Cito-toets even goed gemaakt als in 2004

Icoon Binnenlands nieuws De Cito-toets is dit jaar ongeveer even goed gemaakt als in 2004. Basisschool-leerlingen die de toets maken krijgen als resultaat een advies over de soort middelbare school. Dit jaar kregen ongeveer net zo veel mensen een vmbo, havo of vwo advies als vorig jaar. De toets werd dit jaar door ongeveer 163.000 leerlingen in groep acht gemaakt.

De gemiddelde score was dit jaar iets lager dan vorig jaar, maar volgens de Cito-groep is dit verschil niet significant, en wordt het waarschijnlijk veroorzaakt doordat er dit jaar andere scholen hebben meegedaan.

De verschillen tussen jongens en meisjes bleven ook gelijk. Jongens scoorden gemiddeld iets hoger, en dan met name voor wiskunde en wereldoriëntatie. Meisjes haalden daarentegen gemiddeld een hogere score voor het onderdeel taal. Uit de resultaten blijkt ook dat de score van leerlingen over alle schooltypen genomen gemiddeld lager is in de grote steden dan in landelijke gebieden.

De basisscholen die aan de toets hebben meegedaan, kunnen de uitslag op 1 maart tegemoet zien. Voor veel leerlingen is het advies erg belangrijk bij de bepaling van het niveau van het vervolgonderwijs.