Parijs-Nice: Posthuma pakt de bloemen in Cannes

Joost Posthuma heeft Rabobank vandaag de eerste zege in Parijs-Nice gebracht. De 24-jarige Hengeloer kwam in de zesde rit, over 184 kilometer van La Crau naar Cannes, solo over de streep. De Duitser Jörg Ludewig (Domina Vacanze) eindigde op ruim een minuut als tweede.

Posthuma had samen met zes andere renners, waaronder de Nederlanders Marc Lotz (Quick-Step) en Bram Schmitz (T-Mobile), al vroeg in de etappe de benen genomen. Toen op de voorlaatste helling van de dag het peloton het tempo omhoog gooide, ging de Duitser Ludewig ervandoor. Hij fietste al snel een voorsprong van circa dertig seconden bijelkaar.

Posthuma liet het er echter niet bij zitten. Op de laatste heuvel van de dag, de Col du Tanneron, reed hij op imposante wijze, zonder dat iemand kon volgen, naar de Duitser toe.

Na de top van de Col du Tanneron stortte de Nederlander zich als een volwaardig daler in de afdaling. Hij sloeg een aanzienlijk gat met de achtervolgende Duitser. Een stuurfout in de afzink verhinderde echter dat Posthuma Ludewig op een onoverbrugbare achterstand kon zetten.

Met nog ongeveer tien kilometer voor de boeg wist Posthuma de Duitser eindelijk van zich af te schudden. Ludewig probeerde nog aan te pikken, maar kwam niet meer tot bij het wiel van de jonge Nederlander.

Solo, en dol enthousiast, kwam Posthuma vervolgens over de streep in het zonnige Cannes. Op schitterende wijze bekroonde hij zo zijn lange vlucht.

In het algemeen klassement blijft Bobby Julich (CSC) aan de leiding staan. De Amerikaan kwam tijdens de etappe van vandaag in het peloton over de meet. Julich verdedigt morgen in de zware slotetappe, over 135 kilometer in en rondom Nice, een voorsprong van negentien seconden op de Spanjaard Constantino Zaballo en twintig op de Spanjaard Alejandro Valverde.

Uitslag zesde etappe:
1.) Joost Posthuma (Ned/Rabobank) 4.41.24
2.) Jörg Ludewig (Dui/Domina Vacanze) + 1.11
3.) Aaron Kemps (Aus/Liberty Seguros) +1.43
4.) Cyril Dessel (Fra/AG2R) z.t
5.) Thomas Ziegler (Dui/Gerolsteiner) +3.10

Algemeen klassement na zes etappes:
1.) Bobby Julich (VS/CSC) in 19u03'44"
2.) Constantino Zaballo (Spa/Saunier Duval) + 0.19
3.) Alejandro Valverde (Spa/Illes Balears) + 0.20
4.) Jens Voigt (Dui/CSC) +0.44
5.) Jörg Jaksche (Dui/Liberty Seguros) + 0.45