Toename van aantal "slechte" rijscholen

Voor het eerst sinds 1996 was er vorig jaar een toename van het aantal rijscholen. Dit is de conclusie van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) en de brancheorganisatie Bovag. Volgens de organisaties leveren de meeste nieuwelingen echter te weinig kwaliteit.

Een woordvoerder van het CBR denkt dat de toename ligt aan het economisch slechte klimaat. "De nieuwkomers proberen met rijlessen extra geld te verdienen. Vaak zijn dit eenmansrijscholen, die niet genoeg tijd en financiële middelen hebben om bij te scholen, waardoor de kwaliteit van de lessen lager is." De kwaliteit wordt door het CBR gemeten via slagingspercentages bij de rijexamens. "Die is bij grote rijscholen hoger dan bij de kleine nieuwkomers," aldus de woordvoerder.

Rob Boon van de Bovag-afdeling rijscholen maakt zich grote zorgen over de personen die rijles nemen bij dergelijke opleiders. "De kwaliteit van de nieuwkomers valt tegen. Ze hebben te maken met sterke concurrentie. Om klandizie te winnen, verlagen ze hun lesprijzen en laten ze leerlingen eerder opgaan voor het rijexamen," aldus Boon.