Halsema: 'CDA en VVD voeden angst'

pberends had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon politiek binnenland nieuws GroenLinks-leider Femke Halsema uit felle kritiek op regeringspartijen CDA en VVD. Volgens haar stapelen de fractieleiders Verhagen en Van Aartsen "angstbeeld op angstbeeld" over het gevaar van islam en terrorisme. Halsema uit haar ongenoegen in een vraaggesprek met het NRC Handelsblad.

Volgens Halsema hebben de twee regeringspartijen zich meester gemaakt van "een grote mate van hysterie." Dit is volgens de politica onverantwoord en zouden politici bij zichzelf te rade moeten gaan hoe hun uitlatingen overkomen op de Nederlandse bevolking.

Halsema haalt in het vraaggesprek naar diverse politici uit. Zo verwijt ze minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie onder meer dat ze moslims stigmatiseert en kwetst, daarbij refererende naar haar opmerking over het incasseringsvermogen. Ook VVD-Kamerlid Hirsi Ali krijgt ervan langs. Halsema: "Wat zou het een verademing zijn als zij eens wat meer anti-man werd en wat minder anti-islam."

De GroenLinks-leider is van mening dat de 'hysterie' van de regeringspartijen past in een 'neoconservatieve agenda', waarbij grondrechten in toenemende mate 'een politiek instrument in handen van de macht' worden. Halsema: Het gaat gepaard met nieuwe hiŽrarchische verhoudingen, met de roep om nieuw leiderschap. Zij geven uitdrukking aan een cultuur die geen nieuwkomers verdraagt."