[update] VS pakken moslimorganisatie Nederland aan

Icoon Binnenlands nieuws De Verenigde Staten en Saudi-ArabiŽ hebben harde acties aangekondigd tegen buitenlandse filialen van de Saudische 'liefdadigheidsorganisatie' al-Haramain. De filialen bevinden zich in Nederland, Afghanistan, AlbaniŽ, Bangladesh en EthiopiŽ. Amerikaanse media melden dat de organisatie wordt verdacht van financiŽle ondersteuning aan moslimterrorisme.

Sinds 2003 poogt de Saudische overheid alle buitenlandse vestigingen van al-Haramain te sluiten. Uit onderzoek onlangs bleek echter dat diverse buitenlandse filialen nog actief zijn. Het beleid van de Saudische regering is het ontmantelen van alle organisaties, die buiten de grens opereren als liefdadigheidsorganisaties, terwijl ze in feite actief zijn als financiers van terreurdaden of als verspreiders van een extremistisch gedachtengoed.

Het Nederlandse filiaal van al-Haramain is gevestigd in Amsterdam, op hetzelfde adres als de zeer omstreden El Tawheed moskee. Deze moskee kwam eerder dit jaar onder vuur te liggen door het uitbrengen van omstreden lectuur, waarin werd opgeroepen tot vrouwenbesnijdenis en het doden van homo's. Ook werd in deze moskee haat gepredikt.

Aan het hoofd van het Nederlandse filiaal van al-Haramain staan de Saoedische sjeiks Mansour al-Kadi en Aqeel Abdulaziz al-Aqeel, geen onbekenden van de AIVD. Tot voor kort zaten beide sjeiks in het bestuur van de radicale moskee. Al-Haramain zou ook afgevaardigden in schoolbesturen hebben zitten van islamitische basisscholen.

Al eerder werden ze aangeklaagd door de Verenigde Staten wegens het financieren van moslimterrorisme. De al-Haramain organisatie zou ook banden hebben met met de Egyptische terreurorganisatie Islamitische Groep, waarvan de blinde sjeik Omar Abdel Rahman spiritueel leider is.

Abdel Rahman zit in de VS een levenslange celstraf uit, onder meer wegens betrokkenheid bij de eerste aanslag op het WTC in 1993. De Islamitische Groep pleegde in 1997 een aanslag in het Egyptische Luxor, waarbij 58 toeristen om het leven kwamen. Het Haramain-fonds wordt ook in verband gebracht met de door Al-Qaeda in 1998 gepleegde bomaanslagen op VS-ambassades in Kenia en Tanzania, waarbij 224 doden vielen.

Update 22.14
In een reactie zegt bestuurslid F. Zaari van de El Tawheed-moskee al-Haramain geen banden met terroristische organisaties en al helemaal niet met Osama bin Laden heeft. "Een aantal maanden geleden hebben wij van de oprichter van al-Haramain in Saoedi-ArabiŽ zwart-op-wit gekregen dat hij en al-Haramain zich distantiŽren van alle terroristische groepen en van Osama Bin Laden en het al-Qaedanetwerk", aldus Zaari.

Update 0.17
VVD-Tweede-Kamerlid Wilders heeft met spoed om opheldering gevraagd van ministers Donner van Justitie en Remkes van Binnenlandse Zaken. Volgens Wilders is het onbegrijpelijk dat Nederland niet zelf op zou kunnen treden tegen organisaties als al-Haramain en vraagt daarom om uitleg.
_
Volgende week zal de AIVD een rapport presenteren, waarin gepleit wordt dat Nederland extra maatregelen neemt tegen radicale organisaties uit Saoedi- ArabiŽ. Volgens de AIVD betreft het niet alleen het al-Haramain fonds.