FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 1 maart 2005

GP2: Lauda naar Coloni

Coloni Motorsport heeft de Oostenrijker Mathias Lauda gecontracteerd als tweede rijder en maakt daarmee haar team compleet voor het komende GP2 seizoen. De andere coureur van het team is niemand minder dan Gianmaria Bruni, de tweede rijder van Minardi afgelopen seizoen.

Lauda werkte vorig jaar ook al voor Coloni waar hij het team wist te imponeren met goede resultaten. Hij heeft zojuist de eerste officiele GP2 test bijgewoond op het Franse Le Castellet circuit.

Niet alleen Mathias Lauda is blij met de beslissing van het team om nog een jaar met hem in zee te gaan, ook teameigenaar Paolo Coloni was zeer tevreden: "Ik geloof dat hij zeer waardevol is voor ons team dit seizoen gezien onze ervaringen met andere coureurs die het tweede jaar bij ons uitblinkten."


De Coloni bolide vorig seizoen in Monaco

Lerares aangeklaagd voor seks met scholier

Margaret De BarraicuaEen lerares uit de Californische hoofdstad Sacramento die werd betrapt terwijl ze seks had met een scholier, is aangeklaagd wegens het hebben van 'onrechtmatige seksuele gemeenschap'. De 30-jarige Margaret De Barraicua zou langere tijd een seksuele relatie hebben gehad met de 16-jarige jongen. De twee werden betrapt in de auto van de vrouw.

Tijdens de vrijage zat de tweejarige zoon van de vrouw in een kinderstoel op de achterbank. "We ontvingen een melding over een verdacht geparkeerde auto achter een lagere school", verklaarde een politieman. "Toen we daar aankwamen troffen we twee half ontklede personen aan die bezig waren met seksuele handelingen."

De aanklager eiste maandag dat de vrouw voorlopig geen contact mag hebben met haar 16-jarige minnaar. Volgens de aanklacht hadden de twee sinds vijf maanden een relatie, waarbij er tenminste vier maal sprake zou zijn geweest van seks. De Barraicua is in afwachting van de rechtszaak op vrije voeten gesteld. Haar zoon is onder toezicht van haar echtgenoot geplaatst.

Aanhouding na aanrijding trein en lege auto

Icoon Binnenlands nieuws Een 40-jarige man uit Sittard is maandag aangehouden in verband met een aanrijding tussen een intercity en een lege personenauto vorige week maandag. De intercity tussen Maastricht en Eindhoven reed toen in de buurt van Susteren op een lege auto. De man zit vast op verdenking van het moedwillig in gevaar brengen van het spoorwegverkeer.

Het was niet direct duidelijk van wie de auto was, maar de eigenaar kwam zich een dag later bij de politie melden. Hij zou zijn auto hebben uitgeleend aan de 40-jarige verdachte uit Sittard die nu vastzit.

Bij het ongeluk vielen geen gewonden. Wel raakten de trein en het spoor beschadigd, en reden er enige tijd geen treinen op het traject. De verdachte wordt nog verhoord door de politie.

KLM liet transport bewust gaan uit angst voor gijzeling

Icoon Binnenlands nieuws Het waardetransport van KLM Cargo is afgelopen vrijdag tijdens de diamantroof op Schiphol niet stilgezet, omdat de KLM dacht dat er een gijzelingsactie aan de gang was. Dat heeft een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij dinsdag gezegd. Bij de overval werd mogelijk voor 75 miljoen euro aan sieraden en diamanten buitgemaakt.

Bij gijzelingsacties geldt als regel dat er niet wordt ingegrepen. Toen de KLM er achterkwam dat het om een 'gewone' overval ging, was het al te laat. Het busje was toen al achtergelaten op een industrieterrein in Hoofddorp. De KLM had het busje op afstand stil kunnen zetten door de brandstoftoevoer af te sluiten.

Het waardetransport werd vrijdag op het zwaarbewaakte laadterrein van Schiphol klemgereden en overvallen door drie of vier mannen in KLM-kleding. De overvallers bedreigden de bewakers met vuurwapens, en gingen er vandoor. De politie vermoedt dat ze hulp van binnenuit hebben gekregen, omdat ze precies wisten wanneer ze welk transport moesten overvallen.

Donner
Minister Donner van Justitie verklaarde eerder dinsdag in de Tweede Kamer dat de marechaussee niet op de hoogte was van het waardetransport. Volgens de KLM woordvoerder is dit echter niet waar, en weet de marechaussee altijd precies wanneer de transporten plaatsvinden.

Illegaal gebrouwen drankje kost zes levens

Icoon opmerkelijk nieuwsHet drinken van een nagemaakte raki heeft zondag in een restaurant in de Turkse stad Istanbul aan zes mensen het leven gekost. Onder hen waren de producent van het drankje en de eigenaar van het restaurant waar het werd geschonken. Nog eens 17 personen zijn met maagklachten opgenomen in een ziekenhuis. Negen zijn er ernstig aan toe.

Raki, een alcoholisch drankje met anijssmaak, wordt gezien als de nationale drank van Turkije. Het wordt over het hele land in restaurants en bars geserveerd. Naar aanleiding van de sterfgevallen heeft de politie een geïmproviseerde distilleerderij in beslag genomen en negen mensen gearresteerd.

Vertaalfout VPRO leidt tot onrust rond moskee

Icoon Binnenlands nieuws De commotie rondom de Taibah-moskee in Amsterdam-Zuidoost is mede ontstaan door een vertaalfout van de VPRO. De fout werd gemaakt bij de vertaling van een preek van een imam in het programma 'Het geluk van Nederland'. De uitzending leidde maandag tot een oproep om de moskee te sluiten.

In het programma was een preek van een imam te zien, waarin hij in het Pakistaans lijkt te zeggen dat er "geen rekening gehouden dient te worden met de Nederlandse regering". Naar nu blijkt had de imam het echter over de Pakistaanse regering, en is er een fout gemaakt bij de vertaling.

De liberale organisatie van ahmadiyyamoslims Ulamon stuurde naar aanleiding van het programma een brief naar minister Verdonk. In de brief vroeg de organisatie om sluiting van de moskee, omdat er zou worden opgeroepen tot afzondering van de Nederlandse samenleving.

De VPRO heeft zich inmiddels verontschuldigd voor de ongelukkige vertaalfout.

Brand legt bedrijf in as in Raamsdonksveer

Icoon Binnenlands nieuwsEen uitslaande brand in het Brabantse Raamsdonkveer heeft vanavond het kunststofverwerkende bedrijf Mecari Plastics BV verwoest. Volgens de politie is er daarbij sprake van veel rookontwikkeling. De nabijgelegen snelweg A27 is in beide richtingen afgesloten. Verschillende brandweerkorpsen verlenen assistentie bij de bestrijding van de brand.

Bij de meldkamer van de politie in Tilburg zijn zeker honderd telefoontjes binnengekomen van burgers die informatie willen. De rookwolk waait richting het Land van Heusden en Altena. De brandweer doet metingen om te controleren of de dikke zwarte rook gevaarlijke stoffen bevat. Uit de eerste metingen blijkt dat dat niet zo is. De gemeente Geertruidenberg ziet dan ook nog geen aanleiding om mensen te waarschuwen.

Het getroffen bedrijf maakt polyethyleen-zakken, hoezen en folies, zoals tijdschriftenfolie en krimpfolie. Op het moment dat de brand uitbrak waren tien van de zeventig werknemers aanwezig. Zij konden zich op tijd in veiligheid stellen. Technisch-directeur Louis van Besouw verklaarde dat de brand ontstaan is in het magazijn. Hij gaat er van uit dat het bedrijf verloren is.

Brand legt bedrijf in as in Raamsdonksveer

-
Met dank aan wickerman, waynie, Riesjartje, junkieXXXL, turbootje1, Remco2002 en vamperotica voor het submitten van dit bericht!

LSVb gaat Rutte aanklagen wegens opruiing

Mark Rutte (staatssecretaris Onderwijs)De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) gaat staatssecretaris Mark Rutte van Onderwijs aanklagen wegens opruiing. Volgens de LSVb zitten door Rutte momenteel nog 115 studenten vast. Morgenmiddag om 15.00 uur zullen de studenten aangifte doen in Amsterdam.

Rutte riep de studenten eerder op actie te gaan voeren als zij ontevreden waren over het onderwijs. Ongeveer 200 studenten bezetten gisteren het Maagdenhuis in Amsterdam uit onvrede over de onderwijsplannen van Rutte.

"Rutte heeft zelf opgeroepen tot bezettingsacties en dus zal hij de verantwoordelijkheid moeten nemen. Daarom geven wij hem aan bij de politie wegens opruiing", aldus LSVb-voorzitter Kim Toering.

De LSVb roept de Amsterdamse burgemeester Job Cohen op "alle onschuldige arrestanten van de Maagdenhuisbezetting onmiddellijk vrij te laten". De studentenvakbond zegt dat de bezetters zich vreedzaam hebben gedragen.

De politie wil de 115 studenten nog niet laten gaan, omdat zij hun identiteit niet willen noemen. Morgen na de aangifte zal de vakbond een lawaaidemonstratie houden als de 115 studenten dan nog steeds vastzitten.

Zwerver laat zich insluiten in warenhuis

Icoon opmerkelijk nieuwsEen zwerver uit Tilburg had de nacht van zijn leven nadat hij zich liet insluiten in een warenhuis. De 53-jarige man wist maandagavond ongemerkt in de plaatselijke V&D achter te blijven. In het restaurant van de winkel deed hij zich vervolgens tegoed aan de whisky- en biervoorraad.

Winkelmedewerkers troffen de man dinsdagochtend in het warenhuis aan. Ondertussen had de zwerver zich ook een nieuwe garderobe aangemeten. Hij is overgedragen aan de politie. Die gaf hem een procesverbaal voor huisvredebreuk, diefstal en verduistering.

Hoster GeenStijl.nl overweegt schadeclaim tegen hackers

De oud-webhoster van de weblog Geenstijl.nl sluit niet uit een schadevergoeding te eisen van de hackgroep '0x1FE' die een Ddos-aanval (Distributed Denial of Service) op de weblog uitvoerde. Dat zei woordvoerder Sven Visser van Cysonet.nl, de hoster, gisteravond in FOK!radio. Begin oktober 2004 legde de hackgroep onder andere Regering.nl, overheid.nl, speurders.nl en Geenstijl.nl plat. Dit zorgde er bij Cysonet.nl voor dat haar gehele netwerk met 10.000 sites daarop uit de lucht was gedurende 2,5 uur. Ook de dag erna moest het netwerk het een uur ontgelden en de maandag daarop weer twee uur.

Geenstijl.nl kreeg met de actie te maken doordat ze berichtte over de 18-jarige Eric de V. die de DDoS-actie geleid zou hebben. Gisteren werd er 38 dagen celstraf (dezelfde lengte als zijn voorarrest) en de maximum taakstraf van 240 uur tegen hem geëist in de strafzaak die tegen hem dient.

"We zijn nog bezig uit te zoeken hoe groot de schade is", zei Visser gisterenavond. "Het is moeilijk vast te stellen wat de schade is. Maar zeker is dat we extra mankracht hebben moeten inzetten en dat klanten boos gebeld hebben. Daarbij ben je ook nog eens de hele dag met pers aan het praten, wat ook tijd kost."

Bij de rechtszaak van gisteren is Cysonet niet aanwezig geweest. De eis die werd neergelegd vindt het bedrijf aan de lage kant. "Emotioneel zeg ik: het is aan de lage kant, maar er is niemand dood gegaan. Toch is de economische schade heel erg en het vertrouwen in internet is geschaad."

De zaak is voor Cysonet belangrijk om te beoordelen of het bedrijf een schadeclaim kan en zal neerleggen. "Het is de eerste rechtszaak waarin iemand terechtstaat voor een Ddos-attack. Het zou een goed signaal zijn als hij veroordeeld wordt. Internet is een serieuze zaak en je moet niet aan mensen hun broodwinning komen. De uitkomst van deze zaak is zeker belangrijk voor de bepaling of we een schadeclaim neer gaan leggen. Daarbij telt nog dat we niet zeker zijn of de dader of daders ook daadwerkelijk een schadeclaim kunnen betalen, terwijl wij wel geld kwijt zijn aan advocatenkosten", aldus Visser gisteravond in de uitzending.
_________
De uitzending van FOK!radio is na te luisteren via Radio.fok.nl

Aboutaleb wil praten met Hofstadgroep

Icoon politiek binnenland nieuwsDe Amsterdamse wethouder Ahmed Aboutaleb wil graag praten met leden van de Hofstadgroep. Dat vertelt de politicus vanavond in een politiek tv-programma op RTV Noord-Holland. Aboutaleb, die op een dodenlijst van de vermeende terreurorganisatie zou staan, deed zijn opmerkelijke verzoek enkele weken geleden aan de officier van justitie.

De PvdA-wethouder is geïnteresseerd in de motivatie van de leden van de terreurgroep. Hij beseft dat het waarschijnlijk lastig zal worden met de verdachten te praten, te meer omdat ze tegen niemand hun mond open doen. Het Openbaar Ministerie heeft nog niet gereageerd op het verzoek.

Twaalf verdachten zitten momenteel vast op verdenking van betrokkenheid bij de Hofstadgroep. Onder hen is Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh. Aboutaleb wil niet in gesprek met hem.

Vroege voorbereiding Freire op WK

Na drie wereldtitels wil Oscar Freire ook voor een vierde gaan. Daarbij neemt hij de voorbereiding op het WK, dat dit jaar in Madrid zal worden gehouden, erg serieus.

Wederom mag Freire dit jaar de regenboogtrui aantrekken. Nu het wereldkampioenschap dit jaar in Madrid wordt gehouden, heeft hij meteen weer een extra stimulans om voor een vierde wereldtitel te gaan. Zijn motivatie is zo groot, dat hij de komende maanden al de voorbereiding voor het WK start.

Hoewel het WK pas aan het einde van het seizoen plaats vindt, zal Freire al na Luik - Bastenaken - Luik naar Madrid afreizen om het parkoers van het WK te gaan verkennen. Voorlopig bestudeert hij de kaarten en hoogteprofielen uitgebreid. Alles om aan het eind van het seizoen zo goed mogelijk voorbereid aan de start van het WK te staan.

Maaskant niet akkoord met schikkingsvoorstel

Robert Maaskant gaat niet akkoord met een schikkingsvoorstel van één wedstrijd schorsing van de aanklager betaald voetbal.

De coach van Willem II werd afgelopen zondag in de met 1-3 verloren competitiewedstrijd tegen AZ door arbiter Fred Sterk naar de tribune gestuurd. Maaskant zal nu aankomende donderdag moeten verschijnen voor de tuchtcommissie van de KNVB.

Maaskant kreeg het tijdens de wedstrijd aan de stok met de scheidsrechter toen die besloot de wedstrijd stil te leggen wegens kwetsend spreekkoren vanaf de tribune.

Frank van Mosselveld, die een rode kaart kreeg tegen AZ, ging wel akkoord met het schikkingsvoorstel van de aanklager. De verdediger is nu voor drie wedstrijden geschorst, waarvan één voorwaardelijk.

Dwangsom-eis in geding tegen Hirsi Ali

Vanmiddag diende in een zwaarbewaakte rechtbank in Rotterdam een kort geding dat enkele moslimorganisaties en indivuele moslims hadden aangespannen tegen VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali. Advocaat Robert Moszkowicz stelde namens de klagers dat Hirsi Ali haar uitlatingen jegens moslims moet inperken op straffe van een dwangsom van 500 euro per overtreding. Volgens hem doet de VVD-politica aan haatzaaien met onder meer haar uitspraak dat het islamisme 'levensgevaarlijk' is. Moszkowicz wil ook dat de rechter de film 'Submission 2' verbiedt.

Volgens Moszkowicz overtreedt Hirsi Ali de wet met haar kritiek op de islam. Zo had ze de profeet Mohammed nooit een pedofiel of een perverse man mogen noemen. Moszkowicz verwijt de politica dan ook godslastering. De advocaat van Hirsi Ali, Germ Kemper, reageerde hierop door te stellen dat er van godslastering geen sprake kan zijn, omdat Mohammed als een profeet wordt gezien, en niet als een god.

Kemper vond ook' dat Submission 2', die evenals zijn voorganger moet gaan over de onderdrukking van islamitische vrouwen, gemaakt moet kunnen worden. Hij kwam met een rapport van de Verenigde Naties aan, waaruit blijkt dat vrouw in islamitische landen vaak met onderdrukking hebben te maken. Verder stelde de advocaat van de VVD-politica dat de vrijheid van meningsuiting niet alleen meningen betreft 'die goed in de markt liggen, maar ook meningen zoals die van Hirsi Ali'.

Het onderwerp van de rechtszaak was in eigen persoon aanwezig met enkele aanhangers waaronder Jessica Durlacher, Paul Cliteur en Afsahin Ellian. Het enige wat zij aan het eind van de zitting zei, was: ''Lang leve de rechtsstaat''. De rechtbank doet op 15 maart uitspraak.

Hirsi Ali zei vorige week dat ze het toejuicht dat moslims de gang naar de rechter maken, om zo hun ongenoegen kenbaar te maken. Haar advocaat, Germ Kemper, was minder enthousiast. Hij zei te vrezen dat als zijn cliënt het kort geding wint (en daar twijfelt hij niet aan), de bereidheid van moslims om naar de rechter te stappen zal afnemen omdat zij het idee krijgen dat dit geen zin heeft. Dat werkt geweld in de hand, meent Kemper.

'Werkloosheid allochtonen juist dalende'

Volgens het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) is de werkloosheid onder allochtonen helemaal niet gestegen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde gisteren dat de werkloosheid onder allochtonen in 2004 met 2% was gestegen tot 16%. Dit kwam vooral door de grote stijging van de werkloosheid onder Marokkanen, die opliep van 17 naar 22%.

Het CWI, dat een hele andere rekenmethode hanteert, komt wat betreft de werkloosheid onder niet-westerse allochtonen (Turken, Marokkanen, Surinamers en Antillianen) in 2004 uit op 28,4%. In 2003 was dat nog 30%. Volgens het CWI zette deze daling zich in de eerste maand van dit jaar voort. De dalende percentages van het CWI liggen wel veel hoger dan die van het CBS, maar dat komt omdat het CWI ook langdurig werklozen meetelt, en het CBS enkel actief werkzoekenden telt.

Zowel CWI en CBS constateren dat Marokkanen het slechtst presteren op de arbeidsmarkt. In tegenstelling tot belangengroeperingen van allochtonen, die dat toedichten aan toenemende discriminatie van moslims, menen CBS en CWI dat de Marokkanen slecht presteren door de grote taalachterstand in deze bevolkingsgroep.

De werkloosheid onder autochtonen liep volgens het CWI wel op, maar dat komt omdat er vooral veel banen voor hoogopgeleiden sneuvelden, en daar werken relatief gezien weinig allochtonen.

"Einde nog niet in zicht voor de Phantom"

De directeur van Infinium Labs, Timothy Roberts, heeft in een interview met de Tampa Bay Business Journal aangegeven dat het einde voor hun console nog lang niet in zicht is.

Dit is vrij opmerkelijk aangezien ze al eerder aangaven dat ze door financiële problemen de launch naar kwartaal 2 van 2005 zouden schuiven. De directie heeft verklaard dat de console nu waarschijnlijk rond eind 2005 uit zal komen. Of dit gebeurt is echter nog de vraag, ze hebben in het totaal nog een ruime 12 miljoen dollar nodig voor de productie en marketing van 10.000 consoles. Hierbij hebben ze tot september 2004 al een verlies van ongeveer 20 miljoen dollar gemaakt en ze schijnen nog maar 21000 dollar op de bank te hebben staan.

Ook in de pers komt Infinium Labs er niet echt goed vanaf. Naast beschuldigingen over de integriteit van de directie wordt ook de financiële positie erg bekritiseerd. Deze vorm van journalistiek wordt door Roberts bestempeld als "yellow journalism". Hij heeft er het volgende over te zeggen:

"[...]But for every naysayer we have there are 10 positive supporters. The problem is they aren't going to spend their days making positive Internet postings about us all day."

Ook blijft Infinium Labs volhouden dat ze tijdens de Media's Embedded Systems Conference in San Francisco op de Microsoft booth zullen staan doordat hun systeem (waar op dit moment nog maar 25 tastbare modellen van bestaan) van Microsoft Windows XP gebruikt maakt. Deze conferentie zal van 6 tot 10 maart open zijn, en tegelijkertijd met de Game Developers Conference welke ook in San Francisco zal plaatsvinden.



De Phantom

[update] 115 bezetters Maagdenhuis nog vast

De politie houdt nog ongeveer 140 studenten die gisteravond het Maagdenhuis in Amsterdam bezetten vast. Zij worden verhoord. "Ik verwacht dat ze na verhoor worden heengezonden", aldus een politiewoordvoerder vanochtend.

De studenten bezetten gisteravond omstreeks 19.00 uur het Maagdenhuis. Vannacht rond half twee begon de politie met de ontruiming van het pand op verzoek van het college van bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA), de eigenaar van het pand. Onderhandelingen over een vrijwillige aftocht waren op niets uitgelopen.

De studenten werden in bussen van het GVB afgevoerd naar verschillende politiebureaus. De studenten klagen over het harde optreden van de politie. "De studenten protesteerden vreedzaam, maar de politie lijkt hier geen oog voor te hebben", aldus een woordvoerder van de studenten. Overigens raakte voor zover bekend niemand ernstig gewond.

De woede van de studenten richt zich op staatssecretaris Rutte. De studenten vinden zijn plannen een verarming van het onderwijs en zijn het niet eens met zijn plannen om het collegegeld na vijf en half jaar te verhogen tot 4500 euro per jaar.

Rutte liet zich gisteren niet zien bij het Maagdenhuis, omdat de eisen van de studenten voor hem onbespreekbaar waren. De studenten eisten onder meer dat Rutte zijn gehele leerrechtenplan zou schrappen.

Rutte had wel telefonisch contact met vertegenwoordigers van de studenten. Ook sprak hij met collegevoorzitter Sijbolt Noorda. Noorda drong aan op overleg, maar de staatssecretaris is pas later in de week beschikbaar.

Bezetting Maagdenhuis
De bezetting van het Maagdenhuis gisteravond.

Update 16.37 uur
De politie heeft via een persbericht laten weten dat 26 arrestanten inmiddels zijn heengezonden, of dat dat zeer binnenkort zal gebeuren. Hen wordt lokaalvredebreuk ten laste gelegd en een enkeling zou daarnaast ook vernielingen op zijn geweten hebben.

115 verdachten zullen in ieder geval komende nacht nog in verzekering blijven, omdat van hen de identiteit nog niet is vastgesteld. Zij weigeren deze prijs te geven.

Update 17.16 uur
De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) dreigt inmiddels met hardere acties. De acties zullen "niet fijn van aard zijn", aldus de LSVb. De vakbond is boos dat Rutte gisteren weigerde te praten met de bezetters van het Maagdenhuis.

Update 17.24 uur
De protestgroep Maagdenhuis Bezet zegt telefonisch overleg te voeren met de politie en ambtenaren van de Amsterdamse burgemeester Job Cohen om de vastzittende demonstranten vrij te krijgen.

Volgens de groep worden de studenten te zwaar gestraft. "Zij hebben niet het gevoel dat ze iets hebben misdaan", aldus een woordvoerder. Volgens hem vond de ontruiming plaats in een "grimmige sfeer".

De protestgroep heeft een 'arrestatieteam' geformeerd, die de studenten in de gevangenis bijstand verleent. De demonstranten krijgen advies van het team en er wordt gezorgd dat de arrestanten met familieleden kunnen bellen.

Cel voor vader die dochter 'in coma' verkrachtte

De 53-jarige verpleegkundige J. V. uit Hoorn is vandaag door de Alkmaarse rechtbank veroordeeld tot 30 maanden cel, waarvan 10 voorwaardelijk. De man werd schuldig bevonden aan het veelvuldig verkrachten van zijn dochter. Het misbruik startte op haar 12e jaar.

De man diende zijn dochter stiekem grote doses slaapmiddelen toe waardoor ze in comateuze toestand raakte, en ging dan ongestoord zijn gang. Door gewenning moest hij op het laatst wel zes capsules toedienen om zijn dochter onder zeil te krijgen. Het misbruik kwam uit toen het meisje op een gegeven moment toch wakker werd tijdens een verkrachting.

Tegen V. was twee weken geleden drie jaar cel geëist, waarvan één jaar voorwaardelijk. Uiteindelijk is die straf dus uitgekomen op 20 maanden cel. Wel moet V. verplicht meedoen aan een zogenaamde dadersgroep van de geestelijke gezondheidszorg (GGZ).

Garnalenvisser vindt koperschat

God_de_Vader en UncleScorp hadden ons via de nieuws-submit te melden:

De Terschellingse garnalenvisser Walter Bakker heeft de afgelopen maanden voor 140.000 euro koper en lood uit de Noordzee gevist. Het metaal is afkomstig uit een wrak van een Amerikaans stoomschip, dat tijdens de Eerste Wereldoorlog op een zeemijn is gelopen. De opvarenden konden worden gered, maar de kostbare lading bleef achter op de zeebodem.

Bakker heeft het metaal verkocht aan een ijzerhandelaar in Harlingen. Hij kon het geld goed gebruiken omdat garnalen nu te weinig opleveren. Wel krijgen de zes bemanningsleden de helft van de opbrengst en heeft Bakker zelf ook kosten gemaakt. Van een 'schat' wil Bakker daarom niet spreken.

In de zee liggen nog duizenden wrakken met mogelijke schatten aan boord. Zo zouden ergens nog steeds goudstaven van de in 1799 gezonken Lutine moeten liggen.

Het stenen bruidsbed

Reya stuurde via de Columnsubmit de volgende column in:

Is zestig jaar lang genoeg om geslagen wonden te dichten? Voor diegenen, waarbij de waarheid op het netvlies gebrand staat, zal een miljoen jaar nog niet genoeg zijn. Gruwelijkheden, noch diegenen die er verantwoordelijk voor zijn, zullen ooit vergeten worden. Er rest ons slechts het accepteren van het verleden, opdat we in heden niet dezelfde fouten maken.

Mogelijk teerlong op pakje sigaretten

De kans bestaat dat vanaf 2006 afschrikwekkende foto's op pakjes sigaretten zullen worden afgebeeld. Minister Hoogervorst van Volksgezondheid zal daar later dit jaar een beslissing over nemen.

De foto's die wellicht op de pakjes gaan verschijnen zijn bijvoorbeeld zwaar aangetaste longen, een keeltumor of een lege kinderwagen ('roken vermindert de vruchtbaarheid'). De afbeeldingen komen bij de al bestaande waarschuwende teksten.

Vorig jaar opperde de commissie milieu en volksgezondheid van het Europees Parlement al dat in de EU rottende rokerslongen op pakjes zouden moeten worden afgebeeld, omdat dit in Canada een zeer succesvol afschrikmiddel is gebleken. België heeft al besloten tot invoering van de foto's.


Links het resultaat van roken.

Space Invaders Revolution info + screens

Rising Star Games heeft Space Invaders Revolution aangekondigd voor de Nintendo DS. De game zal een uitgebreide remake worden van Space Invaders die natuurlijk gebruik gaat maken van de mogelijkheden van de DS.

De ontwikkelaar biedt twee keuzes om de game te spelen: met de vierpuntdruktoets of de touchscreen en stylus. Ook is er een nieuwe mode toegevoegd om de duurzaamheid te verlengen, namelijk de New Era mode. Hierin speel je het gewone Space Invaders, maar dan met puzzelelementen en andere vernieuwingen die de originele formule verbeteren. Verwacht dus ook vele eindbazen, talloze wapens en upgrades en natuurlijk power-ups die zelfs te combineren zijn om het effect ervan te versterken. Het spel zal ongeveer 60 levels kennen.

Opvallend feit is dat de game eerder in Europa te verkrijgen zal zijn dan in Japan. Het spel moet aankomende lente uitkomen.

Hier staan enkele features van de game:

"[...]
- Two Gameplay Modes, Classic and New Era.
- Two control methods, traditional pad and buttons or touchscreen.
- 20 real-world locations with three rounds each, totalling 60 individual levels.
- 13 types of invader, including Giant Invaders and Shadow Invaders.
- Five power-ups, some of which combo to produce even more power.
[...]"


Tenslotte staan hier nog een aantal screenshots:





Vuurwerkgooier Feyenoord meldt zich

Logo FeyenoordDe persoon die op 24 februari tijdens de UEFA Cup-wedstrijd van Feyenoord tegen Sporting Lissabon vanuit vak X een vuurwerkbom in het Portugese doelgebied gooide, heeft zich bij de club gemeld. Feyenoord zal hem een levenslang stadionverbod opleggen.

De keeper van Sporting, Ricardo, moest zich na het incident laten behandelen. Feyenoord liet direct na het duel al weten dat ze alles in het werk zou stellen om de dader te vinden. Alhoewel ze daar niet in was geslaagd tot dusver, kwam de dader uit eigen beweging.

De dader heeft in eerste verklaring aangegeven dat hij de vuurwerkbom in paniek heeft doorgegooid. Volgens zijn zeggen kwam het reeds ontstoken vuurwerk van een hoger gelegen positie. Zijn verklaring zal in het kader van een nader onderzoek worden voorgelegd aan experts. Er is beeldmateriaal beschikbaar.

Naar een tweede dader, die een aansteker wierp vanuit vak W, waarop de wedstrijd tijdelijk moest worden gestaakt, loopt het onderzoek nog. Ook zijn daad is door de camera's geregistreerd.

Beide supporters zullen een levenslang stadionverbod krijgen. Feyenoord zal bovendien de financiële schade op beiden verhalen.

Zie voor meer sportnieuws sport.fok.nl!

'Geleerden ontdekken onzichtbaarheidsschild'

Icoon Wetenschappelijk nieuwsWetenschappers van de University of Pennsylvania in Philadelphia hebben een interessante ontdekking gedaan op het gebied van de plasmonics. Zij hebben een soort oppervlak ontdekt dat zo goed als onzichtbaar maakt.

De onderzoekers Andrea Alù en Nader Engheta hebben een voorstel weten op te stellen dat voldoet aan elke geldende Natuurkundewet. Anders dan in voorgaande onderzoeken maken zij geen gebruik van het kameleon-principe, waarbij een oppervlak gekleurd wordt om z'n achtergrond te verbergen. De nieuwe vondst doet meer denken aan de techniek die de Romulans in de Star Trek aflevering "Balance of Terror" in 1966 gebruikten. Zij konden hun ruimteschepen met een druk op de knop laten verdwijnen.

Het principe gaat er vanuit om verspreiding van het inkomende licht zoveel mogelijk te reduceren. Oppervlakken worden immers waargenomen dankzij het teruggekaatste licht. Met een plasmonen-oppervlak wordt de frequentie van de inkomende lichtstraling dichtbij die van een resonerend plasmoon gebracht. Als gevolg hiervan wordt de terugkerende lichtbundel zo klein dat het object amper meer waarneembaar is. Het concept kan in principe licht vanuit alle hoeken verbergen.

Wie nu denkt eindelijk eens ongehinderd naakt over straat te kunnen gaan, komt bedrogen uit. Mensen zijn te groot om te verbergen. De huidige vinding kan microscopisch kleine objecten verbergen, en grotere enkel voor langgolvige straling, zoals bijvoorbeeld microstraling. Een handige toepassing is die van het verbergen van hinderlijke straling. Zo kan met microscopen toekomstig met een hogere resolutie worden gekeken.

Het wetenschapsveld van de plasmonics bestrijkt het onderzoek aan lichtstralen van nanometergolflengte. Plasmonen zijn bijvoorbeeld gemengde materiaal-licht excitaties (zich voortzettende lichtpulsen) die zich voortplanten langs het grensvlak van een metaal en een diëlectricum - een stof met een hoge elektrische weerstand. Experimenten zijn gericht op onderzoek van de manier van breking en buiging van licht, hiermee wordt de interactie tussen licht en materie onderzocht. De toepasbaarheid is groot; manieren van optische data-opslag, betere detectiemethoden en efficiëntere lichtbronnen.

Still Life Demo staat klaar

Wie vast een voorproefje wil van het griezelige adventure Still Life, kan nu een demo downloaden op de website

Still Life gaat over de FBI-agente Victoria McPherson. Zij onderzoekt een serie-moordzaak in Chicago. Er zijn al vijf slachtoffers gevallen en ze heeft nog geen aanwijzingen die haar kunnen helpen bij het vinden van de dader. Wanneer ze haar vader bezoekt komt het gesprek op haar opa, die prive-detective was in Europa. In zijn oude documenten vindt ze griezelig veel onvereenkomsten met de huidige moorden...

Wijzigingen in de FP-crew (februari)

Icoon SitenewsIeder begin van de maand geven we jullie een overzicht van de wijzigingen in de FP-crew van de maand daarvoor. We meldden jullie eerder deze maand al het afscheid van Angel, en het welkom van sylvesterrr en pluisje. We zullen nu de overige wijzigingen van februari geven.

We hebben afgelopen maand afscheid genomen van nieuwsposters LeisureSuitLarry (hij keert waarschijnlijk in mei/juni terug), MOSA, Roel_Jewel (hij stopt ook als mod van B&H) en twired. Verder stopten reviewers MG794613, Formerlyknownas, Joppe en Yosh en verlieten columnist Mennosson en FP-moderator MaartenGrendel ons. Last but not least stopte Sunchaser, die zowel als columnist, reviewer en nieuwsposter bezig was, met zijn werkzaamheden in de FOK! FP-crew.

Wij willen hen allen heel erg bedanken voor hun werk in de FP-crew!

Samenwerking ADO en Ajax tijdens cupduel

Morgen vindt de Amstelcup kwartfinalewedstrijd Den Haag - Ajax plaats in Den Haag. Om tijdens het duel een aangename sfeer te creëren hebben ADO Den Haag en AFC Ajax een gezamenlijk strijdplan opgesteld.

Tijdens eerdere confrontaties tussen de twee ploegen klonken er beledigende spreekkoren vanaf de tribunes. Beide clubs willen dergelijke geluiden ditmaal tegengaan door middel van ludieke acties.

Wellicht zal meespelen dat de KNVB na dergelijke uitlatingen eerder dit seizoen hoge straffen heeft uitgedeeld. Zo kreeg de Haagse club na de eerste ontmoeting tussen de twee rivaliserende clubs een boete van maar liefst 25.000 Euro, en werd de ADO supporters de toegang ontzegd tot de Amsterdam ArenA tijdens de tweede ontmoeting.

Om de wedstrijd langs de zijlijn positief te laten verlopen worden er verscheidene acties georganiseerd. Zo krijgt iedere supporter een soort ratelaar in de kleuren van de eigen club. Door hier geluid mee te maken kan men proberen ongewenste spreekkoren of liederen vanaf de tribunes te overstemmen.

Elk vak wordt voorts aangekleed met de kleuren van de betreffende club. De uitvakken worden derhalve rood-wit, de thuisvakken groen-geel. Verder is het Haagse komische duo Van Dijk en Gelauff de hele avond aanwezig om met positieve klanken de sfeer trachten te bevorderen. Om mee te kunnen zingen met het duo zal er voor de supporters gratis koffie zijn, dit om de kelen te gesmeerd te houden.

City of Heroes krijgt echte comic

Voor de Amerikaanse spelers van de MMORPG City of Heroes was het al normaal om een comic van het spel te krijgen, maar nu heeft Top Cow Productions besloten om een volledige comic uit te brengen die gebaseerd is op Paragon City.

Schrijver Mark Waid (bekend van o.a. X-Men, Flash, JLA en Fantastic Four) zal samen met tekenaar David Nakayama (Proximity Effect) mee werken aan de nieuwe serie, die onder andere de characters Statesman, Manticore, Positron, Sister Psyche en Synapse zal bevatten.

"[...]
"We're thrilled to be working with the Top Cow team," said City of Heroes Lead Designer Jack Emmert. "Top Cow is putting together a lineup of artists and writers who are tops in this business. This is an experienced team that has a strong track record for making quality comics. The big winners will be our players, who are really going to enjoy this new experience."
[...]"


De comic moet vanaf mei in de winkel liggen.

EverQuest II: The Bloodline Chronicles komt 21 maart

Het eerste adventure pack voor EverQuest II zal 21 maart uitkomen en zal het originele EverQuest II voor $4.99 uitbreiden met een nieuwe realm onder Norrath. Spelers die deze uitbreidingspakket bestellen via een pre-order zullen meteen de beschikking krijgen over een speciale area.
"[...]
"The Bloodline Chronicles adds some amazing new elements to EverQuest II that could only be done in a major content release, including some exciting new ways to interact with the environment." said Scott Hartsman, senior producer of EverQuest II , Sony Online Entertainment. "With this Adventure Pack, players have the ability to unlock a whole new dynamic storyline in the game based on the alignment of their character."
[...]"


De volledige lijst met toevoegingen:
"[...]
• Five new areas to explore and conquer, including the Tombs of Night, the Crypt of T'Haen and D'Morte Burial Chambers, when this new story unfolds on March 21, 2005

• Pre-order customers may receive access to the D'Morte Burial Chambers as early as February 28, 2005

• The Tombs of Night will be available to all EverQuest II subscribers at no additional charge when the zone is made generally available on March 21, 2005

• Experience new instances for soloists, large and small groups and raids

• Encounter ferocious new creatures such as Vampires, Hellhounds, Fleshgoyles and Revenants

• Choose to help either the Brotherhood of Night or the Hand of Marr as you embark on dozens of new quests across different storylines for good and evil players alike

• Follow the dynamic storyline as your actions influence the outcome of your progressive adventure

• Find new ways to interact with the environment, including destructible walls that lead to unexplored tombs

• Exclusive themed content, including vampiric magic-based spells and items

• Discover new Neriak items for players of all levels

• Fortune and glory for the 1st raid group on each server to defeat T'Haen The Lost
[...]"


Wat is dit - seizoen 3 - Laatste deel (15)

Het laatste deel van "WAT IS DIT"!!! Deel 15

Scores: http://weblog.fok.nl/widdps

Eerste plaatje (maandag)

Tweede plaatje (dinsdag)

Regels:
* Iedere maandag staat er een nieuwe foto op de FOKweblog. Als deze foto niet in 1 keer geraden wordt door een user volgt er per dag een nieuwe, iets duidelijkere, foto.

* Je mag 1x per gepost plaatje een poging doen!

* Je kan 10 punten per goed antwoord verdienen. Is het antwoord denk je al gegeven door een andere user dan kun je meeliften maar hier krijg je maar 5 punten voor! Ben je heel erg warm volgens de jury qua antwoord? dan kun je hiermee nog 3 punten verdienen!

* Alle users mogen mee doen aan dit spel!

* Niet eens met de score? Mailen kan naar Flat_erik@fok.nl

* FOK Crew ook in seizoen 3 uitgesloten van deelname

* De hoofdprijs wordt verzorgd door e-creative. Betreft een "starter" pakket + een domeinnaam voor 1 jaar.

* Hier vind je binnenkort het complete score overzicht.

*Bij deze wil ik iedereen bedanken die elke keer meedoen met het spel!

Dader vuurwerkbom meldt zich

De persoon die op 24 februari een vuurwerkbom op het veld van de Kuip wierp, heeft zich bij de club gemeld. Feyenoord zal hem een levenslang stadionverbod opleggen.

Tijdens de UEFA Cup-wedstrijd van Feyenoord tegen Sporting Lissabon werd vanuit vak X een vuurwerkbom in het Portugese doelgebied geworpen. De keeper van Sporting, Ricardo, moest zich vervolgens laten behandelen. Feyenoord liet direct na het duel al weten dat ze alles in het werk zou stellen om de dader te vinden. Alhoewel ze daar niet in was geslaagd tot dusver, kwam de dader uit eigen beweging.

De dader heeft in eerste verklaring aangegeven dat hij de vuurwerkbom in paniek heeft doorgegooid. Volgens zijn zeggen kwam het reeds ontstoken vuurwerk van een hoger gelegen positie. Zijn verklaring zal in het kader van een nader onderzoek worden voorgelegd aan experts. Er is beeldmateriaal
beschikbaar.

Naar een tweede dader, die een aansteker wierp vanuit vak W, waarop de wedstrijd tijdelijk moest worden gestaakt, loopt het onderzoek nog. Ook zijn daad is door de camera's geregistreerd.

Beide supporters zullen een levenslang stadionverbod krijgen. Feyenoord zal bovendien de financiële schade op beiden verhalen.

Ubisoft start sportdivisie

In wat als een donderslag bij heldere hemel gekomen moet zijn voor Electronic Arts, heeft Ubi Soft aangekondigd dat het een divisie met sportgames op gaat zetten, waarmee het direct zal gaan concurreren met EA's sportdivisie. Als eerste stap heeft Ubi Soft aangekondigd dat het de technologie, tools en broncode van Microsofts sportgames overgenomen heeft. Hieronder vallen onder meer de games NHL Rivals (ijshockey), NFL Fever (American football), NBA Inside Drive (basketbal) en MLB Inside Pitch (honkbal). Daarnaast heeft het aangekondigd golfer Vijay Singh exclusief aangetrokken te hebben.

Vooral in de VS zijn sportgames razend populair en de zet stelt Ubi Soft in staat om de consument een veel breder aanbod van games te bieden.

C&C Generals: Zero Hour 1.03 patch

E.A. maakt bekend een nieuwe patch voor Command and Conquer Generals: Zero Hour beschikbaar te stellen.

Een paar details van de fixes en updates:

Fixed the crash that would occur when upgrading a fake GLA command center.

Fixed the crash that would occur when a stealth bomber attacked a garrisoned bunker or palace.

Fixed the unfinished building exploit.

Fixed the problem that would cause GLA workers to stop gathering resources when buying the Fortified Building Upgrade.

Fixed an issue that caused the user's general's powers to become un-clickable after he captured an opponent's command center.

Fixed the bug where Colonel Burton could destroy an aircraft by knife-attack.

Tank Hunter explosives no longer disappear when he dies. Instead, they explode.

Sentry Drones no longer automatically engage on enemy units when stealthed.

Anthrax bomb now has Gamma toxin by default.

New maps!

Voor de volledige lijst met fixes en updates kun je hier klikken.

De patch is hier te verkrijgen.

Engelse voetballer de cel in

De Engelse voetballer Jermaine Pennant is door een rechter tot drie maanden celstraf veroordeeld. De aanvaller die onder contract staat bij Arsenal speelt op huurbasis bij Birmingham City.

De Engelsman zat dronken achter het stuur, terwijl zijn rijbewijs al was ingevorderd wegens een eerder vergrijp. Pennant reed zijn auto in puin terwijl hij met het navigatiesysteem bezig was. De advocaten van de aanvaller hebben al laten weten dat zij tegen de straf in beroep zullen gaan.

McLaren's grote voordeel

McLaren heeft komend seizoen een 'zeer groot voordeel', volgens concurrent Renault F1. Het team van Mclaren Mercedes is vorig jaar als vijfde constructeur geeindigd. Hierdoor mogen ze dit seizoen een 'derde' auto op de vrijdag sessies laten rijden.

Technisch directeur van Renault, Bob Bell, geeft aan dat door de nieuwe reglementen de teams die geen derde auto mogen laten rijden erg weinig tijd op de baan krijgen. Ook verklaarde hij dat Pedro de la Rosa, de testcoureur van McLaren, op de vrijdagen veel informatie voor McLaren verzamelen zonder zich druk te maken over slijtage van banden en de motor.

Collega bij Renault F1, Pat Symonds, zei dat het wel eens kan zijn dat andere teams op vrijdag wel eens niet kunnen rijden omdat de baan dan te vies is om op te rijden. En Renault is niet het enige team wat zich druk maakt over het 'derde auto' voordeel. Bridgestone heeft hier ook al op gereageerd aangezien ze alleen maar met Jordan en Minardi op vrijdagen met extra wagens kunnen testen. Concurrent Michelin daarentegen kan op vrijdag rekenen op drie vrijdag auto's waaronder één van het team van McLaren en van Toyota.

Avondje uit met Wilders voor 2000 euro

pberends en CryARiver hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Ben je op zoek naar een apart avondje uit én heb je geld over? Dan is het wellicht een idee om een avondje uit eten te gaan met Geert Wilders. Met een prijs van 2000 euro per persoon hoopt het Kamerlid op deze manier geld in te zamelen voor zijn nieuwe partij.

Sinds Wilders bij de VVD is opgestapt, probeert hij zijn eigen politieke partij op te zetten. Aangezien een partij pas overheidssubsidie krijgt na het behalen van ten minste één zetel bij de Kamerverkiezingen, moet Wilders de oprichting zelf zien te financieren.

Toekomst Victoria bij Willem II onzeker

Raymond Victoria lijkt bezig te zijn aan zijn laate seizoen bij Willem II. De middenvelder, die een aflopend contract bij de Tilburgers heeft, en de club kunnen het niet eens worden over een nieuwe verbintenis. Willem II heeeft de 32-jarige Victoria een 1-jarig contract aangeboden, terwijl de speler minimaal een 2-jarig contract wil hebben.

Victoria is bezig aan zijn zevende seizoen bij de club uit het Willem II-stadion. Eerder kwam hij uit voor Feyenoord, Bayern München en De Graafschap. De voetballer zelf hoopt dat hij en Willem II er nog uit zullen gaan komen, maar zegt dat er ook interesse is van andere clubs. De supporters van Willem II hopen in ieder geval dat Victoria blijft, afgelopen weekend bij de wedstrijd Willem II - AZ was er duidelijk een meterslange spandoek te zien om Victoria te steunen.

NCRV gaat protestants karakter versterken

Icoon Media nieuws De NCRV gaat alle medewerkers in april naar een cursus protestantisme sturen. Tijdens de cursus zal aandacht besteed worden aan het geloof en aan hoe dit in programma's gebruikt kan worden. Met die maatregel hoopt de omroep het protestants-christelijke karakter te kunnen versterken. Dat heeft voorzitter C. Klop dinsdag tegen het Nederlands Dagblad gezegd.

Volgens Klop moet de nadruk van de NCRV-programma's meer komen te liggen op geloofsbeleving. Het is nog niet duidelijk wie de cursus zal gaan geven. "Het moet iemand zijn die het geloof beleefbaar maakt voor jonge programmamakers."

Naast de cursus zal de NCRV ook het selectiebeleid voor nieuw personeel aanpassen. Voortaan zal er strenger geselecteerd worden op een verbondenheid met het protestantse geloof.

Grote Europese antirookcampagne op komst

Icoon Algemeen nieuws De Europese Commissie zal nog dit voorjaar beginnen met een grootschalige antirookcampagne. In heel Europa zullen spotjes uitgezonden worden op de televisie en in de bioscoop, en zal via internet reclame gemaakt worden. In de spotjes zal worden uitgelegd hoe verslaafden hulp kunnen krijgen. Met de campagne, die vier jaar moet duren, is 72 miljoen euro gemoeid.

De campagne werd bekendgemaakt door Europees Commissaris Kyprianou van Volksgezondheid. Die kwam eerder deze maand nog in het nieuws omdat hij een algemeen rookverbod in de horeca in de EU wil, en onder andere de alcoholverkoop aan kinderen onder de 18 wil verbieden.

"Roken is de nummer één van de vermijdbare ziekten", aldus Kyprianou. "Het is frustrerend hoeveel schade dit nog steeds aanricht."

Aantal asielzoekers op laagste peil in 16 jaar

Icoon Algemeen nieuws Het aantal asielzoekers dat in 2004 naar rijke westerse landen trok, is in 16 jaar niet meer zo laag geweest. Ten opzichte van 2003 daalde het totale aantal met maarliefst 22 procent tot 368.000. Dat heeft de vluchtelingenorganisatie UNHCR van de Verenigde Naties dinsdag gemeld. In 2003 was er ook al sprake van een daling van 20 procent. De cijfers hebben betrekking op 38 rijke landen in Europa, Noord-Amerika en delen van Azië.

Door de verscherpte asielprocedures in Europa en in Australië daalde het aantal aanvragen daar, en dan vooral in Australië. De strengere regels in Europa zorgden ervoor dat kleine landen rond de EU juist relatief meer aanvragen te verwerken kregen dan voorgaande jaren. Toch trokken de meeste asielzoekers nog naar Frankrijk; het land kreeg er 61.600 te verwerken.

De afkomst van de vluchtelingen is de laatste jaren flink veranderd. Vorig jaar kwamen de meesten uit Rusland, en dan met name uit de door oorlog geplaagde deelrepubliek Tsjetsjenië. Ook uit Servië, China, Turkije en India vertrokken veel mensen. Het aantal asielzoekers uit Afghanistan en Irak daalde daarentegen opmerkelijk snel, met respectievelijk 83 en 80 procent.

Volgens Raymond Hall, directeur van de Europese tak van de UNHCR, blijkt uit de cijfers dat "de meeste geïndustrialiseerde landen niet vol kunnen houden dat er een enorme asielzoekerscrisis is".

Nederland en België willen WK 2018

Na het succes van het EK in de Lage Landen, vijf jaar geleden, zetten Nederland en België nu hun zinnen op een Wereldkampioenschap voetbal.

Aalgemeen directeur van de KNVB Harry Been ziet mogelijkheden voor een WK in Nederland en België. "Het WK in 2006 is in Duitsland, het WK 2010 in Zuid-Afrika en in 2014 vermoedelijk in Brazilië. Daarna is de beurt aan Europa."

In 2000 was Been toernooidirecteur, en merkte dat het evenement louter positieve reacties ontlokte bij de deelnemende en organiserende teams. Op dit moment heeft Been nog de leiding voor het WK onder 20 dat deze zomer in Nederland wordt afgewerkt.

Geluidsrecord Liverpool-fans

De supporters van Liverpool hebben afgelopen zondag een opmerkelijke prestatie geleverd. De fans hebben de meeste herrie gemaakt tijdens een sportwedstrijd.

In het Millenium Stadion in Cardiff speelde Liverpool tegen Chelsea de finale om de League Cup. Al na 44 seconden opende John Arne Riise de score voor Liverpool, waarna een enorme vreugde explosie volgde. De massaal juichende fans produceerden 130,7 decibel, wat een record betekende. Het oude record stond op naam van de fans van het American Football team Denver Broncos, met 128,3 decibel.

Liverpool moest ondanks het snelle doelpunt de League Cup aan zich voorbij laten gaan. Na 120 minuten voetbal trok Chelsea met een 3-2 overwinning aan het langste eind.

RBC langer zonder Hakansson

[i]RBC Roosendaal moet het ruim een maand stellen zonder Jesper Hakansson. Het herstel van een meniscusoperatie duurt bij de middenvelder langer dan verwacht.[i]

De Deen werd vorige week geopereerd aan de meniscus. De verwachting was toen dat Hakansson twee weken nodig zou hebben om te herstellen. Deze periode is inmiddels door de club herzien; trainer Jan van Dijk moet het vier tot vijf weken zonder Hakansson stellen.

Ook het herstel van doelman Maikel Aerts heeft vertraging opgelopen. Aerts heeft last van een schouderblessure en de verwachting is dat hij niet zal kunnen spelen in het competitieduel tegen NEC aanstaande vrijdag.

Subaru onthult 2005 auto

Teambaas David Lapworth is ervan overtuigd dat de nieuwe evolutie van de Impreza WRC een belangrijke stap voorwaarts is voor het team. “We verwachten dat de auto een stuk beter is als die van 2004.” Wereldkampioen van 2003 Petter Solberg heeft al met de auto getest, en de wagen zal zijn debuut maken tijdens de komende rally van Mexico.

De Impreza 2005 spec. is vooral verbeterd op de punten van ophanging en betere aërodynamica. Deze moeten ervoor zorgen dat de auto makkelijker te besturen is. De meest opmerkelijke verandering aan de auto is dat, door de nieuwe reglementen, langere auto’s breder mogen zijn. Tot nu toe maakten alleen Mitsubishi en Peugeot nog maar gebruik van deze regel, maar met de nieuwe auto heeft Subaru ook de spoorbreedte van de auto vergroot.

Deze vergrootte spoorbreedte zorgt ervoor dat de auto nog beter te besturen wordt. Verder is er vooral aandacht besteed aan het lichter maken van de auto. Op de 2005 spec. zitten dan ook meer carbon elementen dan op vorige Subaru’s. De aërodynamica aan de voorkant heeft extra aandacht gekregen. Deze is veranderd en moet er voor zorgen dat de nieuwe auto minder problemen heeft met het nemen van waterbakken. In 2004 had het team vaak problemen met de auto nadat men door een waterbak was gegaan.

Er is ook gesleuteld aan de twee liter boxer motor van de Impreza. Deze heeft nu een nieuwe turbo een lichter vliegwiel en veel componenten van de motor zijn van lichtere materialen gemaakt.

Het team hoopt dit jaar beter te presteren ten opzichte van vorig jaar, toen werden er vijf overwinningen geboekt. Dit jaar is de toon al gezet door nog met de oude 2004 auto de rally van Zweden te winnen. Men hoopt nu met de nieuwe 2005 auto deze lijn door te trekken.

De nieuwe auto


Telegraaf: 'Salomon Kalou in Oranje'

Aankomende zomer wordt in ons land het WK voetbal voor speler onder de twintig jaar georganiseerd. En volgens De Telegraaf zal aanvaller Salomon Kalou tijdens dat toernooi als Nederlander in actie komen. 'Ik ga ervan uit dat het snel rond komt', zegt Harry Been, algemeen directeur van de KNVB en organisator van het WK.

Salomon Kalou is geboren in het Afrikaanse Ivoorkust. Desondanks heeft hij aan het begin van dit voetbalseizoen verklaard dat hij graag uit zou willen komen voor het Nederlands Elftal. De speler meent dat hij in Oranje meer uit zijn carrière kan halen dan in het nationale team van zijn geboorteland.

In oktober 2004 startte Feyenoord al een naturalisatieprocedure bij de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND). Daarbij kregen ze de steun van de KNVB. Harry Been meent dat de steun van de nationale voetbalbond alleen maar in het voordeel werkt van Salomon Kalou: 'Salomon heeft aangegeven graag voor Nederland te spelen op het WK. Ik ga ervan uit dat het snel rond komt.'

Salomon Kalou zelf is enorm opgetogen over de situatie. 'Of meneer Van Basten mij kan bellen? Ja, graag zelfs.' Dit staat wel wat haaks op het feit dat de speler een paar weken geleden nog zijn twijfels uitsprak over zijn voorkeur voor Nederland en Ivoorkust.

Ralf moet zich aanpassen

Ralf Schumacher zal zich aan moeten passen aan de nieuwe wagen van Toyota.

Dat is de mening van team president John Howett. Hij reageert hiermee op geruchten dat de zeer goed betaalde Duitser moeite heeft met het besturen van de nieuwe TF105.

Verder verklaarde hij: "We denken dat de auto in Melbourne Ralf beter zal bevallen. Er zit dan een nieuwe achtervleugel op die beter bij zijn rijstijl zal passen."

'Duinen te zwak voor hoge golven'

Icoon Binnenlands nieuws De golven op de Noordzee zouden veel krachtiger zijn dan tot nu toe altijd werd aangenomen. De Nederlandse duinen kunnen de krachtigste golven mogelijk niet goed aan, wat de kans op overstromingen vergroot. Dat zegt M. Stive, hoogleraar Kustwaterbouwkunde aan de Technische Universiteit Delft.

Volgens Stive is het interval waarmee grote golven de Nederlandse kust raken, veel groter dan de 12 seconden die tot nu toe werden aangenomen. Omdat de golven met grotere tussenpozen op de kust beuken, is de kracht achter iedere golf ook groter. Daar komt nog eens bij dat de Noordzee dieper zal worden door de stijging van de zeespiegel, waardoor de golven ook in kracht toe zullen nemen.

Door de krachtigere golven is de kans op een overstroming volgens Stive groter dan de kans van neerstortende vliegtuigen, ontploffende vuurwerkfabrieken en lekkende chloortreinen samen.

Eddie Jordan verdedigt line-up

Eddie Jordan heeft gereageerd op de kritiek die het team van Jordan heeft gekregen over zijn line-up. Veel mensen vinden het een fout dat het team gaat starten met een volledige rookie line-up.

Oprichter van het team Eddie Jordan verdedigde de beslissing die gemaakt is door Alex Shnaider en sportief directeur Trevor Carlin. Shnaider heeft Jordan F1 overgenomen en heeft daarbij besloten om Tiago Monteiro en Narain Karthikeyan als coureurs voor 2005 aan te stellen.

Jordan verklaarde dat de line-up van het team in 1997, bestaande uit Giancarlo Fisichella en Ralf Schumacher, dezelfde reacties opriep dat een rookie line-up niet slim was.

Jordan: "Zij wonnen echter wel bijna de eerste race waarin ze in meereden. Dit soort coureurs zou nooit een kans hebben om in de F1 te komen als ze niet dankzij teams met een filosofie zoals die van Jordan aan worden genomen, en een kans krijgen."

Verder verklaarde Eddie dat het aantrekken van coureurs zoals de Indiër Kartikeyan nieuwe markten opent voor de F1.

Duitse werkloosheid opnieuw naar record

Icoon economisch nieuws De werkloosheid in Duitsland is sinds de oorlog niet meer zo hoog geweest als in februari. Afgelopen maand was 12,6 procent van de arbeidsbevolking werkloos, wat neerkomt op 5,2 miljoen mensen. In januari werd het record ook al gebroken. Dat blijkt dinsdag uit een publicatie van de Duitse arbeidsbureaus.

Het aantal werklozen bereikte met 5,216 miljoen een absoluut record in februari, en het percentage van 12,6 procent is een evenaring van het record uit 1998. In januari was het percentage nog 12,1 procent.

De stijging in werkloosheid in januari en februari wordt niet alleen veroorzaakt door de strenge winter. De regelgeving in Duitsland is namelijk veranderd, waardoor nu ook langdurig werklozen en alleenstaande moeders worden meegeteld in de werkloosheidscijfers. Als de criteria van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) worden gehanteerd, heeft Duitsland 'slechts' 3,99 miljoen werklozen.

BAR niet klaar voor overwinning

BAR is nog niet klaar om een Grand Prix te winnen, dat zegt Takuma Sato tweede rijder van het team.

Tijdens een persconferentie verklaarde Sato dat de door Honda aangedreven '007' waarschijnlijk pas in Juni/Juli goed genoeg is om Renault, McLaren en Ferrari te verslaan.

Verder liet hij weten dat Michael Schumacher nog steeds als torenhoge favoriet moet worden beschouwd voor de komende Grand Prix in Australië.

Sato: "Ferrari en Schumacher zijn nog steeds het nummer één team in de F1."

Ezel populair als huisdier dankzij Shrek

Een paar jaar geleden zorgde de film '101 Dalmatiërs' voor een grote populariteit van de rijst-met-krentenhonden en verleden jaar waren clownsvisjes naar aanleiding van de film 'Finding Nemo' helemaal hip. De films Shrek en Shrek 2 hebben er in Groot-Brittannië gezorgd dat het aantal mensen dat een ezel als huisdier neemt schrikbarend is toegenomen.

Dierenartsen en dierenwelzijnsorganisaties hebben alarm geslagen over deze nieuwe trend. Ze geven aan dat ezels oorspronkelijk woestijndieren zijn en vooral in de winter speciale verzorging en voedsel nodig hebben. Daarnaast realiseren veel fans van de komische ezel Donkey niet dat ezels vaak wel dertig tot veertig jaar oud worden.

Cito-toets even goed gemaakt als in 2004

Icoon Binnenlands nieuws De Cito-toets is dit jaar ongeveer even goed gemaakt als in 2004. Basisschool-leerlingen die de toets maken krijgen als resultaat een advies over de soort middelbare school. Dit jaar kregen ongeveer net zo veel mensen een vmbo, havo of vwo advies als vorig jaar. De toets werd dit jaar door ongeveer 163.000 leerlingen in groep acht gemaakt.

De gemiddelde score was dit jaar iets lager dan vorig jaar, maar volgens de Cito-groep is dit verschil niet significant, en wordt het waarschijnlijk veroorzaakt doordat er dit jaar andere scholen hebben meegedaan.

De verschillen tussen jongens en meisjes bleven ook gelijk. Jongens scoorden gemiddeld iets hoger, en dan met name voor wiskunde en wereldoriëntatie. Meisjes haalden daarentegen gemiddeld een hogere score voor het onderdeel taal. Uit de resultaten blijkt ook dat de score van leerlingen over alle schooltypen genomen gemiddeld lager is in de grote steden dan in landelijke gebieden.

De basisscholen die aan de toets hebben meegedaan, kunnen de uitslag op 1 maart tegemoet zien. Voor veel leerlingen is het advies erg belangrijk bij de bepaling van het niveau van het vervolgonderwijs.

Derde auto levert voordeel op

Teams die dit jaar met een derde auto mogen rijden op vrijdag hebben een enorm voordeel. Althans bandenmaker Bridgestone beweert dit.

Volgens de Japanners hebben de teams met een derde coureur het voordeel dat daardoor ze meer kunnen testen of de zachte of de harde compound een betere keuze is voor het raceweekend. Doordat de derde auto een hele raceafstand af zou kunnen leggen op vrijdag kan er goed bepaald worden hoe de banden het zullen doen.

Omdat Bridgestone maar drie teams voorziet van banden zullen zij hier veel minder voordeel van hebben dan Michelin dat 7 teams voorziet van rubber. Een extra voordeel voor Michelin is dat zij een topteam hebben dat met een derde auto mag rijden.

Bridgestone verwacht dan ook dat Michelin de eerste races een flinke voorsprong kan nemen op Bridgestone.

Politie zoekt spoorloos verdwenen redder

De politie in Flevoland is op zoek naar de man die afgelopen zondag een vrouw uit Krommenie uit het water van een vaart redde. Na de reddingsactie reed de man in zijn auto weg, zonder zijn naam of adres achter te laten.

Nadat de vrouw met haar auto op de A6 ter hoogte van Bant in een slip terecht was gekomen, geraakte ze te water. Een passant stopte, trok zijn kleding uit en sprong in het ijskoude water van de vaart. Hij wist de veiligheidsgordel van de 41-jarige vrouw door te snijden en hielp haar op de kant. Daarna stapte hij in zijn auto en reed weg. Hij vergat echter één van zijn schoenen mee te nemen.

De vrouw wil haar redder graag bedanken en is daarom op zoek naar hem. Mocht de man tevens zijn schoen terug willen hebben: deze ligt op het politiebureau te Emmeloord, zo laat de politie weten.

Arsenal in de aanvallende problemen

Arsenal heeft dinsdag in de FA-cup wedstrijd tegen Sheffield United een groot probleem voorin het veld.

Doordat Henry tegen Southhampton een achillespeesblessure opliep, en ook de andere ervaren aanvallers Reyes, Bergkamp en Van Persie niet beschikbaar zijn wegens blessures of schorsingen, zal Arsène Wenger een beroep moeten doen op een jonge speler om naast Fredrik Ljungberg te spelen. De keuze heeft hij tussen Jeremie Aliadiere, Quincy Owusu Abeyie en Arturo Lupoli.

De kans dat de Nederlander Owusu Abeyie een basisplaats krijgt is niet ondenkbaar omdat Aliadiere net hersteld is van een knieblessure en Lopoli zou nog te onervaren zijn.

Straf geëist voor bedreigen leraren

Wegens het sturen van een kogelbrief naar leraren van het Marcanti College in Amsterdam-West stonden gisteren vier verdachten terecht. De dreigbrief werd verstuurd daags na de dodelijke schietpartij op het Terra College in Den Haag. Volgens één van de leerlingen was de brief niet meer dan ''een uit de hand gelopen grap''.

Op 15 januari 2004 hadden de verdachte leerlingen ''een top-10-dodenlijst'' opgesteld met namen van docenten en medewerkers van het Marcanti College. Onder de lijst stond geschreven: ''voor elke gezakte scholier een leraar neer'', en een afbeelding van een pistool. De brief werd samen met een kogel in een envelop gestopt en onder de deur van het kantoor van een docent geschoven.

De leerlingen, die allen een paar dagen in de cel zaten, zijn in het kader van een lik-op-stuk-beleid al veroordeeld tot werkstraffen van 100 tot 120 uur. In aanvulling hierop eiste het OM gisteren één maand voorwaardelijke celstraf, als een stok achter de deur.

Twee leerlingen, Murat en Hassan, hebben bekend en ook hun spijt betuigd voor de kogelbrief. De twee andere jongens, Mohammed en Rachid, zeiden bij de rechtbank dat ze wel wisten van de dodenlijst, maar dat ze niet actief waren betrokken bij het maken van de brief.

Een aantal leraren en medewerkers die op de lijst stonden, is ruim één jaar na het incident nog angstig en meldt zich met enige regelmaat ziek. Sommigen hebben angst om de leerlingen tegen te komen. Zij willen ze nooit meer zien. De vier leerlingen, die allen in hun eindexamenjaar zaten, werden indertijd onmiddellijk geschorst. Ze konden op een andere school wel hun examen afronden, ook al was daar medewerking van het Marcanti College voor vereist. ''Alle jongens hebben hun examen gehaald. Dat deze leerlingen eindexamen konden doen, vereist moed en professionaliteit van de docenten en de school'', zo prees de officier van justitie het Marcanti-college.

Fotograaf bejaarde: 'Ze zag er grappig uit'

Eén van de twee verplegers die op staande voet werd ontslagen bij verzorgingshuis Catharina Daemen in Brunssum heeft tegenover het Limburgs Dagblad verklaard waarom hij met zijn mobiel foto's heeft gemaakt van dementerende bejaarden. De 23-jarige man benadrukt dat er sprake was van een lolletje. "Ze zag er gewoon heel erg grappig uit met die badmuts op haar hoofd."

Volgens de man vond hij het beeld van de douchende vrouw zo leuk dat hij zijn gsm met ingebouwde camera pakte en een foto van haar maakte. Dat er sprake was van naaktfoto's ontkent hij: "Ik heb haar gefotografeerd met de badmuts op tot net onder haar schouders. Ik had werkelijk geen andere bijbedoelingen." Zijn eveneens ontslagen vrouwelijke collega, van bijna dezelfde leeftijd, heeft een foto gemaakt van een vrouw die op een po-stoel zit.

De advocaat van de bejaardenverzorger vindt dat ontslag op staande voet een te erge straf is voor zijn cliënt. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is echter van mening dat het verzorgingstehuis 'adequaat' gereageerd heeft. Gisteren werd bovendien bekend dat de zorginstelling alsnog aangifte zal gaan doen.

Gyan in gesprek met Sparta

Sparta heeft zich bij Feyenoord gemeld om de Afrikaan Christian Gyan te huren, een eventuele overstap zou in ieder geval tot het eind van het seizoen duren.

Feyenoord staat niet negatief tegenover het idee maar vind dat de speler zelf de knoop door moet hakken of het doorgaat of niet. Deze week zal er een gesprek plaatsvinden tussen Sparta en de speler over de voorwaarden die er aan de tijdelijke overstap zouden hangen.

Artsen verwijderen verkeerde knie

Artsen in het Antwerpse Sint-Vincentiusziekenhuis hebben recent de verkeerde knie verwijderd bij een 72-jarige Belg. Bovendien is niet de juiste prothese geplaatst. Paulus Driesen uit Wijnegem kan daardoor nog amper lopen. De man bereidt een rechtszaak voor tegen het ziekenhuis om een schadevergoeding te krijgen.

"Terwijl ik weer had kunnen dansen, moet ik nu op krukken lopen", zegt Driesen. Tot overmaat van ramp kan de verkeerde prothese niet verwijderd worden, zolang de rechtszaak loopt.

Droog weer voorspeld

Bij elke race in de Formule 1 is het weer enorm van belang voor de strategie van de teams. Hoog tijd dus om eens naar de voorspellingen van komend weekend te kijken.

Als de meteorologen hun werk juist hebben gedaan kunnen de regenbanden weggelaten worden. Volgens de vooruitzichten blijft het namelijk droog in Melbourne. Weliswaar daalt de temperatuur de komende dagen sterk, maar buien zullen wegblijven.

Maandag werd het 31 graden Celcius. Voor vrijdag, wanneer de eerste trainingen plaats zullen vinden, wordt echter 23 graden voorspeld. Naarmate het weekend vordert wordt het nog koeler en bewolkter, om tijdens de race op zondag uit te komen op 18 graden Celcius.

Kleindochter vermoord echtpaar doet verhaal

De kleindochter van het in 2003 vermoorde echtpaar Zwakhalen uit Sittard heeft bij de politie een verklaring afgelegd over wat er de fatale dag gebeurd is. De toen negenjarige Audrey was toevallig bij haar opa en oma op bezoek toen haar grootouders werden doodgeschoten. Ook het meisje kreeg een kogel door haar hoofd, maar overleefde als door een wonder.

Justitie verdenkt de Sittardse Olaf H. ervan Jo en Ine Zwakhalen (beiden 59) te hebben doodgeschoten. De man had een BMW gekocht bij het paar maar kon deze volgens justitie niet betalen. Hij zou de twee echtelieden daarom hebben omgebracht. De rechtbank in Maastricht veroordeelde de verdachte in april 2004 tot levenslang, maar H. ging hiertegen in beroep. Deze rechtszaak loopt nog.

Audrey kon zich tot voor kort niets herinneren van de fatale dag, maar lijkt nu een deel van haar geheugen terug te hebben. Wat ze zich precies kan herinneren, is echter nog niet duidelijk. De raadsman van het meisje zou haar verklaring graag willen voorleggen aan een deskundige, zoals een rechtspsycholoog, om na te gaan of het authentieke herinneringen betreft. De verklaring komt morgen waarschijnlijk aan bod tijdens een pro formazitting in Den Bosch.

Swerts eind van het seizoen naar Vitesse

Vanaf aankomend seizoen zal Gil Swerts gaan uitkomen voor Vitesse. De 23-jarige Belg speelt nu nog op huurbasis bij ADO Den Haag, maar is eigendom van Feyenoord.

De verbintenis van de Belg loopt eind van dit seizoen af, waardoor hij transfervrij naar Arnhem kan vertrekken. Swerts, die nog wel een medische keuring moet ondergaan, tekende een contract voor drie jaar.

Swerts, die zowel als rechtsback en als rechtermiddenvelder kan spelen, speelde tot nu toe 103 competitiewedstrijden voor Excelsior, Feyenoord en ADO, waarin hij acht maal wist te scoren.

[Update] Analisten: Nieuwe Gameboy in 2005

Terwijl de Nintendo DS nog maar net in de winkels ligt (en hier nog moet uitkomen) beginnen de eerste analisten zich al te buigen over de opvolger van de Gameboy.

Volgens P.J. McNealy (American Technology Research) komt die opvolger sneller dan we denken:

"[...]
We believe it is likely that the next version of the Game Boy Advance SP will ship as early as this holiday, ahead of most expectations of calendar year 2006
[...]"


McNealy verwacht een prijs van rond de 100 dollar en een prijsdaling naar 50 dollar voor de GBA. De Nintendo DS zal niet dalen in prijs.

Nintendo heeft nog niets gezegd.

Update

IGN heeft contact gehad met Beth Llewelyn, senior director, public relations, Nintendo of America:

"[...]
Game Boy continues to be a shining star in the video game industry with more than 176 million units sold worldwide. In 2004 alone we sold 10 million Game Boy Advance SPs in North America and sales were up 9% in January. Our newest hand-held game system, the Nintendo DS, has done extremely well and is on target to ship 6 million worldwide by March 31. There is always speculation on what the next Game Boy will be, however, at this time there are no announcements about a new Game Boy SP product.
[...]"


KPN wil duizenden banen schrappen

Ondanks een nettowinst van 1,5 miljard euro over 2004 gaat KPN onverdroten door met het schrappen van banen. In de periode tot 2010 wil het telecomconcern het personeelsbestand jaarlijks met 1500 tot 1750 werknemers inkrimpen. Dat moet vanaf 2010 leiden tot een kostenbesparing van 850 miljoen euro op jaarbasis. Dat maakte het bedrijf vanochtend bekend bij de publicatie van zijn jaarcijfers.

In 2003 kwam de nettowinst uit op 2,7 miljard euro, maar daar zat toen een bijzondere belastingbate bij van bijna 1,1 miljard euro. De omzet daalde van 11,8 miljard euro naar 11,7 miljard euro.

PSV in beroep in zaak Leandro

PSV gaat in beroep in de zaak rond de Braziliaanse aanvaller Leandro. Ondanks zijn contract bij de Eindhovense club heeft Leandro van de wereldbond FIFA toestemming gekregen voor het Portugese FC Porto te spelen, en PSV is het hier niet mee eens.


"Hij heeft bij ons een contract via de Nederlandse wetgeving getekend. De FIFA legt dat nu opzij, maar daar zijn wij het niet mee eens. Ook de KNVB steunt ons en daarom gaan we in beroep", aldus de woordvoerder van PSV.

De zaakwaarnemer van Leandro bestrijdt de rechtmatigheid van het contract, maar volgens de woordvoerder van de Eindhovenaren is er niets misleidends aan, het contract van de Braziliaan loopt nog door tot medio 2007. Hoewel de Braziliaan in ongenade is gevallen bij coach Guus Hiddink, wil PSV hem niet zomaar naar Porto laten gaan.

Demo voor Leisure Suit Larry: Magna Cum Laude

Een hele poos geleden hadden wij al een review voor je van Leisure Suit Larry: Magna Cum Laude. Wij waren er niet echt enthousiast over en gaven het spel een magere 51%.

Maar misschien vind jij het wel een leuk spel en dat kun je nu eens uitproberen met een demo. De demo bevat een gesprek met Sally Mae en een papieren vliegtuigje mini-game.



Je kunt de demo hier vinden.

Chinese overheid verbiedt geslachtsbepaling foetus

Scootmobiel had ons via de nieuws-submit te melden:

Het permanente comité van het Chinese Nationale Volkscongres, het Chinese parlement, wil geslachtsbepaling bij foetussen om niet-medische redenen strafbaar stellen, om te voorkomen dat vrouwelijke foetussen worden geaborteerd.

Sinds China het één-kind-programma in de jaren '70 introduceerde om de bevolkingsgroei te beteugelen, gaan veel ouders ver in het krijgen van een zoon. Vanuit de Chinese traditie wordt het hebben van een zoon hoger aangeslagen dan het hebben van een dochter. Door deze jarenlange 'selectie-praktijken' is er een scheefgroei ontstaan in de Chinese bevolkingsopbouw; er worden nu gemiddeld nog slecht 100 meisjes geboren op elke 117 jongens, maar in sommige plattelandsregio's loopt dat verschil al op tot 100 meisjes op 150 jongens.

De Chinese overheid erkent dat deze sekseverhoudingen in de toekomst onvermijdelijk tot grote sociale problemen zullen leiden en probeert deze trend daarom uit alle macht om te buigen. Tot op heden konden artsen die schuldig werden bevonden aan het uitvoeren van 'sekse-selectie' via bijvoorbeeld echografie slechts worden berispt. Welke strafmaat de overheid hier nu voor gaat invoeren is echter nog niet bekend.

Fosset vertrokken voor recordpoging

De Amerikaan Steve Fossett is met zijn ultralichte vliegtuig 'Virgin Atlantic GlobalFlyer' vertrokken voor een non-stop recordvlucht om de wereld. De 60-jarige miljonair wil als eerste mens in z'n eentje, zonder te tanken, rond de wereld vliegen. Hij verwacht daar zo'n zeventig uur over te doen. De recordpoging werd al een paar keer uitgesteld vanwege de weersomstandigheden.

Fossett vliegt vanaf Amerika in oostelijke richting, over onder meer Libië en China. Die landen hebben voor de recordpoging hun luchtruim opengesteld. Ruim twee jaar geleden weigerden ze dat nog, toen Fossett een geslaagde recordpoging deed in een luchtballon.

[update] Politie ontruimt Maagdenhuis

theSummoner had ons via de nieuws-submit te melden:

Tientallen studenten hebben aan het begin van de avond het Maagdenhuis op het Spui in Amsterdam bezet. De studenten hebben deuren met ijzeren staven gebarricadeerd. Ook hebben ze touwladders bij zich om op hogere etages te kunnen komen.

De actie is een initiatief van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVB). Volgens een woordvoerder van de Centrale Studentenraad van de Universiteit van Amsterdam willen de actievoerders de bezetting een paar dagen volhouden.

De bezetting kwam na een betoging vanmiddag tegen het beleid van staatssecretaris Rutte van Onderwijs. De LSVB vindt de plannen van Rutte een verarming van het onderwijs. Ook protesteert de bond tegen de plannen om het collegegeld te verhogen. In de plannen van Rutte kan het collegegeld na vijf en half jaar oplopen tot 4500 euro per jaar.

Het Maagdenhuis is het administratief centrum van de Universiteit van Amsterdam. In de jaren zestig werd het Maagdenhuis door studenten wekenlang bezet gehouden, omdat zij meer zeggenschap eisten.

Bezetting Maagdenhuis (1969)
De bezetting van het Maagdenhuis in 1969


Update 01:23 uur
De politie zal naar alle waarschijnlijkheid vannacht nog het Maagdenhuis ontruimen. De Universiteit van Amsterdam (UvA), eigenaar van het gebouw, heeft om de ontruiming gevraagd. Het bestuur van de UvA vindt dat de studenten hun punt hebben kunnen maken en voldoende aandacht hebben gehad. De Mobiele Eenheid werd aan het begin van de nacht al naar het Spui gedirigeerd.

Collegevoorzitter van de UvA, Sijbolt Noorda, heeft bij Rutte nog aangedrongen op overleg, maar de staatssecretaris is pas later deze week beschikbaar. De studenten hopen op een overleg dinsdag met staatssecretaris Rutte van Onderwijs.

De studenten roemen de steun die ze uit politieke hoek krijgen. De Tweede-Kamerleden Bert Bakker (D66) en Fenna Vergeer (SP) zijn langsgeweest bij de bezetters. Kees Vendrik van GroenLinks riep de burgemeester op niet te ontruimen en te wachten tot een mogelijk overleg tussen de studenten en de staatssecretaris.

De bezetters houden de gang van zaken bij op een speciale website.

Update 01:38 uur
De politie is rond half twee begonnen met de ontruiming van het Maagdenhuis. De Mobiele Eenheid probeert het pand binnen te dringen om de bezetters te verdrijven.

Update 01:49 uur
De politie komt inmiddels met de eerste arrestanten naar buiten.

Fabrikant haalt mineraalwater uit schappen

Icoon Algemeen nieuws Alle glazen flessen Top-bron mineraalwater worden door de fabrikant uit de schappen teruggehaald. Mensen die de flessen al gekocht hebben worden opgeroepen die terug te brengen. De reden is dat er een te hoog nitrietgehalte in een aantal flessen niet-bruisend mineraalwater is aangetroffen. Volgens fabrikant Colruyt levert normale consumptie geen gevaar op voor de gezondheid.

Het te hoge nitrietgehalte zou zijn ontstaan door een defecte bottelmachine bij de leverancier van het mineraalwater. Het defect is inmiddels gecorrigeerd, en het mineraalwater zal worden vervangen door een nieuwe lichting. Die nieuwe lichting, die vanaf 7 maart in de winkels wordt verwacht, is te herkennen aan een dop met daarop de tekst 'new'.

Nitriet is een stof die normaal gesproken ook in kleine hoeveelheden in ons voedsel voorkomt. Nitriet kan in combinatie met eiwitten uit vis of schaaldieren voor het ontstaan van kankerverwekkende verbindingen zorgen, maar is in lage concentraties niet gevaarlijk.

Thuiswedstrijden Oranje blijven bij SBS

Icoon Media nieuws SBS 6 zal tot aan het wereldkampioenschap voetbal in 2010 alle thuiswedstrijden van Oranje blijven uitzenden. Ook alle vriendschappelijke duels en de Johan Cruijff Schaal blijven bij de commerciële zender. Dat zijn SBS Broadcasting en de KNVB maandag overeengekomen, zo meldt de zender. De thuis- en oefenwedstrijden van Oranje zijn nu ook al bij SBS te zien.

Met het sluiten van de overeenkomst heeft SBS in principe het recht om de beelden op elke gewenste manier uit te zenden, dus in theorie ook via een betaalkanaal. Maar de overeenkomst betekent ook dat toepassingen via de satelliet, ADSL of mobiele telefonie mogelijk zijn. Volgens SBS staat daardoor nu 'de kijker centraal'.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.