Dwangsom-eis in geding tegen Hirsi Ali

Vanmiddag diende in een zwaarbewaakte rechtbank in Rotterdam een kort geding dat enkele moslimorganisaties en indivuele moslims hadden aangespannen tegen VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali. Advocaat Robert Moszkowicz stelde namens de klagers dat Hirsi Ali haar uitlatingen jegens moslims moet inperken op straffe van een dwangsom van 500 euro per overtreding. Volgens hem doet de VVD-politica aan haatzaaien met onder meer haar uitspraak dat het islamisme 'levensgevaarlijk' is. Moszkowicz wil ook dat de rechter de film 'Submission 2' verbiedt.

Volgens Moszkowicz overtreedt Hirsi Ali de wet met haar kritiek op de islam. Zo had ze de profeet Mohammed nooit een pedofiel of een perverse man mogen noemen. Moszkowicz verwijt de politica dan ook godslastering. De advocaat van Hirsi Ali, Germ Kemper, reageerde hierop door te stellen dat er van godslastering geen sprake kan zijn, omdat Mohammed als een profeet wordt gezien, en niet als een god.

Kemper vond ook' dat Submission 2', die evenals zijn voorganger moet gaan over de onderdrukking van islamitische vrouwen, gemaakt moet kunnen worden. Hij kwam met een rapport van de Verenigde Naties aan, waaruit blijkt dat vrouw in islamitische landen vaak met onderdrukking hebben te maken. Verder stelde de advocaat van de VVD-politica dat de vrijheid van meningsuiting niet alleen meningen betreft 'die goed in de markt liggen, maar ook meningen zoals die van Hirsi Ali'.

Het onderwerp van de rechtszaak was in eigen persoon aanwezig met enkele aanhangers waaronder Jessica Durlacher, Paul Cliteur en Afsahin Ellian. Het enige wat zij aan het eind van de zitting zei, was: ''Lang leve de rechtsstaat''. De rechtbank doet op 15 maart uitspraak.

Hirsi Ali zei vorige week dat ze het toejuicht dat moslims de gang naar de rechter maken, om zo hun ongenoegen kenbaar te maken. Haar advocaat, Germ Kemper, was minder enthousiast. Hij zei te vrezen dat als zijn clint het kort geding wint (en daar twijfelt hij niet aan), de bereidheid van moslims om naar de rechter te stappen zal afnemen omdat zij het idee krijgen dat dit geen zin heeft. Dat werkt geweld in de hand, meent Kemper.