Afdoen helm kost Belgen startverbod

Maurice (mbn)
Axel Merckx en Johan Vansummeren zijn een uur na de etappe van gisteren uit Parijs - Nice gezet. Reden was dat ze voor de laatste beklimming hun helm hadden afgezet.

Per 1 januari heeft de UCI het reglement veranderd ten aanzien van het dragen van helmen. Ook bij een finish bergop moet de helm door de renners worden opgehouden. Merckx en Vansummeren waren daarvan niet op de hoogte en hebben hun helm bij de slotklim op de Mont Faron afgedaan. Reden voor de wedstrijdleidng om de renners uit de koers te zetten en 100 Zwitserse frank (63 euro) boete te geven.

Ploegleider Herman Frison van Davitamon - Lotto reageerde teleurgesteld op de uitsluiting van zijn renners: "Blijkbaar is het UCI-reglement veranderd. In tegenstelling tot vorig jaar mag een renner zijn valhelm op een beklimming niet meer afdoen. In de Spaanse rittenkoers Ruta del Sol, in februari, mocht het wel nog. Nu niet meer, blijkbaar. Een gesprek van anderhalf uur met de UCI heeft niets opgeleverd. Mijn renners moeten dus huiswaarts. We hebben ook opgemerkt dat het in de Ruta del Sol wél mocht, maar tevergeefs. Het reglement werd toen gewoon niet toegepast."

Ook Axel Merckx reageert ontgoocheld: "Ik wist echt niet dat dit niet mocht. Ik, die zelfs op training een helm draag! Toen buschauffeur Danny in 't Ven riep dat ik mijn helm moest afgooien, aarzelde ik geen moment. Niemand heeft mij gezegd dat het reglement veranderd is. En zeggen dat ik altijd al een voorstander ben geweest van verplichte helmdracht. Dit is een ramp. Net nu we dicht bij mij thuis in de buurt kwamen. De voorbije drie dagen is er door de sneeuw nauwelijks gekoerst. Ik kon het slotweekend goed gebruiken met het oog op Milaan-Sanremo. Nu begrijp ik wel wat Eric Dekker riep toen hij mij voorbij reed. Hé, Axel, dat mag niet."