[update] 115 bezetters Maagdenhuis nog vast

De politie houdt nog ongeveer 140 studenten die gisteravond het Maagdenhuis in Amsterdam bezetten vast. Zij worden verhoord. "Ik verwacht dat ze na verhoor worden heengezonden", aldus een politiewoordvoerder vanochtend.

De studenten bezetten gisteravond omstreeks 19.00 uur het Maagdenhuis. Vannacht rond half twee begon de politie met de ontruiming van het pand op verzoek van het college van bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA), de eigenaar van het pand. Onderhandelingen over een vrijwillige aftocht waren op niets uitgelopen.

De studenten werden in bussen van het GVB afgevoerd naar verschillende politiebureaus. De studenten klagen over het harde optreden van de politie. "De studenten protesteerden vreedzaam, maar de politie lijkt hier geen oog voor te hebben", aldus een woordvoerder van de studenten. Overigens raakte voor zover bekend niemand ernstig gewond.

De woede van de studenten richt zich op staatssecretaris Rutte. De studenten vinden zijn plannen een verarming van het onderwijs en zijn het niet eens met zijn plannen om het collegegeld na vijf en half jaar te verhogen tot 4500 euro per jaar.

Rutte liet zich gisteren niet zien bij het Maagdenhuis, omdat de eisen van de studenten voor hem onbespreekbaar waren. De studenten eisten onder meer dat Rutte zijn gehele leerrechtenplan zou schrappen.

Rutte had wel telefonisch contact met vertegenwoordigers van de studenten. Ook sprak hij met collegevoorzitter Sijbolt Noorda. Noorda drong aan op overleg, maar de staatssecretaris is pas later in de week beschikbaar.

Bezetting Maagdenhuis
De bezetting van het Maagdenhuis gisteravond.

Update 16.37 uur
De politie heeft via een persbericht laten weten dat 26 arrestanten inmiddels zijn heengezonden, of dat dat zeer binnenkort zal gebeuren. Hen wordt lokaalvredebreuk ten laste gelegd en een enkeling zou daarnaast ook vernielingen op zijn geweten hebben.

115 verdachten zullen in ieder geval komende nacht nog in verzekering blijven, omdat van hen de identiteit nog niet is vastgesteld. Zij weigeren deze prijs te geven.

Update 17.16 uur
De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) dreigt inmiddels met hardere acties. De acties zullen "niet fijn van aard zijn", aldus de LSVb. De vakbond is boos dat Rutte gisteren weigerde te praten met de bezetters van het Maagdenhuis.

Update 17.24 uur
De protestgroep Maagdenhuis Bezet zegt telefonisch overleg te voeren met de politie en ambtenaren van de Amsterdamse burgemeester Job Cohen om de vastzittende demonstranten vrij te krijgen.

Volgens de groep worden de studenten te zwaar gestraft. "Zij hebben niet het gevoel dat ze iets hebben misdaan", aldus een woordvoerder. Volgens hem vond de ontruiming plaats in een "grimmige sfeer".

De protestgroep heeft een 'arrestatieteam' geformeerd, die de studenten in de gevangenis bijstand verleent. De demonstranten krijgen advies van het team en er wordt gezorgd dat de arrestanten met familieleden kunnen bellen.