Hoster GeenStijl.nl overweegt schadeclaim tegen hackers

De oud-webhoster van de weblog Geenstijl.nl sluit niet uit een schadevergoeding te eisen van de hackgroep '0x1FE' die een Ddos-aanval (Distributed Denial of Service) op de weblog uitvoerde. Dat zei woordvoerder Sven Visser van Cysonet.nl, de hoster, gisteravond in FOK!radio. Begin oktober 2004 legde de hackgroep onder andere Regering.nl, overheid.nl, speurders.nl en Geenstijl.nl plat. Dit zorgde er bij Cysonet.nl voor dat haar gehele netwerk met 10.000 sites daarop uit de lucht was gedurende 2,5 uur. Ook de dag erna moest het netwerk het een uur ontgelden en de maandag daarop weer twee uur.

Geenstijl.nl kreeg met de actie te maken doordat ze berichtte over de 18-jarige Eric de V. die de DDoS-actie geleid zou hebben. Gisteren werd er 38 dagen celstraf (dezelfde lengte als zijn voorarrest) en de maximum taakstraf van 240 uur tegen hem geëist in de strafzaak die tegen hem dient.

"We zijn nog bezig uit te zoeken hoe groot de schade is", zei Visser gisterenavond. "Het is moeilijk vast te stellen wat de schade is. Maar zeker is dat we extra mankracht hebben moeten inzetten en dat klanten boos gebeld hebben. Daarbij ben je ook nog eens de hele dag met pers aan het praten, wat ook tijd kost."

Bij de rechtszaak van gisteren is Cysonet niet aanwezig geweest. De eis die werd neergelegd vindt het bedrijf aan de lage kant. "Emotioneel zeg ik: het is aan de lage kant, maar er is niemand dood gegaan. Toch is de economische schade heel erg en het vertrouwen in internet is geschaad."

De zaak is voor Cysonet belangrijk om te beoordelen of het bedrijf een schadeclaim kan en zal neerleggen. "Het is de eerste rechtszaak waarin iemand terechtstaat voor een Ddos-attack. Het zou een goed signaal zijn als hij veroordeeld wordt. Internet is een serieuze zaak en je moet niet aan mensen hun broodwinning komen. De uitkomst van deze zaak is zeker belangrijk voor de bepaling of we een schadeclaim neer gaan leggen. Daarbij telt nog dat we niet zeker zijn of de dader of daders ook daadwerkelijk een schadeclaim kunnen betalen, terwijl wij wel geld kwijt zijn aan advocatenkosten", aldus Visser gisteravond in de uitzending.
_________
De uitzending van FOK!radio is na te luisteren via Radio.fok.nl