Vlaamse minister: 'Burqa symbool onderdrukking vrouw'

burka De discussie over het dragen van de burqa, het gewaad dat het gezicht en lichaam van islamitische vrouwen volledig bedekt, is in België weer in alle hevigheid losgebarsten. Zo zei een Vlaamse regionaal minister van Binnenlandse Zaken, Keulen, tegenover de krant Het Laatste Nieuws de burqa "een onaanvaardbaar symbool van onderdrukking van vrouwen" te vinden.

Het dragen van burqa's wil Keulen vooralsnog niet gaan verbieden. Hij steunt daarentegen wel de Vlaamse burgemeester Creemers van Maaseik, die een dergelijk verbod overweegt. "Een burqa kan niet beschouwd worden als een normaal religieus symbool en ook niet als een vorm van vrije meningsuiting", zo zei Keulen tegenover de krant.

De discussie over het dragen van burqa's laaide weer op door burgemeester Creemers. Volgens hem bevordert het dragen van de burqa "het gevoel van onveiligheid onder de burgers". Hij onderzoekt nu of een verbod haalbaar is.

De gemeente Molenbeek heeft al een burqaverbod, op basis van een oude carnavalsverordening. Opmerkelijk in die stad is dat het verbod destijds door drie allochtone wethouders gesteund werd, terwijl de helft van de bevolking in de gemeente islamtisch is.

Moslimorganisaties in België zijn over het algemeen geen groot voorstander van het dragen van de burqa, die alleen een klein beetje ruimte laat voor de ogen. Toch vinden zij een verbod te ver gaan.