Vijf nieuwe Olympische kwalificaties

Weer vijf Nederlandse sporters hebben hun kwalificatie voor de Olympische spelen binnen. Op advies van de commissie Topsport heeft het NOC*NSF dit besloten.

Sonja en Bianca van der Velden behaalden in mei tijdens het Europees kampioenschap synchroonzwemmen bij het duet een achtste plaats. Hiermee voldeden ze aan de kwalificatie-eis voor de Olympische Spelen en worden nu dus ook officieel door het NOC*NSF uitgezonden.

Ook voor de triatlon worden twee personen uitgezonden. Tracy Looze behaalde op drie augustus van vorig jaar een vierde plaats tijdens de World Cup in Hongarije en een zevende positie tijdens de World Cup in Japan op elf april en wist zich daardoor te kwalificeren. Tijdens het wereldkampioenschap op negen mei eindigde Wieke Hoogzaad op een veertiende plaats en voldeed daarmee aan de kwalificatie-eis.

Atleet Bram Som hoefde volgens de regels nog slechts vormbehoud te tonen om zijn nominatie om te zetten in een kwalificatie. Tijdens de Nijmegen Global Athletics deed hij dat, door op de 800 meter een tijd neer te zetten van 1.45.89.