Akkoord over 'stop-HSL'

Jasper (Flumina)
Een treinreis van Den Haag naar Brussel met de HSL-Zuid zal tien minuten langer duren dan gedacht. De trein zal ook stoppen in Breda, Brecht en Mechelen. De reistijd met deze 'stop-HSL' is dan in 2007 één uur en 44 minuten. Met de huidige Thalys duurt een reis twee uur. Nederland en België maakten vrijdag het akkoord bekend waarin de extra stops zijn opgenomen.

Beide landen hebben maanden onderhandeld over de exploitatie van de HSL-Zuid. Nederland wilde graag Breda en Den Haag aansluiten op het HSL-net. De Belgische spoorwegen zagen hier niets in. Daarop dreigde de Nederlandse exploitant HSA zich terug te trekken.

Vanaf 2007 zullen acht treinen per dag van Den Haag Centraal naar Brussel vertrekken, vier meer dan eerder afgesproken. Voor reizigers uit Amsterdam, Schiphol en Rotterdam heeft de maatregel geen invloed: in deze steden stopt een 'gewone' hogesnelheidstrein. Reizigers uit Den Haag kunnen dus ook een trein naar Rotterdam nemen en daar overstappen.

Minister van Verkeer en Waterstaat Karla Peijs bereikte met Vlaanderen ook overeenstemming over de uitdieping van de Westerschelde, dat 500 miljoen euro gaat kosten. Nederland betaalt daaraan voor 20 procent mee. Peijs ontkent echter dat er sprake is van uitruil.