Comapatiënt 'krijgt' toestemming om te sterven

De 40-jarige Terri Schiavo, een vrouw die al veertien jaar in coma ligt, mag sterven. Het Hooggerechtshof van de Amerikaanse staat Florida nam donderdag deze beslissing, naar aanleiding van een verzoek van haar man, die al jaren toestemming probeert te krijgen om het leven van zijn vrouw, dat nu al veertien jaar kunstmatig wordt gerekt, op een waardige manier te laten beëindigen.

In oktober 2003 kreeg de echtgenoot, na een juridisch gevecht dat toen al zes jaar duurde, toestemming om door middel van passieve euthanasie waarbij de sondevoeding van zijn vrouw wordt stop gezet, te beëindigen. Tegenstanders van deze beslissing kregen het echter voor elkaar dat er een inderhaast geregelde wet werd aangenomen, waarmee gouverneur Jeb Bush de bevoegdheid kreeg om die beslissing terug te kunnen draaien. Het Hooggerechtshof besloot nu dat die de wet op een ongrondwettige manier tot stand was gekomen, waardoor de toestemming tot levensbeëindiging van de lagere rechter nu toch mag worden uitgevoerd. Overigens hebben alle partijen opnieuw tien dagen de tijd gekregen ook deze beslissing nog aan te vechten.

Gouverneur Jeb Bush is een aanhanger van de pro-life-beweging en daarmee ook fel tegenstander van euthanasie. Verder vindt de echtgenoot van Terri ook veel tegenstand van de ouders van Terri, die ook willen dat hun dochter in leven wordt gehouden. Zij claimen bovendien dat Terri wel degelijk zou reageren op prikkels die haar worden toegediend. De echtgenoot van Schiavo bestrijdt dat en heeft de artsen aan zijn zijde. Die schatten haar kansen op herstel in als 'nihil'. Ook zegt hij dat zij nooit op een dergelijke 'mensonwaardige' kunstmatige wijze in leven gehouden wilde worden, hoewel zij geen wilsbeschikking heeft nagelaten.