FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 24 september 2004

Kinders opgelet! Nieuwe Winnie the Pooh game

Ubisoft komt met een nieuwe Winnie the Pooh game voor de jongere gamers onder ons. Het spel (Disney's Winnie the Pooh Rumbly Tumbly Adventure genaamd) staat tegelijk met de Pooh-film van Disney gepland voor volgend jaar. Disney's Winnie the Pooh Rumbly Tumbly Adventure zal uitkomen op de GBA, GameCube en PS2.

Het spel wordt ontwikkeld door Phoenix Interactive en je moet Winnie en zijn vriendjes helpen om zoveel mogelijk honing te verzamelen voor de aanstaande winter. De game zal, net als de film, een nieuw karakter hebben: Lumpy


Winnie en zijn vriendjes kijken alweer uit naar het volgende avontuur

"Ubisoft is proud to announce this new partnership with Disney which offers us a selection of both a widely renowned character and a sensational new game," aldus Yves Guillemot, CEO en directeur van Ubisoft. "This new game gives us the opportunity to bring a new landmark character license to children around the world. Regardless of the language they speak or the culture of which they are part, children everywhere recognize and identify Winnie the Pooh. The fact that the Winnie the Pooh game corresponds with the long-awaited release of a new movie adds an extra dimension of excitement to this partnership."

Sms'je tegen lastige bioscoopbezoekers

De bioscoopketen Kinepolis in BelgiŽ gaat de strijd aan met mensen die het bioscoopbezoek van andere mensen vergallen. Met een sms'je naar een steward kunnen cinemabezoekers melden dat andere bezoekers zich misdragen, hun gsm-geluid toch aan hebben staan of praten tijdens de film. De steward gaat vervolgens naar de zaal om de feiten te constateren en de veroorzakers buiten te zetten.

"Wie als bioscoopbezoeker last heeft van ongepast gedrag, zendt een sms'je naar het nummer 3005 en vermeldt als tekst het nummer van de zaal. Weet hij dat niet, dan mag de titel van de film ook. Onze veiligheidsmensen komen dan meteen langs om poolshoogte te nemen en het probleem zo snel mogelijk op te lossen", legt Kinepolis-woordvoerster Myriam Dassonville uit. Het nieuwe veiligheidsproject wordt in de zalen toegelicht met borden.

In de Brusselse vestiging van het bedrijf zal het systeem een tijdje op proef gaan draaien. "Als het systeem nadien een positieve evaluatie krijgt is het de bedoeling ook onze andere complexen ermee uit te rusten. Aanvankelijk vreesden we dat sommige bezoekers nogal snel geneigd zouden zijn zo'n sms'je te versturen. Maar dat blijkt zeer goed mee te vallen. En in de gevallen dat we een berichtje ontvingen, was dat ook gerechtvaardigd. Telkens is er snel en adequaat ingegrepen."

Een berichtje versturen kost 0,15 euro. "Vroeger moest je bij problemen de zaal verlaten om onze veiligheidsdienst te kunnen verwittigen. Door met sms-berichten te werken, hoef je je stoel niet uit en wordt er bovendien sneller ingegrepen." Onruststokers die regelmatig tegen de lamp lopen, worden door Kinepolis de toegang ontzegd en kunnen een boete krijgen.

PS: Vijf medailles voor Nederland erbij

Icon Sport - OS Athene 2004De Paralympische Spelen zijn ťťn week bezig en met het Nederlands team lijkt het alleen maar beter te gaan. Vandaag werden namelijk vijf medailles gehaald, te weten twee keer zilver en drie maal brons.

Zwemmer Kasper Engels behaalde op de 100 meter schoolslag de tweede plaats en daarmee een zilveren medaille. Een tijd van 1.35,98 was duidelijk niet genoeg om het van de Amerikaan Tadhg Slattery te winnen. Deze zwemmer was met 1.33,01 bijna drie seconden sneller. Ook discuswerper Willem Noorduin kreeg een zilveren plak. Met een worp van 33,33 meter zette de 37-jarige zijn beste seizoensprestatie neer.

Johan Reekers behaalde bij het handbiken een derde plaats. Net voor landgenoot Cefas Bouman, die vierde werd. Zwemster Marion Nijhof behaalde op de 100 meter vrije slag haar tweede medaille deze Paralympische Spelen. Eerder had zij bij de 200 meter wisselslag al zilver veroverd. Tenslotte won tennisser Bas van Erp een bronzen medaille bij het enkelspel.

Aan Zweden uitgeleverde antiglobalist vrij

De 23-jarige Amsterdamse fietsenmaker Maarten Blok is in Zweden vrijgesproken van het molesteren van een politieman. Blok was ervan beschuldigd een agent zwaar te hebben mishandeld tijdens een EU-top in GŲteborg in 2001. Na een jarenlang juridisch steekspel bepaalde een Nederlandse rechter vorige maand dat de antiglobalist mocht worden uitgeleverd om in Zweden terecht te staan.

De Amsterdammer werd vrijgelaten nadat vrienden van Blok via een videoband wisten aan te tonen dat hij niet in de buurt was van de agent op het moment dat deze met een knuppel werd neergeslagen. De agent was zelf bij de rechtzaak aanwezig, maar wist zich weinig van het voorval te herinneren. Blok werd tijdens de EU-top in 2001 samen met enkele honderden actievoerders gearresteerd bij een schoolgebouw waarin een slaapplek was ingericht, en een dag later teruggestuurd naar Nederland. Maanden later werd de fietsenmaker via zijn arrestatiefoto herkend en op een internationale opsporingslijst gezet. Vanaf dat moment voerde Blok een strijd tegen zijn uitlevering, omdat hij naar aanleiding van vergelijkbare zaken verwachtte geen eerlijk proces te krijgen.

De actievoerder reageerde vandaag opgelucht. "Ik had dit niet verwacht. En zeker niet dat ik vandaag al op vrije voeten zou komen." Naar verwachting keert Blok morgen terug naar Nederland.

Maarten Blok kort na de vrijspraak
Maarten Blok (rechts) met zijn advocaat

-
Steunsite voor Maarten Blok.

Sony verliest waarschijnlijk patent Dual Shock

Gisteren heeft een jury Sony schuldig verklaard voor het schenden van patenten. Sony zou onrechtmatig gebruik hebben gemaakt van 16 patenten van Immersion Corporation, en heeft een schadeclaim opgelegd van 82 miljoen dollar.

In de rechtszaak, die begon op 11 Februari 2002, moesten oorspronkelijk Microsoft en Sony opdraven als aangeklaagden. Microsoft kwam echter tot een schikking en betaalde 26 miljoen dollar voor licensierechten en moest voor 9 miljoen dollar aan aandelen kopen, waardoor Microsoft nu 10% bezit van Immersion Corporation.

Sony maakt vanzelfsprekend bezwaar tegen de beslissing. De jury is tot een oordeel gekomen, maar het uiteindelijke oordeel moet nog geveld worden. Als Immersion in het gelijk gesteld wordt, dan moet Sony niet alleen 82 miljoen dollar aan schadevergoedingen betalen, maar dan moet het ook gaan betalen om de licentie verder nog te mogen gebruiken. Meer dan 20 bedrijven maken momenteel al gebruik van de licentie, waaronder Logitech, MadCatz, Saitek, Nyko, Intec, Thrustmaster en Apple Computer. Sinds Immersion in 1996 Force Feedback introduceerde in de controllerwereld hebben honderden games gebruik gemaakt van "vibrotactile effects". Force Feedback is ondertussen bijna een standaard onderdeel van games geworden, in ieder geval in de consoles-wereld.

Het aparte aan deze situatie is dat Microsoft voor een deel eigenaar is van een bedrijf dat bijna een rechtszaak heeft gewonnen van Sony die gaat over een belangrijk onderdeel van de PlayStation, namelijk de controller.

Victor Viegas, directeur van Immersion, had het volgende te zeggen toen hem werd gevraagd naar het aandeel van Microsoft in Immersion:

"Microsoft heeft 10% van de aandelen in handen, daarmee hebben ze geen meerderheid van de aandelen... maar het is waar dat het nogal ironisch is dat Microsoft nu voordeel heeft bij inkomsten van Immersion, en dat ze nu zeker mee zullen profiteren als Sony een licentie aanvraagt. Sony kan hoog en laag springen en gerechtelijke procedures in werking zetten, maar uiteindelijk zullen ze toch een licentie moeten aanvragen, anders moeten ze stoppen met het uitbrengen van onrechtmatige producten."

Over wat er nu gaat gebeuren zegt Viegas: "De jury is tot een oordeel gekomen en Sony en Immersion kunnen nu argumenten gaan inbrengen tegen de beslissing. De rechter heeft 60 tot 90 dagen om die bezwaren te horen. Sony zal er alles aan dan om de rechter binnen deze tijd te overtuigen van hun gelijk, om zo het oordeel te veranderen. Als de rechter eenmaal heeft besloten kan Sony nog wel bezwaar aantekenen, maar Immersion mag en zal van Sony vragen om de verkoop meteen stil te leggen, maar uiteindelijk hangt het er allemaal vanaf wat de rechter beslist."

Een argument wat Sony's advocatenteam zeer waarschijnlijk gaat inbrengen is het aandeel van Microsoft in Immersion, een directe concurrent van Sony. In essentie zal Microsoft winst maken die van een concurrent afkomt als Sony moet betalen aan Immersion. Een ander argument van Sony kan zijn dat Microsoft er ook heel veel voordeel bij heeft als alle PS2-consoles en alle Dual Shock controllers uit de schappen moeten worden gehaald. Microsoft zou dan wel erg veel voordeel bij een dergelijke uitspraak hebben.

Zou Sony alles uit de schappen moeten halen, dan komt dat met het kerstseizoen in aantocht zeer slecht uit. De marktleider is dan verdwenen en Microsoft heeft dan onevenredig veel voordeel, veel meer voordeel dan bij welke geldboete voor Sony dan ook. Hierdoor zou Microsoft een marktaandeel binnenhalen dat niet helemaal eerlijk verdiend is, iets wat Microsoft al vaker wordt verweten (alhoewel gerechtelijke claims in die richting allemaal verworpen zijn).

Vreemd genoeg is Nintendo nergens te bekennen in deze zaak, terwijl ook zij gebruik maken van de Rumble-technologie in hun controllers en ook geen licentie van Immersion hebben. Het kan zijn dat Nintendo een overeenkomst met Immersion heeft gesloten omdat Nintendo het patent op het Rumble Pack voor de N64 heeft, en dit al een jaar had voordat Immersion de patenten kreeg. Een theorie is dat als Immersion een rechtszaak begint tegen Nintendo, dat Nintendo dan de troef van het eigen patent zal uitspelen, waardoor Immersion zijn patenten zelf misschien zou kwijtraken. Een andere mogelijkheid is dat de technologie in de GameCube controller gebaseerd is op het Rumble Pack patent, waardoor Nintendo sowieso geen onrechtmatig gebruik maakt van de technieken van Immersion.

Erwin Kroll presenteert tv-programma

Weerman Erwin Kroll zal op zaterdag 27 november zijn debuut maken als presentator. Hij zal samen met Mieke van der Weij de finale presenteren van het NCRV-programma 'De verkiezing van de mooiste plek van Nederland'.

De NCRV heeft voor de weerman van het NOS Journaal gekozen omdat "de stijl en zeker ook het enthousiasme van Erwin Kroll perfect passen in wat wij met 'De verkiezing van de mooiste plek van Nederland' willen uitstralen. Zoals hij boeiend kan vertellen over wolken, storm en regen, zo willen wij in dit evenement ook uitstralen dat de natuur dichtbij huis prachtig is en de moeite waard om voor op te komen", zo zegt programmamanager Pieter Schut.

36 ambassadeurs van 36 natuurplekken in Nederland strijden in het programma voor de titel 'mooiste plek van Nederland'.

Sibon niet tegen zijn oude club

Gerald Sibon zal zaterdag niet in actie komen in de wedstrijd van PSV tegen zijn oude club SC Heerenveen. De spits wordt gespaard om inzetbaar te zijn voor het Champions League treffen met Panathinaikos van aankomende week.

Sibon kampt nog met een lichte enkelblessure. Aangezien er alternatieven beschikbaar zijn, spelen de Eindhovenaren zonder hem.

Ook keeper Edwin Zoetebier zal niet in de basis staan. Hij krijgt een bankplek van trainer Guus Hiddink. Da Silva Gomes zal derhalve het doel verdedigen. Wat betreft Andrť Ooijer is Hiddink er nog niet uit. Mogelijk krijgt ook hij rust.

Vitesse verlengt contract Schaars

Vitesse wil verder met middenvelder Stijn Schaars (20). De club lichtte de optie die het op hem had.

Schaars zal nu tot 2007 in Arnhem blijven. Hij is zelf zeer tevreden over de club en zijn rol daarbij: "Ik ben blij dat de optie gelicht is. Het is toch een teken dat de club het in me ziet zitten. Het geeft mij ook vertrouwen voor de toekomst. Ik hoop natuurlijk meer aan spelen toe te komen, maar ik ben nog jong en heb de tijd. Ik blijf lekker trainen en keihard werken. Dan komt de rest vanzelf."

Schaars debuteerde in het seizoen 2002/2003 in het eerste van Vitesse. Toen speelde hij twee duels. Vorig seizoen kwam hij 21 maal in actie. Tot op heden scoorde hij niet.

PSV is tegen op play-off idee

PSV is tegenstander van het KNVB plan voor de invoering van play-offs aan het eind van het seizoen. Voorzitter Rob Westerhof voorziet vele problemen.

Westerhof ziet veel haken en ogen aan het met verve gepresenteerde plan: "Voor PSV is er een te groot risico om de tweede Champions League kwalificatieplaats te verliezen, dat kan de club rond de elf miljoen euro kosten. Daarnaast is de kans groot dat er aan het eind van het seizoen een aantal risicowedstrijden gespeeld zou moeten worden. Met alle problematiek die daaraan vast zit, zoals veiligheid, openbare orde en gemeentebesluiten. Vandaag hoorde ik over dit punt vanuit politiek Den Haag ook al grote twijfel."

De voorzitter vervolgt met te zeggen dat het zwaartepunt van de competitie verschuift als gevolg van de nieuwe opzet. Het accent zal nu op de laatste weken komen te liggen. Dit verdient de aandacht, volgens hem.

De voorzitters van andere clubs in de Holland Casino eredivisie hebben nog geen standpunt bekend gemaakt.

Gebedssteun voor Noorse clubs

In Noorwegen is ophef ontstaan over twee predikanten die voor hun favoriete team bidden. Valerenga en Rosenborg zijn de gelukkigen.

Een predikant in Oslo dankte onlangs tijdens zijn gebed in de lokale kerk voor de royale zege die middenmotor Valerenga had geboekt op Rosenborg BK. Daar Valerenga het momenteel bijzonder goed doet, wil hij aan het eind van het seizoen zelfs een speciale dienst wijden aan de club. Toen zijn collega in Trondheim dit vernam besloot deze tot het eind van dit seizoen eveneens te bidden, voor Rosenborg dan wel. Dat kan de steun momenteel goed gebruiken.

De Noorse minister van Cultuur en Kerkelijke zaken Valgerd Haugland vindt het echter ongepast dat predikanten in de kerk God om steun vragen voor de favoriete voetbalclub. Ze keurt het ten zeerste af.

Programma HCE (Week 39)

Hieronder vind je het programma van de wedstrijden in de Holland Casino Eredivisie van komend weekend.

Programma Holland Casino Eredivisie (Week 39)
DagTijdThuisTegenstanderVoor Tegen
za18.30RBC Roosendaal Feyenoord -
za19.30PSV sc Heerenveen -
za20.00Vitesse FC Den Bosch -
za20.00AZ Willem II -
za20.30Ajax Roda JC -
.
zo12.30FC UtrechtADO Den Haag -
zo14.30De GraafschapFC Twente -
zo14.30FC GroningenNEC -
zo14.30NAC Breda RKC Waalwijk -

Zes Egyptenaren ontvoerd in Irak

Icoon Irak nieuwsBij de bestorming van het telecombedrijf Iraquna door een groep gewapende mannen in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn donderdagavond twee Egyptenaren ontvoerd. De kidnappers dwongen de twee mannen in een zwarte BMW en reden ervandoor. Buiten de hoofdstad werden nog eens vier medewerkers van Iraquna ontvoerd. Een functionaris van de Egyptische ambassade heeft de zes ontvoeringen bevestigd.

De verantwoordelijkheid voor de ontvoeringen is nog niet opgeŽist. Een hooggeplaatste functionaris van het Egyptische bedrijf MobiNil, het moederbedrijf van Iraquna Mobile Net, zei dat hij niet denkt dat de kidnappings politiek gemotiveerd zijn. Verder onthield hij zich van commentaar.

Inmiddels zijn er in Irak al meer dan 130 buitenlanders ontvoerd, waarvan er zeker 26 door hun kidnappers zijn vermoord.

Releasedatum FIFA 2005 vervroegd

EA meldde ons dat FIFA 2005 eerder uit zal komen dan gepland. Aanvankelijk zou de game op 15 oktober uitkomen maar dat is nu met iets meer dan een week vervroegd naar 7 oktober. In het kader van de release heeft EA de website http://www.fifa2005.ea.com gelanceerd, waar een opmerkelijke wedstrijd georganiseerd is. Er kunnen namelijk 1000 speciale demo's gewonnen worden van FIFA 2005, waarmee je op je Xbox en je PS2 ťťn helft van een wedstrijd tussen Arsenal en AC Milan in Highbury kunt spelen. Beide demo's bevatten Nederlands commentaar en de Xbox-versie is Live-enabled!

Let nu op: FOK! geeft je de kans om meteen een van deze demo's te winnen. We hebben 10 exemplaren om weg te geven. Door te reageren in dit nieuwsbericht en in de reactie "PS2" of "Xbox" te zetten maak je kans. De eerste 10 mensen die reageren hebben gewonnen en mogen hun adres en username mailen naar games@fok.nl!

'Belasting op kauwgom in Ierland'

Icoon Buitenlands nieuws In Ierland denkt de regering er als eerste ter wereld aan om bijzondere belastingen op kauwgom in te voeren. Als het aan de overheid ligt gaat de accijns op kauwgom zo'n vier miljoen euro per jaar opleveren, wat gebruikt kan worden voor het schoonmaken van de straten. Dat schreef de Britse krant The Times vrijdag.

Bij een eerste proef zal kauwgom belast worden met een extra tien procent, wat neerkomt op zo'n 5 eurocent per pakje. Volgens Martin Cullen, de Ierse minister van Milieu, is kauwgom een groot probleem voor het Ierse milieu en is het kauwgomafval "afzichtelijk en kostbaar".

Het is niet voor het eerst dat Ierland een heffing op een alledaags artikel invoert. Twee jaar geleden voerde de overheid al een belasting in op plastic tasjes, wat een groot succes was. Voor de toekomst wordt ook gedacht aan heffingen op afval van fastfoodrestaurants en bonnetjes van pinautomaten om zo de hoeveelheid zwerfafval te verminderen.

Protest bonden naar Dam verplaatst

Icoon Binnenlands nieuws De vakbonden FNV en CNV hebben de protestbijeenkomst van aanstaande maandag in Amsterdam verplaatst naar de Dam. De bijeenkomst zou eigenlijk op het Beursplein gehouden worden, maar dat plein is te klein voor de verwachte opkomst. Bij de acties, die om 10.30 uur beginnen, worden zo'n achtduizend mensen verwacht.

Stakingen
Om het protest kracht bij te zetten zal er maandag de hele dag gestaakt worden in en rond Amsterdam. De bussen, trams en metro's van het GVB rijden de hele dag niet en ook de veerponten zullen niet varen. Omdat de veerponten over het IJ niet varen zal de gemeente de IJtunnel openstellen voor voetgangers en fietsers.

Naast de stakingen bij het GVB hebben de bonden ook op andere plaatsen opgeroepen tot een staking. In de haven van Amsterdam zal maandag de hele dag niet gewerkt worden en mogelijk vinden er ook werkonderbrekingen plaats bij streekvervoerder Connexxion en bij het distributiecentrum van Albert Heijn in Zaandam.

Andrť Hazes
De stakingsleiding van de GVB heeft aangekondigd geen uitzondering te zullen maken voor het herdenkingsconcert voor de donderdag overleden Andrť Hazes. Dit concert vindt maandagavond om 18.00 uur in de ArenA plaats. Wethouder M. van der Horst van Verkeer en Vervoer vreest een grote verkeerschaos rond het stadion omdat de metro's niet rijden, maar volgens de stakingsleiding kunnen belangstellenden gewoon met de trein komen.

De treinen zullen maandag gewoon volgens de normale dienstregeling rijden omdat er volgens een woordvoerder van de NS niet genoeg tijd was om extra treinen in te zetten. De woordvoerder waarschuwde reizigers meteen dat de treinen overvol zullen zijn. Reizigers moeten daarom rekening houden met extra reistijd.

Paling & Ko-adventure gold

Het Spaanse bedrijf Alcachofa Soft maakt al jaren adventures op basis van de populaire stripboeken van Paling & Ko (in andere landen bekend als Fred & Jeff of als Clever & Smart). Helaas voor de vele fans van Paling & Ko zijn die spellen nooit buiten Spanje uitgegeven. Daar komt echter verandering in met het nieuwste deel: Fred & Jeff A Movie Adventure. Het spel is namelijk klaar voor produktie en Alcachofa gaat zich nu volledig richten op het vinden van uitgevers over de hele wereld. Tot nu toe hebben een Duitse uitgever en een Russische uitgever aangegeven het spel te willen publiceren. In Duitsland ligt het spel zelfs al vanaf oktober in de winkels.

In het spel moeten de geheimagenten Paling & Ko het opnemen tegen Professor Bacterium. Hij heeft namelijk een machine uitgevonden die filmscŤnes werkelijkheid kan laten worden. Per ongeluk komt een mummie uit de film "Mummy" tot leven. Deze wil de macht over de wereld verkrijgen. Paling & Ko moeten het "Boek van de Doden" gaan zoeken, dat is de enige manier om Impoteh te stoppen.

Volgens de website zit er ook een netwerkoptie in het spel, het is echter niet duidelijk wat daarvan precies de bedoeling is. Het is nog even afwachten of er ook publishers gevonden worden voor de Engelstalige (en eventueel Nederlandstalige?) versie van het spel.

[update] Lijken gevonden in Haags pand

Icoon misdaad nieuwsIn een voormalige supermarkt aan de Boerenstraat in Den Haag is de politie met een groot technisch onderzoek bezig. De straat is volledig afgesloten met schermen en voor de deur van het gebouw staat een grote witte tent om het zicht te belemmeren. Binnen is men met drilboren bezig blokken beton uit te hakken. Over de aard van het onderzoek is nog niets bekend, maar zeker is dat het hier gaat om een grote strafrechtelijke zaak.

Tot twee jaar geleden was in het voormalige winkelpand een Hindoestaanse supermarkt gevestigd. De eigenaren van de winkel zijn al geruime tijd vertrokken.

Update 15:53 uur
Volgens Radio West zijn er inmiddels twee lijken gevonden. Het gaat vermoedelijk om de lichamen van de twee vermiste mannen uit Zaandam. Er is ťťn aanhouding verricht, een 48-jarige Hagenaar.

Update 16:25 uur
Dekker en MahabierAls het inderdaad om de twee vermiste Zaandammers gaat, zou na 6 weken eindelijk opheldering zijn gekomen in een mysterieuze verdwijningszaak. De twee, Jeroen Dekkers en Rob Mahabier, vertrokken op 12 augustus naar Den Haag. Van hen werd sindsdien niets meer vernomen.

Toevallig verklaarde vanochtend de vriendin van Rob Mahabier in het Noordhollands Dagblad dat haar vriend het adres van een man uit Den Haag had achterhaald, die het gezin twee jaar geleden heeft bedrogen. De man deed zich voor als makelaar en heeft het gezin in grote financiŽle problemen gebracht. Zij vermoedt dat hij naar Den Haag is gegaan om verhaal te halen.

SP wil terugtrekking Kroes als eurocommissaris

CryARiver en Substitute hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon politiek binnenland nieuws Het kandidaat stellen van Neelie Kroes als eurocommissaris is nu al omstreden volgens sommigen. Zo wil SP-Tweede-Kamerlid Harry Van Bommel dat het kabinet Kroes terugtrekt als kandidaat-eurocommissaris. Door haar verleden zou ze niet de geschikte persoon zijn voor de post Mededinging.

In een schrijven aan premier Balkenende beweert Van Bommel dat Kroes zich in het verleden schuldig heeft gemaakt aan vriendjespolitiek. Zo was ze als bemiddelaar nauw in 1994 nauw betrokken bij een poging van een Nederlands consortium om fregatten te verkopen aan de Verenigde Arabische Emiraten. Daarbij zou ze een bevriende tussenpersoon naar voren hebben geschoven om hem provisie te laten opstrijken. Uiteindelijk ging de verkoop niet door.

Volgens Van Bommel is haar integriteit in het geding. Op de post Mededinging moet Kroes onder meer oordelen over fusies en overnames in het bedrijfsleven, een functie "waarbij onafhankelijkheid en integriteit voorop dienen te staan", aldus Van Bommel. Klokkenluider Paul van Buitenen zegt samen met Erik Meijer een imposante lijst belastend materiaal te hebben. Maandag zullen ze deze presenteren.

"Er is geen enkel bewijs dat aanleiding zou kunnen geven tot strafrechtelijke veroordelingen, maar de lijst met beschuldigingen en verdachtmakingen is indrukwekkend", aldus Van Buitenen. Meijer: "" Beiden vinden dat er alsnog een antecedentenonderzoek moet komen. "Dat is er wel voor burgemeesters, topambtenaren en ministers, maar niet voor Europees Commissarissen", aldus Van Buitenen.

'Ministerie gebruikt ondeugdelijke bloedtest'

Icoon Algemeen nieuws Volgens deskundigen moet het ministerie van Verkeer en Waterstaat de medische test, die wordt gebruikt om alcoholmisbruik aan te tonen, grondig herzien. Het gaat om een test waarbij er met behulp van een bloedmonster wordt onderzocht of het rijbewijs van een verdachte ongeldig verklaard moet worden.

De manier waarop dit onderzoek wordt gedaan zou volgens G. Meerkerk, onderzoeker bij het Instituut voor Onderzoek naar Leefwijzen en Verslaving (IVO) in Rotterdam, en de advocaten L. Kabel en W. Zwiers niet kloppen.

Bij de huidige test wordt gekeken naar de hoeveelheid CDT (carbohydraat-deficiŽnt transferrine). Als deze hoeveelheid boven een bepaalde waarde uitkomt, gaat de bestuursrechter er nu van uit dat dit door overmatig alcoholgebruik komt. Volgens de deskundigen is dit echter te makkelijk gedacht. Een hoge hoeveelheid CDT in het bloed kan namelijk ook veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een leveraandoening of een genetisch defect.

De uitslag van de test wordt door psychiaters gebruikt in hun analyse van de verdachte, en op basis van de conclusie van de psychiaters bepaalt het ministerie of hun rijbewijs wel of niet ongeldig moet worden verklaard. Volgens de Raad van State moet de verdachte het zelf kunnen aantonen als hij denkt dat de te hoge hoeveelheid CDT een andere oorzaak heeft. Dit standpunt zou volgens de deskundigen, net als de test zelf, herzien moeten worden.

SGP hekelt striptease van Zeeuws meisje

Substitute tipte FOK! via de nieuws-submit het volgende:

Icoon Media nieuws In Zeeland is de nodige commotie ontstaan over een korte film waarin twee jongeren met Zeeuwse klederdracht uit de kleren gaan. Volgens de SGP in Middelburg zijn 'de grenzen van het betamelijke hebben overschreden'. De partij hoopt nu in de gemeenteraad bijval te krijgen om te voorkomen dat de film in het plaatselijke Zeeuws Museum zal worden vertoond.

Het Zeeuws museum is de opdrachtgever van elf minuten durende filmpje met de naam Stripshow 1850 en is gemaakt door de kunstenaars Piet en Menno de Nooijer uit Middelburg. Morgen zal de premiŤre van het filmpje zijn op het Nederlands Filmfestival in Utrecht. Een meisje en een jongen ontdoen elkaar geleidelijk van hun traditionele Zeeuwse kostuum, tot ze naakt overblijven. Vervolgens lopen ze hand in hand uit beeld.

"Onzedelijk en onacceptabel", aldus SGP-fractievoorzitter C. Dekker. "De combinatie klederdracht met bloot is uitermate ongelukkig. We zullen tot breed protest oproepen om vertoning in het Zeeuws Museum te voorkomen." Vanaf 2006 moet het filmpje in het museum gaan draaien.

Museumdirecteur Valentijn Byvanck zegt zeer tevreden te zijn over het resultaat en is daarom ook enthousiast. De film past volgens hem bij de vernieuwing waarnaar het Zeeuws Museum streeft. Byvanck is van mening dat de SGP'ers de film eerst maar eens moeten bekijken, voordat ze een oordeel vellen. "We moeten de controverse niet opzoeken, maar ook niet uit de weg gaan. Anders kunnen we het museum wel sluiten."
Enkele caps uit het filmpje waarom het te doen is.

Nieuws en nieuwe screenshots Halo 2

Op de website van Bungie wordt elke week een update gegeven over het wel en wee bij het softwarehuis. Vandaag ging dit verslag over Halo 2.

Aandachtspunten waren de special effects,bug fixes en besturing :

quote
Things that had previously been flat untextured objects, or textured, but unlit, are now springing gloriously to life, with multiple effects being applied. Those range from bump maps to reflections, to simple lightmapped lighting or the occasionally startling dynamic lights.

Nathan has been crunching on tons of multiplayer "triage" which is basically the prioritization of bug fixing, and this week that includes first person weapons (we thought you might want these back) as well as a new melee animation system.


Maar ook actiefiguren
quote
Lorraine ran into a snag with the Halo 2 action figures (had to figure out what to move to where when a piece was changed in the game) But good news is, a new bad-guy action figure is done and ready for manufacturing. And she's figured out which next three to do

Verder zijn er een paar mooie screenshots bijgekomen:


'Batman' gearresteerd in Den Haag

RDJ134 had ons via de nieuws-submit te melden:

Vrijdag is een man gearresteerd omdat hij op de Utrechtsebaan in Den Haag dreigde te springen. Volgens ooggetuigen was de man gekleed in een Batman-pak. Dit is vrijdag door de politie bekendgemaakt.

De man had al gedemonstreerd voor de deur van de rechtbank. De politie probeerde de man daar aan te houden, maar hij vluchtte weg. Volgens ooggetuigen protesteerde de man omdat hij zijn kinderen niet meer mag zien. Afgelopen week beklom een Brit verkleed als Batman de gevel van Buckingham Palace omdat hij zijn kinderen niet mocht zien.

Meer details nieuwe Shining Force game bekend

Sega liet ons vandaag weten dat haar nieuwste Shining force game Shining Tears zal gaan heten. De game is een vervolg op Shining in the Darkness (Megadrive) en de Shining Force-trilogie (Megadrive en Saturn).

Shining Tears is een aktie-RPG, waarin real-time gevochten zal kunnen worden en met "cooperative" multi-playeropties. Of dit betekent dat er met meerdere spelers tegelijk gespeeld kan worden, of dat er meedere karakters door de speler tegelijkertijd bestuurd kunnen worden, is nog niet bekend.

De game vertelt het verhaal van een jonge man die zijn geheugen kwijt is geraakt. Hij is verwikkeld in een oorlog die hij niet begrijpt. De stad waar hij woont is namelijk onder beleg, en hem is verteld dat de oorzaak daarvoor draait om twee magische ringen. In hun ontdekkingsreis ontdekken en de protagonist en zijn vrienden een "vreselijke" waarheid over de wereld waar ze in leven. Gedurende dit avontuur helpen ze zichzelf aan krachtigere wapens, spreuken en een zichzelf afwisselde groep van medestanders.

De game staat gepland voor "voorjaar 2005".

Bill Gates blijft de rijkste Amerikaan

Icoon economisch nieuws Voor het elfde achterenvolgende jaar is Bill Gates de rijkste Amerikaan. Dat blijkt uit de opgestelde lijst van 400 rijkste Amerikanen door het zakenblad Forbes. Het vermogen van de oprichter van het softwareconcern Microsoft nam het afgelopen jaar met twee miljard dollar toe tot 48 miljard dollar. In februari bleek Gates al de rijkste van de wereld te zijn.

Warren Buffett, een zeer bekende belegger, zag zijn vermogen het snelst toenemen. Vorig jaar mocht hij vijf miljard dollar toevoegen aan zijn vermogen, waarmee hij goed is voor 41 miljard, een tweede plaats. Ook op nummer drie is een Microsoft-man te vinden. Paul Allen bezet die plaats met een vermogen van twintig miljard dollar.

In de top 400 is de jongste genoteerde 31 jaar, met een vermogen van vier miljard dollar. De oudste is 96 met een vermogen van 775 miljoen dollar. De hekkensluiter op de lijst bezit driekwart miljard dollar. De hele lijst tezamen heeft meer dan ťťn biljoen dollar aan vermogen. 313 bezitten meer dan ťťn miljard dollar.

De lijst bevat in totaal 45 nieuwe namen, waaronder de oprichters van de internetzoekmachine Google. De twee, Sergey Brin en Larry Page, vergaarden hun kapitaal met de beursgang van Google in augustus. Beiden bezitten vier miljard.

Nieuwe screens Rocky Legends

Ubisoft heeft vandaag een nieuwe website gelanceerd die gewijd is aan haar op ťťn oktober te releasen boksgame: Rocky Legends.

Rocky is a raw talent who uses an old-fashioned boxing style. He has a granite chin and a remarkable heart
Je vindt er onder meer screens, samples van de gamemuziek (vreemd genoeg gťťn 'eye of the tiger') en informatie over de diverse te selecteren boksers, waarbij sommige citaten wel heel 'corny' zijn.


De game zal naast de Xbox ook op de PS2 uitkomen.

Coffeeshop geramd met trekker

Blast, psv en KRML hadden ons via de nieuws-submit te melden:

In de nacht van donderdag op vrijdag hebben onbekenden met een trekker de pui van een coffeeshop in de Stuiverstraat in Eindhoven geramd. De daders reden de trekker achteruit de zaak binnen. Vervolgens staken ze het voertuig in brand, aldus een woordvoerder van de politie vrijdag.

De coffeeshop heeft ernstige schade geleden door de aanslag. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor. De trekker bleek te zijn gestolen in Helenaveen.

Internet; daar word je hard van

Je bent twaalf jaar en met een computer kun je lekker overweg. Zelfs beter dan je vader. Die snapt nog steeds niets van zo’n ding. En hij vergeet nogal eens een wachtwoord. Kijk Pap, dat omzeil je zo.
Je bent niet uniek. Kinderen als jij zijn er bij bosjes, tegenwoordig. Niet geboren met een navelstreng maar met een usb kabel. Autorijden mag je nog niet, op je twaalfde, maar dat geeft niet. Voor de Internetsnelwegen heb je geen rijbewijs nodig. De hele wereld ligt binnen je bereik.
Pap en Mam zijn een paar uurtjes naar het meubelpark en jij zit thuis met een zere teen en je hebt zojuist een filmpje gedownload. Met een blikje soft en een zak chips bij de hand bekijk je de wereld eens op je gemak.

Nederlandse vrouwen zuipen 90 liter drank per jaar

Als het op zuipen aankomt dan blijken Nederlandse vrouwen tot de top drie van Europa te behoren. Alleen de Engelse en Duitse dames gieten jaarlijks nog meer alcohol naar binnen. Bij de consumptie van alcohol onder Europese vrouwen komt Nederland op de derde plaats. Een onderzoek gehouden door het marketingbureau Datamonitor wijst dit uit, zo meldt de Britse krant The Times vandaag.

Britse vrouwen consumeerden in 2003 gemiddeld 120 liter aan alcoholbevattende dranken. Duitse vrouwen doen er amper voor onder met 119 liter. Op gepaste afstand volgen de Nederlandse dames, die nog altijd goed zijn voor 90 liter consumptie aan alcoholische drankjes.

Het drankgebruik onder vrouwen neemt sterk toe, zo bleek ook uit dit onderzoek. Zo nam in Groot-BrittanniŽ de consumptie tussen 1998 en 2003 met 25 procent toe. Ook in Nederland zuipen vrouwen steeds meer. Een groter wordend aantal vrouwen krijgt te maken met alcoholverslaving.


Het drankgebruik neemt toe

'Moord op bokser geen criminele liquidatie'

Volgens Michel van Halderen, trainer van de maandagavond doogeschoten profbokser Nordin Ben Salah, zou de politie er niet meer van uitgaan dat zijn dood een afrekening is in het criminele circuit. De oudere broer van de bokser, Habib Ben Salah, zegt dat de politie met hem heeft gepraat, maar dat daaruit ook bleek dat ze niet aan een afrekening in het criminele circuit dachten. De politie laat overigens desgevraagd weten ''nog overal rekening mee te houden''.

Van Halderen vindt overigens dat de media veel te snel het idee hebben omarmd dat Ben Salah in het criminele circuit actief was. ''De lezing van een uit de hand gelopen ruzie klinkt mij dan ook logischer in de oren. Als je tien jaar zo intensief met elkaar werkt en optrekt als wij deden, zou je toch iets moeten merken als er iets aan de hand was.''

De dood van de bokser heeft een schok teweeggebracht onder leden van sportschool Wellness Profi Center in Purmerend, waar Nordin ook werkzaam was, en onder met name Marokkaanse jongeren die in hem een rolmodel zagen. Morgen wordt er vanaf 13.30 uur in Amsterdam een stille tocht gehouden voor Nordin Ben Salah. De deelnemers lopen van het Museumplein naar de President Kennedylaan waar de bokser werd neergeschoten. Het initiatief voor de tocht komt van de stichting 'Een andere kijk', die Palestijnse kinderen in hun thuisland ondersteunt. De bokser zette zich in voor deze stichting.


Website 'Fighting Nordin'

De bokser wordt komende maandag of dinsdag op het islamitisch gedeelte van de begraafplaats Westgaarde in Amsterdam-Osdorp begraven.

-
Online condoleance registers vind je hier en hier.

Gabri minstens half jaar buitenspel

FC Barcelona moet het minimaal een half jaar zonder Gabri stellen.

De 25-jarige rechtsback scheurde donderdag in de wedstrijd tegen Real Zaragoza (4-1) meerdere banden in zijn rechterknie.

Ook ploeggenoot Sylvinho viel tegen Zaragoza uit. De Braziliaan heeft een ingescheurde knieband en kan zeker een maand niet spelen.

Zo vroeg in het seizoen kent de ploeg van Frank Rijkaard al behoorlijk wat ernstige blessures. Twee weken geleden scheurde Thiago Motta zijn kniebanden. Hij zal, evenals Gabri, een operatie ondergaan in de Verenigde Staten.

Metal Gear Solid 3: Snake eater updates

Gisteren werd bekend gemaakt dat Metal Gear Solid 3 in Japan op 16 december uitgebracht gaat worden en vandaag heeft Konami ook nog eens de officiŽle site een update gegeven. Check hier voor meer info over deze machtige spionage game.

Het is onduidelijk of wij ook twee versies van het spel krijgen. In Japan krijgen de gamers namelijk de keuze tussen een normale MGS3 versie of een special edition die een beeldje, art en diverse extra's bevat.

Specifieke informatie met betrekking tot de Europese release is nog niet gegeven maar we verwachten dat ook dat niet te lang zal duren. Misschien wordt er tijdens de huidige TGS 2004 wat meer duidelijk hierover.

Vlaamse minister: 'Burqa symbool onderdrukking vrouw'

burka De discussie over het dragen van de burqa, het gewaad dat het gezicht en lichaam van islamitische vrouwen volledig bedekt, is in BelgiŽ weer in alle hevigheid losgebarsten. Zo zei een Vlaamse regionaal minister van Binnenlandse Zaken, Keulen, tegenover de krant Het Laatste Nieuws de burqa "een onaanvaardbaar symbool van onderdrukking van vrouwen" te vinden.

Het dragen van burqa's wil Keulen vooralsnog niet gaan verbieden. Hij steunt daarentegen wel de Vlaamse burgemeester Creemers van Maaseik, die een dergelijk verbod overweegt. "Een burqa kan niet beschouwd worden als een normaal religieus symbool en ook niet als een vorm van vrije meningsuiting", zo zei Keulen tegenover de krant.

De discussie over het dragen van burqa's laaide weer op door burgemeester Creemers. Volgens hem bevordert het dragen van de burqa "het gevoel van onveiligheid onder de burgers". Hij onderzoekt nu of een verbod haalbaar is.

De gemeente Molenbeek heeft al een burqaverbod, op basis van een oude carnavalsverordening. Opmerkelijk in die stad is dat het verbod destijds door drie allochtone wethouders gesteund werd, terwijl de helft van de bevolking in de gemeente islamtisch is.

Moslimorganisaties in BelgiŽ zijn over het algemeen geen groot voorstander van het dragen van de burqa, die alleen een klein beetje ruimte laat voor de ogen. Toch vinden zij een verbod te ver gaan.

Weg voor Turkije naar EU lijkt open

De lucht tussen Turkije en de Europese Unie (EU) lijkt geklaard te zijn. Het ongenoegen dat de afgelopen week rees over de opstelling van de Turkse regering is gisteren uit de weg geruimd. Bovendien maakte de Turkse premier Erdogan bekend dat er gťťn overspel-wet zal komen onder zijn bewind. Tevens zegde Erdogan toe dat zijn land de scheiding tussen kerk en staat zal waarborgen.

Alles duidt er nu op dat de Europese Commissie begin oktober een positieve aanbeveling zal uitbrengen over het openen van onderhandelingen met Turkije over het EU-lidmaatschap. Op basis daarvan zullen de regeringsleiders half december besluiten of en, zo ja, wanneer de officiŽle besprekingen starten ter voorbereiding op de toetreding van de Turken tot de EU. De verwachting is dat de toetredingsonderhandelingen jaren zullen duren en dat de daadwerkelijke aansluiting zeker niet eerder dan in 2015 zal zijn.

Er blijft overigens nog wel wat kritiek te horen. Zo blijft EuroparlementariŽr Eurlings (CDA) uiterst kritisch over de mensenrechtensituatie in Turkije. Hij hekelt met name dat het Turkse parlement pas in 2007 de begroting van het leger mag controleren en dat er nog altijd martelingen plaatsvinden in gevangenissen. In een interview met Radio 1 zei Eurlings dat wat hem betreft de deur voor Turkije op slot moet blijven ''zolang wij in Turkije geen christelijke kerken kunnen bouwen, zoals zij in ons land moskeeŽn kunnen bouwen.''

De Franse premier Raffarin uitte gisteren zijn twijfel over de mogelijkheid van een moslimland als Turkije om zich te voegen naar de geseculariseerde Europese waarden.


Erdogan: ''Scheiding tussen kerk en staat blijft.''

'Meer allochtone rechters gewenst'

Icoon Binnenlands nieuws In Nederland zouden meer allochtone rechters moeten komen, zodat de rechterlijke macht op termijn een betere afspiegeling van de samenleving vormt. Dat stelt de Raad voor de Rechtspraak in een gepubliceerd rapport. Momenteel is minder dan ťťn procent van de 1700 rechters van buitenlandse afkomst.

In het vierjarenplan van de Raad voor de Rechtspraak staat dat er de komende jaren een wervingscampagne zal plaatsvinden onder allochtone rechtenstudenten. Omdat advocatenkantoren hen ook graag verwelkomen, is het moeilijk om ze te werven voor de baan als rechter.

De kantoren krijgen steeds vaker buitenlandse cliŽnten en die dijkwijls geven die de voorkeur aan iemand met een gelijke achtergrond als advocaat.

Boze Turken emailen naar Wilders

Nadat Kamerlid Geert Wilders zijn plannen ontvouwen had over een immigratiestop, die vooral Turken en Marokkanen zal treffen, is zijn e-mailbox volgestroomd met protestmails van boze Turken. Meer dan 3.000 Turken gaven gehoor aan de oproep van het Turkse dagblad Millyet om de 'onbeschofte Nederlander' te laten weten wat zij van zijn voorstel vonden.

Het uit de VVD gestapte Kamerlid wil de grens de komende vijf jaar sluiten voor Turken, Marokkanen en andere niet-westerse allochtonen die naar familie in Nederland willen emigreren. Zijn uitspraken belandden, samen met een foto en e-mailadres, prominent in de Turkse krant.

Wilders voormalige politieke bondgenoten uit de VVD-fractie reageren allen koeltjes op de plannen van hun oud-fractiegenoot. VVD-Kamerlid Clemens Cornielje: ''Als hij het nu opeens over een immigratiestop heeft, is hij de afgelopen tien jaar ongeloofwaardig bezig geweest. Ik ken hem het langst van iedereen, want zat vaak naast hem, en heb hem dit nooit horen zeggen.''

Steun kreeg Wilders de afgelopen dagen uit de LPF-fractie, van Bart Jan Spruyt, directeur van de conservatieve Edmund Burke Stichting en van Ronald SŲrensen, van Leefbaar Rotterdam.

Russinnen naar halve finale in Peking

De Russische Maria Sjarapova heeft zich geplaatst voor de halve finale van het WTA-toernooi in Peking.

Haar tegenstandster, Jelena Jankovic, gaf in de eerste set bij een 5-2 stand op wegens een blessure. Een behandeling tijdens de wedstrijd haalde niets uit, waardoor Sjarapova vrij eenvoudig doorging.

De als tweede geplaatste Svetlana Koeznetsova plaatste zich ook bij de laatste vier. Zij was te sterk voor de Argentijnse Gisela Dulko in twee sets, setstanden waren 6-4 en 6-2.

Eredivisie krijgt play-off

Gisteren werd er nog geheimzinnig over gedaan. Vandaag werd bekend dat vanaf volgend seizoen de eredivisie een play-off zal krijgen.

In de play-offs zullen in principe ťťn plaats in de voorronde van de Champions League en drie UEFA Cup-plaatsen worden verdeeld. De kampioen is gewoon verzekerd van de plaats voor de Champions League en de bekerwinnaar van een plaats in de UEFA Cup. Bij de play-offs is men nog wel afhankelijk van de plaats van Nederland op de Europese ranking en de bijbehorende startplaatsen in de Europese toernooien.

De play-off is het Nederlandse antwoord op de achterstand die wordt opgelopen ten opzichte van de grote voetballanden. Door de play-off moeten er meer toeschouwers worden getrokken en meer inkomsten bij de clubs binnenkomen. Door de toename van het aantal wedstrijden zal vanaf het seizoen 2005/06 ook met kerst worden gespeeld om niet in de knoop te komen aan het einde van het seizoen.

In de play-off nemen de nummers twee tot en met vijf en zes tot en met negen van de eindstand van de Holland Casino Eredivisie deel. De nummers twee tot en met vijf strijden om de plaats in de voorronde van de Champions League en twee UEFA Cup-plaatsen. De winnaar van de nummers zes tot en met negen speelt een wedstrijd tegen de ploeg die bij de nummers twee tot en met vijf laatste wordt, om de laatste UEFA Cup-plaats.

De KNVB als de Eredivisie CV zijn enthousiast over de plannen. Voorzitter Michael van Praag van de ECV vertelde: "Het betaalde voetbal in Nederland krijgt door deze verandering een enorme kwaliteit- en spanningsimpuls." Henk Kesler, directeur betaald voetbal van de KNVB, sloot daarbij aan: "Dit is een overwinning voor het voetbal. Het spanningselement in een competitie is essentieel voor de continuÔteit van topvoetbal in Nederland, waardoor de kwaliteit van het Nederlandse voetbal zal toenemen."

[TGS] Gran Turismo 4 niet online

Met al een dozijn games van dit genre op de markt die ook nog eens prima scoren en het online prima doen, verbaas ik me over dit bericht van Sony dat vrijgegeven is tijdens een persconferentie tijdens de eerste dag van de TGS.

Gran Turismo 4 komt niet online uit. Waarschijnlijk komt er later dit jaar of volgend jaar een 'online only' GT4 uit. Wel kon Sony een officiŽle releasedatum geven van de offline singeplayer racer. Japan kan het spel op 3 december verwachten en de US en wij Europeanen twee weken later op 14 december.

Met al een gros aan uitstelberichten van dit spel achter de rug en geen online racing in het vooruitzicht vraag ik me af waarom dit spel nog uitgebracht gaat worden. Ik denk dat de meeste fans hier niet zo blij mee zullen zijn. Een exacte reden van de offline keuze is niet gegeven.

Hazes krijgt groots eerbetoon in ArenA

De donderdag overleden zanger Andrť Hazes krijgt aanstaande maandagavond een groots eerbetoon in de Amsterdam ArenA. Volgens Hazes' platenlabel EMI en concertpromotor Mojo was het Andrť zijn grootste wens nog ťťn keer in het Amsterdamse stadion op te treden. Renť Froger, Frans Bauer, Guus Meeuwis en andere artiesten zullen optreden tijdens de bijeenkomst.

Alle fans van Hazes worden uitgenodigd om maandag aanwezig te zijn in de Arena. Het lichaam van de zanger zal naar de ArenA worden gebracht en ook de familie van Hazes zal bij de ceremonie aanwezig zijn. Vandaag zal er overleg worden gevoerd tussen de hoofdstedelijke politie en de gemeente Amsterdam over de precieze opzet van de avond. Mogelijk probleem voor de bijeenkomst is de 24-uursstaking van het gemeentelijk openbaar vervoer in Amsterdam die deze week aangekondigd werd.

De condoleanceregisters op internet, die gisteren in allerijl geopend werden, worden massaal bezocht. Vrijdagochtend hadden al bijna 37.000 mensen een bericht achtergelaten op de sites andrehazesfan.nl, condoleanceregister.com of condoleance.nl. In De Telegraaf staat een pagina aan rouwadvertenties, waaronder ťťn van echtgenote Rachel Hazes en de twee kinderen van het echtpaar. Met twee kinderen uit eerdere huwelijken en een kleinkind had de volkszanger geen contact.

De tv-uitzendingen naar aanleiding van het overlijden van Hazes leverden gisteravond hoge kijkcijfers op. Naar de laat uitgezonden documentaire 'Zij gelooft in mij' keken ruim 900.000 belangstellenden, en Barend en Van Dorp, dat geheel gewijd was aan Hazes, werd door bijna 1,1 miljoen mensen bekeken. De herhaling van Villa Felderhof met Hazes op Nederland 1 werd donderdagavond door ruim 1,6 miljoen mensen bekeken.

Andrť Hazes zal dinsdag in besloten kring worden gecremeerd.

Voetbal: eredivisie krijgt play-offs

De eredivisie van het profvoetbal wordt vanaf komend seizoen afgesloten met play-offs. Bij die wedstrijden spelen de nummers 2 tot en met 5 volgens een knock-out-schema om de beschikbare plaats in de voorronde van de Champions League en om twee UEFA Cup-plaatsen.

De verliezer van die duels krijgt tegen de winnaar van de nummers 6 tot en met 9 een laatste kans om het derde UEFA Cup-ticket te bemachtigen.

Elke play-off-ronde wordt volgens de Europa Cup-regels gespeeld met een uit- en thuiswedstrijd. De kampioen van de eredivisie speelt Champions League en de bekerwinnaar UEFA Cup, hetgeen ook nu al zo is.

Vanaf komend seizoen wordt er in de kerstperiode gewoon doorgepeeld.

Meer voetbalnieuws vind je op de Voetbalmanager
Discussieer ook mee in het voetbalforum van FOK!
Neem ook een kijkje op de centrale sportsite van FOK!

Dodelijke steekpartij in Leeuwarden

Bij een steekpartij in het uitgaanscentrum van Leeuwarden is vanochtend een 32-jarige man om het leven gekomen. Het slachtoffer kwam uit Leeuwarden en overleed in het ziekenhuis.

De steekpartij vond vanmorgen vroeg plaats tijdens een vechtpartij. De man was met een vriend na het stappen nog wat gaan eten in een snackbar, waar de ruzie ontstond. Daar werd de man met een 20 centimeter lang mes neergestoken. De andere man kon de messteken ontwijken. De politie heeft 20 tot 25 mensen op de zaak gezet.

'Big Willem' wordt mogelijk kroongetuige

'Big Willem'De Telegraaf meldt dat justitie er rekening mee houdt dat de afgezette Hells Angels-president Willem van Boxtel kroongetuige van het Openbaar Ministerie (OM) wordt. De Nationale Recherche arresteerde gisternacht de voormalige leider van de Amsterdamse Hells Angels op verdenking van het beramen van een moordaanslag op Willem Holleeder.

Naast Van Boxtel werd deze week Willem P. uit IJmuiden aangehouden. Hij werd afgelopen week eveneens oneervol uit de Hells Angels gezet en zou met Van Boxtel hebben samengewerkt. Ook Willem de M., een vriend van P., behoort tot de arrestanten.

'Big Willem' van Boxtel en P. werden middels bad standing de motorclub uitgezet. Zij moeten alle bezittingen die aan de Angels refereren inleveren en alle club-tatoeages verwijderen danwel onherkenbaar laten maken. In het verleden liep het vaak slecht af met Angels die een bad standing kregen. Mochten Van Boxtel en P., die in feite dus niets meer te verliezen hebben, bereid zijn een deal te sluiten met justitie en verklaringen afleggen over criminele activiteiten van hun voormalige 'brothers', dan komen zij vrijwel zeker in aanmerking voor een getuigenbeschermingsprogramma.

Eerder dit jaar sloot justitie al zo'n overeenkomst met de Antilliaan Angelo Diaz, voormalig lid van motorclub de 'Caribbean Brothers'. Dat gebeurde in de geruchtmakende moordzaak van de drie leden van de Hells Angelsclub De Nomads uit Oirsbeek. Diaz legde uitgebreide verklaringen af over de betrokkenheid van Hells Angels bij cocaÔnetransporten vanuit Zuid-Amerika via CuraÁao naar Nederland.

Website en screenshots Dungeons & Dragons online

Dungeons & Dragons is een bekende naam in de paper-and-dice RPG wereld. Veel computer- en console RPGgames zijn op de D&D regels gebaseerd. Nu is er ook een Dungeons & Dragons MMORPG in ontwikkeling bij developer Turbine Entertainment.
Vandaag is de website online gegaan. Je kunt er een aantal berichten lezen van de ontwikkelaars, alsmede een aantal screenshots bewonderen.

Het spel zal zich af gaan spelen op het werelddeel Xen'drik in de wereld Eberron en komt pas in de tweede helft van 2005 op de markt.Cairo twee weken buitenspel

De 26-jarige Nederlandse aanvaller Ellery Cairo is door een spierblessure in zijn bovenbeen zeker twee weken uitgeschakeld.

De aanvaller van het Duitse SC Freiburg moest afgelopen dinsdag ook al verstek laten gaan tijdens het bekerduel tegen VfL Bochum (3-2 winst na verlenging).

Cairo speelde dit seizoen tot nu toe 3 wedstrijden voor de club uit de Bundesliga. Hij kwam eerder in actie voor Feyenoord, Excelsior en FC Twente.

Uitslag tweede vrije training GP China

In de tweede vrije training was Anthony Davidson wederom de snelste van het veld. Teamgenoot Takuma Sato had minder geluk; zijn motor viel in zijn eerste rondje stil.

De twee BAR's die wel reden, deden dat formidabel. Davidson zette de snelste tijd neer en Button zette de tweede tijd neer. Waarschijnlijk zal de motor van Sato vervangen moeten worden en levert dat hem de straf van tien plaatsen verlies op de startgrid op.

Robert Doornbos was weliswaar sneller dan in de eerste training, maar moest wel het hele veld voor hem laten. Ook voor Timo Glock verliep de training met een 22ste plaats minder goed. Jacques Villeneuve kwam niet verder dan een 15de plaats.

Uitslag:

Pos. CoureurTeam Tijd
1 Anthony Davidson BAR 1:33.289
2 Jenson Button BAR 1:34.174
3 Kimi RšikkŲnen McLaren 1:34.289
4 David Coulthard McLaren 1:34.362
5 Rubens Barrichello Ferrari 1:34.448
6 Giancarlo Fisichella Sauber 1:34.600
7 Ralf Schumacher Williams 1:34.714
8 Michael Schumacher Ferrari 1:34.776
9 Ricardo Zonta Toyota 1:34.868
10 Olivier Panis Toyota 1:34.870
11 Ryan Briscoe Toyota 1:34.881
12 Felipe Massa Sauber 1:34.959
13 Fernando Alonso Renault 1:35.514
14 Juan Pablo Montoya Williams 1:35.646
15 Jacques Villeneuve Renault 1:35.851
16 Mark Webber Jaguar 1:35.886
17 Bjorn Wirdheim Jaguar 1:36.363
18 Nick Heidfeld Jordan 1:36.630
19 Zsolt Baumgartner Minardi 1:37.076
20 Christian Klien Jaguar 1:37.111
21 Gianmaria Bruni Minardi 1:37.431
22 Timo Glock Jordan 1:37.728
23 Bas Leinders Minardi 1:38.522
24 Robert Doornbos Jordan 1:39.051

Uitslag eerste vrije training GP China

De eerste vrije training op het circuit van Shanghai was de prooi van Anthony Davidson. Robert Doornbos maakte een redelijk debuut in de Formule 1.

Een nieuw circuit, vier nieuwe rijders ten opzichte van de vorige race en weer een Nederlander, maakten deze training best wel bijzonder. Ralf Schumacher zette zijn terugkeer kracht bij met een tweede tijd, Villeneuve had moeite en spinde, maar kwam tot een redelijke veertiende tijd. Glock deed het met een 17de plaats goed als Jordan-coureur.

Robert Doornbos moest duidelijk even wennen aan alles in de Formule 1. Hij pakte het echter snel op en zette een redelijke tijd neer. Hij zette uiteindelijk de 23ste tijd neer op 3,8 seconde van de snelste man, Anthony Davidson.

Uitslag:

Pos. CoureurTeam Tijd
1 Anthony Davidson BAR 1:35.369
2 Ralf Schumacher Williams 1:35.455
3 Juan Pablo Montoya Williams 1:35.761
4 Felipe Massa Sauber 1:36.086
5 Ryan Briscoe Toyota 1:36.394
6 Jenson Button BAR 1:36.475
7 Rubens Barrichello Ferrari 1:36.660
8 Fernando Alonso Renault 1:36.884
9 Giancarlo Fisichella Sauber 1:36.944
10 Ricardo Zonta Toyota 1:36.970
11 Kimi RšikkŲnen McLaren 1:37.102
12 Bjorn Wirdheim Jaguar 1:37.142
13 Olivier Panis Toyota 1:37.191
14 Jacques Villeneuve Renault 1:37.240
15 Michael Schumacher Ferrari 1:37.300
16 Takuma Sato BAR 1:37.438
17 Timo Glock Jordan 1:37.587
18 David Coulthard McLaren 1:37.976
19 Nick Heidfeld Jordan 1:38.132
20 Christian Klien Jaguar 1:38.504
21 Mark Webber Jaguar 1:38.761
22 Gianmaria Bruni Minardi 1:38.805
23 Robert Doornbos Jordan 1:39.244
24 Bas Leinders Minardi 1:39.529
25 Zsolt Baumgartner Minardi 1:42.795

FOK!Games: Ontwerp je eigen FOK!Sim

Na lang wachten is de opvolger van de best verkopende PC-game ooit dan eindelijk beschikbaar: De Sims 2! In deze nieuwe game bouw, volg en bestuur je weer jouw eigen Sims. Je kunt er voor kiezen een familie te starten, of misschien wil je wel een lekker wijf zijn die achter de mannen of vrouwen in de buurt aan zit. Jij bepaalt hoe de Sims zich voelen en gedragen.

Maarrrr het gaat verder dan dat. Je bepaalt nu namelijk ook zelf hoe de Sims er uit zien! Wanneer je de Sims installeert wordt automatisch de Sims Body Shop meegeinstalleerd. Met deze Body Shop kun je zelf sims in elkaar zetten. Je kunt ze voorzien van nieuwe kleding, gezichtsuitdrukkingen, en nog veel meer. Heb je de Sims nog niet gekocht en geinstalleerd? Geen probleem. EA stelt de Body Shop ook beschikbaar vanaf hun site.

Waarom vertellen we je dit? Omdat je met deze Body Shop een aantal leuke prijzen kunt gaan winnen op FOK!games! Kijk snel naar de voorwaarden, doe mee en win een fantastisch Sims 2 prijzenpakket!


Een voorbeeldje van een lief FOK!Sims kindje

UK: games Awards 2004 Winnaars

Het Engelse games-blad "games" hield kort geleden een award-show, die heel toepasselijk "games Awards 2004" werd gedoopt. De show werd gehouden in Londen en werd gesponsord door mobiele provider O2 (in Nederland gingen we van Telfort naar O2 en weer terug naar Telfort). Onder andere in de categorieŽn 'Game van het jaar', 'PC game van het jaar', 'Playstation 2 game van het jaar', 'Xbox game van het jaar', 'GameCube game van het jaar' en 'Gameboy Advance game van het jaar' werden prijzen uitgereikt.

De winnaars in de verschillende categorieŽn waren als volgt:

Game van het jaar
Prince of Persia: The Sands of Time (Ubisoft)
PC game van het jaar
Far Cry (Ubisoft)
Playstation 2 game van het jaar
EyeToy: Play (SCEE)
Xbox game van het jaar
Star Wars: Knights of the Old Republic (Lucasarts)
GameCube game van het jaar
F-Zero GX (SEGA)
Gameboy Advance game van het jaar
Advance Wars 2: Black Hole Rising (Nintendo)

Andere prijzen die werden uitgereikt waren de volgende:

Beste game voor mobiele telefoon
Tony Hawk's Pro Skater (Activision)
Beste gebruik van een licentie
TRON 2.0 (Ubisoft)
Beste comeback
Prince Of Persia: The Sands Of Time (Ubisoft)
Beste offline multiplayer
Pro Evolution Soccer 3 (Konami)
Beste online multiplayer
Rainbow Six 3 (Ubisoft)
Beste visuals
Max Payne 2 (Rockstar)
Beste geluid
Battlefield Vietnam (EA)
Beste developer
Intelligent Systems
Beste publisher
Ubisoft

Tenslotte kreeg Microsoft de games Special Award, wat dat ook inhoudt.


Game van het jaar, volgens "games"

Postbank geeft saldo-informatie via MSN

marcoadam2003 had ons via de nieuws-submit te melden:

De Postbank gaat zesduizend klanten bij wijze van proef via het chatsysteem MSN Messenger saldo-informatie geven. Het experiment gaat drie maanden duren.

De klanten kunnen via MSN vragen stellen waar door een door de Postbank ontwikkeld systeem antwoord op geeft. Ze hoeven niet meer apart in te loggen op de website van de bank om saldo-informatie te krijgen.

'De antiterrorisme-rat'

Icoon Wetenschappelijk nieuwsVolgens wetenschappers in de Verenigde Staten kan binnen enkele maanden een nieuw wapen in de strijd tegen het terrorisme zijn opwachting maken. De antiterrorisme-rat. De rat kan ook ingezet worden bij het zoeken naar mensen die onder puin bedolven zijn, zo is in het vaktijdschrift New Scientist te lezen.

Door elektroden te implanteren in de hersenen van ratten, getraind op het opsporen van mensen aan de hand van hun geur, zijn wetenschappers erin geslaagd hersengolfpatronen te herkennen die optreden wanneer een rat een mens ontdekt. De elektroden geven signalen door aan een zendertje op de rug van de rat. De ontvanger van de signalen kan vervolgens de rat en de mens die het beestje tegenkomt makkelijk lokaliseren. Naast het zoeken naar mensen kunnen de ratten ook gebruikt worden bij het opsporen van explosieven.

Ratten hebben een uitstekend reukorgaan en kunnen door hun afmetingen en kruiptechniek veel beter en dieper in het puin doordringen dan een hond. Hierdoor kunnen ratten uitstekend gebruikt worden bij het zoeken naar onder puin bedolven overlevenden. Volgens de betrokken onderzoekers kan de eerste anti-terrorismerat binnen negen maanden aan het werk.

ComapatiŽnt 'krijgt' toestemming om te sterven

De 40-jarige Terri Schiavo, een vrouw die al veertien jaar in coma ligt, mag sterven. Het Hooggerechtshof van de Amerikaanse staat Florida nam donderdag deze beslissing, naar aanleiding van een verzoek van haar man, die al jaren toestemming probeert te krijgen om het leven van zijn vrouw, dat nu al veertien jaar kunstmatig wordt gerekt, op een waardige manier te laten beŽindigen.

In oktober 2003 kreeg de echtgenoot, na een juridisch gevecht dat toen al zes jaar duurde, toestemming om door middel van passieve euthanasie waarbij de sondevoeding van zijn vrouw wordt stop gezet, te beŽindigen. Tegenstanders van deze beslissing kregen het echter voor elkaar dat er een inderhaast geregelde wet werd aangenomen, waarmee gouverneur Jeb Bush de bevoegdheid kreeg om die beslissing terug te kunnen draaien. Het Hooggerechtshof besloot nu dat die de wet op een ongrondwettige manier tot stand was gekomen, waardoor de toestemming tot levensbeŽindiging van de lagere rechter nu toch mag worden uitgevoerd. Overigens hebben alle partijen opnieuw tien dagen de tijd gekregen ook deze beslissing nog aan te vechten.

Gouverneur Jeb Bush is een aanhanger van de pro-life-beweging en daarmee ook fel tegenstander van euthanasie. Verder vindt de echtgenoot van Terri ook veel tegenstand van de ouders van Terri, die ook willen dat hun dochter in leven wordt gehouden. Zij claimen bovendien dat Terri wel degelijk zou reageren op prikkels die haar worden toegediend. De echtgenoot van Schiavo bestrijdt dat en heeft de artsen aan zijn zijde. Die schatten haar kansen op herstel in als 'nihil'. Ook zegt hij dat zij nooit op een dergelijke 'mensonwaardige' kunstmatige wijze in leven gehouden wilde worden, hoewel zij geen wilsbeschikking heeft nagelaten.

Duitsland wil belasting heffen op tv-kijken via pc

Kijk- en luistergeld, een belastingheffing die in sommige landen nog steeds dient te worden afgedragen indien men in het bezit is van een radio en/of tv, is voor sommige nationale overheden nog steeds een lucratieve bron van inkomsten.

In Duitsland willen ze daar nog een schepje bovenop doen. Daar wil men in de toekomst computerbezitters gaan belasten met deze vorm van heffing, indien men de pc heeft voorzien van een tv-tunerkaart en een internetverbinding. De maatregel zou in moeten gaan op 1 januari 2007. Nog niet duidelijk is, of er per pc zal moeten worden betaald, of per adres. In het eerste geval zou dit bijvoorbeeld ook voor kantoren, waar veel pc's met een internetverbinding staan, wel eens een aanzienlijke kostenpost op kunnen gaan leveren.

Dit voorstel werd bekend gemaakt, juist ťťn dag nadat de regering al besloten had om het maandelijkse bedrag aan kijk- en luistergeld te verhogen naar 16,50 euro per gezin.

Boek: De bijbel voor Dummies

De bijbel voor DummiesWie kent de ... voor Dummies boekenserie niet? Tal van onderwerpen worden in deze serie uit de doeken gedaan voor mensen die op een humoristische en toegankelijke wijze alles over een specifiek onderwerp willen weten. Voor alle atheÔsten en andere heidenen zoals ik is er nu ook De bijbel voor Dummies. Het boek beweert antwoorden op alle bijbelvragen te geven zonder een bepaalde overtuiging op te dringen. Het boek belooft verder in te gaan op de culturele invloed van de bijbel en op alle discussies die er over gevoerd zijn. Als totale nitwit op het gebied van geloof en de bijbel leek dit boek dus wel geschikt voor mij...

EA onthult PSP launch titels

EA heeft bekend gemaakt tegelijk met de launch van de PSP 2 games uit te brengen uit haar top franchises, Need for Speed en Tiger Woods. Deze games zullen dus eind dit jaar in de verkoop gaan in Japan en in de lente van 2005 in de VS.

Naast het bevestigen dat deze games launch titels zullen zijn maakte EA ook bekend dat het niet slechts ports van de PS2 versies zullen zijn, maar gewoon nieuwe games.

In Need For Speed Underground Rivals kun je in verschillende Japanse en Amerikaanse auto's over 10 volledig nieuwe banen rijden. Rivals zal ook gebruik maken van de WiFi (Wireless Fidelity) mogelijkheden van de PSP: "Een aantal nieuwe gamemodes specifiek ontworpen voor gebruik met Wifi"

Tiger Woods PGA Tour zal ook WiFi mogelijkheden hebben, inclusief bijgehouden statistieken. Je kunt ook wedden tijdens de wedstrijden om zo geld te verdienen waarmee je je golfer kunt upgraden. De game zal 12 golfbanen hebben waaronder: Pebble Beach, Harbor Town, Sherwood Country Club en Paradise Cove.

Schrijf fok.nl + username op al je euro's

Na de Fok!Stok en WhatPulse hebben de users van FOK! alweer een nieuwe rage bedacht.
De bedoeling is, zoals de titel van het blogje al zegt dat je op zoveel mogelijk briefgeld (muntjes mag ook) je je username zet en fok.nl.

Als iedereen dat maar lang genoeg doet, komen er vanzelf genoeg briefjes in roulatie en is er de kans aanwezig dat je het beschreven briefje van een andere Fok!ker tegenkomt! Als dat gebeurt, plaats je natuurlijk een foto of een scan van het briefje en zet je je eigen naam erbij of je lijst hem in. Nu zal je denken: "maar de Nederlande bank vervangt de beschreven briefjes toch?" ja vast wel maar zolang je netjes op de rand schrijft,
en niet op de echtheids kenmerken valt dat reuze mee. Ook verschilt dat ook nog per briefje. Een briefje van 5 komt veel minder vaak bij de bank terecht dan en briefje van 50,
dus is het logisch dat die ook veel minder snel vervangen kan worden.

Even samengevat: het is erg leuk en verslavend, er zijn al veel mensen die er aan mee doen, het kost niet al te veel tijd en zo wordt geld uitgeven nog leuker!

Hoe meer mensen meedoen hoe groter de kans is dat je geld bij een andere fokker terecht komt.

Chirma heeft flink lopen "taggen"

Einde wielerloopbaan Richard Virenque

Richard Virenque heeft besloten na dit seizoen te stoppen met het professionele wielrennen. Vrijdag zal hij zijn besluit op een persconferentie toelichten.

Richard VirenqueNa 13 jaar in het profpeloton te hebben rondgereden ziet de Fransman geen grote nieuwe doelen meer. Afgelopen zomer wist hij een record, zeven keer de bolletjestrui te winnen in de Tour de France, neer te zetten. Na een loopbaan met grootse prestaties, maar ook diepe dalen, zal hij de boeken ingaan als ťťn van de beste klimmers ooit in de Tour de France.

Bij Festina werd Virenque een gevierde renner. Hij won verschillende etappes in de Tour de France, verschillende keren de bergtrui en leek voor de eindoverwinning te gaan meestrijden in de Tour. In 1998 komt de ploeg echter terecht in een dopingschandaal. Waar andere renners als Laurent Brochard en Alex ZŁlle toegeven doping te hebben gebruikt, blijft Virenque lange tijd ontkennen. Tot hij in 2000 uiteindelijk besluit toe te geven doping te hebben gebruikt. Het levert hem een schorsing van negen maanden op.

In het peloton maakt hij zich niet populair door de handelswijze in het dopingschandaal, maar voor het Franse publiek blijft hij een held. Als hij na zijn schorsing weer terug is in het peloton laat hij zien nog steeds een geweldig renner te zijn, al komt hij niet meer mee in het klassement van de grote rondes. In 2002 wint hij in de Tour de France bergrit naar de top van de Mont Ventoux, in 2003 pakt hij een rit en de bergtrui en dit jaar weet hij opnieuw een etappe te winnen en pakt hij voor de zevende keer de bolletjestrui in de Tour de France. Voor hem was dat de ultieme bekroning op zijn wielerloopbaan.

Zie voor meer sportnieuws Sport.fok.nl!

Doden bij Palestijnse actie joodse nederzetting

Icoon Israel / Palestina In de Gazastrook zijn donderdagavond bij een vuurgevecht drie Palestijnen en drie IsraŽlische militairen gedood. Rondom een joodse nederzetting vond het treffen plaats tussen de twee groepen, zo meldde de IsraŽlische militaire radio.

Bij de joodse nederzetting Morag laaide het geweld op, toen drie Palestijnen onder dekking van dichte mist wilden binnendringen. IsraŽlische militairen schoten twee Palestijnen dood, de derde wist te ontsnappen. Later kwam hij alsnog om het leven toen hij het vuur opende op een legercommandant.

Bij een IsraŽlische luchtaanval op het vluchtelingenkamp Khan Yunis in de Gazastrook raakten zeker zeven Palestijnen gewond. Tijdens een schotenwisseling tussen IsraŽlische militairen en Palestijnen raakten nog eens vijf Palestijnen gewond.

Premier Balkenende wacht hersteloperatie

Premier Balkenende zal waarschijnlijk in de loop van komende week een operatie moeten ondergaan waarbij huid van zijn dijbeen naar de wond aan zijn voet zal worden getransplanteerd. Aanstaande maandag beslist het medisch team of het verantwoord is de operatie uit te voeren. Na de operatie duurt het een paar dagen voordat duidelijk is of de plaatsing van de huid succesvol is.

Het is nog niet aan te geven hoe lang de ziekenhuisopname nog duurt en hoe veel tijd revalidatie en herstel zal vergen. Volgens prof.dr. I. Hoepelman kan volledig herstel lang duren. "Drie operaties in korte tijd hebben een grote impact op het menselijk lichaam. Balkenende moet fit zijn om het zware ambt van minister-president weer op zich te nemen", aldus de hoogleraar infectiezaken. De aandoening van premier Balkenende leidt in 0,6 procent van de gevallen tot de dood, aldus Hoepelman woensdagavond in het actualiteitenprogramma Netwerk.

Balkenende werd vorige week in het IJsseland-ziekenhuis in Capelle aan den IJssel opgenomen met een infectie aan zijn rechtervoet. Hij onderging tot dusver twee operaties, waarbij weefsel uit de voet werd verwijderd wegens een door bacteriŽn veroorzaakte aggressieve wondroos. Professor Hoepelman denkt dat er mogelijk levensgevaar is geweest, gezien een bericht van de Rijksvoorlichtingsdienst waarin werd gesteld dat 'de instabiele fase' nagenoeg voorbij was. "Als er wordt gesproken over een instabiele situatie, dan heeft men zich grote zorgen gemaakt."

Danscompetitie ook bedoeld voor homoparen

Icoon Algemeen nieuws Homoparen mogen niet geweerd worden uit de danscompetitie voor gemengde paren. Dat bepaalde de Commissie Gelijke Behandeling deze week. Een homopaar, dat op internationale danswedstrijden voor ongemengde paren op hoog niveau samen danst, diende een klacht in over de handelswijze van de Nederlandse Algemene Danssport Bond (NADB). De Culturele Sportbond (NCS) liet dit donderdag weten.

De NADB stelde dat het toegestaan was om homoparen uit te sluiten voor de gemengde danswedstrijden. De commissie vindt echter dat het uitsluiten van ongemengde paren overeen komt met het maken van onderscheid op grond van homoseksuele geaardheid en geslacht.

Volgens de klagers is er binnen Nederland te weinig concurrentie in homowedstrijden. Daarom wilden ze meedoen aan de gemengde wedstrijden op een hoger niveau. De competitie van de NADB is de hoogste en belangrijkste in Nederland. Echter in de regels staat dat een paar moet bestaan uit man en vrouw.

"In de danswereld heerst de traditionele, heteroseksuele norm. Dit is een belangrijke stapt vooruit", aldus een woordvoerder van de Nederlandse dansvereniging voor dames- en herenparen (Equality dancE). In de toekomst zal de NADB gaan kijken naar een betere integratie van homoparen in de danssport.

Meisje (13) in Rosmalen verkracht

Icoon misdaad nieuws In het Brabantse Rosmalen is op 13 september een 13-jarig meisje uit Den Bosch verkracht. De gruwelijke daad vond plaats in de buurt van een tunnel onder de autosnelweg A2 in Rosmalen. Omdat het slachtoffer nog zo jong is, trad de politie pas donderdag naar buiten.

Het meisje fietste onderweg naar een sportschool. Ter hoogte van de tunnel tussen de Grote Elst en de Burgemeester Jonkheer Van der Heijdenlaan werd ze van haar fiets getrokken en vervolgens verkracht.

De dader is een man met een getint uiterlijk. Op de zaak zijn inmiddels tien rechercheurs gezet. Ze hebben een buurt-en passantenonderzoek ingesteld, welke onvoldoende aanknopingspunten opleverde. Op dinsdag 28 september wordt de hulp van de kijkers ingeroepen bij het regionale opsporingsprogramma Bureau Brabant van Omroep Brabant.

Alle uitwedstrijden Oranje op Nickelodeon

De investeringsmaatschappij Talpa van John de Mol heeft de rechten van alle uitwedstrijden die het Nederlands Elftal in de kwalificatiereeks voor het WK 2006 speelt gekocht. Het gaat om zes interlands, dat zijn er dus vier meer dan waar wij eerder over berichtten. De wedstrijden zullen worden uitgezonden op het kanaal van kinderzender Nickelodeon. Talpa maakte dit donderdag bekend.

Oranje speelt in de kwalificatiereeks, die thuis begonnen werd met een 2-0 overwinning op TsjechiŽ, uitduels tegen MacedoniŽ, Andorra, RoemeniŽ, Finland, ArmeniŽ en TsjechiŽ. De eerstvolgende wedstrijd, tegen MacedoniŽ op zaterdag 9 oktober, zal dus te zien zijn op Nickelodeon. het radioverslag zal te horen zijn op Radio 10 Gold. De rechten op de eventuele beslissingswedstrijd die uit gespeeld wordt heeft De Mol ook verworven.

"Er zijn nog maar ruim twee weken te gaan tot de eerste uitwedstrijd. Het zag er naar uit dat geen van de traditionele gegadigden de uitzendrechten zou verwerven, waardoor de kans groot werd dat het Nederlandse publiek Oranje op 9 oktober niet te zien zou krijgen. Dat heeft ons gestimuleerd om in actie te komen", aldus De Mol in een reactie.

Dat het erop leek dat geen van de traditionele gedadigden de uitzendrechten zou verwerven is overigens niet zo vreemd, gezien het bedrag van ťťn miljoen euro per duel dat het sportmarketingbureau Sportfive, dat de rechten van de duels bezat, vroeg voor de rechten. John de Mol had het geld er blijkbaar wel over, wat hij precies betaald heeft is niet bekend.

De Mol ziet de wedstrijden als een "eerste aanzet" naar het vormen van zijn eigen tv-zender op het kanaal van Nickelodeon. "Ik vind dit een uitstekende manier om te laten zien hoe serieus we zijn met het opzetten van een nieuw station dat de avondzendtijd van Nickelodeon gaat vullen. Van de zes wedstrijden worden de laatste twee na 1 augustus volgend jaar gespeeld. Dan verwachten wij met de nieuwe zender in de lucht te zijn. Een mooiere aanloop daar toe lijkt mij niet denkbaar", aldus de mediatycoon.

Nickelodeon is overigens niet overal op de kabel te ontvangen. De zender heeft een bereik van zo'n 97 procent.

BBC schrapt 'beledigende' cartoon over paus

De Engelse staatsomroep BBC heeft besloten een tiendelige komische cartoonserie over paus Johannes Paulus II niet uit te zenden. Een woordvoerder van de omroep gaf donderdag als reden dat mensen zich beledigd zouden kunnen voelen door het uitzenden van de tekenfilmreeks Popetown.

Vanuit katholieke hoek liepen al enige tijd protestacties tegen het uitzenden van Popetown. In de serie is de stem van de paus ingesproken door de vrouwelijke comťdienne Ruby Wax. Actrice en model Jerry Hall verleende haar medewerking door haar stem te lenen aan een non.

Stuart Murphy van de BBC liet weten dat de beslissing niet lichtzinnig genomen is. "Ik wist dat het maken van de serie een mogelijk risico was. Toen we het eindprodukt zagen bleek helaas dat de serie meer beledigend dan humoristisch uitviel." De bisschop van Portsmouth, woordvoerder namens de bisschoppen in Engeland en Wales, reageerde verheugd. "Iedere poging de status van de paus als leider van de Katholieke Kerk te kleineren is volstrekt onacceptabel, niet alleen voor katholieken", aldus de bisschop.

De omstreden cartoon Popetown
De omstreden cartoon Popetown

Fable verbreekt records in Amerika

Microsoft heeft vandaag de fabelachtige verkoopcijfers van Fable in Noord-Amerika bekend gemaakt: er zijn 375.000 exemplaren verkocht in de eerste week. Verkooprecords worden verbroken bij verschillende winkels in Noord-Amerika: Fable is bij EB-games het meest verkochte spel in de eerste week ooit en bij Game Rush is het record voor het best verkopende spel op de eerste dag verbroken door Fable. Fable bracht zelfs meer geld op dan de nummer 1 box office film in Amerika genaamd: Sky Captain and the World of Tomorrow. De hype heeft dus blijkbaar goed gewerkt voor de eerste week. Het is nu afwachten of de trend zich
doorzet. Fable zal vanaf 8 oktober ook in Europa in de winkels liggen.

Jim Tyo, vice president of EB Games Canada:

"Fable was the best first-week title on Xbox that we've ever had. The game has exceeded our expectations, and we're confident that this strong sales trend will continue."


Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #161 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #957
special
Random Pics van de Dag #956
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
©FOK.nl e.a.