FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 2 juni 2004

Nieuwe sponsor voor Williams

Het Williams team heeft een nieuwe sponsor gevonden. Het team heeft gisteren (dinsdag) een overeenkomst met het bedrijf Intelsat bekend gemaakt.

Het team kan nu gebruik maken van de services van Intelsat. Dit betekent dat ze kunnen vertrouwen op snelle, accurate en veilige transmissie van hun data van en naar het circuit via Intelsat's netwerk bestaande uit 29 globale sattelieten.

Volgens Frank Williams zullen de services die Intelsat levert meehelpen met het sneller ontwikkelen van de auto, en zal dus de track-performance van de Williams erop vooruit gaan.

Tennis: Uitslagen Roland Garros (02/06)

Roland GarrosOp Roland Garros zijn alle halve finalisten bekend. Na dat gisteren Guillermo Coria en Tim Henman de halve finale bereikten wonnen vandaag Gaston Gaudio en David Nalbandian hun partij. Dit betekent dat er drie Argentijnen in de halve finale zitten.

De ongeplaatste Gaudio bereikte met speels gemak de kwartfinale. Hij deklasseerde Lleyton Hewitt (12) op alle fronten en versloeg de Australiër in drie sets: 6-3, 6-2, 6-2. Hewitt startte nog wel veelbelovend en brak Gaudio in de openingsgame, de Argentijn kwam echter vrij snel terug en speelde weergaloos. Met name zijn backhand leek bij vlagen van een andere planeet.

De tegenstander van Gaudio in de halve finale heet David Nalbandian; een Argentijns onderonsje dus. Nalbandian (8) versloeg in vier sets drievoudig winnaar Gustavo Kuerten (28): 6-2, 3-6, 6-4, 7-6(6). Het was een hoogstaand duel, met kansen over en weer. Qua spel had Kuerten het verdiend om de vierde set te winnen, maar hij liet enkele kansen op setwinst liggen. Hierna was het voorbij.

CDA pleit voor strenger softdrugsbeleid

verkiezingen europarlement Uit een gehouden debat met lijsttrekkers voor de Europese verkiezingen blijkt dat de CDA vóór een streng Europees beleid is op het gebied van softdrugs. Volgens lijsttrekker Camiel Eurlings moet het gedoogbeleid van Nederland hiervoor vervangen worden. Het debat was vandaag te zien bij Twee Vandaag.

Tijdens het debat liet Eurlings weten dat Nederland geen eiland kan zijn in het grote Europa. Mede hierdoor is er geen ruimte meer voor een apart Nederlands softdrugsbeleid. Zo zegt hij: "Het is een plicht van Europa om de criminaliteit aan te pakken. Eigen posities kunnen we ons niet meer permitteren. Het romantische idee van een hippie met een stickie is voorbij."

De mening van Eurlings stuitte op verzet bij de andere partijen, die deelnamen aan het debat. Zij zien meer in het vasthouden aan het Nederlands beleid van het gedogen van softdrugs. "De scheiding van soft en hard drugs in Nederland is een groot goed", aldus GroenLinks-lijsttrekker Buitenweg.

_
Aan het debat namen deel: Camiel Eurlings – CDA, Max van den Berg – PvdA, Jules Maaten – VVD, Erik Meijer – SP, Kathalijne Buitenweg – GroenLinks, Sophie in ’t Veld – D66.

Nalbandian naar halve finale

David Nalbandian heeft zich als laatste toegang verschaft tot de halve finale van Roland Garros in Parijs. In de kwartfinale won hij in een hoogstaand duel van drievoudig winnaar Gustavo Kuerten.

Nalbandian, als achtste geplaatst in Parijs, brak de opslag van de Braziliaan twee keer in de eerste set en won zo makkelijk met 6-2. In de tweede set kwam Kuerten beter op stoom en won met 3-6.

In de derde set verloor Kuerten onnodig zijn service bij 5-4 achter en verloor zo de set met 6-4. In de vierde set bleef het niveau hoog en werd het adembenemend spannend. Kuerten mocht twee keer voor de set serveren, maar faalde. Ook in de tiebreak kwam de drievoudig winnaar 2-5 voor, maar de spanning werd teveel en verloor met 8-6, en zo werd hij uitgeschakeld op zijn Roland Garros.

Nalbandian is zo de derde Argentijn in de halve finale. Hij zal het vrijdag opnemen tegen Gaston Gaudio. In de andere halve finale speelt topfavoriet Guillermo Coria tegen de verrassende Tim Henman, die vriend en vijand verrast in Parijs.

Guillermo Vilas was de enige Argentijn in 1977 die Roland Garros op zijn naam schreef. Vilas is het idool voor alledrie de halve finalisten. Coria is vernoemd naar Vilas, Gaudio werd getraind door Vilas en Nalbandian lijkt de nieuwe Vilas te gaan worden.

Vijf nieuwe Olympische kwalificaties

Weer vijf Nederlandse sporters hebben hun kwalificatie voor de Olympische spelen binnen. Op advies van de commissie Topsport heeft het NOC*NSF dit besloten.

Sonja en Bianca van der Velden behaalden in mei tijdens het Europees kampioenschap synchroonzwemmen bij het duet een achtste plaats. Hiermee voldeden ze aan de kwalificatie-eis voor de Olympische Spelen en worden nu dus ook officieel door het NOC*NSF uitgezonden.

Ook voor de triatlon worden twee personen uitgezonden. Tracy Looze behaalde op drie augustus van vorig jaar een vierde plaats tijdens de World Cup in Hongarije en een zevende positie tijdens de World Cup in Japan op elf april en wist zich daardoor te kwalificeren. Tijdens het wereldkampioenschap op negen mei eindigde Wieke Hoogzaad op een veertiende plaats en voldeed daarmee aan de kwalificatie-eis.

Atleet Bram Som hoefde volgens de regels nog slechts vormbehoud te tonen om zijn nominatie om te zetten in een kwalificatie. Tijdens de Nijmegen Global Athletics deed hij dat, door op de 800 meter een tijd neer te zetten van 1.45.89.

Perdiguero eerste leider in Bicicleta Vasca

Martin Perdiguero heeft de eerste rit in de Bicicleta Vasca gewonen. Met deze ritzege wordt hij ook de eerste leider in deze rittenkoers van eerste categorie.

Het was een vrij rustige etappe, waarin Luca Celli van Vini Caldirola na 10 kilometer uit het peloton wegreed. Hij kreeg een maximumvoorsprong van 5 minuten, maar werd nog voor de laatste col gegrepen door het peloton. Op deze Ubalpas reed er een groep van 12 renners weg, met onder andere een attente Roberto Heras. Maar het was Martin Perdiguero die de rit won, voor Angel Vicioso en Samuel Sanchez.

Morgen volgt een veel rustigere etappe met aankomst in Agurain en met onderweg twee cols van derde categorie.

top tien eerste rit
1 M.A. Martin Perdiguero (Spa) Saunier Duval-Prodir 4.15.13
2 Angel Vicioso (Spa) Liberty Seguros
3 Samuel Sanchez (Spa) Euskaltel-Euskadi
4 Alberto Martinez (Spa) Relax-Bodysol
5 Marcos Serrano (Spa) Liberty Seguros
6 Roberto Heras (Spa) Liberty Seguros
7 Koldo Gil (Spa) Liberty Seguros
8 Haimar Zubeldia (Spa) Euskaltel-Euskadi
9 Luis Perez (Spa) Cofidis, le credit par Telephone
10 Txema Del Olmo (Spa) Milaneza Maia

'Ladies night is discriminatie'

Icoon opmerkelijk nieuws In de Amerikaanse staat New Jersey zijn in de horeca zogenaamde ladies nights, avonden waarbij vrouwen korting krijgen of gratis naar binnen mogen, voortaan uit den boze. Dit, omdat het discriminatie is. Een ambtenaar, die moet beslissen over burgerrechtenzaken, besloot daartoe middels een nieuwe wet. De wet gaat gelden voor alle horecagelegenheden.

Directe aanleiding is een klacht van een mannelijke bezoeker van de discotheek Coastline in Cherry Hill. Volgens hem was het niet eerlijk dat vrouwen op ladies night gratis naar binnen mochten en nog korting kregen op hun drankjes ook, waar mannen én entree én de standaardprijzen moesten betalen. De ambtenaar deelde zijn mening en paste daarop de wet aan.

Videoclip Partij voor de Dieren

Zo heel af en toe is de 'zendtijd voor politieke partijen' wèl leuk om eens te blijven kijken. Voor de Europese verkiezingen doet de Partij voor de Dieren andermaal een poging voet aan de politieke grond te zetten. Om hun doel te bereiken hebben ze Urbanus' klassieker "Madammen-vellen" in een prachtig South-Park-alike videoclipje gegoten: http://www.partijvoordedieren.nl/animaties/urbanus.swf
Enjoy!

Met dank aan RRRobert voor de submit

435 kippen schrikken zich letterlijk dood

Icoon opmerkelijk nieuwsEen boer uit het westen van China eist een schadevergoeding van de politie nadat agenten 435 van zijn kippen letterlijk lieten doodschrikken door het aanzetten van de sirene van de auto. De rechter stemde deels in met het verzoek.

De politiesirene ging op minder dan tien meter afstand van de kippen af. 35 van de dieren stierven onmiddellijk, de andere vierhonderd verwisselden het tijdelijke met het eeuwige in de daarop volgende uren. De rechter keurde de eis van de agrariër voor een gedeelte goed. Hij achtte niet bewezen dat de politie verantwoordelijk is voor de 400 later stervende kippen. Wel zal er een schadevergoeding moeten worden betaald voor de 35 direct gestorvene.

Tadzjikistan schaft doodstraf af

Sessy had ons via de nieuws-submit het volgende, geheel herschreven bericht te melden:

Icoon politiek buitenland nieuwsNiemand stemde woensdag tegen toen in het parlement van Tadzjikistan een wetsvoorstel behandeld werd, om het wetboek van strafrecht aan te passen. Daarmee is het voorstel unaniem aangenomen. Het betreft de mogelijkheid de doodstraf te geven voor vier verschillende strafdaden. Een terdoodveroordeling zal nu automatisch in 25 jaar gevangenisstraf worden omgezet.

Dit wetsontwerp volgt een recent gezette trend. In juni van het voorgaande jaar werd het aantal strafdaden die met de doodstraf bestraft kunnen worden al flink gereduceerd, toen bleven er van vijftien alleen nog verkrachting, moord, terrorisme, en genocide over. Ook werd vorig jaar al de mogelijkheid om vrouwen en tieners de doodstraf te geven afgeschaft.

Nederlander gedood in Afghanistan

Carport had ons via de nieuws-submit te melden:

In Afghanistan is een Nederlander vermoord. Ook een Belgische vrouw, twee Afghanen en een Zwitser kwamen om het leven. Het vijftal was werkzaam voor Artsen zonder Grenzen. Dat meldt het Britse persbureau Reuters.

Onbekenden namen de auto van het vijftal onder vuur. Het incident vond plaats in het noorden van het land. In dat gedeelte worden zelden buitenlanders aangevallen. In het zuiden van Afghanistan komt dit vaker voor.

Overigens wil de Nederlandse afdeling van Artsen zonder Grenzen nog niet bevestigen dat een Nederlander onder de slachtoffers is. "In Afghanistan zijn vijf van onze medewerkers om het leven gekomen. Het gaat om drie internationale hulpverleners en twee Afghaanse.", aldus een zegsman van de Nederlandse afdeling van Artsen zonder Grenzen.

McLaren test de MP4-19B

In het verregende Silverstone draaide Kimi Räikkönen de eerste ronden in de nieuwe Silberpfeil: de McLaren MP4-19B. De sidepods vallen direct op, deze lijken vooral veel op die van Renault.

Na alle ellende vorig seizoen en met de laatste race op de Nürburgring waarbij zowel Räikkönen als Coulthard met motorschade stil vielen, rust alle hoop van de McLaren-crew op de nieuwe bolide. De nieuwe auto zal pas op 4 juli, bij de Grand Prix van Frankrijk, worden ingezet.

Räikkönen vat zijn eerste kennismaking met de 'nieuwe McLaren' als volgt samen: "In de ochtend konden we nog niet al te veel rondjes rijden vanwege de regen, maar in de middag slaagden we erin om de nodige kilometers te maken. Mijn eerste indruk van de auto is goed. De bolide voelt prima, maar zoals altijd bij een nieuwe auto hebben we nog veel tijd nodig om hem te ontwikkelen. Het belangrijkste is dat de auto goed voelt en dat biedt perspectief."

Sauber ontraadt Fisichella vertrek

Peter Sauber vraagt Giancarlo Fisichella niet te denken aan een vertrek naar Williams. Hij hoopt Fisichella nog een seizoen vast te kunnen houden.

Peter Sauber denkt dat Fisichella echt wel een toprijder is, maar denkt dat Williams niet het juiste team voor hem is. Hij gelooft niet dat de huidige rijders van Williams nu blij zijn met hun team. Bij Sauber zou Fisichella zich door kunnen ontwikkelen totdat hij uiteindelijk klaar is voor de stap naar Ferrari.

Hij vertelde over zijn eigen team: "Wij zijn in opkomst en ik denk dat Fisichella goed bij ons kan blijven. Ik hoop het tenminste van harte." Hij voegde er nog snel aan toe dat niemand bij Sauber Fisischella een vertrek naar zijn droomteam Ferrari zou misgunnen.

Contract Vrede ontbonden

De arbitragecomissie van de KNVB heeft het contract van Regilio Vrede bij FC Groningen per 15 juni ontbonden.

Aanleiding hiervoor zijn de problemen die ontstonden nadat Vrede in de wedstrijd tegen FC Twente ruzie kreeg met ploeggenoot Paul Matthijs. Hierop werd de 31-jarige verdediger uit de selectie gezet.

Vrede had nog een contract tot 2005 maar dat is nu op verzoek van FC Groningen ontbonden. De club moet de speler een ontbindingsvergoeding van 40.000 euro bruto uitkeren.

Sinkewitz slaat slag

Patrick Sinkewitz van Quick-Step heeft vandaag de grootste prijs uit zijn nog prille carri"ere gepakt. De Duitser won de eerste bergetappe in de Deutschland Tour en pakte meteen de leiderstrui.

Sinkewitz klopte in St. Anton in Tirol (OOS) Mancebo in een sprint tussen twee man. Sinkewitz en Mancebo waren op Arlberg pas weggereden van de kopgroep.

In die kopgroep zat ook Jan Ullrich die het tempo van de besten vandaag niet kon volgen:" Ik heb geprobeerd tot het einde mee te gaan maar kom nog net iets te kort."

Verrassend is de goede derde plaats van Nederlander Pieter Weening. Weening komt met de derde plaats als tiende de top van het algemeen klassement binnen. De prestaties van Weening geven hoop voor de toekomst van het Nederlandse wielrennen in bergetappes.

top twintig derde rit
1 Patrik Sinkewitz (Dui) Quick.Step-Davitamon 4.31.06 (36.972 km/h)
2 Francisco Mancebo Perez (Spa) Illes Balears-Banesto
3 Pieter Weening (Ned) Rabobank 0.34
4 Andreas Klöden (Dui) T-Mobile Team
5 Igor Gonzalez De Galdeano (Spa) Liberty Seguros
6. Jan Hruska (Tsj) Liberty Seguros 0.47
7 Jens Voigt (Dui) Team CSC
8 Timothy Jones (Zim) Domina Vacanze
9 Sergio Marinangeli (Ita) Domina Vacanze 1.05
10 Davide Rebellin (Ita) Gerolsteiner
11 José Ivan Gutierrez Palacios (Spa) Illes Balears-Banesto 1.14
12 Jan Ullrich (Dui) T-Mobile Team
13 Peter Luttenberger (Oos) Team CSC 1.18
14 Marius Sabaliauskas (Lit) Saeco
15 Grischa Niermann (Dui) Rabobank 1.49
16 Massimiliano Gentili (Ita) Domina Vacanze
17 Rolf Aldag (Dui) T-Mobile Team
18 Evgeni Petrov (Rus) Saeco 2.44
19 Ronny Scholz (Dui) Gerolsteiner
20 Daniel Becke (Dui) Illes Balears-Banesto 2.59

top tien algemeen klassement
1 Patrik Sinkewitz (Ger) Quick.Step-Davitamon 9.00.34
2 Jan Hruska (Cze) Liberty Seguros 0.11
3 Jan Ullrich (Ger) T-Mobile Team 0.18
4 Igor Gonzalez De Galdeano (Spa) Liberty Seguros
5 Jens Voigt (Ger) Team CSC 0.23
6 Andreas Klöden (Ger) T-Mobile Team 0.49
7 Francisco Mancebo Perez (Spa) Illes Balears-Banesto 1.00
8 José Ivan Gutierrez Palacios (Spa) Illes Balears-Banesto 1.12
9 Davide Rebellin (Ita) Gerolsteiner 1.37
10 Pieter Weening (Ned) Rabobank 2.05

Distributeur in VS voor Fahrenheit 9/11 gevonden

De omstreden documentaire 'Fahrenheit 9/11' van regisseur Michael Moore gaat toch in de Verenigde Staten uitgebracht worden. Door de gebroeders Weinstein is dinsdag een distributeur gevonden die de film op de Amerikaanse markt wil brengen. Eind deze maand, draait de film die veel kritiek op president Bush bevat, in de Amerikaanse bioscopen.

Eigenaar Disney had het distributeur Miramax verboden de film op de Amerikaanse markt te brengen. Daarop besloten Harvey en Rob Weinstein, die de studio runnen, de filmrechten te kopen en zelf een distributeur voor de documentaire van Michael Moore te zoeken.

Deze is gevonden in Lions Gate Film, IFC Films en de Fellowship Adventure Group, een bedrijf dat de Weinsteins speciaal voor de distributie van deze documentaire hebben opgericht. Onlangs kreeg de documentaire een Gouden Palm uitgereikt op het filmfestival in Cannes.

'Islamofobie is gevaarlijk'

Icoon Algemeen nieuws Volgens de Commissie voor Britse Moslims en Islamofobie kan aanhoudende en onbeheerste islamofobie leiden tot rellen en toenemend extremisme onder moslims. De commissie, door de Britse regering in het leven geroepen, waarschuwt daarvoor in haar vandaag gepresenteerde rapport.

Uit het rapport blijkt onder meer dat het leven voor de moslims sinds de aanslagen van elf september 2001 gemiddeld zwaarder is geworden. Zo worden zowel moslims als moskeeën steeds vaker geconfronteerd met geweld. De commissie stelt eveneens dat overheidsinstellingen zich schuldig maken aan het discrimineren van moslims. Mede hierdoor vervreemden met name jonge moslims in grote getale van de Britse cultuur. Volgens de commissie dreigt het een tijdbom te worden.

"De integratie van moslims wordt bedreigd door onwetendheid en onverdraagzaamheid", aldus commissielid Richard Stone. Volgens hem is er niets gedaan met de zestig aanbevelingen van commissie in 1997, met als doel het bevorderen van een verdraagzamere samenleving. Hij stelt dan ook dat de positieve ontwikkelingen sindsdien veelal het werk zijn moslimorganisaties zelf zijn.

De Britse Moslimraad, die haar medewerking aan het onderzoek gaf, deelt de conclusie van de Commissie voor Britse Moslims en Islamofobie. Ze stelt dat er weinig vooruitgang is geboekt ten aanzien van "de verschrikking van islamofobie." Volgens de Moslimraad doet de Britse regering te weinig aan het beschermen van de moslimburgers tegen "discriminatie, laster, pesterijen en diefstal."


Schema islamofobie
Schematische weergave van islamofobie, volgens de commissie


De imam Abduljalil Sajid, een adviseur van de commissie, waarschuwt dat veel Britse organisaties "institutioneel islamofobisch zijn. Zo worden moslims sinds 11 september niet zelden door agenten lastig gevallen die daarbij gebruik maken van omstreden aanhoudings- en fouilleringsbevoegdheden", aldus de iman.

_
De conclusies van het rapport. (Engels)

'Claudio Ranieri trainer Valencia'

Claudio Ranieri zal de nieuwe trainer van Valencia worden. Dat meldt de Spaanse sportkrant Marca. De Italiaan werd twee dagen geleden door Chelsea aan de kant geschoven.

Ranieri was van 1994 tot 1999 al trainer van Valencia. De zaakwaarnemers van Ranieri zijn momenteel bezig met het krijgen van een lucratieve afkoopsom van het contract van de trainer bij Chelsea. Ranieri stond in Londen tot 2007 onder contract.

Als alle onderhandelingen klaar zijn tussen het kamp Ranieri en Chelsea zal de oefenmeester met Valencia om de tafel gaan zitten. Ook Tottenham Hotspur toonde interesse in de diensten van de 52-jarige Ranieri, maar een terugkeer naar Spanje geniet de voorkeur van de Tinkerman.

Startverbod voor David Extebarria

David Extebarria heeft een startverbod gekregen voor de koers Euskal Bizikleta in het Baskenland. Extebarria heeft een te hoge hematocrietwaarde, wat kan duiden op het gebruik van EPO, bloeddoping.

Extebarria, die uitkomt voor Euskatel, won in 1999 twee ritten in de Tour de France in de trui van ONCE. Naast Extebarria hadden ook de Spanjaarden Hierro en Elorriaga een te hoge hematocrietwaarde.

De UCI controleerde de renners van vijf ploegen (Bodysol, Kelme, Liberty, Euskaltel en Baqué) voor de start van de ronde.

CD: The Yearlings - Utrecht


In 2002 verscheen de eerste plaat van de Utrechtse band The Yearlings. Het was een plaat die ik met veel interesse beluisterde. Een Nederlandse alt. country-band, dat kom je niet vaak tegen. Het was nog een zeer behoorlijke plaat ook. Sindsdien ben ik de band vrij intensief gaan volgen. The Yearlings werkten vanaf die tijd behalve aan nieuwe nummers ook aan naamsbekendheid middels concerten. Zo verscheen men in het voorprogramma van bijvoorbeeld Jason & the Seatsniffers, Mark Olson & Victoria Williams, South San Gabriel en The Long Winters. Het mooist was ongetwijfeld de thuiswedstrijd vorig jaar september in een vol Tivoli, als voorprogramma voor The Jayhawks, niet toevallig een band waar de muziek van The Yearlings wel eens mee werd vergeleken. Andere vergelijkingen waren het vroege R.E.M. en Uncle Tupelo. Na zo’n kleine twee jaar wachten is er nu de opvolger voor het titelloze debuut, genaamd “Utrecht”. Uiteraard ben ik die met veel interesse en verwachtingen gaan beluisteren.

Wateroverlast Midden-Limburg na stortbuien

mangaan had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsMidden-Limburg heeft na het uit de hemel vallen van fikse stortbuien met hagel en onweer last van overmatig water. De brandweer heeft er zijn handen inmiddels vol aan.

Het gemeentehuis van het Limburgse Echt had na de hevige regenbuien te kampen met het binnenlopen van water in de kantine van het gebouw. Ook toiletten en kelders van woningen in de plaats liepen over, evenals in Roermond, waar men als maatregel de drukke Roerkade afsloot. Even moest de brandweer uitrukken voor een persoon in nood: een automobilist zat vast in een onder water lopende stationstunnel.

Di Tomasso naar FC Utrecht

FC Utrecht heeft zich versterkt met de verdediger David di Tommaso. De Fransman tekent een driejarige verbintenis.

Di Tomasso kon ook op interesse rekenen van FC Nantes maar koos voor FC Utrecht. Trainer / directeur Foeke Booy is blij met de verdediger. "Hij heeft een geweldige pass in zijn linkerbeen, kan erg goed koppen en heeft internationale ervaring opgedaan bij AS Monaco, die we goed kunnen gebruiken nu we weer Europa in gaan. Bovendien is hij een echte persoonlijkheid".

De 24-jarige verdediger moet de opvolger worden van Zwaanswijk, die naar het buitenland vertrekt. FC Utrecht is nog op zoek naar een vervanger voor de naar Feyenoord vertrokken Bosschaart, dan is de selectie voor het nieuwe seizoen rond.

Vonlanthen naar EK

Johan Vonlanthen gaat toch mee naar het EK. De Zwitserse bondscoach Jakob Kuhn riep de jonge PSV'er alsnog op door het afhaken van enkele spelers.

Vonlanthen dankt zijn plaats aan de blessures van Marco Streller (gebroken been) en Léonard Thurre (spier). De negentienjarige speelt nu op het Europese kampioenschap onder 21.

Naast Vonlanthen is ook Johann Vogel opgeroepen. Beiden spelen voor PSV

Aanvoerder Onopko mist EK

De aanvoerder van Rusland, Victor Onopko, zal het EK in Portugal gaan missen.

De 34-jarige verdediger is geblesseerd aan de knie en is niet op tijd fit voor het EK dat over tien dagen begint. Onopko speelde al meer dan 100 interlands voor Rusland.

Rusland heeft al te maken met flinke tegenvallers. Eerder vandaag meldde Sergei Ignasjevitsj en Alexander Panov zich af voor het EK. Vooral het afhaken van Ignasjevitsj komt als een flinke domper. Hij was vrijwel zeker van een basisplaats.

Toename van aantal "slechte" rijscholen

Voor het eerst sinds 1996 was er vorig jaar een toename van het aantal rijscholen. Dit is de conclusie van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) en de brancheorganisatie Bovag. Volgens de organisaties leveren de meeste nieuwelingen echter te weinig kwaliteit.

Een woordvoerder van het CBR denkt dat de toename ligt aan het economisch slechte klimaat. "De nieuwkomers proberen met rijlessen extra geld te verdienen. Vaak zijn dit eenmansrijscholen, die niet genoeg tijd en financiële middelen hebben om bij te scholen, waardoor de kwaliteit van de lessen lager is." De kwaliteit wordt door het CBR gemeten via slagingspercentages bij de rijexamens. "Die is bij grote rijscholen hoger dan bij de kleine nieuwkomers," aldus de woordvoerder.

Rob Boon van de Bovag-afdeling rijscholen maakt zich grote zorgen over de personen die rijles nemen bij dergelijke opleiders. "De kwaliteit van de nieuwkomers valt tegen. Ze hebben te maken met sterke concurrentie. Om klandizie te winnen, verlagen ze hun lesprijzen en laten ze leerlingen eerder opgaan voor het rijexamen," aldus Boon.

Jongen (8) beschuldigd van seksuele intimidatie

ritchie1977, Juusjuh en CG hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuwsEen achtjarige inwoner van het Franse plaatsje Roujan is voorlopig niet meer welkom op zijn basisschool. De scholier wordt verdacht van het seksueel intimideren van vrouwelijke klasgenootjes.

Een paar weken terug ontving de school de eerste in een reeks klachten van verschillende meisjes. Een vijfjarig kindje liet haar beklag weten nadat ze op het schoolplein en in het toilet tegen haar zin in zou zijn betast. Sedertdien mopperden nog twee kindjes over het gedrag van het achtjarige jongetje.

Nederland krijgt berisping van EU om tekort

Mocht Nederland het tekort op de rijksbegroting in 2005 niet onder de drie procent van het bruto binnenlands product krijgen dan dreigt er een forse boete. De Europese ministers van Financiën hebben Nederland unaniem een berisping gegeven. De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, had Nederland al eerder gemaand maatregelen te treffen.

Vorige maand kondigde het kabinet bezuinigingen aan om dit jaar nog onder de drie procent te eindigen. Minister Zalm van Financiën heeft aangekondigd dat hij op Prinsjesdag met maatregelen voor de begroting in 2005 zal komen.

'Overste Saté' eist vergoeding van ministerie

Klaas Jol gaat sinds 1978 als 'Overste Saté' door het leven. De oud-marinier werd bij een oefening in Noorwegen gespietst met een skistok. Na vijfentwintig jaar vecht Jol nog altijd voor een deel van de letselschadevergoeding van het Ministerie van Defensie. Dat hem tot op heden menigmaal in de kou liet staan.

Mariniers op oefeningOud-majoor Jol ging in zijn jonge jaren ambitieus aan de slag bij de elite-eenheden. Hij werd opgeleid tot kikvorsman, UDT Seal en koudweerspecialist. Hij had goede vooruitzichten om tot hoge rang op te klimmen. In 1978 ging er bij een oefening in Noorwegen echter iets fout. Hij werd gespietst op een skistok van één van zijn maten. "Mijn ondergeschikte viel, vlak voor me. Ik liet me vallen, zodat ik niet over hem heen zou skiën. De man schrok en stak zijn stok uit. Dat ding doorboorde me van anus tot schouderblad." De Noorse artsen wisten zijn leven te sparen door de stok in twintig stukjes te zagen en uit zijn lijf te verwijderen. Terug in Nederland sprong bij een hersteloperatie zijn geïnfecteerde buik uit elkaar. Jol revalideerde niettemin en werkte door bij Defensie, tot de pijn hem in 1985 te veel werd.

Na zijn afkeuren kreeg Jol 70% van zijn laatstgenoten salaris doorbetaald. De keuringsarts had hem echter op grond van 'psychische klachten' afgekeurd. Jol zou het volgens de arts niet hebben kunnen verkroppen dat hij het niet tot generaal had geschopt. De oud-marinier verging echter gewoon van de pijn. Hij zag niets terug voor de geleden schade en de kardinale fouten die eerder in het militair hospitaal waren gemaakt. Hij beschikt over rapporten van medisch specialisten die dat haarfijn aantonen.

Zijn broer, voetbaltrainer Martin Jol (ex-RKC Waalwijk), kocht in die tijd zijn -te dure- huis over om hem uit de schulden te houden. Nadat zijn zoon, Robbert Jol (31), in de jaren negentig toenmalig staatssecretaris Gmelich Meijling ontmoette en aanschoot, werd Defensie iets toegeeflijker. Jol ontving vervolgens een arbeids-ongeschiktheidsuitkering tot 140%. De gepleegde herberekening gold echter de periode vanaf 1989, niet de tijd daarvoor. In reactie op diens claim wil Defensie nog wel met terugwerkende kracht zijn doktersrekeningen vergoeden, maar dat pak bonnen heeft Jol niet meer. Jol wil een bedrag zien, dat hem genoeg doet.

Boschker terug naar FC Twente

Sander Boschker keert terug naar FC Twente. De doelman uit Lichtenvoorde stond dit seizoen bij Ajax onder contract maar kwam bijna niet aan spelen toe.

Boschker tekent in Enschede een contract voor drie jaar. De sluitpost stond voor zijn jaar bij Ajax 14 jaar onder contract bij de verliezend bekerfinalist. In Amsterdam was Boschker derde doelman achter Bogdan Lobont en Maarten Stekelenburg. Door blessures kon de 33-jarige Boschker de concurrentiestrijd nooit aangaan.

Ajax heeft in Hans Vonk inmiddels de vervanger gevonden voor Boschker. De Zuid-Afrikaanse keeper vertrekt transfervrij bij SC Heerenveen, waar hij acht seizoenen onder de lat stond. Vonk gaf begin dit jaar aan zijn carrière elders af te willen sluiten.

Bouwbedrijven ontlopen miljoenenboete

Een aantal bouwbedrijven zal gevrijwaard blijven van miljoenen euro's boete wegens deelname aan de bouwfraude. Dat heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit (Nma) gisteren bekend gemaakt. De bedrijven stonden in een schaduwboekhouding vermeld, die niet tijdig genoeg werd bekeken.

Doordat de schaduwboekhouding pas vijf dagen na inlevering bij justitie door het NMa bekeken kon worden, waren de naar schatting negentig betrokken bedrijven tijdig op de hoogte. Een journalist van het dagblad De Telegraaf, dat een kopie van de boekhouding had gekregen, belde inmiddels de bedrijven langs om commentaar. Daarop ging bij deze bedrijven een belletje rinkelen. Met succes konden zij op de valreep nog een beroep doen op de clementieregeling. Deze regeling schrijft voor dat bouwbedrijven die zelf aangifte doen tot 100% korting krijgen op hun boete. De Nederlandse staat loopt hierdoor miljoenen euro's mis.

Uitslag Gaudio - Hewitt

Met speels gemak heeft Gaston Gaudio de halve finale van Roland Garros bereikt. Op alle fronten deklasseerde hij de Australiër Lleyton Hewitt (12), die eerder onze landgenoot Martin Verkerk in vijf sets versloeg. De Argentijn won met 6-3, 6-2, 6-2.

De opening van de partij leek nog veelbelovend, toen Hewitt meteen de service van Gaudio brak. Daarna keerde het tij meteen en voorgoed. Met name met zijn backhand liet hij de Australiër alle hoeken van de baan zien. In alle sets waren twee service-breaks vervolgens voldoende.

Voor beide spelers was de kwartfinale op Roland Garros hun beste prestatie ooit. Voorlopig is het avontuur voor de ongeplaatste Argentijn dus nog niet ten einde. Hij zal het in de halve finale moeten opnemen tegen de winnaar van de partij Gustavo Kuerten (28) en David Nalbandian (8). Laatstgenoemde is eveneens een Argentijn.

Eerder drongen Guillermo Coria (3) en Tim Henman (9) al door tot de halve finales van Roland Garros. Coria won de kraker van Carlos Moya terwijl Henman overtuigend de Argentijn Chela versloeg.

Boek na 70 jaar terug naar bibliotheek

Het overkomt iedereen wel eens: je ziet opeens ergens een boek liggen dat je al lang terug had moeten brengen naar de bibliotheek. Daar kan de Roemeense Corina Polingher over mee praten. Ze keerde onlangs een boek wat haar vader ooit had geleend terug naar de plaatselijke bieb, na een tijdsbestek van 70 jaar welteverstaan.De 58-jarige vrouw vond het boek, een collectie van oude Roemeense liederen en gebruiken, toevallig ergens tussen wat spullen. Ze kwam erachter dat het was geleend door haar vader, Bruno Polingher, ergens in de jaren dertig. Ze twijfelde niet en stapte met bundel onder haar arm naar de bibliotheek van het National College in Iasi, haar woonplaats. Gabrielle Zanoschi, hoofd van de school, moest haarzelf eerst een aantal keren in de arm knijpen voor het werkelijk tot haar doordrong. “We konden niet geloven dat, na 70 jaar, een boek nog terugkeert naar onze bibliotheek. Dit is echt een gebaar van eerlijkheid, en eigenlijk nog meer van respect voor onze school.”

Schipper vist onderlichaam uit het IJ

angel007 had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsNaar nu is bekend geworden heeft een binnenschipper een zwarte weekendtas met daarin het onderlichaam van een vrouw uit het IJ gevist. De man deed de lugubere vondst al op 17 mei dit jaar, maar de politie trad pas vanmorgen naar buiten over de ontdekking.

Op het gebied van de identiteit van de vrouw wordt op het moment nog geheel in het duister getast. Enig aanknopingspunt heeft de politie aan een litteken van de vrouw, opgelopen bij een blindedarmoperatie. Het onderlichaam is naar alle waarschijnlijkheid van een persoon tussen de 16 en 35 jaar met zwart haar.

Zwerver overleeft ritje vuilniswagen niet

midyan67 en Juusjuh hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuwsAfgelopen maandag is een Roemeense zwerver om het leven gekomen nadat hij in het Italiaanse Florence deel had genomen aan een onvrijwillig ritje in een vuilniswagen. Dit maakte een woordvoerder van de plaatselijke brandweer vanmorgen bekend.

De dakloze Mihael Rusu had zich in een papiercontainer genesteld om aldaar de nacht door te brengen. Hij had echter geen rekening gehouden met de mogelijkheid dat de container wel eens zou kunnen worden opgehaald. Het ergste gebeurde echter wel, een vuilniswagen pikte de afvalbak ’s nachts op, en men ontdekte te laat dat er een persoon in zat. Pas toen ze op hun plaats van bestemming waren aangekomen werd de man gevonden. De zwerver overleed aan de opgelopen verwondingen.

Politie vindt lijk na klachten stankoverlast

midyan67 had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsNa de lugubere ontdekking van voorbijgangers een paar dagen terug heeft de politie van de Rotterdamse deelgemeente Hoogvliet gisteravond opnieuw een lijk ontdekt in de kofferbak van een auto. Dit maakte een woordvoerder van de politie vanmorgen bekend.

Voorbijgangers hadden steen en been geklaagd over stank, afkomstig uit de richting van de geparkeerde auto. Toen de politie de zaak ging uitzoeken ontdekten ze het lijk, waarvan nog niet kan worden gezegd of het een man of een vrouw is.

Zondagavond werd in een parkeerde auto in Amersfoort ook al en levenloos lichaam aangetroffen. Het slachtoffer, een 23-jarige man uit Oldenzaal, was door een misdrijf om het leven gekomen.

Schildpad zorgt voor vertraging NS

D-FENS had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsEen trein van de NS is gisterenmiddag plots gestopt nadat bleek dat er een schildpad over de rails liep. Het grappige incident had plaats in Boxtel, op de rails tussen Eindhoven en Den Bosch.

De conducteur van de trein nam de schildpad tot zich en nam het mee de trein in. Nadat hij via de intercom aan de reizigers had uitgelegd waarom de trein zo prompt stil stond in het weiland konden ze weer verder. Alle reizigers werden genodigd om bij eindstation Den Bosch naar het dier te komen kijken.

China treedt op tegen computergames

Icoon Games nieuwsDe Chinese overheid gaat computerspelletjes op internet die een gevaar zouden vormen voor de staatsveiligheid censureren. Het eerste slachtoffer van het toezicht is het Zweedse spel Hearts of Iron. In dit spel, dat zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog, zijn Mantsjoerije, Tibet en Xinjiang onafhankelijke staten. Het Chinese ministerie van Cultuur vindt dat onacceptabel.

Een commissie onderwerpt voor 1 september alle buitenlandse spellen aan een onderzoek en zal ze, indien nodig, verbieden. Alleen spellen die een positief effect hebben op de mentaliteit van de jeugd en ‘zich verdragen met het Chinese nationale belang’, worden voortaan toegelaten, aldus minister Tuo Zuhai van Cultuur.

'Roodkapje' populairste volksverhaal

Via de nieuws-submit kregen we het volgende bericht:

Het verhaal van Roodkapje is door de bezoekers van de website Nationaleverteldag.nl uitgekozen tot populairste volksverhaal van Nederland. Aanstaande zondag is het voor de tweede keer op rij Nationale Verteldag. Door heel het land zullen 400 vertellers dan een verhaal vertellen.

Ook werd de website Verhalenbank.nl gelanceerd. Hierop staan 31.000 volksverhalen, verzameld door het Meertens-instituut.

Echtpaar Etten-Leur opgepakt voor kinderporno

angel007 en CG hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsEen echtpaar uit Etten-Leur is gisteren aangehouden wegens het in bezit hebben en verspreiden van kinderporno. Het is nog niet duidelijk of het paar van 60 en 61 jaar oud deel uitmaakte van een internationaal kinderpornonetwerk.

De internationale opsporingsorganisatie Interpol tipte de Nederlandse politie enkele weken geleden dat het echtpaar mogelijk kinderporno via het internet verspreidde. Na onderzoek volgde gisteren de aanhouding van de man en vrouw. Zij zijn ingesloten. In de woning van het paar werd een grote hoeveelheid foto's met kinderporno aangetroffen. Er wordt nog onderzocht of meer mensen bij de zaak zijn betrokken.

Buizerd berooft wielrenner van pet

Icoon opmerkelijk nieuwsEen grote buizerd heeft gisteren het wielrennerspetje van het hoofd van de 78-jarige Jan Scholtens uit het Drentse Odoorn geplukt. Tijdens zijn dagelijkse tocht op zijn racefiets voelde hij maandagmiddag ineens een flinke tik op zijn hoofd. "Ik keek omhoog en zag dat hij er met mijn petje vandoor ging."

Volgens roofvogeldeskundige Rob Bijlsma komt zoiets niet vaak voor. "Enkele keren per jaar wordt gemeld dat joggers in felgekleurde pakken worden belaagd door een buizerd. Zonder twijfel zit er een buizerdnest met jongen bij de plek waar dit heeft plaatsgevonden. Het enige wat zo'n vogel doet is haar jongen beschermen."

Coocky Voorn met van Marwijk mee

Bert van Marwijk neemt zijn vroegere assistent coach bij Fortuna Sittard, Coocky Voorn mee naar Borussia Dortmund.

Voorn tekent deze week een tweejarig contract met een optie voor nog een jaar bij de Duitse club. Dick "Coocky" Voorn was sinds 1978 werkzaam bij Fortuna Sittard als assistent en een aantal keer als interim trainer.

Technisch manager van Fortuna Sittard, Fred van Barneveld, is blij voor Voorn. "Dit hing al enige tijd in de lucht. Natuurlijk is het jammer voor de club maar als iemand zo lang loyaal ten opzichte van onze club is geweest gun je hem de kans om naar zo'n Europese topclub te gaan".

Feyenoord contracteert Tunesiër

Feyenoord heeft eindelijk de zo gewenste centrale verdediger aangetrokken. Het gaat om de Tunesische international Karim Saidi.

De 21-jarige verdediger komt over van de Tunesische Club Africain en tekent een vierjarig contract bij de Rotterdammers. Feyenoord coach Ruud Gullit is tevreden met de aankoop. "Hij is een echte verdediger en die kunnen goed gebruiken".

Saidi maakt sinds 2002 deel uit van de nationale selectie. Onlangs won hij won met z'n land nog de Afrika Cup.

Miss Universe 2004 gekozen

De Australische Jennifer Hawkins is gisteren in Ecuador gekroond tot de nieuwe Miss Universe. Helaas voor Nederland zat onze deelneemster Lindsay Grace Pronk niet bij de vijftien finalisten.

Hawkins, een 20-jarige danschoreografe en model, won het evenement vóór de Amerikaanse Shandi Finnessy en de Puertoricaanse Alba Reyes.

In totaal hadden dit jaar kandidaten uit tachtig landen zich opgegeven voor het jaarlijkse evenement, dat in 105 landen op TV wordt uitgezonden. Afgelopen donderdag al waren in een geheime stemming de vijftien schoonheden gekozen die mee zouden doen aan de finaleronde.

De winnares gaat niet alleen met de eer naar huis, maar ook met een aanzienlijke prijzenpot. Naast de witgouden kroon, een kostbaar horloge en een met parels ingelegde tiara ontvangt de winnares een geldbedrag van 27.500 dollar ineens en het gedurende het jaar van haar titel nog eens 5000 dollar per maand. Dit geld kan ze overigens niet vrij besteden; met dit geld zal zij een appartement in New York, een studie Film- en Televisiewetenschappen en natuurlijk ook de nodige kleding en cosmetica moeten bekostigen.

Kort voor het begin van de finale was er nog een rel rond de jury, toen bleek dat één van de juryleden, Kwame Jackson, moest worden gediskwalificeerd, omdat zij het hotel van de kandidates ten tijde van hun aanwezigheid had bezocht. De jury bestond dit jaar overigens uit onder meer actrice Bo Derek, zangeres Paula Abdul en acteur Emilio Estefan. Ook zijn vrouw Gloria Estefan verleende medewerking aan de show.

Miss Universe 2004 Jennifer Hawkins
De kersvers gekroonde Miss Universe

'Zwemwater in Nederland schoon'

Uit het jaarlijkse EU-onderzoek naar de kwaliteit van het Europese zwemwater blijkt dat Nederland en Griekenland het beste zwemwater in de Europese Unie hebben. Bij dit onderzoek wordt gekeken naar al het open zwemwater in rivieren, meren en de zee in en rond de EU-landen.

Nagenoeg al het zwemwater in Nederland en Griekenland voldoet aan de Europese regels voor schoon water en veiligheid. Ook de grote toeristentrekkers, Frankrijk, Italië, Portugal en Spanje, doorstaan de test goed. Wel uit de Europese Commissie kritiek op Spanje, omdat het land stranden met vervuild water sluit in plaats van maatregelen te nemen om ze schoon te maken.

In totaal voldoet 98,6 procent van de zeestranden aan alle gestelde eisen en dat is bijna 3 procent meer dan vorig jaar. Het percentage voor zoet zwemwater van goede kwaliteit ligt lager, op 92,3 procent. De tien nieuwe EU-landen zijn nog niet in dit onderzoek betrokken, maar vanaf volgend jaar zal dit wel het geval zijn.

FBI slaat alarm na diefstal tankauto's

SwordMen had ons via de nieuws-submit te melden:

Het Texaanse kantoor van de federale recherche FBI heeft in de V.S. landelijk alarm geslagen nadat er twee tankauto's vol met propaan zijn gestolen bij een gasbedrijf in San Antonio, Texas. De tankwagens waren beiden nagenoeg geheel gevuld met het explosieve gas en de FBI vreest dan ook dat de trucks in handen van terroristen mogelijk kunnen worden gebruikt om een aanslag te plegen.

De diefstal werd ontdekt door werknemers van het gasbedrijf, nadat het merendeel van hen in verband met Memorial Day enkele dagen vrij hadden gehad. Propaan wordt in Zuid-Texas vaker gestolen om als brandstof te worden doorverkocht en is gezien z'n explosieve eigenschappen erg gevaarlijk.

Magnussen: Laat Frank maar bellen!

Oud Formule 1 coureur Jan Magnussen zou het niet erg vinden als hij een telefoontje zou krijgen van Frank Williams om voor het team te komen racen.

De Deen, die nadat hij uit de Formule 1 is gestapt naam heeft gemaakt in de American Le Mans series, komt tegenwoordig uit in het European Touringcar Championship voor het team van Peugeot. Hij liet echter weten dat hij het nog wel eens in de Formule 1 zou willen proberen.

"Natuurlijk, ik zou het geweldig vinden als ik een telefoontje kreeg van Frank Williams", aldus Jan Magnussen tegen een Deense krant. "Na mijn tijd bij Stewart zei ik: Nooit meer. Maar ik zou natuurlijk wel terug willen naar de Formule 1, als de omstandigheden goed zijn. Mijn doel was nooit om in de Formule 1 te zitten, maar om in de Formule 1 te winnen!" gaat Magnussen verder. "Bij Stewart lukte het ze niet om twee identieke wagens neer te zetten. Dat heeft Jos Verstappen daarna wel bewezen. Ik geloof nog steeds dat ik net zo goed ben als iedere andere coureur in de F1. Maar om dat te bewijzen zal ik toch moeten wachten op dat telefoontje van Frank Williams."

Mocht Magnussen worden toegevoegd aan het lijstje van kandidaten om Juan Pablo Montoya en hoogstwaarschijnlijk Ralf Schumacher op te volgen, dan is hij in het gezelschap van Mark Webber, Jaques Villeneuve, Giancarlo Fisichella, David Coulthard, en de beide testcoureurs Marc Gene en Antonio Pizzonia.

Laatste reviews en specials
review
Frozen II
review
Halo: the Master Chief Collection (pc)
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
©FOK.nl e.a.