'Overste Saté' eist vergoeding van ministerie

Klaas Jol gaat sinds 1978 als 'Overste Saté' door het leven. De oud-marinier werd bij een oefening in Noorwegen gespietst met een skistok. Na vijfentwintig jaar vecht Jol nog altijd voor een deel van de letselschadevergoeding van het Ministerie van Defensie. Dat hem tot op heden menigmaal in de kou liet staan.

Mariniers op oefeningOud-majoor Jol ging in zijn jonge jaren ambitieus aan de slag bij de elite-eenheden. Hij werd opgeleid tot kikvorsman, UDT Seal en koudweerspecialist. Hij had goede vooruitzichten om tot hoge rang op te klimmen. In 1978 ging er bij een oefening in Noorwegen echter iets fout. Hij werd gespietst op een skistok van één van zijn maten. "Mijn ondergeschikte viel, vlak voor me. Ik liet me vallen, zodat ik niet over hem heen zou skiën. De man schrok en stak zijn stok uit. Dat ding doorboorde me van anus tot schouderblad." De Noorse artsen wisten zijn leven te sparen door de stok in twintig stukjes te zagen en uit zijn lijf te verwijderen. Terug in Nederland sprong bij een hersteloperatie zijn geïnfecteerde buik uit elkaar. Jol revalideerde niettemin en werkte door bij Defensie, tot de pijn hem in 1985 te veel werd.

Na zijn afkeuren kreeg Jol 70% van zijn laatstgenoten salaris doorbetaald. De keuringsarts had hem echter op grond van 'psychische klachten' afgekeurd. Jol zou het volgens de arts niet hebben kunnen verkroppen dat hij het niet tot generaal had geschopt. De oud-marinier verging echter gewoon van de pijn. Hij zag niets terug voor de geleden schade en de kardinale fouten die eerder in het militair hospitaal waren gemaakt. Hij beschikt over rapporten van medisch specialisten die dat haarfijn aantonen.

Zijn broer, voetbaltrainer Martin Jol (ex-RKC Waalwijk), kocht in die tijd zijn -te dure- huis over om hem uit de schulden te houden. Nadat zijn zoon, Robbert Jol (31), in de jaren negentig toenmalig staatssecretaris Gmelich Meijling ontmoette en aanschoot, werd Defensie iets toegeeflijker. Jol ontving vervolgens een arbeids-ongeschiktheidsuitkering tot 140%. De gepleegde herberekening gold echter de periode vanaf 1989, niet de tijd daarvoor. In reactie op diens claim wil Defensie nog wel met terugwerkende kracht zijn doktersrekeningen vergoeden, maar dat pak bonnen heeft Jol niet meer. Jol wil een bedrag zien, dat hem genoeg doet.