Hoger parkeergeld voor SUV's in Leiden

Jasper (Flumina)
typtypo had ons via de nieuws-submit te melden:

Het stadsbestuur in Leiden wil een hoger parkeertarief invoeren voor zogeheten sport utility vehicles (SUV's). De maatregel past in het plan om de luchtkwaliteit in Leiden te verbeteren. Ook moet het parkeerprobleem door deze maatregel aangepakt worden. Hybride voertuigen, zuinige auto's met een benzine- en elektromotor moeten juist een voorkeursbehandeling krijgen. De slechte luchtkwaliteit is één van de oorzaken dat de bouw van het bedrijvenpark Oostvliet is uitgesteld.

Ook wil het stadsbestuur milieuzones instellen. Deze zones zijn verboden gebied voor te vervuilende voertuigen. Milieudienst West-Holland, opsteller van het plan, denkt dit te kunen uitvoeren door eisen te stellen aan de leeftijd van voertuigen of alleen voertuigen toe te laten die aan de nieuwste Europese milieueisen voldoen.

In Nijmegen is eerder geprobeerd SUV's te weren uit de binnenstad. Echter, het college van burgemeester en wethouders was van mening dat zo'n verbod strijdig is met Nederlandse en Europese regels. De Leidense gemeenteraad moet nog beslissen over de plannen.