FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 28 februari 2005

Nieuwe Ferrari mogelijk in Bahrein

Mogelijk presenteert Ferrari de F2005 eerder dan geplanned tijdens de Grand Prix van Bahrein in plaats van de Grand Prix van Spanje. Als reden wordt de vooruitgang van de andere teams in de tests genoemd.

Deze stap wordt echter alleen genomen als de huidige F2004M, een aangepaste versie van de bolide van vorig jaar, onder de maat presteert. Volgens technisch directeur Ross Brawn is het een logische stap dan tijdens de GP van Bahrein van bolide te wisselen gezien de nieuwe regel met betrekking tot motorenwissel (eens per twee raceweekenden).

Tot dusverre heeft de F2004M weinig indruk gewekt en waren er zelfs suggesties dat er dit seizoen meteen met de F2005 gestart had moeten worden. Hierdoor zou de bolide volledig toegespitst zijn op de nieuwe regels waardoor er minder compromis gezocht hoeven te worden met het model van vorig jaar.

De waarheid is dood

Al maanden duiken in de media geregeld berichten op over de mishandelingen van Irakese (en andere) gevangenen, en de vervolging van de daders. Sinds het begin van die schandalen zit er echter al een beeld in mijn hoofd dat me maar niet los wil laten. Niet omdat het de waarheid is, maar omdat het de waarheid zou kunnen zijn, zonder dat ik het weet. Het beeld is als volgt - ergens op de wereld zit een terrorist die zich stiekem suf lacht. Wie denkt aan een Moslim met een lange baard ergens in een grot in een door God verlaten gebergte in een door Allah verlaten land heeft het mis.

"GP van Rusland zo goed als zeker"

Bernie Ecclestone heeft weer eens van zich laten horen. Ditmaal gaf hij aan dat Rusland in de nabije toekomst een grand prix gaat huisvesten. De F1 baas bezocht het land vanwege de Jordan lancering op het rode plein afgelopen week en heeft gelijk even een bezoekje gebracht aan mogelijke investeerders.

In het verleden heeft Bernie al eerder geprobeerd om een race in de Russische hoofdstad Moskou te organiseren, tot nu toe zonder veel succes. Er wordt nu ook gekeken naar de mogelijkheden van een race bij de voormalige tsarenhoofdstad Sint Petersburg. "De reacties op deze Jordan lancering geven aan dat er voldoende markt is voor een toekomstige grand prix," aldus Ecclestone.

Rose, Bibby spelers van de week

Toronto Raptors' Jalen Rose en Sacramento Kings' Mike Bibby zijn uitgeroepen tot spelers van de week voor de Eastern en Western Conference.

Rose leidde zijn team naar drie overwinningen afgelopen week. Gemiddeld maakte hij 24 punten met een schotpercentage van 55.3%, 4.7 rebounds en 2.3 assists. Tegen de Nets scoorde Rose 30 punten, waarvan tien in het laatste kwart. Tegen de Lakers maakte Rose 26 punten, waarvan twaalf in het vierde kwart. De Raptors wonnen van New Jersey, Milwaukee en de Lakers.

Bibby en de Kings wonnen drie van hun vier wedstrijden vorige week. Gemiddeld maakte Bibby 26.5 punten (46%), 5.3 rebounds, 7.5 assists en 2.5 steals. De Kings wonnen van Atlanta, Philadelphia en Washington, en verloren van Dallas.

McLaren-Mercedes positief voor 2005

Norbert Haug, vice president van Mercedes-Benz motorsport heeft laten weten dat hij het volle vertrouwen heeft voor een goed seizoen. De resultaten van de wintertests zijn dusdanig goed en zonder problemen verlopen dat hij verwacht dat het McLaren team zeer competatief zal zijn.

De nieuwe regels verplichten onder andere het gebruik van dezelfde motor voor twee raceweekenden. Vorig jaar waren er echter diverse problemen met de Mercedes krachtbron. Gezien de betrouwbaarheid van de motor tijdens de wintertests verwacht Haug geen problemen dit seizoen.

Voor de eerste race van dit seizoen verwacht de Duitser, gebaseerd op de wintertests, dat de strijd zal gaan tussen vijf teams. McLaren CEO Martin Whitmarsh liet daarnaast weten dat hij verwacht dat zijn team een sterk seizoen tegemoet gaat. Een van de voordelen die McLaren-Mercedes dit jaar zal hebben is het gebruik van de derde bolide tijdens de vrijdagtrainingen. "Dit stelt ons in staat om een veel betere set-up te kiezen omdat we over meer data beschikken," aldus Whitmarsch.

Record priemgetal ontdekt

Martin Nowak uit Duitsland heeft het grootste priemgetal tot dusver ontdekt. Een priemgetal is een cijfer dat alleen deelbaar is door zichzelf en door 1. De eerste priemgetallen zijn 2, 3, 5, 7 en 11. De Duitser, een oogarts uit Michelfeld, ontdekte een priemgetal dat met de hand uitgeschreven uit 7.816.230 cijfers zou bestaan, een half miljoen meer dan het vorige record.

Nowak gebruikte voor zijn berekening een Pentium-4-computer met een kloksnelheid van 2,4 gigahertz, voorzien van een speciaal rekenprogramma. De computer stond ruim 50 dagen te rekenen. In wiskundig jargon luidt de naam van het getal: 2 tot de macht 25.964.951 min 1.

De ontdekking van het reuze priemgetal is bekend gemaakt door het Mersenne-project in het Amerikaanse Orlando, dat zich bezighoudt met onderzoek naar priemgetallen. Dergelijke getallen zijn onder meer belangrijk voor de ontwikkeling van fraudebestendige codes. De organisatie geeft iedereen die een recordgetal ontdekt een beloning van 50.000 dollar. Wie als eerste een priemgetal van meer dan tien miljoen cijfers ontdekt, krijgt 100.000 dollar.

Overname Sauber door BMW in 2006?

Eerder deze maand gaf Williams mede-eigenaar Frank Williams aan dat zijn motorleverancier BMW het Sauber team volgend seizoen van motoren zal voorzien. BMW ontkende dit echter meteen met de mededeling dat er nog geen beslissingen genomen waren voor het 2006 seizoen.

De laatste tijd steken er echter steeds meer geruchten de kop op dat BMW niet alleen de motoren zal gaan leveren maar tevens het team over zal nemen. Naast Ferrari, Renault, Toyota en mogelijk Honda (wat zijn belang in BAR dan tot 100% uitbreid) zou dit dan nog een volledig aan een autobouwer gelieerd team zijn. Volgens de Duitse krant Welt am Sonntag zal het team voor 45 miljoen euro van eigenaar wisselen als de onderhandelingen succesvol verlopen.

Hoewel de motorendeal van BMW met Williams tot het eind van het huidige Concorde agreement duurt, heeft de samenwerking tot nu toe niet tot de verwachte resultaten geleid. Het is nog afwachten of dit gerucht bedoelt is om Williams te pushen of dat Peter Sauber eindelijk een topklasse motor en mogelijk nieuwe eigenaar voor zijn team heeft weten te verzilveren.

Punten ronde 12

Een wisselende ronde was voor velen ronde twaalf. Doelpunten waren kostbaar, nulhoudende verdedigers meest verdienend.

De zege ging dit keer naar vier users, RCHY, speert.flies, bigfatW00t en Terror17, allen scoorden 105 punten. Daaronder wederom meerdere users, Finkelstein en JAM, met 104 punten net niet op het grote podium. Ook Bazyx en qube808 kwamen met 103 punten daarvoor net tekort. In de top van het totaalklassement deed de top drie goede zaken. reffie, jappio en P8R lopen uit. Ook VerrekteZakHooi, op een gedeelde zevende plaats, TranceFool op de elfde plaats en maus-je, nu op de twaalfde plek, klommen door.

Bij de subleagues was de winnende goal het sterkst met 91 punten. Het versloeg nipt #filosofie - Vardar Koekepan. Andere teams volgden op afstand. In de stand blijft Il Mondo ondanks een slechte ronde aan de leiding, de concurrentie liep dankbaar in. Nummer twee Top 25 van vorig seizoen only ziet nog slechts een gaatje van zeven punten. Voorlopig is er nog steeds sprake van een duidelijke topdrie, voor een groep van achtervolgers.

Komende vrijdag (4 maart) wederom de deadline om 18:00 uur. Iedereen veel succes met wisselen en tot de volgende keer.

FOK!Managercrew


Speelronde: 13
04-03-2005 RBC Roosendaal - NEC
05-03-2005 RKC Waalwijk - FC Utrecht
05-03-2005 ADO Den Haag - SC Heerenveen
06-03-2005 De Graafschap - NAC Breda
06-03-2005 FC Groningen - PSV
06-03-2005 Vitesse - Willem II
06-03-2005 AFC Ajax - AZ
06-03-2005 FC Den Bosch - Feyenoord
06-03-2005 Roda JC - FC Twente
11-03-2005 FC Twente - RBC Roosendaal
12-03-2005 SC Heerenveen - RKC Waalwijk
12-03-2005 AZ - De Graafschap
12-03-2005 Willem II - FC Den Bosch
12-03-2005 NAC Breda - Vitesse
13-03-2005 NEC - AFC Ajax
13-03-2005 Feyenoord - Roda JC
13-03-2005 FC Utrecht - FC Groningen
13-03-2005 PSV - ADO Den Haag

Vijf sportbonden willen meer zendtijd

De Nederlandse bonden van vijf teamsporten willen het gat bij de NOS opvullen dat volgend seizoen ontstaat als het eredivisie voetbal naar Talpa gaat.

De bondsafvaardigingen van het hockey, handbal, ijshockey, honkbal en volleybal hebben daarover een overleg gehad. Directeur Johan Wakkie van de hockeybond KNHB: "Natuurlijk moet de NOS zelf bepalen hoe ze de vrijgekomen zendtijd indeelt. Maar wij kunnen natuurlijk wel bekijken of we de mogelijkheid kunnen krijgen om een deel van die tijd in te vullen."

Volgens Wakkie liggen de vijf sporttakken voor de hand. "Het zijn allemaal teamsporten met een competitie, en het zijn allemaal sporten die internationaal bekend zijn en veel waardering krijgen."Wakkie hoopt dat de sporten zichzelf in de kijker spelen. "De sporten moeten zichzelf inhoudelijk versterken. Er kan wel zendtijd vrij zijn, maar dan moeten mensen nog wel interesse hebben in iets anders. En meer interesse krijg je naarmate je sport inhoudelijk sterker is."

Concurrenten voor Mubarak bij verkiezingen

De Egyptische president Mubarak krijgt voor het eerst sinds 1981 concurrentie tijdens de komende presidentsverkiezingen in Egypte. De 76-jarige president is sinds dat jaar vijf keer herkozen door het parlement. Afgelopen zaterdag liet hij echter weten komend najaar tijdens vrije verkiezingen te willen worden herkozen voor een zesde termijn.

Om de nieuwe verkiezingen mogelijk te maken is wel een grondwetsherziening nodig. Deze komt er onder zware Amerikaanse druk. Het ministerie van Buitenlandse Zaken van dat land heeft intussen laten weten blij te zijn met deze stap naar een "meer open politiek systeem".

Grote problemen voor Mubarak worden niet verwacht. De oppositie in Egypte beschikt volgens waarnemers niet over een geschikte kandidaat. "Geen van de bestaande partijen heeft het type leiderschap, de uitstraling of dynamiek die hen in staat zouden stellen veel steun in het land te winnen", aldus Mohamed al-Sayed Said, de adjunct-directeur van een belangrijke politieke denktank.

JPM niet de beste coureur?

Juan Pablo Montoya denkt niet dat hij de beste coureur van dit moment is. Na vier enerverende jaren bij Williams gaat de Colombiaanse coureur het dit seizoen bij het McLaren team proberen.

"Ik ben zo snel als alle andere coureurs, maar niet noodzakelijk sneller," zo liet Montoya optekenen door the Sunday Times. Hij verwacht de eerste race van het seizoen verslagen te worden door zijn teamgenoot Kimi Räikkönen omdat deze meerdere jaren ervaring met de bolide heeft.

Tegelijkertijd ontkende Ron Dennis de geruchten dat hij Juan Pablo gedwongen heeft om zes kilo af te vallen deze winter. "We lieten hem de voordelen zien en gaven hem onze steun," aldus de teameigenaar.

Ten Cate niet naar Ajax

Assistent-trainer Henk Ten Cate blijft dit seizoen bij FC Barcelona. De rechterhand van Rijkaard werd de laatste dagen in verband verbracht met Ajax.

Na het opstappen van Ronald Koeman is Ajax druk op zoek naar een opvolger om het huidige seizoen af te maken. Voor Ajax zijn de belangrijkste kandidaten Martin Jol (Tottenham Hotspur) en Henk Ten Cate (FC Barcelona). Laatstgenoemde heeft te kennen gegeven dat hij dit seizoen sowieso niet naar Ajax vertrekt.

Ten Cate:"Ik blijf in Barcelona. Ik ben hier naar toe gekomen om prijzen te winnen. Wat er daarna gebeurt, weet ik niet. Het blijft wel de voetballerij natuurlijk."

Daarnaast ontkent Ten Cate dat Ajax hem een aanbod heeft gedaan. "Ik heb in een Spaanse krant mijn verhaal gedaan en dat is verkeerd vertaald in de Nederlandse media gekomen. Ik heb geen aanbieding gehad en die al helemaal niet naast me neer gelegd. Ik heb gezegd dat waar rook is meestal ook vuur is. Meer niet. Maar ik ben ook heel duidelijk geweest over dit seizoen. Dat maak ik af bij Barcelona."

Mogelijke recordlaunch DS in Australië

Met nog minder dan twee weken te gaan voor de Europese lancering van de Nintendo DS meldt Nintendo dat de DS in Australië ongekend goed verkocht heeft. Nintendo claimt dat de eerste feedback van de detailhandel erop wijst dat de DS het eerste-dagsverkooprecord voor consoles heeft verbroken.

"De feedback die we gekregen hebben van zowel consument als detailhandel over de lancering van de DS is verbazingwekkend," aldus Rose Lappin, Nintendo Australië's manager van marketing en verkoop. "We wachten vol ongeduld op de officiële verkoopcijfers, waarop we definitief de launch kunnen hardmaken, zijnde de meest succesvolle consolehardwarelancering ooit."

Shinji Ono mag weg

Shinji Ono is mogelijk bezig aan zijn laatste seizoen bij Feyenoord. De club uit Rotterdam staat in ieder geval open voor een transfer van Ono.

De Japanner moet dit seizoen voor het eerst bij Feyenoord genoegen nemen met een reserverol. Ono heeft nog een contract tot medio 2007. Hij heeft laten doorschemeren dat hij toe is aan een nieuwe uitdaging. De technische staf van Feyenoord stoort zich op zijn beurt aan de afwezigheid van Ono door interlandverplichtingen.

Technisch directeur Mark Wotte: "Voor de goede orde: Shinji móet niet weg. Hij is nu wisselspeler, voor het eerst in zijn carrière, al weet je niet hoe lang het duurt. Shinji kan kan ook sámen met Nicky Hofs spelen".

Ono miste dit seizoen een aantal wedstrijden door een enkelblessure die hij aan het einde van het vorige seizoen opliep. De nieuwe aankoop Nicky Hofs heeft inmiddels de nummer tien positie van Ono overgenomen.

Eerste hersenimplantaat verbindt gedachten met computer

Icoon Wetenschappelijk nieuws John Donoghue, hoofd van afdeling neurowetenschappen van de Brown University en tevens de stichter van de cyberkinetics, heeft met succes in samenwerking Gerhard Friehs, de neurochirurg van Brown University, een verbeterde techniek ontwikkeld zodat men met behulp van gedachten een computer kan besturen.

De BrainGate Neural Interface, vormt een brug tussen de hersenen van een persoon en een computer. Het vertaalt de hersenactiviteit tot een specifieke actie. Matthew Nagle, die compleet verlamd is vanaf zijn nek naar beneden toe, kan door middel van BrainGate een videospelletje spelen of zelfs tussen tv zenders schakelen door slechts zijn gedachten te gebruiken.

De techniek is complexer en beter dan wat vroeger is ontwikkeld. Eerder in 2003 werd simpele gedachtenbesturing verkregen door oppervlakkige hersengolven te meten: Gedachtenbesturing voor verlamden Er bestonden al andere technieken om ‘hands-free’ een computer te besturen. Die berusten echter niet op gedachtenbesturing, maar op besturing door middel van spieractiviteit.

BrainGate Neural Interface werkt op de volgende manier. Een siliciumchip wordt ingebed in de primaire motorschors van Matthew Nagle - het gebied van de hersenen dat verantwoordelijk is voor de bewuste beweging. Wanneer Nagle "omhoog en links" denkt, ontstaat er een bepaalde hersenactiviteit dat direct overgebracht wordt naar een plug dat op de schedel zit. Via de plug worden de signalen versterkt en omgezet in optische gegevens en via optische kabels naar een computer verstuurd. BrainGate leert om patronen van hersenenactiviteit - in het bijzonder ingebeelde bewegingen van boven, onder, links en rechts - te associëren met een cursor beweging.

Cyberkinetics is enkel één van de vele laboratoria die momenteel aan hersen-computer interfaces werken. Veel van hen zijn gefinancierd door meer dan 25 miljoen dollar in subsidies van het Amerikaanse ministerie van Defensie, die een toekomst van militair-gecontroleerde robots voorziet.


De BrainGate Neural Interface op Matthew Nagle

'Voetbalelftal SA vol terroristen' volgens Hongaarse premier

pberends had ons via de nieuws-submit te melden:

Uitspraken van Hongaarse premier Ferenc Gyurcsány na afloop van de wedstrijd Hongarije en Saoedi-Arabië hebben geleid tot een diplomatiek oorlog tussen Hongarije en Saoedi-Arabië. Na de voetbalwedstrijd, die eindigde in 0-0, sprak hij de woorden: "Onze jongens hebben zich toch heldhafig gedragen tegen dit Saoedische elftal vol terroristen."

Gyurcsány, van huis uit een steenrijke zakenman, deed zijn uitspraak op een feestje van zijn socialistische partij MSzP. Op het feest werd een parodie gedaan op het populaire Hongaarse tv-programma Héti Hetes waarin cabaretiers politici op de korrel nemen. Het socialistische feestbestuur dacht dat eens om te draaien en liet de gasten de grappen maken.

De premier dacht dat hij in deze kleine kring van geestverwanten wel zo'n grap kon maken maar dat bleek toch niet het geval. Drie dagen na het besloten MSzP-feest stond Gyurcsány's uitspraak vet op de voorpagina's.

Meteen riep Saoedi-Arabië zijn ambassadeur terug en dat was slechts het begin aldus een zekere Mohammed Al-Rasheed op de website van Arab News. "Economische en zelfs militaire middelen moeten worden ingezet", vond hij, want Hongarije kan niet genoeg worden gestraft.

Al eerder ging Gyurcsány de fout in met zijn vreemde manier van humor. Zo zei hij eens: "Mannen hebben het recht hun echtgenote in te ruilen voor een jongere vrouw".

Breedbandbehoefte 2015 hoogstens 50Mbps

h4nz0 had ons via de nieuws-submit te melden:

Over tien jaar hebben de Nederlandse huishoudens behoefte aan een breedbandverbinding van 25Mbps tot 50Mbps voor het gebruik van internet-, telefonie- en digitale televisiediensten. Dat blijkt uit het onderzoek "The Connected Home 2010-2015". Hiermee toont men aan dat er geen vraag is naar een glasvezelnetwerk dat veel hogere snelheden kan bieden dan via de koperen telefoonlijn of kabel.

Volgens dit onderzoek zullen de meeste huishoudens hun diensten intensief via internet afnemen. Er wordt dan gedacht aan telefoneren, video-conferencing, gaming, surfen en on-demand televisie kijken op High Definition. Gemiddeld wordt er zo'n vijf tot tien Mbps per huishouden gebruikt. Dit verbruik stijgt tot rond de dertig tot vijfenveertig Mbps in de avonduren.

De onderzoekers beweren dat de lokale overheden de breedbandprojecten lanceren uit politieke overwegingen en niet om de capaciteit te vergroten. Een andere reden die vaak door de overheid wordt genoemd is het feit dat overheden minder afhankelijk willen zijn van telecomoperators en kabelmaatschappijen.

FOK!radio: hoster GeenStijl over rechtszaak

FOK!RadioLuister nu naar FOK!radio en hoor het volgende: De hackgroep '0x1FE' legde begin oktober 2004 onder andere Regering.nl, overheid.nl, speurders.nl en geenstijl.nl plat. Vooral de laatste site bleek daar niet blij mee te zijn. De weblog berichtte over de 18-jarige jongen die de DDoS-actie geleid zou hebben. GeenStijl.nl werd destijds gehost door Cysonet. Deze hoster leidde duizenden euro's aan schade omdat hun hele serverpark geraakt werd door de actie. Vandaag diende de strafzaak tegen de hackers. Er werden eisen voor werkstraffen neergelegd. Maar gaat Cysonet ook een schadeclaim neerleggen? En wat betekent deze rechtszaak voor de hoster? We vragen het ze zelf want ze zijn vanavond vanaf 20:00 uur in de uitzending van FOK!radio.

Tijdens de uitzending kun je ons bellen met vragen en opmerkingen via Skype. Voeg ons toe op met username Actionradio_utrecht. Meer over Skype kun je hier vinden. Kom ook vooral naar ons irc-kanaal #fokradio om vragen te stellen en mee te praten en zing ook mee tijdens 'IRC zingt mee'.

Vandaag dan toch ook eindelijk gasten in de nieuwe studio van FOK!radio. User Rabrynil is namelijk live aanwezig. Ook van hem horen we alles.

Meteen luisteren?
ActionRadioDat kan! FOK!Radio is te horen op het internetstation ActionRadio, waar nu al non-stop muziek te horen is. Hieronder vind je de directe luisterlinks:
LQMQHQ
WinampWinamp48 kbps96 kbps128 kbps
Windows Media PlayerWindows Media Player48 kbps96 kbps128 kbps
RealPlayerRealPlayer48 kbps96 kbps128 kbps
iTunes / QuicktimeiTunes / Quicktime48 kbps96 kbps128 kbps

Onze vaste onderdelen komen ook weer voorbij. Zo gaan we natuurlijk weer roddelen met Yvonne en neemt Cynix zijn week op het forum met ons door. We pakken er ook weer een letter uit het FOK!woordenboek bij.

Ook mensen die nieuw zijn op FOK! en iets willen weten kunnen mailen. Via newbie@actionradio.nl. kun je vragen stellen die Martijn als ras-newbie voor je gaat proberen te beantwoorden.

Check de webcam in de studio tijdens de uitzending hier.

Veel luisterplezier!

Libanese regering treedt af

IPdaily had ons via de nieuws-submit te melden:

De Libanese regering zal aftreden. Dat heeft premier Omar Karami vanavond gezegd tijdens een debat in het parlement over de moordaanslag op ex-premier Hariri en de situatie die daarna in het land is ontstaan. Tienduizenden mensen gingen vandaag de straat op om te roepen om het aftreden van de pro-Syrische Karami en zijn kabinet.

Velen vermoedden de hand van Syrië in de aanslag op Hariri, die in oktober als regeringsleider opstapte wegens een machtsstrijd met de Libanese president Lahoud over de invloed van Syrië. Karami zei dat hij en zijn ministers weg moeten "uit bezorgdheid dat de regering anders een obstakel wordt". De oppositie was van plan een motie van wantrouwen tegen de regering in te dienen als die niet zou aftreden.

De Libanese oppositie wil dat de protesten tegen de Syrische invloed en aanwezigheid in het land doorgaan tot de Syrische troepen het land verlaten.

Moslims vragen optreden tegen moskee

De liberale moslimorganisatie Ulamon wil dat minister Rita Verdonk van Integratie optreedt tegen de 'Taibah' moskee in Amsterdam-Zuidoost. Volgens de liberale moslims wordt in betreffende moskee opgeroepen tot afzondering van de Nederlandse samenleving.

Ulamon-voorzitter H. Mahawat Khan heeft een brief geschreven naar Verdonk, naar aanleiding van het VPRO-televisieprogramma 'Het geluk van Nederland', dat gisteravond werd uitgezonden en ging over de vraag of Nederland lijdt aan een overdreven angst voor moslims (islamofobie). In die uitzending waren opnamen te horen van een preek van de imam van de Taibah-moskee, die de gelovigen opriep om te leven alsof ze in Pakistan wonen. In de moskee is ook een dvd te koop met beelden van wijlen geestelijk leider Noorani van de Surinaams-Pakistaanse moslims. Daarin worden aanhangers in Pakistan opgeroepen om hun bloed te offeren voor de strijd voor een islamitische staat. De vice-voorzitter van de World Islamic Mission, waartoe de Amsterdamse moskee behoort, tekende daarbij overigens op tv wel aan dat Noorani zo'n toespraak niet zonder tegenspraak in Nederland had kunnen houden.

De Ulamon vertegenwoordigt de liberale ahmadiyya-moslims. Zij behoren een hervormingsbeweging die in de 19e eeuw in Brits India is gesticht door Mirza Ghulam Ahmad. De meeste moslims beschouwen de ahmadiyya niet als moslims maar als ketters, omdat ze Mohammed niet als de laatste profeet erkennen, maar ook Ahmad die status toekennen. Ulamon behoort overigens tot de Lahore-tak van de ahmadiyya, die Ahmad niet als profeet, maar als groot vernieuwer beschouwt. De ahmadiyya-beweging op zich is overigens niet geheel onomstreden. Een Duitse wetenschapper beschouwt de groepering zelfs als een gevaar voor de democratie. Het Kampense college van B&W verstrekte de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap dit jaar wel een vergunning om op twaalf zaterdagen van dit jaar een standplaats in te richten, zodat ze haar ideologie kan verspreiden

Majstorovic niet akkoord met schikkingsvoorstel

Daniel Majstorovic gaat niet akkoord met het schikkingsvoorstel van zeven wedstrijden schorsing vanwege zijn vermeende elleboogstoten tegen Martin Drent van FC Groningen.

"Onvoorstelbaar", aldus algemeen directeur Johan Plageman van FC Twente. Majstorovic werd op 20 februari in de uitwedstrijd tegen Groningen door scheidsrechter Ruud Bossen niet bestraft.

"Onvoorstelbaar dat een straf in dergelijke omvang wordt uitgesproken terwijl Majstorovic in de wedstrijd zelfs geen gele kaart heeft ontvangen", vervolgde Plageman. "En dat terwijl de televisiebeelden duidelijk aantonen dat scheidsrechter Bossen dicht bij de gebeurtenissen stond. Het feit dat reeds een half uur nadat FC Twente haar bevindingen bij de KNVB had ingediend het schikkingsvoorstel binnenkwam kan duiden op een reeds vooringenomen standpunt. Wij zullen het schikkingsvoorstel daarom niet accepteren."

Elbekay Bouchiba kreeg in diezelfde wedstrijd wel een rode kaart van Bossen na een vermeende elleboogstoot tegen zijn tegenstander Erik Nevland. Bouchiba kreeg vorige week daar een schikkingsvoorstel van vier wedstrijden, waarvan een voorwaardelijk. Daartegen is FC Twente vorige week al in beroep gegaan.

[upd] Eric de V. co?rdineerde DDoS-attack

Tijdens de rechtszaak vandaag tegen de jongemannen die verdacht worden van het platleggen middels een DDos-aanval (Distributed Denial of Service) van onder meer de regeringssites overheid.nl en regering.nl, heeft hoofdverdachte Eric de V. verklaard dat er nog zeker tien andere personen moeten hebben meegedaan aan het DDoSsen. 's Ochtends hadden achter gesloten deuren reeds twee minderjarige verdachten terechtgestaan. Vanmiddag staan drie meerderjarigen terecht.

De 18-jarige Eric de V. uit Breda, die eerder tegen FOK! telefonisch verklaarde slechts woordvoerder te zijn, gaf vanochtend aan de rechter toe de coördinator van de aanvallen te zijn geweest. De groep, die zichzelf indertijd de 'hacking-crew 0x1fe' noemde, opende op 4 oktober de aanval op de overheidssites. De groep noemde het DDoSsen een protest tegen het kabinetsbeleid.

De heren worden niet alleen verdacht van het platleggen van de overheidssites, maar ook van Speurders.nl (van de Telegraaf) en weblog GeenStijl.nl. De Telegraaf claimt zo'n 274.000 euro schade te hebben geleden. De provider van GeenStijl, eveneens doelwit, claimt ruim 41.000 euro. Nog onbekend is wat de overheid gaat claimen.

Justitie beschuldigt de verdachten formeel van het hinderen van computerverkeer met het gevaar op verstoring van dienstverlening. Netkwesties meldde vrijdag dat Eric de V. door justitie ook verdacht zou worden van het bezit van wapens en verdovende middelen. De minderjarige Martijn H. wordt buiten het DDoSsen tevens verdacht van brandstichting in een moskee in Breda rond de kerstdagen.

De ouders van De. V en H. zijn overigens woedend op weblog GeenStijl. Beiden deden om verschillende reden aangifte tegen het weblog. Met de aangifte van ouderpaar De V. kon justitie niets; over de aangifte die de moeder van Martijn H. deed, is nog geen duidelijkheid.

Update 19:18
Weblog GeenStijl meldt dat tegen Eric de V. 38 dagen celstraf is geëist (de tijd dat hij in voorarrest heeft vastgezeten) en 240 uur werkstraf. De eis tegen Martijn H. was 200 uur werkstraf. Andere verdachten hoorden straffen eisen van 50 tot 100 uur werkstraf.

De rechter vond de schade-eis van de Telegraaf en Cysonet, voormalig hoster van GeenStijl, te hoog voor deze rechtszaak. Beiden zullen in een civiele procedure de schade op de DDoSsers moeten gaan proberen te verhalen.

Volgens GeenStijl zal onder meer Eric De V. op een later tijdstip terecht moeten staan wegens het voorhanden hebben van wapens en drugs.

Gevangenen krijgen nieuwe computerzuil

sitting_elfling had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuws De Nederlandse gevangenen mogen binnenkort gebruik maken van een nieuwe computerzuil tegen de verveling. Ze kunnen daar onder andere op gamen en telefoneren. Het computergedrag wordt echter wel op afstand gecontroleerd door justitie. De politie kan de gedetineerden bijvoorbeeld ook straffen door bepaalde toepassingen uit te schakelen.

De nieuwe computerzuilen zijn ter vervanging van de wat oudere computers die er al stonden. Het plaatsen van de nieuwe zuilen is niet gratis: vele duizenden euro's, afhankelijk van de functies.

Volgens het politiekorps leveren de zuilen ook geld op. "Het korps bespaart duizenden euro's op onderhoudskosten, omdat er door de gevangenen veel minder wordt vernield nu zij zich niet meer hoeven te vervelen" , zegt een politiewoordvoerder. De gevangenen in Emmen en Drachten - waar de nieuwe zuilen geplaatst worden - kunnen in ieder geval rekenen op minder verveling.

Friesacher krijg lastige start

Patrick Friesacher staat voor een lastige taak komend weekend tijdens de GP van Australië. De rookie van Minardi heeft namelijk nog nooit een race afstand in een F1 wagen af kunnen leggen.

“De eerste paar races zullen waarschijnlijk erg zwaar worden voor me.” gaf Friesacher toe tijdens een PR bijeenkomst in Melbourne. Toen werd gevraagd hoe hij denkt om te gaan met de 58 rondes waaruit de Grand prix bestaat verklaarde hij “Ik weet t niet. Jullie zullen het allemaal wel zien, en ik ook.”

Teammaatje Albers gaf aan dat Friesacher in ieder geval voldoende tempo had om in een GP thuis te horen.

Suzuka misschien van kalender

Ralf Schumacher reed vandaag een aantal rondjes over het circuit van Fuji.

Dit zorgde voor een opleving van het plan om voortaan op het circuit van Fuji de Japanse GP te verrijden, in plaats van op het circuit van Suzuka. Reden voor de rivaliteit is dat het circuit van Suzuka eigendom is van autofabrikant Honda, het circuit van Fuji is eigendom van aartsrivaal Toyota.

Fuji heeft een aantal grote veranderingen ondergaan, maar het circuit is nu klaar om een F1 race te organiseren nadat ze een Grade-1 FIA licentie hebben gekregen. “Het ziet er erg goed uit.” zei Ralf nadat hij zijn Toyota TF104 een aantal rondjes over het circuit had gereden als voorbereiding op de GP van Australië.

Suzuka heeft nog een contract voor de Formule 1 race van Japan tot 2006.

Fuji Speedway

Villeneuve neemt meer risico

Jacques Villeneuve is blij dat hij in deze moderne tijd van de Formule 1 rijdt in plaats van in auto’s met de veiligheid van een generatie eerder zoals die waarin zijn vader reed.

“Ik zou het niet hebben overleefd.” aldus Villeneuve tegen The Guardian. “Ik zou dood zijn omdat ik risico’s neem. Ik probeer altijd eerst in te schatten of ik niet teveel risico neem, maar we vergissen ons allemaal wel eens. Als ik dus in de jaren ’70 zou hebben geracet dan zou ik zeker dood zijn geweest.”

Villeneuve heeft al een aantal spectaculaire crashes in zijn carriere meegemaakt. Vooral de crash op Spa-Francorchamps is bekend bij de F1 fans. Maar ook dit seizoen maakte hij al een grote klapper tijdens testwerk voor Sauber.

“Het was een flinke klap, ik reed over de 200 km/h. Ik vloog erg hard de muur in maar het was een goede hoek, dat is de reden waarom ik er niks aan overhield. Ik ben nu al een aantal jaren aan het racen en je blijft niet rondrijden zonder een aantal keren te crashen.”

Aangifte na naaktfoto's demente bejaarden

MaLo en YubYub hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuws Zorginstelling Catharina Daemen in Brunssum gaat aangifte doen tegen twee medewerkers die vorige maand met hun mobiele telefoons naaktfoto's maakten van demente bejaarden. Eerder zette de directie al een ontslagprocedure in werking, maar deed nog geen aangifte. Dat gaat nu alsnog gebeuren, aldus E. Hassink, bestuurder van de instelling.

In eerste instantie wilde de directie geen aangifte doen, na overleg met diverse betrokkenen. Hassink: "Dat was op dringend verzoek van de families van onze cliënten, uit privacy-overwegingen. We hebben daarover overleg gehad met de cliëntenraad, de ondernemingsraad en de Inspectie voor de Gezondheidszorg."

Staatssecretaris Ross van Volksgezondheid heeft woedend gereageerd op de gebeurtenissen in de zorginstelling. Volgens haar is het een schandelijke zaak.

Donald Trump helemaal weg van Lucia Rijker

SunChaser herschreef voor ons via de nieuws-submit het volgende bericht:

Miljardair Donald Trump is helemaal weg van kickboxkampioenne Lucia Rijker. De Nederlandse schittert momenteel in de Oscar-winnende film 'Million Dollar Baby', waarin zij de badgirl speelt.

In het 3FM ochtendprogramma van Giel Beelen vertelde ze, vanaf de wc op een Oscarfeestje van Elton John, dat Trump haar tegenkwam en riep: 'Je bent fantastisch! Je bent een mooie vrouw en getalenteerd, we moeten iets doen samen! Bel me!' Trump had haar niet alleen gezien in de film, maar ook als verslaggeefster op de sportzender ESPN.

Rijker speelde niet alleen in de film, maar trainde ook Oscarwinnares Hillary Swank. Die vergat tijdens de speech echter Rijker te noemen. 'Maar ze maakte het in de persruimte goed door haar excuses aan te bieden, relativeerde Rijker. 'Maakt niets uit, ik heb alle tv-stations van Amerika inmiddels te woord gestaan. En ook op de rode loper was ik een ster. Ik wou dat mijn moeder erbij was geweest.


Lucia Rijker is nu ook bekend in Amerika.

Blessure Timmer valt mee

De blessure van AZ-keeper Henk Timmer valt mee. De doelman raakte afgelopen zondag geblesseerd in de competitiewedstrijd tegen Willem II (1-3 winst) en is in het ziekenhuis onderzocht. Daaruit bleek dat Timmer alleen een lichte hersenschudding te hebben overgehouden aan de botsing met Iwan Redan.

"Zondag tegen Ajax sta ik er weer", zei de reservedoelman van het Nederlands Elftal maandag in De Telegraaf. Aanvankelijk zag het daar echter niet naar uit. De doelman van de Alkmaarse club werd geraakt op zijn jukbeen, zag niet goed meer met zijn rechteroog, was duizelig en had tintelingen in zijn arm. Maar na onderzoek in het zieknhuis bleek dat er niets was gebroken, en zijn de klachten ook sterk verminderd.

Romme krijgt geen gelijk

Gianni Romme mag niet starten op de vijf kilometer tijdens de wereldkampioenschappen afstanden komend weekend in Inzell. De geschillencommissie van de schaatsbond heeft dat maandag bepaald. Romme zal wel gaan starten op de 10 kilometer.

Romme was het niet eens met de beslissing van de de KNSB-topsportcommissie om niet hem maar Jochem Uytdehaage te selecteren voor de 5 kilometer in Inzell. Hij wilde zijn gelijk halen bij de geschillencommissie, maar die bepaalde maandag dat de schaatsbond de juiste selectieprocedure had gevolgd.

De discussie ging erover wie de (fictieve) winnaar van het eindklassement in de wereldbeker op de 5000 meter was, Bob de Jong of Romme. In het reglement staat dat de nummer één zich rechtstreeks plaatst. De commissie bepaalde dat De Jong op basis van de ISU-regels boven Romme eindigde. Aangezien Romme tijdens de wereldbekerfinale in Thialf als vierde Nederlander eindigde (achter De Jong, Verheijen en Uytdehaage) werd hij niet geselecteerd.

Meer Marokkanen werkloos

LuCarD had ons via de nieuws-submit te melden:

Het gaat niet goed met de werkgelegenheid in Nederland. De werkloosheid steeg in 2004 tot het hoogste niveau sinds 1998, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag. In totaal nam de werkloosheid met 1,1% toe tot 6,4% van de beroepsbevolking.

Vooral onder Marokkaanse Nederlanders is de werkloosheid sterk toegenomen. Afgelopen jaar steeg het percentage werklozen in die groep van 17 naar 22%. Opvallend is dat bij nog al wat allochtone groepen, zoals Turken en Antillianen, de werkloosheid juist iets daalde. De gemiddelde werkloosheid onder allochtonen is 16%, ruim drie keer zo hoog als onder autochtone Nederlanders. Onder autochtonen groeide de werkloosheid van 4,2% in 2003 naar 5,2% in 2004.

Het CBS noemt het totale werkloosheidscijfer een ''zorgelijke ontwikkeling'' met name voor Marokkanen. Belangenorganisaties van minderheden zeggen dat de stijgende werkloosheid komt doordat moslims steeds vaker worden gediscrimineerd.

Vijf mannen verdronken in zee tijdens doop

Icoon Buitenlands nieuws In Zuid-Afrika zijn afgelopen weekeinde vijf mannen in de oceaan verdronken tijdens een doopceremonie. Het tragische voorval gebeurde in de buurt van de havenstad Durban. De mannen maakten deel uit van de 'New Corinthian Church', een kerk die het christendom en traditionele Afrikaanse geloven samenvoegt. Dat heeft de politie gemeld.

Volgens een politiewoordvoerder sprong één van de mannen de oceaan weer in na gedoopt te zijn, omdat hij "bevangen was door de heilige geest". Toen bleek dat de oceaan te ruig was om goed in te kunnen zwemmen, schoten een aantal andere gelovigen de man te hulp.

De oceaan was echter zo wild, dat de reddingspogingen gestaakt moesten worden en er nog vier gelovigen afdreven. Volgens sommige omstanders hadden de mannen net een vastenperiode achter de rug, waardoor ze te zwak waren om te zwemmen. De politie is nog op zoek naar hun lichamen.

Website Timesplitters: Future Perfect online

De website van Timesplitters 3 is nu online te vinden. Op de site staat informatie over de game, screenshots, trailers en een informatie over de verhaallijn. In de toekomst zal de site nog verder uitgebreid worden met informatie over de multiplayer mogelijkheden in het spel en info over modding. Timesplitters: Future Perfect verschijnt op 18 maart.

Let op: je moet wel minimaal 18 jaar oud zijn om de website te mogen bezoeken

Bezoek de site

Chello schaft datalimieten weer af

h4nz0, XeriuM en BMRS hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Digital nieuws De harde datalimieten voor de drie duurdere abonnementen van Chello zullen per 1 maart afgeschaft worden. Het gaat hierbij om de abonnementen Light, Classic en Plus. Dat heeft het bedrijf in een verklaring laten weten. De datalimieten voor de twee goedkopere abonnementen, Starter en Easy, zullen verdubbeld worden tot respectievelijk 500 MB en 1 GB per maand.

Vorig jaar kwam de kabelinternet-provider juist in het nieuws door het instellen van harde downloadlimieten. Die limieten zijn nooit officieel door Chello bevestigd, maar woordvoerder Ronald van der Aart geeft nu wel toe dat "ook mensen die incidenteel de datalimiet overschreden werden aangepakt".

Om aan de wensen van de gebruikers tegemoet te komen, worden de limieten nu weer afgeschaft. "We zien dat bijvoorbeeld het downloaden van films steeds populairder wordt. Daarbij horen geen datalimieten", aldus algemeen directeur Diederik Karsten.

Niet helemaal onbeperkt
Toch kunnen abonnees van Chello nu niet helemaal onbeperkt downloaden. Om ervoor te zorgen dat de snelheid voor alle abonnees hoog blijft, "behoudt UPC zich wel het recht voor om binnen de grenzen van de algemene voorwaarden maatregelen te nemen tegen klanten die daadwerkelijk overlast voor medegebruikers veroorzaken".

Er moet dan volgens Van der Aart gedacht worden aan 'een enkel geval'. "Als iemand met tien pc's, vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week aan het downloaden is, dan waarschuwen we wel even. Dan ben je geen privégebruiker meer, maar hebben we het over de grote kopieerfabrieken."

GameCube-eigenaars gamen het meest

Phoenix Marketing International (PMI) is een marktonderzoeksbureau dat onder andere het gamegedrag van de gemiddelde consument in kaart brengt. Op basis van een langdurig onderzoek onder 50.000 huishoudens met een console hebben ze berekend dat in het gemiddelde Amerikaanse huishouden zo'n twee uur per dag doorgebracht wordt met gamen, of dat nu op de PC, console, of een handheld is. De mensen die meededen met het onderzoek spendeerden zo'n vijf uur per week aan gamen, de andere leden van het gezin samen zo'n acht uur per week.

Opvallend is dat huishoudens waarin een GameCube aanwezig was significant meer tijd "kwijt" waren met video games dan huishoudens met een PlayStation 2 of Xbox.

"De resultaten van dit onderzoek zijn geweldig nieuws, zeker nu analisten dit jaar matige verkoopresultaten hebben voorspeld. Het wijst erop dat consumenten nog lang niet uitgespeeld zijn, misschien zijn ze gewoon uitgekeken op wat er nu beschikbaar is," aldus Senior Research Manager David Pluchino.

Waarom mensen met een GameCube meer tijd doorbrengen achter hun console, en hoe groot dat verschil dan precies is, is niet bekend gemaakt.

'Buit diamantroof Schiphol 75 miljoen'

Icoon Binnenlands nieuws Bij de diamantroof op Schiphol afgelopen vrijdag is volgens de laatste schattingen voor 75 miljoen euro aan sieraden buitgemaakt. Dat zou betekenen dat het om één van de grootste diamantroven in de geschiedenis gaat. Dat schrijft de Volkskrant maandag. Volgens de krant denken bronnen 'in politiekringen' dat de daders hulp van binnenuit gehad moeten hebben.

Vrijdag werd een waardetransport van KLM Cargo op klaarlichte dag overvallen op het zwaarbewaakte laadplatform van Schiphol. Een groot aantal ooggetuigen zag hoe drie of vier overvallers, vermoedelijk gekleed in KLM-kleding, het transport klemreden. De overvallers dwongen de twee bewakers met vuurwapens op de grond te gaan liggen.

Vervolgens reden de overvallers met het transportbusje gewoon het terrein van Schiphol af. Binnen enkele minuten was alles afgelopen. Volgens de Volkskrant wordt er in politiekringen van uitgegaan dat de daders hulp van binnenuit kregen. Zo wisten ze precies op welk tijdstip ze welk busje moesten overvallen.

Het waardetransport werd korte tijd later in Hoofddorp aangetroffen, waar getuigen de overvallers in een andere auto hebben zien overstappen. Waar de overvallers daarna naartoe zijn gegaan is onbekend. Ook is het nog niet bekend hoe ze zomaar het zwaarbeveiligde terrein op en af konden rijden.

Iedereen die het laadplatform op wil moet een speciaal pasje kunnen laten zien, dat elektronisch gecontroleerd wordt. Ook horen auto's niet zomaar ongehinderd het terrein op of af te kunnen; in beide gevallen hoort het kenteken geregistreerd te worden en moet de bewaker de laadruimte en de kofferbak inspecteren.

'Minardi bij seizoenstart'

Volgens verschillende bronnen heeft Minardi toch toestemming gekregen om met een aangepaste auto van vorig jaar aan de start te staan van de Grand Prix van Australië. Ook Ferrari zou nu de deelname hebben goedgekeurd.

Minardi heeft pas recent de auto voor 2005 voltooid, maar had te weinig tijd om deze voldoende te testen en op tijd in Melbourne te krijgen. Daarom wil het team starten met een aangepaste auto van vorig seizoen. Deze auto voldoet echter niet aan alle reglementen voor dit seizoen en daarom moesten alle teams Minardi een ontheffing verlenen om te mogen deelnemen. Een paar weken geleden bleek dat nog niet alle teams die ontheffing hadden verleend, dus stond deelname van Minardi ter discussie.

Volgens verschillende bronnen heeft Minardi de ontheffing nu wel van alle teams binnen en kan met een gerust hart naar komende vrijdag worden toegewerkt. Voor Christijan Albers en Patrick Friesacher betekent dit dat ze komend weekeinde hun officiële Formule 1-debuut kunnen maken.

[Gerucht]The Sims 2: Night Life?

Op een forum beweert iemand de aankomende uitbreiding voor The Sims 2, University (in Nederland Studentenleven), al gekocht te hebben. Hierbij zou een flyer hebben gezeten van de volgende uitbreiding voor The Sims 2: Nightlife. Natuurlijk is deze meteen ingescand en hij ziet er zo uit:

Dit gerucht valt natuurlijk te betwijfelen, maar het lijkt wel logisch dat EA nog met meerdere uitbreidingen voor The Sims 2 op de proppen zal komen. Dit onderwerp zou dan ook best echt gebruikt kunnen worden. EA heeft nog niet gereageerd op het bericht. Volgende week komt The Sims: University in de Amerikaanse winkels te liggen, dus dan zal duidelijk worden of dit gerucht ook daadwerkelijk klopt.

FA onderzoekt gedrag Mourinho

De FA, de Engelse voetbalbond, gaat mogelijk coach Jose Mourinho bestraffen.

Mourinho werd tijdens de gewonnen League Cup-finale tegen Liverpool naar de tribune gestuurd omdat hij de fans van Liverpool zou provoceren.

De scheidsrechter die de wedstrijd floot, Steve Bennet, heeft het voorval in zijn verslag van de wedstrijd opgenomen. Na de halve finale tegen Manchester United werden er uitspraken van Mourinho onderzocht maar toen besloot de FA hem niet te straffen.

Jongen (10) verpletterd door sneeuwbal

Icoon Buitenlands nieuws Een 10-jarige jongen uit het Britse plaatsje Torphins is zaterdagmiddag om het leven gekomen toen hij werd verpletterd door een reusachtige sneeuwbal. Dat heeft de politie laten weten. Het gaat vermoedelijk om een tragisch ongeval. De jongen had de sneeuwbal samen met een vriendje gemaakt.

Terwijl ze aan het spelen waren, begon de reuzensneeuwbal van een helling af te rollen. De jongen kon niet meer op tijd wegkomen, en werd verpletterd.

Volgens de politie was er geen sprake van verdachte omstandigheden, dus wordt er uitgegaan van een tragisch ongeval. Verdere details wilde de politie niet geven.

'Vissers dreigen met blokkade van IJmuiden'

Icoon Binnenlands nieuws Een groep vissers dreigt een blokkade op te werpen voor de haven van IJmuiden als protest tegen plannen om de Nederlandse kottervloot in te krimpen. Volgens De Telegraaf is de spanning onder de vissers inmiddels 'tot het kookpunt' gestegen. Volgens een eerder verschenen rapport moet de omvang van de vloot met minstens 20 procent afnemen.

Het rapport van de stuurgroep visserij, met Ed Nijpels als voorzitter, stelde dat er voor vissers 'steeds minder goed een boterham te verdienen is'. Dat zou onder andere komen door strenge vangstbeperkingen, hoge olieprijzen en een lage marktprijs voor vis. De stuurgroep beschreef een vermindering van de vloot met 20 procent in het rapport als 'onontkoombaar'.

Het zou niet voor het eerst zijn dat boze vissers een Nederlandse haven blokkeren. Vier jaar geleden werden er diverse havens, waaronder die van Rotterdam, geblokkeerd uit protest tegen het vangstbeperkingsysteem van de Europese Unie.

Ruim honderd doden door zelfmoordaanslag in Hilla

Icoon Irak nieuws Bij een zelfmoordaanslag in de Iraakse stad Hilla zijn maandag 115 mensen om het leven gekomen. Ook raakten zeker 148 mensen gewond. Dat hebben functionarissen van het plaatselijke ziekenhuis bekendgemaakt. De aanslag zou daarmee de bloedigste zijn sinds de val van het regime van Saddam Hoessein.

De slachtoffers vielen toen een terrorist inreed op een rij wachtende mensen en een autobom liet ontploffen. De rij stond voor een medisch centrum, waar mensen identificatiekaarten kwamen ophalen die nodig zijn om een baan bij de overheid te kunnen krijgen. Het dodental is mede zo hoog omdat er aan de overkant van de straat een markt aan gang was.

In Irak zijn ambtenaren regelmatig het doelwit van aanslagen door terroristen. Meestal richten de aanslagen of aanvallen zich op (toekomstige) politieagenten of militairen, maar het komt ook regelmatig voor dat leden van lokale overheden het doelwit van een aanslag zijn.


-
Dit bericht is om 14.24 uur geactualiseerd.

500 telefoontjes over conducteur met open tbc

Icoon Binnenlands nieuws Bij de Nederlandse Spoorwegen (NS) zijn afgelopen weekend meer dan vijfhonderd telefoontjes binnengekomen van verontruste reizigers. De bellers maakten zich zorgen over de ontdekking van open tbc bij een conducteur. De conducteur zit sinds 14 februari ziek thuis, maar het is nog onduidelijk waar hij in de periode daarvoor heeft geknipt.

De conducteur had Utrecht als standplaats, waar vandaan hij waarschijnlijk het hele land doorreed. Het GGD uit Brabant zal vandaag beginnen met een onderzoek van de familie en vrienden van de besmette man. Het is nog niet duidelijk of het onderzoek ook uitgebreid zal worden naar collega's en treinreizigers.

Tuberculose (tbc) leidt bij een besmetting tot veel niezen, veel hoesten, vermoeidheid, koorts en een verminderde eetlust. Gelukkig wordt niet iedereen meteen ziek na contact met iemand met open tbc. Zelfs als mensen met een normale weerstand geïnfecteerd raken, is de kans op ziekte nog steeds maar 10 procent.

In Nederland krijgen ongeveer 1400 mensen per jaar de ziekte, die na een antibioticakuur zo goed als allemaal volledig genezen. In andere delen van de wereld is de ziekte een veel groter probleem. Wereldwijd overlijdt er ongeveer iedere 15 seconden een patiënt aan tbc.

Linda de Mol weg bij de TROS

Linda de Mol gaat met ingang van het nieuwe televisieseizoen, komend najaar, programma's maken voor Talpa, het bedrijf van haar broer John. Talpa begint dan in de avonduren met een nieuw tv-station op het kanaal van kinderzender Nickelodeon. Linda de Mol wordt een belangrijk gezicht bij de nieuwe zender van John de Mol. Op het ogenblik wordt hard gewerkt aan de verschillende programma-formules, die mogelijk door Linda gepresenteerd zullen worden.

Door haar overstap komt een einde aan een verbintenis die Linda ruim twintig jaar had met de TROS. Ze heeft het er best moeilijk mee die omroep te verlaten. "Maar het avontuur trekt. Ik zie in Talpa een spannende uitdaging en natuurlijk speelt mee dat ik dat avontuur samen met mijn broer aanga", aldus de tv-presentatrice maandag.

TROS-voorzitter Karel van Doodewaerd vindt het ook jammer dat ze weg gaat. "Het voelt als de dochter die het huis verlaat; we zullen haar zeker missen! In bijna twintig
jaar is zij uitgegroeid tot een zeer veelzijdige vakvrouw. Wij hebben natuurlijk respect voor haar keuze om naar het bedrijf van haar broer te gaan."

Jol: "Ik ben gelukkig bij Spurs"

Martin Jol heeft openlijk zijn liefde voor Tottenham Hotspur uitgesproken. Volgens diverse media is de 49-jarige coach een van de kandidaten om de vrijdag opgestapte Ronald Koeman bij Ajax als trainer op te volgen, maar Jol zegt dat hij gelukkig is bij de Engelse club.

"Spurs is een fantastische club en de mensen hier zijn goed voor me", aldus de coach dit weekend. Afgelopen zomer verruilde de Nederlander RKC Waalwijk voor Tottenham, waar hij eerst assistent-trainer was onder Jacques Santini. Na diens vertrek in november nam de Hagenaar het roer over.

Afgelopen zaterdag wonnen de Spurs met 2-0 van Fulham. De club staat nu achtste in de Premier League, en zijn nog altijd in de race om Europees voetbal.

Eerste schaatsers zoeken natuurijs op

De eerste schaatsers van het jaar hebben zich maandag traditiegetrouw na de eerste nacht met flinke vorst op de Friese Ryptsjerksterpolder verzameld. Al enkele dagen hebben ze het onder water gelopen weiland in de gaten gehouden. Maandagochtend vertoonde het laagje ijs verschijnselen van betrouwbaarheid en dus staan ze meteen op de schaats.

De Ryptsjerksterpolder staat in Friesland bekend als de plek waar al na een nacht met flinke vorst geschaatst kan worden.

Wat is dit - seizoen 3 - Laatste deel (15)

Het laatste deel van "WAT IS DIT"!!! Deel 15

Scores: http://weblog.fok.nl/widdps

Eerste plaatje (maandag)

Regels:
* Iedere maandag staat er een nieuwe foto op de FOKweblog. Als deze foto niet in 1 keer geraden wordt door een user volgt er per dag een nieuwe, iets duidelijkere, foto.

* Je mag 1x per gepost plaatje een poging doen!

* Je kan 10 punten per goed antwoord verdienen. Is het antwoord denk je al gegeven door een andere user dan kun je meeliften maar hier krijg je maar 5 punten voor! Ben je heel erg warm volgens de jury qua antwoord? dan kun je hiermee nog 3 punten verdienen!

* Alle users mogen mee doen aan dit spel!

* Niet eens met de score? Mailen kan naar Flat_erik@fok.nl

* FOK Crew ook in seizoen 3 uitgesloten van deelname

* De hoofdprijs wordt verzorgd door e-creative. Betreft een "starter" pakket + een domeinnaam voor 1 jaar.

* Hier vind je binnenkort het complete score overzicht.

*Bij deze wil ik iedereen bedanken die elke keer meedoen met het spel!

Groot protest in Beiroet

pegakemi had ons via de nieuws-submit te melden:

In Beiroet, de hoofdstad van Libanon, protesteren duizenden demonstranten tegen de regering. De oppositie had ze daartoe opgeroepen, ondanks een verbod. Honderden militairen zijn ingezet om de orde te handhaven.

De demonstranten zijn tegen de militaire en politieke invloed van het buurland Syrië in Libanon. Ze eisen ook een onafhankelijk onderzoek naar de moord op oud-premier Rafiq Hariri. De oppositie verdenkt Syrië, samen met de pro-Syrische Libanese regering, achter de bomaanslag te zitten.

Aanhangers van de regering en Syrië komen ook op de been. Ze zijn tegen het bezoek van de Amerikaanse onderminister Satterfield aan Libanon. Satterfield wil ook een 'geloofwaardig' onderzoek naar de aanslag en terugtrekking van de Syrische troepen uit Libanon.

Toms wint kampioenschap matchplay

Afgelopen zondag heeft David Toms het WGC-Accenture Match Play Championship binnen weten te halen, hij deed dit door in het Californische Carlsbad Chris Dimarco in 36 holes te verslaan.

Het was een snelle wedstrijd tussen beide amerikanen maar liefst vijf holes voor het einde stond al vast dat Toms zou gaan winnen. Eventjes leek het erop dat de wedstrijd nog sneller zou gaan eindigen doordat Toms in de eerste ronde goede vorderingen maakte terwijl zijn tegenstander veel slagen verknoeide. Tussen de teinde en de 26ste hole liep het verschil op naar 9 slagen in het voordeel van Tom's doordat hij daarna zelf wat minder ging slaan hoefde er pas bij de 32ste hole niet meer afgeslagen te worden omdat het verschil al te groot was.

Man schiet op rij wachtenden nachtclub

o0SmOkE0o had ons via de nieuws-submit te melden:

Bij een schietpartij voor de deur van de Tilburgse nachtclub 'De Nacht' zijn in de nacht van zaterdag op zondag drie personen lichtgewond geraakt. Omstreeks half vijf vuurde een nog onbekende schutter zes á zeven kogels af op het uitgaanspubliek.

Aanleiding voor de schietpartij is volgens de politie waarschijnlijk een opstootje dat even daarvoor plaatshad voor de nachtclub. Het schieten leidde tot grote paniek onder de rij wachtenden. Een 29-jarige Bosschenaar liep een schampschot op aan zijn duim, een andere kogel ketste af op de riem van een 42-jarige Tilburger en een derde schot schampte een 53-jarige taxichauffeur. Volgens de politie waren de verwondingen echter zo licht dat het niet nodig was de slachtoffers in het ziekenhuis op te nemen.

De schutter wist in de paniek die na de schietpartij ontstond te ontkomen. Het eerdere vechtpartijtje dat waarschijnlijk de oorzaak is van de schietpartij, is opgenomen met beveiligingscamera's die bij de horecagelegenheid hangen.

Basketballer slaat scheids ziekenhuis in

In de eerste divisie van het basketbal heeft dit weekeinde een speler van Rowic uit Dordrecht een scheidsrechter ernstig mishandeld. De speler koelde zijn woede nadat hij een technische fout had gekregen.

Tijdens de wedstrijd tussen thuisclub Rowic en de Orca’s uit Urk kreeg de speler van de leidsman eerst een persoonlijke fout wegens duwen. Toen hij daar commentaar op had kreeg hij ook een technische fout, een zwaardere straf in het basketbal.

Hierop sloeg de speler scheidsrechter Mohammad Kadam uit Enschede vol in het gezicht, waarbij Kadam een gebroken jukbeen, losse tanden en een gescheurde lip opliep.

Voorzitter Wim Schot van Rowic heeft al laten weten dat hij de speler voor de rest van het seizoen schorst en de toegang tot de clubgebouwen ontzegt. Hij hoopt dat de algemene ledenvergadering hem zal royeren als lid. Scheidsrechter Kadam heeft inmiddels aangifte gedaan bij de politie. De Nederlandse Basketbal Bond moet zich nog buigen over de kwestie. Schot zegt te hopen dat Rowic niet de dupe zal worden van ''deze dwaas''.

Chelsea heeft eerste prijs binnen

Chelsea heeft de eerste prijs van dit seizoen binnen. Mede dankzij Mateja Kezman werd de finale van de League Cup met 3-2 gewonnen van Liverpool.

Met een bittere nasmaak van de uitschakeling in de FA cup en de 2-1 verloren Champions League wedstrijd tegen Barcelona begonnen de Engelsen aan de wedstrijd. Al na een minuut spelen kwam Liverpool op voorsprong door een doelpunt van Jon Arne Riise, en daarmee werd de toon van de wedstrijd gezet.

Pas tien minuten voor tijd kwam Chelsea op gelijke hoogte door dat een vrije trap van Paulo Ferreira door Steven Gerrard zodanig van richting veranderd werd dat hij zijn eigen doelman, Jurek Dudek,passeerde.

In de tweede helft van de verlenging toonde Chelsea zich opeens een heel stuk slagvaardiger. Via goals van Didier Drogba en Mateja Kezman liepen The Blues in vijf minuten uit naar een 3-1 voorsprong. Antonio Nunez scoorde nog wel de 3-2 voor Liverpool, en was zelfs dicht bij de gelijkmaker, maar het mocht niet zo zijn voor Liverpool.

Winst van TPG verdubbeld

De winst van het post- en logistiekconcern TPG is vorig jaar meer dan verdubbeld ten opzichte van 2003. Dat blijkt uit de jaarcijfers die het bedrijf zojuist bekend heeft gemaakt. De nettowinst kwam uit op 667 miljoen euro tegen 300 miljoen het jaar ervoor.

Bij alle divisies wist TPG zijn winstmarges te verbeteren. Het bedrijf heeft een grote reorganisatie doorgevoerd bij de kwakkelende divisie logistiek. Die heeft nu zijn vruchten afgeworpen want de divisie heeft in het laatste kwartaal weer winst gemaakt.

TPG denkt dat de omzet bij het onderdeel post dit jaar gelijk zal blijven. In Nederland zal minder post worden verstuurd, maar TPG verwacht omzetgroei in de rest van Europa.

Valencia wint zonder Ranieri

Valencia heeft zijn eerste wedstrijd zonder de vrijdag ontslagen trainer Claudio Ranieri gewonnen. De ploeg won de thuiswedstrijd met 2-1 van Real Betis, na met 0-1 achter komen te staan. Door de overwinning passeerde Valencia Betis in de stand en staat nu vierde.

Marcos Assunção bracht Betis in de 13e minuut op voorsprong, in de 30e minuut scoorde Rubén Baraja de gelijkmaker nadat Fábio Aurélio in de achttiende minuut vanaf elf meter al verzuimd had dat te doen. Ondanks vele kansen voor Valencia was het Mista die in de 72e minuut van de wedstrijd de 2-1 scoorde, wat ook de eindstand was.

'Million Dollar Baby' grootste Oscar-winnaar

De film 'Million Dollar Baby' van regisseur Clint Eastwood heeft de Oscar voor beste film gekregen. De belangrijkste filmprijzen van de wereld werden zojuist uitgereikt in Los Angeles. Daarnaast kreeg Eastwood ook de Oscar voor de beste regisseur en kreeg actrice Hillary Swank de Oscar voor beste vrouwelijke hoofdrol. Aan deze film zit nog een klein Nederlands tintje: oud-kickboks kampioene Lucia Rijker speelt een kleine rol en trainde ook hoofdrolspeelster Swank.

De prijs voor de beste mannelijke hoofdrol was weggelegd voor acteur Jamie Foxx, voor zijn rol als Ray Charles, in de film 'Ray' een biopic over deze legendarische zanger.

Een andere grote winnaar was de film 'The Aviator'. Deze film, met hoofdrolspeler Leonardo Di Caprio, kreeg de prijs voor de beste Art Direction, het beste kostuumontwerp, de beste montage, de beste filmkunst en actrice Cate Blanchett ontving de Oscar voor de beste vrouwelijke bijrol in deze film.

De Oscar voor beste buitenlandse film ging naar de Spaanse produktie 'The Sea Inside'. De Duitse film 'Der Untergang' zag de Oscar daardoor aan zich voorbij gaan.

Negen aanhoudingen i.v.m. vervuilde cocaïne

Didiot had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsIn twee woningen in Monster heeft de politie Haaglanden bij een huiszoeking soft- en harddrugs aangetroffen. Negen mensen werden aangehouden, vier van hen zitten nog vast. Het gaat om drie mannen van 29, 31 en 39 jaar en een 40-jarige vrouw. Allen zijn afkomstig uit het Westland. De andere verdachten zijn na verhoor weer vrijgelaten.

De politie kwam de verdachten op het spoor bij een onderzoek naar vervuilde cocaïne. In de nacht van 8 op 9 februari werden drie mannen opgenomen in het ziekenhuis na het gebruiken van cocaïne die vermengd was met atropine. Later bleek dat tientallen mensen onwel waren geworden na het gebruik van vervuilde cocaïne.

FIFA Street soundtracks

De soundtrack voor FIFA Street is bekend:

Artificial Intelligence - "Uprising (Overthrown) VIP"
Artificial Intelligence - "Slam"
Baobinga & I.D. - "The Feeling (Special Edit)"
Criminal Mindz - "Baptised By Dub"
Crooked Stilo - "Ya Lo Saben"
Distortionz - "Onion Ringz VIP"
Dizzee Rascal - "Stand Up Tall"
DJ Marky & XRS - "Rudebwoy"
Drumagick - "Malandragem"
Fatboy Slim - "Jin Go Lo Ba"
Max Sedgely - "Happy (Fatboy Slim Remix)"
Ming + FS - "Fish Eyes"
Ozomatli - "Ya Viene El Sol (The Beatle Bob Remix)"
Peshay - "Ronaldo"
Ramilson Maia - "A Busca Da Vida"
Roni Size - "On and On"
Shimano - "Dope Style"
SL2 - "On A Ragga Tip"
Sur-Choc - "Fou Ho"
TAISHAN - "Shinjuku Drop"
Timo Maas - "Feedback Welcome"

Halo 3 op de launch van de PS3?

IGN is er in een gezellig samenkomen met Bungie achter gekomen dat er een Halo 3 aankomt. Deze Halo 3 zal tegelijk releasen met de release van de PlayStation 3.

Deze release is zo gekozen om ervoor te zorgen dat er minder mensen een PS3 zullen kopen omdat verwacht wordt dat Halo 3 (net als zijn twee voorgangers) miljoenen zal verkopen en de gamers het dan nog geen tijd vinden voor een PS3.

Deze tactiek heeft Sony destijds ook gevoerd toen ze een flink aantal games lieten uitkomen toen de Xbox en GameCube uitkwamen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.