Aan Zweden uitgeleverde antiglobalist vrij

De 23-jarige Amsterdamse fietsenmaker Maarten Blok is in Zweden vrijgesproken van het molesteren van een politieman. Blok was ervan beschuldigd een agent zwaar te hebben mishandeld tijdens een EU-top in Göteborg in 2001. Na een jarenlang juridisch steekspel bepaalde een Nederlandse rechter vorige maand dat de antiglobalist mocht worden uitgeleverd om in Zweden terecht te staan.

De Amsterdammer werd vrijgelaten nadat vrienden van Blok via een videoband wisten aan te tonen dat hij niet in de buurt was van de agent op het moment dat deze met een knuppel werd neergeslagen. De agent was zelf bij de rechtzaak aanwezig, maar wist zich weinig van het voorval te herinneren. Blok werd tijdens de EU-top in 2001 samen met enkele honderden actievoerders gearresteerd bij een schoolgebouw waarin een slaapplek was ingericht, en een dag later teruggestuurd naar Nederland. Maanden later werd de fietsenmaker via zijn arrestatiefoto herkend en op een internationale opsporingslijst gezet. Vanaf dat moment voerde Blok een strijd tegen zijn uitlevering, omdat hij naar aanleiding van vergelijkbare zaken verwachtte geen eerlijk proces te krijgen.

De actievoerder reageerde vandaag opgelucht. "Ik had dit niet verwacht. En zeker niet dat ik vandaag al op vrije voeten zou komen." Naar verwachting keert Blok morgen terug naar Nederland.

Maarten Blok kort na de vrijspraak
Maarten Blok (rechts) met zijn advocaat

-
Steunsite voor Maarten Blok.