Rally van Mexico: Dag 1

De Corona Rally van Mexico is vandaag gestart, de ochtendsessie zit erop en Petter Solberg met Subaru gaat momenteel aan de leiding na 72,62 km. wedstrijd. Er zijn drie spannende stages verreden waarbij elke keer een andere coureur de stage wist te winnen. In de middagsessie zullen er weer 3 stages worden verreden over een afstand van 73.42 km.

De eerste stage waar de coureurs vanochtend voor aan de start stonden was Ibarilla-El Zauco. Deze proef is een typische proef van de Rally van Mexico met zijn snelle stukken afgewisseld met zeer bochtige gedeeltes. Petter Solberg begon meteen goed en pakte de overwinning op de stage, hij was erg tevreden over zijn nieuwe Impreza met 2005 specificatie. Als tweede eindigde Sebastien Loeb op 2.2 sec. van de winnaar. Als derde eindigde de jonge Chris Atkinson, die zijn eerste Rally van Mexico rijdt. Als vierde eindigt de teammaat van Loeb, Francois Duval, deze verliest 6.2 sec. op Solberg in zijn Citroën Xsara.


Solberg in actie

De tweede stage van de dag beloofde meteen een zware te worden. De coureurs moesten Ortega-La Esperanza rijden, op deze proef wordt een hoogte bereikt van 2.737 meter. Deze stage is tevens een van de snelste in de rally en vraagt zeer veel van de remmen van de wagens. Marcus Grönholm kon zich het beste aanpassen aan de lastige omstandigheden en zette de snelste tijd op de klokken. Hij was twee seconden sneller dan Solberg, Duval zette de derde tijd neer. Sebastien Loeb kreeg problemen met de rechter achterdemper van de Xsara en verloor meer dan twee minuten, na motorpech in Zweden heeft hij nu dus weer problemen.


Sola, tweede rijder van Ford

De derde stage die werd gereden was Santana-Cubilete, weer een snelle proef met een zeer harde gravellaag. Nadat Markko Martin met zijn Peugeot het de eerste twee proeven rustig aan had gedaan besloot hij het op deze proef anders te doen. Hij startte agressief en dat pakte goed uit want hij wint de stage met een voorsprong van 4.7 sec. op Toni Gardemeister. De voorlopige leider in het klassement Solberg zette een derde tijd neer op 6.1 sec. van Martin. Grönholm viel wat tegen met een zesde plaats op deze proef, hiermee laat hij zijn voorsprong met 4.2 sec. oplopen ten opzichte van Solberg.

Update:
De vierde stage ging over hetzelfde parkoers als de eerste stage, met als verschil dat de temperaturen flink waren gestegen. Petter Solberg weet de snelste tijd neer te zetten met 13 minuut en 11.2 seconden. Ruim 15 seconden sneller dan eerder die dag op het parkoers. Sebastian Loeb doet het erg goed en wordt tweede achter Solberg. Vanwege zijn eerdere problemen heeft hij echter een achterstand van ruim vier minuten in het klassement.

Ook de vijfde stage weet Petter Solberg te winnen. Hij pakt daarmee al zijn derde stage-overwinning op de eerste dag van de Rally van Mexico. Sebastien Loeb wordt opnieuw tweede op 4,4 seconde van Solberg. Marcus Gronholm probeert bij te blijven, maar verliest weer 7,1 seconde en blijft tweede staan in het klassement op 25,8 seconde van Solberg.

In de laatste stage van de dag weet Marcus Gronholm Petter Solberg te verslaan en zo een deel van zijn achterstand in te lopen. In zijn Peugot weet hij 5,2 seconde terug te pakken. Zijn teamgenoot Markko Martin weet beslag te leggen op de tweede plaats in deze stage, voor SebastienLoeb, die het met de derde plaats opnieuw goed doet. Klassemntsleider Solberg werd in deze stage vierde.

Algemeen klassement na dag 1:

plaatsnaammerktijdachterstand
1.P. SolbergSub1:23:56.0
2.M. GrönholmPeu1:24:16.5+20.5
3.M. MärtinPeu1:24:26.9+30.9
4.F. DuvalCitr1:24:29.9+33.9
5.C. AtkinsonSub1:24:46.6+50.6