Salarisverlaging bij slechte werkprestaties

Bart (veekeend)
Icoon economisch nieuws Personeelsleden werkzaam bij de ABN Amro moeten in de toekomst rekening houden met een fors lager salaris, wanneer ze beneden verwachting presteren. Op jaarbasis kan de salarisverlaging oplopen tot negen procent, bijna een maandsalaris. Dit, omdat ze geen recht op een bonus hebben.

Dit is afgesproken in de nieuwe CAO die de bank en de vakbonden vrijdag afsloten. Een eerder voorstel van de bank met nagenoeg dezelfde inhoud werd door de vakbonden verworpen. Het ging daarbij om de afkoopsom bij de afschaffing van twee bonussen die samen twee maandsalarissen vertegenwoordigden. Deze is door ABN Amro wat verhoogd.

De nieuwe CAO houdt in dat twintig procent van het loon van het bankpersoneel variabel wordt. Wanneer iemand een slechte beoordeling krijgt, ontvangt deze geen bonus. Bij goed presteren kan de bonus oplopen tot twintig procent van het jaarsalaris.

Met de nieuwe afgesloten CAO hoopt ABN AMRO de kosten verder te reduceren. Volgens de directeur van ABN Amro Nederland, Jan Peter Schmittmann, zal er op de loonkosten tien procent worden bespaard. "Maar we waren ook vijftien procent duurder dan de naaste concurrenten doordat we bijvoorbeeld zeventien maandsalarissen uitbetaalden."