zijn overval totaal mislukken door zijn vermomming. Hij stormde met een Pluto masker op zijn hoofd een winkel binnen, en eiste al het geld uit de kassa. De bediende kon hem dit geld alleen niet geven, omdat hij dubbel lag van het lachen.

Toen de overvaller merkte dat de bediende niet in staat was hem het geld uit de kassa te geven, ging hij er maar weer vandoor. Hoewel de reactie van de bediende de overval heeft voorkomen, vind politiechef Dave Kovach het een gevaarlijke manier van reageren. "Pluto had ook een heroïneverslaafde kunnen zijn", aldus Kovach.

Demonstratierecht in Duitsland ingeperkt

Om het mogelijk te maken te verbieden dat neo-nazi's openlijk demonstraties houden bij monumenten voor slachtoffers van het regime van Adolf Hitler, heeft het Duitse parlement ingestemd met een wet die het recht om te demonstreren beperkt. Een grote meerderheid van het parlement ging akkoord met de wetswijziging. Alleen de liberalen en de ex-communistische PDS stemden tegen. Voorstanders waren de grootste oppositiepartij, de christen-democratische CDU/CSU, en de linkse regeringspartijen SPD en Groenen.

In de nieuwe wet wordt overigens alleen het nieuwe holocaust-monument in Berlijn uitdrukkelijk genoemd. Deelstaten kunnen zelf andere gedenkplaatsen beschermen.

Het parlement nam ook andere maatregelen aan in de strijd tegen extreem-rechts. Lieden die in het openbaar de nazi-dictatuur bagatelliseren, verheerlijken of rechtvaardigen, kunnen voortaan maximaal drie jaar worden opgesloten en/of een geldboete krijgen.

Gods and Heroes: Rome Rising aangekondigd

Perpetual Entertainment heeft vandaag de MMORPG Gods and Heroes: Rome Rising aangekondigd voor de PC. Deze MMORPG speelt zich af in het Romeinse rijk en hieronder zijn een paar screenshots te vinden om een kleine indruk te krijgen van het spel.

Op de Gods and Heroes gallery-pagina staan naast de screenshots ook concept art en vier filmpjes.

Het spel zal onder andere de volgende dingen bevatten:
* Squad based combat
* Gods, creatures and monsters of mythology
* Over 1200 quests
* Dynamic Zone technology and hundreds of scripted adventures providing the best of single-player game mechanics
India huurt drummers in om belasting te innen

Icoon opmerkelijk nieuws De autoriteiten van de Zuid-Indiase stad Andhra Pradesh hebben een wel heel bijzondere manier bedacht om belastingschulden te innen. De stad heeft namelijk twintig groepen met drummers ingehuurd om fulltime voor de huizen van de belastingontduikers herrie te maken, net zo lang totdat ze betalen.

Veel inwoners van de stad weigeren structureel om achterstallige belastingen te betalen. In totaal had de stad nog 1,15 miljoen dollar te goed. Boetes hadden geen effect.

"De drummers zetten een hele show op voor de huizen van de ontduikers. Als die naar buiten komen, wordt ze uitgelegd wat voor schuld ze hebben en dat het belangrijk is dat ze zo snel mogelijk betalen", aldus een vertegenwoordiger van de gemeente. "De drummers gaan door totdat ze beloven de achterstallige belastingen te betalen."

De methode werpt zijn vruchten af. Na de eerste week heeft de stad al 18 procent van de achterstallige schulden mogen ontvangen. De drummers zullen dan ook voorlopig nog even doorgaan.

PSV wil door met Ji-Sung Park


PSV wil door met De Zuid-Koreaan Ji-Sung Park. De Eindhovenaren willen het contract met de aanvaller gaan openbreken en verlengen.

"We hebben de intentie uitgesproken met elkaar door te gaan", aldus coach Guus Hiddink. Het huidige contract van de 24-jarige international loopt tot de zomer van 2006. PSV wil die verbintenis openbreken en met drie jaar verlengen tot medio 2009. De onderhandelingen zouden al in 'volle gang' zijn.

Park is bezig aan zijn derde seizoen bij de club uit het Philips-stadion en is in die tijd uitgegroeid tot een vaste waarde in het team van coach Hiddink. Hij werd samen met zijn langenoot Young-Pyo Lee in de winter van 2002 naar Nederland gehaald, en kende Hiddink nog van diens periode als bondscoach van Zuid-Korea.

"Park heeft het hier uitstekend naar zijn zin. In tegenstelling tot de meeste Zuid-Koreaanse spelers die na het WK richting Europa vertrokken, zijn Young-Pyo Lee en Ji-Sung Park wel geslaagd."

13-jarige krijgt levenslang wegens verkrachten lerares

servie en 112 hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Een 13-jarige jongen uit County Durham, in het noordoosten van Engeland, heeft vandaag een levenslange gevangenisstraf opgelegd gekregen wegens het verkrachten van zijn lerares.

De jongen, toen nog twaalf jaar oud, vergreep zich vorig jaar november aan zijn lerares toen hij alleen met haar in een lokaal was. Vervolgens ging hij er in de auto van de vrouw vandoor. Vijftig kilometer verderop liet hij het voertuig achter. De vrouw deed onmiddellijk aangifte.

De rechter oordeelde dat de jongen niet helemaal zelf verantwoordelijk is voor de problemen die hem tot de daad hebben gebracht. Maar omdat het zeer waarschijnlijk is dat de jongen opnieuw de fout in zou gaan, kreeg hij levenslang om zo het publiek te beschermen. Deze straf blijft in ieder geval van kracht tot de problemen van de jongen verholpen zijn.

Miller wint wereldbeker Super G

De Amerikaan Bode Miller heeft de wereldbeker op de Super G in de wacht gesleept. In de laatste wereldbekerwedstrijd van het seizoen wist hij zijn concurrent Hermann Maier ruim voor te blijven.

Bij de laatste wedstrijd, in Lenzerheide, werd Miller gedeeld eerste, samen met zijn landgenoot Daron Rahlves. Zij hadden een voorsprong van 0,05 op de Oostenrijker Stephan Görgl.

Maier begon aan de laatste Super G als koploper in de WB-stand met 54 punten voorsprong op Miller. De Oostenrijker kwam echter niet verder dan de negende plaats en moest daardoor de wereldbeker laten aan Miller, die in het klassement om de wereldbeker algemeen tevens zijn leidende positie verstevigde.

[UPDATE]Fable alsnog naar de PC + screenshots

Er waren al lange tijd geruchten, maar nu lijkt het toch echt werkelijkheid te worden. Peter Molyneux heeft op de GDC toegegeven dat Fable naar de PC zal komen. Daarbij belooft hij dat het niet een simpele poort zal worden en er flink aan wordt gesleuteld.
"[...]
"Fable is coming to the PC, whence it started, but the return isn't to be without change. The game is larger by about a third with a whole new land, a dragon, weapons, spells, and story. Combat is improved. The world and the people in it look better than ever, with a shiny new coat bristling with high-resolution textures. And finally, it shall no longer be known simply as "the PC version of Fable," but as Fable: The Lost Chapters
[...]"Nu ook op de PC

Update 15:00
Er zijn acht nieuwe screenshots voor Fable (PC) vrijgegeven en hieronder zijn er twee te bekijken en de rest is hier te vinden.
2 physics engines aangekondigd voor de Xbox 2

Meqon, bekend van de physics engine van Duke Nukem Forever heeft aangekondigd een System Development Kit (SDK) te hebben voor de Xbox 2.
"[...]
As the power of games hardware increases, the complexity of games must keep pace. Providing developers with tools that take advantage of the multi-core architecture of the next-generation Xbox platform to facilitate the creation of ever more sophisticated environments and interactions will breathe life into the high-definition gaming experience. This will be crucial to the next generation of games titles. We are pleased to have Meqon's Game Dynamics software in development for the next generation Xbox platform.
[...]"


Firma AGEIA heeft ook een SDK, genaamd de NovodeX Physics. Het belooft een krachtige middleware engine te worden die volledig gebruik maakt van de multi-core architectuur van de Xbox 2.
"[...]
The real-time physics capabilities of NovodeX, combined with the high-definition graphics and audio of the Xbox, enable the creation of totally immersive environments and unbelievably lifelike character interactions.
[...]"


Rioolfestival beleeft wereldpremière in Hilversum

BigDick had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon opmerkelijk nieuwsHilversum heeft binnenkort een wereldpremière. Van 18 tot 21 mei zal in de mediastad namelijk het rioolfestival plaatsvinden. Tijdens dit festival zal uit de afvoerputjes in het centrum van Hilversum geluid gaan klinken. De bedoeling is dat via het riool metro-geluiden te horen zullen zijn.

Willem Davids, radiomaker uit Hilversum, kwam met het idee en is ook verantwoordelijk voor het project. Hij legt uit: "De geluidsbron, het hart van het festival, is een speciale luidsprekerconstructie die in een hoofdbuis van het riool is geplaatst. Het geluid in die buis kan geen kant op en zal zich moeten verplaatsen door het rioolsysteem, om op te stijgen uit alle hierop aangesloten afvoerputjes. Die gaan als luidsprekers fungeren, want het is een zogenaamd open systeem. Zo simpel is het, maar tegelijkertijd heel uniek."

Het rioolfestival heeft de naam 'rioolFest©H'sum2005' en wordt ondersteund door de gemeente Hilversum. Volgens Davids kan het project op allerlei manieren worden beleefd. "In de eerste plaats door publiek dat al winkelend verrast zal worden door de ondergrondse geluiden die opstijgen, of je kunt er even speciaal voor gaan zitten, bijvoorbeeld rondom één van de vele putjes, om even te genieten van een denkbeeldig groots metrostation met alles erop en eraan."

Geen succes Nederlandse shorttrackers

Bij het wereldkampioenschap shorttrack in het Chinese Peking heeft geen van de Nederlanders de finale van de 1500 meter gehaald.

Bij de vrouwen werd Liesbeth Mau-Asam, die in haar race als vijfde eindigde, gediskwalificeerd omdat ze een tegenstandster duwde. Annita van Doorn was al in de eerste ronde uitgeschakeld. Bij de mannen haalden Cees Juffermans en Robbert Kees Boer de halve finales van de schaatsmijl niet.

Bij de vrouwen won de Zuid-Koreaanse Sun-Yu Jin de wereldtitel en bij de heren was haar landgenoot Hyun-Soo Ahn de sterkste. Ahn won de afgelopen twee jaar de algemene wereldtitel shorttrack.

[Upd] Sauber teleurgesteld in Villeneuve

Sauber is verrast door het slechte optreden van Jacques Villeneuve tijdens de Grand Prix van Australië, afgelopen weekend. Villeneuve startte als vierde, maar ging als dertiende over de finish.

Teambaas Peter Sauber vertelde dat hij het verschil tussen Villeneuve en teamgenoot Felipe Massa niet kan verklaren. "Massa reed zowel bij de start als na de pitstops met een zwaardere auto. In tegenstelling tot andere coureurs, stond hij op een één-stop-strategie." Massa startte achteraan de grid en reed verdienstelijk naar tiende plaats.

Villeneuve verloor alleen bij de start al vijf plaatsen en zijn snelste ronde was een seconde langzamer dan die van Massa. Sauber: "We weten dat hij in bepaalde fases van de race problemen kende, maar meer heeft hij nog niet verteld."

Update om 14:05:
Villeneuve heeft verklaard dat zijn slechte prestaties aan zijn bandenkeuze te wijten was. "Ik reed op zachte banden en dat was duidelijk de verkeerde keuze. Bij de start had ik totaal geen grip op de voorwielen."

Eidos stelt vier games uit

De nieuwe Tomb Raider, Hitman: Blood Money, Just Cause en 25 to Life worden allen uitgesteld.

Gisteren toonde Eidos één van de belabberdste financiële overzichten sinds het bestaan van het bedrijf. Sinds Eidos een verlies van 26.5 miljoen pond (38 miljoen euro) rapporteerde ging het aandeel gigantisch omlaag. Je bent nu ongeveer een halve euro kwijt voor een aandeel in Eidos.

Maar dat was niet het enige slechte nieuws. Het bedrijf meldde ook nog dat de zevende Tomb Raider en Hitman: Blood Money samen met de nieuwe games Just Cause en 25 to Life, voorlopig niet in de boekhouding komen. Eidos verklaarde hierbij dat het wacht op een optimale timing van releasen.

De raad van bestuur heeft besloten de nieuwe games niet in het laatste kwartaal van het huidige financiële jaar te laten verschijnen. Omdat Eidos' financiële jaar op 30 juni eindigt kunnen we de nieuwe games op zijn vroegst in juli verwachten.

Wüst scherpt eigen wereldrecord aan

Bij recordwedstrijden op de Olympic Oval in het Canadese Calgary heeft schaatster Ireen Wüst het juniorenwereldrecord op de 1.500 meter aangescherpt.

Wüst, die aankomend seizoen voor de TVM-schaatsploeg gaat rijden, kwam tot een tijd van 1.56,69. Het oude record van 1.58,10 stond ook al op haar naam. Annette Gerritsen eindigde als tweede, met een tijd van 1.59,91 reed zij een persoonlijk record.

Israëlisch leger skeptisch over D&D spelers

Je bent 18 jaar, speelt wel eens Dungeon and Dragons en besluit op een dag lid te worden van de IDF, de Israel Defense Forces. Wie weet word je wel lid van de elite troepen? Maak je daar bekend dat je D&D games speelt, vergeet het dan maar. Je krijgt automatisch een zogenaamde "low security clearance". Je kunt het dus wel vergeten om hogerop te komen.

Op de vraag waarom dit zo is antwoordde het leger, dat fans van roleplaying games geen zicht op de realiteit hebben. Verder zijn RPG'ers makkelijk beïnvloedbaar.

De geruchten, dat deze vreemde regel bij het IDF er was speelde al langer, maar nu heeft het leger bevestigd dat ze skeptisch zijn over tieners die D&D spelen. Ze worden als "problematisch" gelabeld in het dossier. De meeste gamende soldaten houden hun hobby dan ook voor zich. Veel van hen komen uit de voormalige Sovjet Unie, waar D&D razend populair is.

Het leger is van mening dat de mensen die D&D spelen een zwakke persoonlijkheid hebben. Wil je ondanks je hobby toch in het leger komen, dan word je meestal doorgestuurd naar een psycholoog en uiteindelijk afgekeurd of op "low security" gezet.

"[...]
"These people have a tendency to be influenced by external factors which could cloud their judgment. They may be detached from reality or have a weak personality - elements which lower a person's security clearance, allowing them to serve in the army, but not in sensitive positions.
[...]"


'Cruijff schuift Neeskens naar voren'

Johan Neeskens is kandidaat om de nieuwe trainer van Ajax te worden. AD Sportwereld zegt dat de oud-speler van de club in beeld kwam op advies van Johan Cruijff.

Afgelopen zondag spraken de Amsterdammers al met trainer Martin Jol van Tottenham Hotspur. Verder zegt de krant dat het hoofd opleidingen van Ajax, Danny Blind, geen kandidaat is.

Neeskens werd in december 2004 na 4,5 jaar ontslagen als trainer van NEC. Begin jaren zeventig speelde de 53-jarige trainer aan de zijde van Cruijff voor het gouden Ajax. In 1974 volgde hij de Nummer Veertien naar FC Barcelona.

Henry bijna een maand uitgeschakeld

Arsenal zal het de komende drie weken zonder sterspeler Thierry Henry moeten stellen.

In de Champions League wedstrijd tegen Bayern München liep Henry een blessure aan zijn kuit op. Hij maakte woensdag nog wel de enige treffer van de wedstrijd, wat overigens niet voldoende was voor het behalen van de kwartfinales.

Coach Arsène Wenger kan tevens zaterdag in de FA cup wedstrijd tegen Bolton Wanderers niet beschikken over de Braziliaan Edu. De middenvelder heeft een knieblessure, en is zeker drie tot vier weken niet beschikbaar.

The Matrix Online is goud

The Matrix Online heeft sinds gisteren de "gold" status. Alles lijkt dus prima op schema te liggen om op 22 maart te kunnen releasen.

Gamers die echter niet willen wachten kunnen een Sneak Preview event vanaf aankomende zaterdag meemaken/downloaden. Het begint op 12:00 p.m. (Pacific Standard Time) en eindigt om 9:00 p.m. PST op 15 maart.

Alle info over de sneak preview vind je hier. Een credit card is vereist.

‘Chinese testrijder voor Minardi’

De Chinese coureur Marchy Lee Yin-Kin is in gesprek met het Minardi F1 team voor een plaatsje als testrijder bij het team. Wanneer Marchy Lee inderdaad voor Minardi gaat rijden dan zorgt dit waarschijnlijk voor een aantal extra Chinese sponsors voor het team van Stoddart.

De 28 jarige Chinees zal als testrijder ook op de vrijdagen van een GP weekend in actie komen. Hij heeft vorig jaar het Aziatische Formule-BMW kampioenschap gewonnen en hoopt vurig op een plaatsje bij het Italiaanse F1 team. "Ik ben er klaar voor. Als ik de kans krijg om in een F1 te mogen rijden dan kan ik laten zien dat Chinese rijders ook in die klasse van de autosport goed mee kunnen komen. Ik heb er altijd van gedroomd om mee te rijden in de F1, en het zou mijn carrière in de autosport ook zeker niet verkeerd doen."

Mario Power Tennis

Mario Party 4, 5 en 6, Mario Kart, Mario Golf, Super Mario Sunshine... Mario speelt al in veel games de hoofdrol, maar recent is daar nog een spel bij gekomen: Mario Tennis.

Doet Mario het op de tennisbaan net zo goed als op het kartcircuit en de golfbaan, of kan Mario zijn tennisracket maar beter snel aan de wilgen hangen? Je leest het in deze review.

Overvaller verjaagd met hete friet

geldropse_polleke had ons via de nieuws-submit te melden:

Hete friet werkt goed tegen overvallers. Althans, wel bij een crimineel in Helmond. Een cafetariahouder uit de Brabantse plaats heeft gisteravond een overvaller verjaagd uit zijn zaak door een bak hete friet naar de jongen te gooien.

De ongeveer 16 jaar oude overvaller kwam de snackbar rond 21:15 uur binnen en bedreigde de eigenaar en diens vrouw met een vuistvuurwapen. Hij wilde geld. Toen de cafetariahouder een bak met hete friet in de richting van de overvaller gooide koos die het hazenpad.

Ook Button blij met vertrek Richards

In een interview heeft BAR coureur Jenson Button toegegeven dat het dit seizoen een stuk gemakkelijker is om voor het team te rijden. Dit naar aanleiding van het vertrek van voormalig teambaas David Richards. Button is niet de enige met deze mening, eerder verklaarde Jacques Villeneuve ook al dat het goed is dat Richards vertrok.

Button werd door Richards vorig jaar gedwongen om zijn contract, waarin hij ook in 2005 nog voor BAR moest racen, na te komen. "Maar ik haat de man niet." verklaarde de eerste coureur van BAR. Hij weigerde in hetzelfde interview iets te zeggen of één persoon, bijvoorbeeld een teambaas die zijn sporen in verschillende autosporten heeft verdiend, voor succes kan zorgen of juist niet.

De voormalige rechterhand van Richards, Nick Fry, is nu teambaas. "Het lijkt wel of Fry minder in de belangstelling van de media wil staan. Hij staat in ieder geval niet de hele tijd voor de camera’s." aldus Button.

Chinese Nike Ad

Aangezien China dé emerging market is van deze tijd, maakt elke multinational tripjes naar mainland China om te kijken of ze hun producten kunnen slijten.

Nederlanders doen daar overigens vol enthousiasme aan mee; Victor Muller, CEO van Spyker draait er ook zo zijn rondjes om de kersverse kapitalisten van pimpmobiles te voorzien.

Nike is natuurlijk al bekend vanwege de overdaad aan sweatshops in Azie, basketbal echter heel wat minder, en daar hoopt men met dit soort spotjes verandering in te brengen. Yoa Ming, het basketbalwonderkind van 2.26 is overigens een geschenk uit de hemel wat dat betreft. Ik vond het in ieder geval erg mooi om te zien hoe het spotje begint met statisch camerawerk, middelbare school pasjes (heen en weer jongens!), waarna de "tough guys" de bal snatchen en MC Bamiburger & DJ Ching de sporthal rocken en het geheel in een standaard westers reclamefilmpje verandert...

Spaanse fatwa tegen Bin Laden

Scootmobiel had ons via de nieuws-submit te melden:

De Islamitische Commissie van Spanje heeft zich gisteren in een islamitisch decreet (fatwa) uitgesproken tegen Osama bin Laden en Al-Qaida. ''Wij keren ons uit naam van de islam tegen de terreurdaden van Osama bin Laden en zijn organisatie Al-Qaida'', aldus de commissie, die een groot deel van de Spaanse moslimgemeenschap vertegenwoordigt. In Spanje wonen circa één miljoen moslims.

De veroordeling kwam aan de vooravond van de herdenking van de aanslagen in Madrid vorig jaar op 11 maart, waarbij 191 mensen omkwamen.

Doden zijn niet stil

Icoon Pasen nadert, een tijd om stil te staan bij het leven en de dood. De NCRV en FOK! willen mensen daarom de gelegenheid bieden verloren dierbaren te vereeuwigen in een verhaal en dit verhaal te plaatsen op het internet.

Op de website www.dodenzijnnietstil.nl wordt mensen de mogelijkheid geboden om verhalen over hun ontvallen dierbaren te plaatsen. Ook kan er op verhalen van anderen gereageerd worden.

Tijdens de Stille Week (de week voor Pasen) zal er iedere dag een door de redactie gekozen verhaal worden voorgelezen op de radio tijdens het programma Plein Publiek (10:03-11:30, 747AM). De voorgelezen verhalen zullen op de site aangeboden worden in mp3-formaat.

De samenwerking tussen FOK! en de NCRV is ontstaan na de succesvolle Nachtlichtwedstrijd en een uitstekend verlopen kerstverhalenwedstrijd in 2004 tevens in samenwerking met SP!TS.

Voor FOK!kers die hun verhaal eerst willen laten lezen op het forum, is dit topic in het leven geroepen.

Wanneer je direct naar de plaats op de site wil om je verhaal in te sturen, kun je deze link volgen.

Scarface screens

Vivendi is al een tijdje bezig met de ontwikkeling van een game gebaseerd op de film Scarface. Het zal een third person shooter zijn waarbij jij de hoofdrol als Tony Montana speelt. De game gaat dus over Tony Montana die als Cubaanse ex-gevangene in Florida terechtkomt en zich daar al snel in het criminele circuit begeeft. In de herst van dit jaar moet deze game in de winkels verschijnen.Da Matta uit kritiek op Toyota

In 2003 reed Christian da Matta zijn eerste Formule 1 race voor Toyota F1, nadat hij in 2002 het CART kampioenschap op zijn naam schreef met een Toyota motor. Aan het einde van het seizoen 2004 werd de Braziliaan door het team aan de kant geschoven en reed Ricardo Zonta de laatste races in plaats van da Matta.

Da Matta vertelde in een interview met de Braziliaanse krant Diario de S. Paulo over zijn tijd bij het team: "Ik heb twee jaar in de Formule 1 meegereden, en ik ben er trots op om te zeggen dat ik dat op eigen kracht heb gehaald. Het is niet zo dat ik geld mee heb gebracht zoals veel rijders tegenwoordig doen. Ik heb bij alle teams waar ik heb gereden nooit mijn mond gehouden als ik wist dat er iets niet klopte. Dat deed ik ook met het aanwijzen van zwakke punten in een auto, met als doel dat het team deze zwaktes kan verbeteren. Maar bij Toyota, als ik bijvoorbeeld zei dat de auto erg onderstuurde, dan werd iedereen geïrriteerd. Het hele team was altijd erg gevoelig voor dat soort opmerkingen, ook hing er een sfeer van onzekerheid."

De Braziliaan rijdt dit jaar weer mee in de Champ Cars, voormalige CART. Hij gaat samen met voormalig CART kampioen Jimmy Vasser in het PKV Racing team rijden. Teameigenaars zijn Dan Pettit, Kevin Kalkhoven en Vasser.

Da Matta heeft in de 28 starts die hij in de F1 maakte vijf keer punten gepakt, met als beste resultaat een zesde plek. Nadat da Matta weggestuurd werd bij het team werd er nog maar één punt gescoord. Dit punt werd gewonnen door de achtste plek die Panis haalde op het circuit Spa-Francorchamps in het seizoen 2004.

Gavin: Michael Jackson trok mij twee keer af

Gisteren heeft Gavin Arvizio, de jongen die door Michael Jackson zou zijn misbruikt, voor de rechter getuigd over zijn beschuldiging. Hij zei dat de popster hem in 2002 op zijn ranch Neverland twee keer heeft afgetrokken. Jackson zou de toen 13-jarige jongen hebben gevraagd of hij wel eens masturbeerde en hebben gezegd dat mannen die niet masturberen zover kunnen komen dat ze een meisje verkrachten.

Thomas Mesereau, de advocaat van Jackson, beschuldigde Arvizio ervan pas met het verhaal over het misbruik door Jackson op de proppen te zijn gekomen na met een advocaat te hebben gesproken. Jacksons verdediging probeert de aanklacht onderuit te halen door aannemelijk te maken dat de moeder van de jongen uit is op het geld van de popster.

De voormalige 'King of pop' kwam overigens gisteren pas na een uur bij de rechtszaak opdagen, nadat de rechter gedreigd had Jackson voor de duur van het proces in de cel te zetten wanneer hij afwezig bleef. Jackson was volgens zijn advocaten naar het ziekenhuis geweest, omdat hij last had van zijn rug. In zijn pyjama verscheen de beklaagde zanger bij de rechtbank.

Leno
Talkshowhost Jay Leno arriveerde later op de dag in een SpongeBob-pyjama bij de televisiestudio's voor de opname van zijn Tonight Show. Een rechter zal zich vandaag uitspreken of Leno in zijn talkshow grappen mag blijven maken over Jackson; hij is namelijk door Jacksons advocaten als getuige opgeroepen.

Hesp kondigt definitief afscheid aan

Danny Hesp heeft definitief aangekondigd zijn voetbalschoenen aan de wilgen te hangen. De 35-jarige Hesp is bezig aan zijn tweede seizoen bij RBC Roosendaal.

In 1987 debuteerde de verdediger voor Ajax in het Betaald Voetbal. Door een beenbreuk na een overtreding van Bosschenaar Fred van der Hoorn behaalde hij nooit meer zijn oorspronkelijke niveau. Via SC Heerenveen, TOP Oss, Roda JC en AZ belandde hij bij NEC waar hij het grootste deel van zijn loopbaan doorbracht.

Programma HCE (Week 10)

Hieronder vind je het programma van de wedstrijden in de Holland Casino Eredivisie van komend weekend.

Programma Holland Casino Eredivisie (Week 10)
DagTijdThuisTegenstanderVoor Tegen
vr20.00FC TwenteRBC Roosendaal -
.
za19.30sc HeerenveenRKC Waalwijk -
za19.30NAC BredaVitesse -
za19.30Willem IIFC Den Bosch -
.
zo12.30PSVADO Den Haag -
zo12.30NECAjax -
zo14.30AZDe Graafschap -
zo14.30FeyenoordRoda JC -
zo14.30FC UtrechtFC Groningen -

Integratie in Amsterdam loopt stuk

Uit gegevens van de 'Diversiteits- en Integratiemonitor' van bureau Onderzoek en Statistiek van de gemeente Amsterdam blijkt dat de integratie in de hoofdstad volledig dreigt te mislukken. Marokkanen, Turken en Nederlanders gaan in toenemende mate bij hun eigen bevolkingsgroep wonen en het aantal gemengde scholen neemt eerder af dan toe.

In het basisonderwijs is nog maar 38% van de leerlingen van Nederlandse of westerse afkomst, 27% is Turks of Marokkaans en de rest komt uit Suriname en andere niet-westerse landen. De cito-scores van de eerste groep liggen gemiddeld 8 punten hoger dan die van de rest. De grote concentratie van Surinamers, Turken en Marokkanen in Amsterdam heeft alles te maken met hun relatief lage inkomen.

Risicolijstjes
Onderaan alle verschillende integratielijstjes en bovenaan alle risicolijstjes staan Marokkanen. Zij doet het gemiddeld het slechtst op het gebied van onder meer inkomen, opleiding, betaald werk, aantal gemengde huwelijken en contact met autochtonen. Op de gebieden van werkloosheid, band met land van herkomst, segregatie op de woningmarkt en aandeel in de verdachtenpopulatie, staan de Marokkanen bovenaan.

Volgens de onderzoekers is onderwijs de grootste sleutel tot integratie. ''De kansen op alle dimensies uit de integratiemonitor nemen toe bij een hoge opleiding, of het gaat om de sociaal-economische positie, het beheersen van de Nederlandse taal of de normen en waarden die men heeft.''

Uit de gegevens van de monitor blijkt overigens ook dat vrouwen in Amsterdam nog altijd minder kansen hebben dan mannen. Ze verdienen minder, zijn minder hoog opgeleid, doen minder betaald werk en gaan minder uit. Positief is dat ze minder vaak verdachte zijn in een strafzaak.

Boete voor Paolo Di Canio na foute groet

Voetballer Paolo Di Canio heeft zijn foute gebaar tijdens de wedstrijd tussen Lazio Roma en AS Roma moeten bekopen met een boete van tienduizend euro.

Nadat de Italiaan op 6 januari de openingstreffer scoorde stormde hij richting de Curva waar de fanatieke fans van zijn Lazio zich bevonden. Zijn vreugde-uitbarsting vierde hij onder meer door een oud-Romeinse groet te brengen, die gebruikelijk was in de tijd van de voormalige facistische dictator Benito Mussolini.

De voetballer werd door een aantal fotografen betrapt, waarna er foto's van de speler verschenen, en er vervolgens een strafonderzoek werd gestart.

De 36-jarige Di Canio verklaarde zelf dat er geen sprake was van een groet, volgens hem gaf de foto een verkeerd beeld omdat hij gewoon zou hebben gejuigd. "Ik ben een profvoetballer en mijn manier van feestvieren heeft niets te maken met politiek of wat dan ook."

'Ikea discrimineert vrouwen in handleiding'

RuL0R en geldropse_polleke hadden ons via de nieuws-submit te melden:

De Noorse premier Kjell Magne Bondevik is van mening dat meubelwarenhuis IKEA vrouwen discrimineert in zijn handleidingen. De montage-instructies geven namelijk alleen weer hoe mannen de bouwpaketten in elkaar knutselen. Vrouwen zijn op de plaatjes niet te zien.

IKEA zegt dit te doen omdat moslims in bijvoorbeeld Koeweit of Saoedi-Arabië, waar de meubelgigant ook vestigingen heeft zitten, zich anders beledigd zouden kunnen voelen. Bondevik vind echter dat dit geen reden mag zijn. "Het is belangrijk om de houding ten opzichte van gelijkwaardigheid te bevorderen, niet in het minst in moslimlanden."

Het meubelconcern liet na de reactie van de premier weten een evenwichtiger verhouding tussen mannen en vrouwen na te streven in de handleidingen.

'Laat Surinamers Nederlands doceren'

De bekende Belgische schrijver en dichter Geert van Istendael vindt dat taallessen op de Nederlandse scholen eigenlijk zouden moeten worden gegeven door Surinaamse en Antilliaanse leraren, omdat die veel meer vasthouden aan het klassieke Nederlandse taalgebruik. Volgens Van Istendael gaan autochtone Nederlanders bedroevend slecht met hun eigen taal om.

De schrijver stelt een en ander in zijn vandaag gepubliceerde boek 'Mijn Nederland', waarin hij het huidige Nederland met een kritische Belgische blik bekijkt. Van Istendael die zelf een deel van zijn jeugd in Utrecht doorbracht, zegt zich te ergeren aan de enorme verslonzing van de Nederlandse taal.


''Nederlandse taal verslonst''.

Wereldrecord Hedrick op 3000 meter

Bij schaatswedstrijden op de Olympic Oval in het Canadese Calgary heeft de Amerikaan Chad Hedrick het wereldrecord op de 3000 meter verbeterd.

De Amerikaan, in Inzell vorige week wereldkampioen op de 5000 meter, klokte een tijd van 3.39,02. Het oude wereldrecord stond met een tijd van 3.42,75 op naam van Gianni Romme.

Op diezelfde afstand reed de Nederlander Wouter Oude Heuvel een nieuw wereldrecord bij de junioren met een tijd van 3;44,72, waarmij hij het record overnam van zijn broer Remco.

Herdenking van aanslagen Madrid begonnen

In Madrid is de herdenking van de aanslagen van vorig jaar gestart. Om 07:37 uur luidden de kerkklokken van 650 kerken ter nagedachtenis van de 191 slachtoffers van de aanslag op vier treinen precies een jaar geleden. 07:37 uur was precies een jaar geleden het tijdstip waarop de eerste bommen ontploften in een Madrileens station. In totaal ontploften die dag tien bommen. Zeker 1900 mensen raakten gewond.

Later op de dag gaat in het centrum van de stad een park open waarin 192 cypressen en olijfbomen worden gepland ter nagedachtenis aan de 191 treinpassagiers die omkwamen en een politieman die vorig jaar april omkwam tijdens de bestorming van een flat waarin de verdachten zaten. Tientallen hoogwaardigheidsbekleders, onder wie secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties en koning Juan Carlos wonen de plechtigheid in het park bij.

Katholieke priester 'preekt' in Playboy

Joost-mag-het-weten had ons via de nieuws-submit te melden:

Eindelijk weer eens een reden om het blad te kopen 'voor de interviews'. In katholieke kringen is er ophef ontstaan over het komende nummer van de Nederlandse Playboy. Deze zal naast de gebruikelijke blote borsten en billen een interview brengen met de omstreden Nederlandse priester Antoine Bodar (59). Bodar is binnen katholieke kringen vooral bekend als een buitenbeentje binnen Gods Roomse kudde. Zo zal hij naar verwachting niet snel door de pin-ups in verleiding worden gebracht. Hij is ook verklaard homoseksueel.

Voor velen is een priester in de Playboy misschien een vreemd iets, maar dat deert Bodar zelf geenzins. Sinds zijn late priesterwijding heeft hij al vaak wrevel opgeroepen bij links én rechts, binnen én buiten de clerus. Via de TV, radio, kranten, internet of nu dus een blootblad, de priester schuwt geen enkel medium om zijn boodschap uit de dragen.

Bodar startte in 1965 al een carrière als radio- en televisiemaker bij de NOS, KRO en VPRO en werkte ook als universitair docent, toen hij in 1992 tot priester werd gewijd. Door de jaren heen behaalde hij een universitaire graad in de geschiedenis, de kunstgeschiedenis, literatuurwetenschap, filosofie en theologie aan de universiteiten van Amsterdam, Bazel, Leiden en Utrecht.

Ondanks zijn nooit verborgen seksuele geaardheid is hij een warm pleitbezorger van de kuisheid voor priesters: "Voor een priester is het dus niet relevant of hij hetero-, homo- of biseksueel is, omdat hij in onthouding hoort te leven en kuis moet zijn." Toch heeft hij dankzij z'n opmerkelijke houding al twee keer bij een parochie z'n ontslag gekregen; éénmaal omdat hij te conservatief zou zijn en de andere keer juist omdat hij te progressief zou preken.

Beste schaker ter wereld stopt ermee

Na het winnen van een zwaar bezet toernooi in Spanje heeft de beste schaker ter wereld, Garri Kasparov, aangekondigd te stoppen met schaken. De 41-jarige ex-wereldkampioen zei dat hij nog wel voor zijn plezier nog wat snelschaak of rapid zal spelen, maar dat het gedaan is met het serieuze werk. Hij zal zich ook nog wijden aan schrijven over schaken en politiek, want Kasparov is van mening dat iemand moet opstaan tegen president Poetin, de "dictator" die zijn land regeert.

Kasparov haalde aan dat er in zijn ogen geen spoedige oplossing is te verwachten voor de scheuring die de schaakwereld al jaren treft. Kasparov zou in januari een match hebben gespeeld met de wereldkampioen van de schaakbond FIDE, Kasimdzjanov uit Oezbekistan. De winnaar van die tweekamp zou vervolgens spelen tegen de wereldkampioen klassiek schaak, Vladimir Kramnik uit Rusland. Daarmee zou de schaakwereld zijn herenigd na twaalf jaar. Maar de match tegen de Oezbeek kwam er niet. Zoals in zijn ogen veel toezeggingen van de FIDE niet werden nagekomen.

De man die ruim twintig jaar de sterkste speler ter wereld was, sprak niet over het feit dat hij zelf in 1993 aan de basis van de scheuring stond.

Adriaanse erg tevreden over zijn team

Na afloop van de met 1-3 gewonnen UEFA Cup wedstrijd tegen Shakhtar Donetsk was trainer Co Adriaanse van AZ vol lof over zijn team.

"We speelden eigenlijk op de klassieke manier van Ajax", aldus de coach."Met drie verdedigers en een speler daar vlak voor. Opbouwend had het misschien nog wat beter gekund, maar in verdedigend opzicht zat het goed in elkaar."

De Nederlandse coach was vooral erg te spreken over zijn verdedigers Joris Mathijsen en Jan Kromkamp. "Shakhtar heeft in Julius Aghahowa en Brandão twee uitstekende, snelle en fysiek sterke aanvallers. In de hele wedstrijd zijn zij eigenlijk niet in scoringspositie gekomen. De 3-1 is een goed resultaat, al moeten we niet vergeten dat zij juist in uitwedstrijden hun beste spel spelen. Deze overwinning zal ze echter mentaal een aardige knal hebben gegeven."

Keeper Henk Timmer, die in de eerste helft een penalty stopte, gaat er vanuit dat zijn ploeg zich volgende week in de Alkmaarder Hout zal plaatsen voor de kwartfinales. "Natuurlijk moeten we nog thuis spelen, maar ik zie dit elftal in Alkmaar geen drie doelpunten maken.AZ heeft gewoon een heel erg goede ploeg en de zege op Shakhtar is een prachtige teamprestatie. We voetbalden rustig en geconcentreerd en hebben ook in deze Europese wedstrijd gewoon ons eigen spel gespeeld met drie aanvallers en een speler erachter. Dit resultaat zegt gewoon heel erg veel over ons elftal."

Hertenjacht meest dodelijk voor jager

De kans om neergeschoten te worden tijdens de jacht is afhankelijk van leeftijd van de jager èn van het type wild waarop gejaagd wordt. De kalkoenenjacht is het gevaarlijkst, hertenjacht het dodelijkst; twee conclusies gepubliceerd in The Journal of Trauma van 10 maart.

Subheader


De wetenschappers van The Penn State College of Medicine onderzochten 1.345 jachtincidenten in de staat Pennsylvania tussen 1987 en 1999. In die periode vielen er 77 doden te betreuren tijdens de jacht en 1.382 gewonden. In de leeftijdscategorie onder de 20 vielen de meeste gewonden. Nooit eerder werd onderzocht of het jagen op een bepaalde diersoort medebepalend was voor het optreden van jachtincidenten.

Het jagen op kalkoenen in de herfst bleek het gevaarlijkst met 7,5 gewonden per 100.000 jagers. Jagen op patrijs is het veiligst: 1,9 gewonden per 100.000 jagers. De meeste sterfgevallen deden zich voor bij de hertenjacht, te weten 10,3% van de gewonden. Bij de fazantenjacht vielen procentueel de minste menselijke slachtoffers, namelijk 1,3% van de gewonden.

De auteurs van het artikel geven aan dat de jacht op kalkoenen vaker plaatsvindt in camouflagekleding. Ook proberen de jagers de prooi zo dicht mogelijk te naderen waarbij lokgeluidjes worden gemaakt die lijken op het geluid dat de kalkoen maakt. Soms komen juist andere jagers op deze menselijke lokgeluidjes af waarbij jager prooi wordt. Maar liefst 75% van de jachtincidenten bij de kalkoenenjacht was hierdoor te verklaren.

Surrealisme, Suppoosten en Conceptionele Continuïteit

Van kunst weet ik geen ene moer. Maar als ik het mooi vind, dan heb ik er toch enigszins verstand van, aldus een uiterst betrouwbare bron. Het heeft geen zin om ‘Kunst voor Dummies' te gaan volgen. Je vindt iets mooi of niet. Een tussenweg is er niet. Goed, tot zover de enorme clichés. Ik zal mij beperken tot mijn bevindingen aangaande een bezoek aan ‘Alles Dalí' in het 'Boijmans van Beuningen museum’ te Rotterdam.

'Kasparov neemt met zege afscheid'

Gary Kasparov heeft het 22e Torneo Internacional de Ajedrez "Ciudad de Linares" op zijn naam geschreven. Na afloop van het toernooi maakte hij bekend dat het zijn laatste grote toernooi was.

Kasparov was goed op dreef in Linares. Hij behaalde 8 punten uit 14 partijen, waarbij moet worden aangetekend dat hij de laatste partij verloor. Verlies tegen zijn naaste concurrent, de Bulgaar Veselin Topalov, kon de zege echter niet voorkomen. Kasparov werd door meer met zwart gewonnen partijen tot toernooiwinnaar uitgeroepen. Het was de negende keer alweer dat Kasparov de titel in Linares veroverde.

Na afloop van het toernooi vertelde Kasparov dat het nu genoeg is geweest. Dit toernooi was het laatste grote in zijn carriere. De 41-jarige nummer één van de wereld wil nog wel wat rapid partijen blijven spelen, vanwege het plezier in het spel. De Rus wil zich voortaan richten op het schrijven van boeken en ambieert een politieke carriere.

Kasparov veroverde in 1985 op 22-jarige leeftijd voor het eerst de wereldtitel. Na een spannende match (12,5 punt uit 24 partijen) met Anatoli Karpov. Een concurrent met wie hij nog vele tweekampen zou spelen door de jaren. In 1993 ontnam de FIDE Kasparov zijn titel nadat deze een nieuwe schaakbond oprichtte. De Siciliaanse opening was de meest lucratieve voor de Rus, die nog altijd een winstpercentage van 71% kan opvoeren. Momenteel voert hij nog immer de ELO-ranglijst aan met een rating van 2804.

Eind maart beslissing Verstappen

Jos Verstappen verwacht eind deze maand meer duidelijkheid over het vervolg van zijn racecarrière. De kans is groot dat hij in de Amerikaanse Champ Car-serie aan de slag kan, maar net zoals in de Formule 1 lijkt ook nu geld het grootste struikelblok te zijn.

Verstappen is al tijden in onderhandeling met verschillende teams in de Champ Cars. Hij vertelt op zijn website: "Ik wil zo hoog mogelijk racen en de Champ Car-serie is een klasse waar ik me wel thuisvoel. Ik hoop dat ik eind maart goed nieuws heb, ik sta te popelen om weer gas te geven."

Het verzamelen van genoeg sponsors lijkt nu nog de grootste drempel te zijn voor een contract in Amerika. Verstappen: "Het valt niet mee om het geld bij elkaar te krijgen, terwijl het voor de sponsors toch aantrekkelijk moet zijn. De Champ Car-serie staat garant voor spektakel en spanning en als ik daar rij en de races worden via RTL 5 uitgezonden, zijn de sponsors verzekerd van veel exposure."

Deze week is via de website van RTL 5 uitgelekt dat deze zender een aantal of wellicht alle races van de Champ Car-serie zal uitzenden. Vaststaat dat er een terugkerend televisieprogramma zal worden gewijd aan de raceklasse.

Laatste reviews en specials
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
review
Ring Fit Adventure
review
CD: Robbie Williams - The Christmas Present
special
Fun met Funda #174 - Terug in de tijd met Café de Veehandel
review
Pokémon Sword en Shield
©FOK.nl e.a.