'Ministerie gebruikt ondeugdelijke bloedtest'

Icoon Algemeen nieuws Volgens deskundigen moet het ministerie van Verkeer en Waterstaat de medische test, die wordt gebruikt om alcoholmisbruik aan te tonen, grondig herzien. Het gaat om een test waarbij er met behulp van een bloedmonster wordt onderzocht of het rijbewijs van een verdachte ongeldig verklaard moet worden.

De manier waarop dit onderzoek wordt gedaan zou volgens G. Meerkerk, onderzoeker bij het Instituut voor Onderzoek naar Leefwijzen en Verslaving (IVO) in Rotterdam, en de advocaten L. Kabel en W. Zwiers niet kloppen.

Bij de huidige test wordt gekeken naar de hoeveelheid CDT (carbohydraat-deficiënt transferrine). Als deze hoeveelheid boven een bepaalde waarde uitkomt, gaat de bestuursrechter er nu van uit dat dit door overmatig alcoholgebruik komt. Volgens de deskundigen is dit echter te makkelijk gedacht. Een hoge hoeveelheid CDT in het bloed kan namelijk ook veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een leveraandoening of een genetisch defect.

De uitslag van de test wordt door psychiaters gebruikt in hun analyse van de verdachte, en op basis van de conclusie van de psychiaters bepaalt het ministerie of hun rijbewijs wel of niet ongeldig moet worden verklaard. Volgens de Raad van State moet de verdachte het zelf kunnen aantonen als hij denkt dat de te hoge hoeveelheid CDT een andere oorzaak heeft. Dit standpunt zou volgens de deskundigen, net als de test zelf, herzien moeten worden.