SGP hekelt striptease van Zeeuws meisje

Substitute tipte FOK! via de nieuws-submit het volgende:

Icoon Media nieuws In Zeeland is de nodige commotie ontstaan over een korte film waarin twee jongeren met Zeeuwse klederdracht uit de kleren gaan. Volgens de SGP in Middelburg zijn 'de grenzen van het betamelijke hebben overschreden'. De partij hoopt nu in de gemeenteraad bijval te krijgen om te voorkomen dat de film in het plaatselijke Zeeuws Museum zal worden vertoond.

Het Zeeuws museum is de opdrachtgever van elf minuten durende filmpje met de naam Stripshow 1850 en is gemaakt door de kunstenaars Piet en Menno de Nooijer uit Middelburg. Morgen zal de première van het filmpje zijn op het Nederlands Filmfestival in Utrecht. Een meisje en een jongen ontdoen elkaar geleidelijk van hun traditionele Zeeuwse kostuum, tot ze naakt overblijven. Vervolgens lopen ze hand in hand uit beeld.

"Onzedelijk en onacceptabel", aldus SGP-fractievoorzitter C. Dekker. "De combinatie klederdracht met bloot is uitermate ongelukkig. We zullen tot breed protest oproepen om vertoning in het Zeeuws Museum te voorkomen." Vanaf 2006 moet het filmpje in het museum gaan draaien.

Museumdirecteur Valentijn Byvanck zegt zeer tevreden te zijn over het resultaat en is daarom ook enthousiast. De film past volgens hem bij de vernieuwing waarnaar het Zeeuws Museum streeft. Byvanck is van mening dat de SGP'ers de film eerst maar eens moeten bekijken, voordat ze een oordeel vellen. "We moeten de controverse niet opzoeken, maar ook niet uit de weg gaan. Anders kunnen we het museum wel sluiten."
Enkele caps uit het filmpje waarom het te doen is.