[update] Politie ontruimt Maagdenhuis

theSummoner had ons via de nieuws-submit te melden:

Tientallen studenten hebben aan het begin van de avond het Maagdenhuis op het Spui in Amsterdam bezet. De studenten hebben deuren met ijzeren staven gebarricadeerd. Ook hebben ze touwladders bij zich om op hogere etages te kunnen komen.

De actie is een initiatief van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVB). Volgens een woordvoerder van de Centrale Studentenraad van de Universiteit van Amsterdam willen de actievoerders de bezetting een paar dagen volhouden.

De bezetting kwam na een betoging vanmiddag tegen het beleid van staatssecretaris Rutte van Onderwijs. De LSVB vindt de plannen van Rutte een verarming van het onderwijs. Ook protesteert de bond tegen de plannen om het collegegeld te verhogen. In de plannen van Rutte kan het collegegeld na vijf en half jaar oplopen tot 4500 euro per jaar.

Het Maagdenhuis is het administratief centrum van de Universiteit van Amsterdam. In de jaren zestig werd het Maagdenhuis door studenten wekenlang bezet gehouden, omdat zij meer zeggenschap eisten.

Bezetting Maagdenhuis (1969)
De bezetting van het Maagdenhuis in 1969


Update 01:23 uur
De politie zal naar alle waarschijnlijkheid vannacht nog het Maagdenhuis ontruimen. De Universiteit van Amsterdam (UvA), eigenaar van het gebouw, heeft om de ontruiming gevraagd. Het bestuur van de UvA vindt dat de studenten hun punt hebben kunnen maken en voldoende aandacht hebben gehad. De Mobiele Eenheid werd aan het begin van de nacht al naar het Spui gedirigeerd.

Collegevoorzitter van de UvA, Sijbolt Noorda, heeft bij Rutte nog aangedrongen op overleg, maar de staatssecretaris is pas later deze week beschikbaar. De studenten hopen op een overleg dinsdag met staatssecretaris Rutte van Onderwijs.

De studenten roemen de steun die ze uit politieke hoek krijgen. De Tweede-Kamerleden Bert Bakker (D66) en Fenna Vergeer (SP) zijn langsgeweest bij de bezetters. Kees Vendrik van GroenLinks riep de burgemeester op niet te ontruimen en te wachten tot een mogelijk overleg tussen de studenten en de staatssecretaris.

De bezetters houden de gang van zaken bij op een speciale website.

Update 01:38 uur
De politie is rond half twee begonnen met de ontruiming van het Maagdenhuis. De Mobiele Eenheid probeert het pand binnen te dringen om de bezetters te verdrijven.

Update 01:49 uur
De politie komt inmiddels met de eerste arrestanten naar buiten.