Bouterse dankt Amerikanen voor 'steun'

Desi BouterseVoormalig Surinaams legerleider Dési Bouterse heeft de Verenigde Staten gisteren bedankt voor de 'effectieve steun' die ze hem hebben verleend. De Amerikaanse ambassade in Paramaribo had de Surinaamse kiezer opgeroepen niet op de voormalige couppleger te stemmen bij verkiezingen in mei. Volgens Bouterse heeft die stemverklaring hem juist sterker gemaakt.

Bouterse concludeerde dat de ambassadefunctionaris een 'onvoorstelbare psychologische blunder' heeft gemaakt. Zwevende kiezers en aanhangers van de huidige coalitie zouden zich in reactie op de verklaring massaal achter de Nationale Democratische Partij (NDP) van Bouterse hebben geschaard. De partijleider haalde tevens uit naar een aantal Nederlandse parlementariërs die enkele weken geleden een bezoek brachten aan de voormalige kolonie. Surinaamse politici die dachten munt uit dat bezoek te slaan zijn bedrogen uitgekomen, stelde Bouterse.

Op 25 mei kiezen de Surinamers een nieuw parlement. De 59-jarige Bouterse wil dan een gooi doen naar het presidentschap van zijn land.