FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 20 mei 2003

Privacy mogelijk in het geding door Nokia-camera

Roel's Weblog had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Privacydeskundigen hebben hun bezorgdheid geuit over de nieuwste camera van Nokia, de Observation Camera. Reden hiervoor is dat de camera als een beveiligingscamera kan worden ingezet.

De Nokia Observation Camera is een draadloze camera die als vaste camera kan worden geïnstalleerd en op afstand kan worden bediend. Door de camera kunnen foto's worden gemaakt met een resolutie van 640 bij 480 pixels.

De foto's kunnen simpelweg gemaakt worden door een smsje te sturen naar de telefoon. Per mms of e-mail krijgt de gebruiker dan de 'gevraagde' beelden terug. Ook kan de camera op een intervalstand gezet worden of alleen bij bewegingen foto's maken.

Britse deskundigen op het gebied van privacy zeggen dat de camera daardoor onder de regels voor cctv's (closed-circuit televisions) valt. Bij aankoop van dergelijke beveiligingscamera's moeten gebruikers een privacyverklaring tekenen.

Critici zijn verder bang dat de beelden van de Nokia Observation Camera gehackt kunnen worden waardoor onbevoegden ook toegang krijgen tot de beelden. Binnen zes weken wordt de camera ook op de Nederlandse markt verwacht. Adviesprijs van het ding luidt 450 euro.

Maradona ontmoet 17-jarige zoon voor het eerst

NuX_NuFF had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Diego Armando Maradona heeft voor het eerst zijn 17-jarige zoon ontmoet. Diego Junior, zoals de zoon van de voetballegende heet, werd geboren uit een relatie die Maradona had met een Italiaanse, in de periode dat hij voor Napels speelde. Maradona heeft Diego Junior echter nooit als kind erkend, maar DNA-testen wezen voor een Italiaanse rechtbank in 1993 uit dat hij wel degelijk de vader is.

Diego junior, die nu zelf aan een voetbalcarrière werkt bij Napels, drong in centraal Italië een golfclub binnen waar zijn vader op vakantie is. Volgens getuigen bedreigde Maradona zijn zoon eerst met een golfstick en ging er vervolgens in een golfkarretje vandoor.

Niet lang daarna besloot Maradona toch terug te keren en hadden vader en zoon een veertig minuten durend gesprek. Na het gesprek zouden beiden in tranen geweest zijn.

Cristina Sinagra, de moeder van Diego Junior, verklaarde dat haar zoon er altijd van gedroomd had zijn legendarische vader te ontmoeten. "Ik hoop dat ze nu een normale relatie kunnen opbouwen", voegde ze er aan toe.

Mieren doden baby in Arizona

Toen een drie maanden oude baby in een wieg lag te slapen is het door mieren gedood. Dat heeft de politie van de Amerikaanse stad Phoenix dinsdag gemeld. De oppas had het kind in bed gelegd, en kwam na een half uur kijken of alles goed was. Op dat moment was het kind bedekt met zwarte mieren en had ze ernstige ademhalingsproblemen.

Op haar benen had het meisje honderden mierenbeten en haar keel was gezwollen. Volgens de politie is ze waarschijnlijk gestikt na een allergische reactie op het mierengif. "Een kind van die leeftijd kan dat gif waarschijnlijk niet verwerken."

Lance Armstrong wint Sport-Oscar

Dinsdag heeft viervoudig Tour de France-winnaar Lance Armstrong in Monte Carlo de Sport-Oscar gekregen. In de verkiezing van wereldsporters van het jaar bleef de Amerikaan titelverdediger Michael Schumacher (autosport Formule 1) voor.

Biatlonwereldkampioen Ole Einar Björndalen (Noo) en golfer Tiger Woods waren ook genomineerd. Voetballer Ronaldo kreeg bij de uitreiking twee onderscheidingen: comeback van het jaar en sportploeg van het jaar met het Braziliaanse WK-elftal. Tennisster Serena Williams werd gekroond tot wereldsportvrouw van het jaar. De Amerikaanse, die in 2002 drie grandslamtoernooien won, eindigde voor de atletes Marion Jones (VS) en Paula Ratcliff.

De stemming voor de Sport-Oscars wordt verricht door vierenveertig legendarische sporters na voordrachten van mediavertegenwoordigers uit alle werelddelen. Nederland deed dit jaar bescheiden mee. Tweevoudig olympisch schaatskampioen Jochem Uytdehaage was kandidaat-nieuwkomer van het jaar. De Utrechter legde het af tegen de Chinese basketballer in de NBA, Yao Ming.

Brit reist te voet naar Noordpool

Palmbeach had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Pen hadow, een 41-jarige Brit, is als eerste mens alleen naar de Noordpool gelopen. Wat zijn tocht vooral bijzonder maakte was dat hij in tegenstelling tot andere avonturiers geen gebruik van tussentijdse voedselvoorziening, benzine en bijzondere hulpmiddelen.

Overigens probeerde Hadows al twee keer eerder de Noordpool te bereiken. Zijn derde poging mocht hij na een tocht van 764 kilometer vanaf Ward Hunt Island aan de Canadese zijde van de Noordpool geslaagd noemen. Hij deed er, lopend en kruipend, 64 dagen over, een dag minder dan het doel dat hij zich had gesteld.

Tijdens zijn barre tocht moest Hadow het zien vol te houden bij temperaturen die tot ver onder nul reikten. Het dieptepunt van de temperaturen die hij moest trotseren was 45 graden onder nul. Toch kwam hij stukken met gesmolten ijs tegen, omdat de zon 24 uur per dag scheen. Het meest kritische moment was op 30 april, toen Hadow door dun ijs zakte en tot zijn oksels in het ijskoude water zonk. Daarbij verloor hij een van zijn ski's en liep hij bevriezingswonden op.

Op zijn tocht kwam de Brit ook menselijke voetsporen tegen. Eigen onderzoek leerde hem dat ze van hemzelf waren, wat bewees dat hij geruime tijd in een kring had rondgelopen. Uit angst voor ijsberen sliep hij altijd met een geladen geweer naast zich. Veel levende wezens heeft hij tijdens zijn tocht overigens niet gezien: een paar poolhazen, een zeehond en een sneeuwgors.

2 versnellingsbakken voor nieuwe McLaren

De nieuwe McLaren MP4/18 heeft de mogelijkheid voor het plaatsen van twee verschillende versnellingsbakken. Er is plaats voor een versnellingsbak gebaseerd op die van de oude MP4/17D, en voor een compleet nieuw ontwerp versnellingsbak.

Ron Dennis vertelde dat dit al langer in de planning stond: "Het ontwerpen en bouwen van een versnellingsbak is echt een proces van lange duur. De interne onderdelen allemaal goed laten werken kan soms maanden duren. Daarom namen we zes maand geleden de beslissing om er voor te zorgen dat de wagen twee verschillende types versnellingsbakken kan herbergen."

Beide types versnellingsbakken zijn getest en in productie. Uiteraard is het wel duurder om een auto te ontwerpen zodat er tussen 2 versnellingsbakken gekozen kan worden, maar men gaat er bij McLaren wel vanuit de juiste keuze gemaakt te hebben.

Morgen is het grote debuut van de nieuwe McLaren.

Ajax legt Belg De Mul vast

De samenwerking tussen Ajax en Germinal Beerschot Antwerpen begint zijn vruchten af te werpen. De Amsterdammers kwamen dinsdag een driejarig contract overeen met de zeventienjarige Tom De Mul. De Belgische aanvaller, die vorig jaar de overstap maakte van GBA naar de jeugdopleiding van Ajax, treedt in de voetsporen van Jelle Van Damme.

De Mul maakt officieel deel uit van de B1, maar A1-trainer Danny Blind deed al elf keer een beroep op de Belgische jeugdinternational, die in die duels drie keer scoorde. "Ik heb er altijd van gedroomd om profvoetballer te worden en nu is het zover. Ongelooflijk", aldus de gelukkige De Mul op de Ajax-site.

Ook technisch directeur Leo Beenhakker toonde zich tevreden. "De ontwikkeling van Tom is heel snel gegaan, sneller dan gebruikelijk, maar hij heeft het verdiend."

'Terroristen Marokko kregen Nederlandse hulp'

Justitiële kringen in Marokko zeggen dat de 14 daders van de zelfmoordaanslagen in Casablanca naar alle waarschijnlijkheid hulp hebben gekregen van handlangers uit Nederland en België.

De justitiële bronnen, die anoniem willen blijven, menen dat het onwaarschijnlijk is dat de 14 daders, van wie 12 de aanslagen niet overleefden, zelf de kennis hadden om de bommen te maken.

De handlangers uit Nederland en België zouden handleidingen voor het maken van de bommen opgestuurd hebben.

SP: 'Meest asociale kabinet sinds tijden'

SP-voorman Marijnissen noemde vandaag in het Kamerdebat over de kabinetsformatie de nieuwe regering het meest asociale kabinet sinds de Tweede Wereldoorlog. Hij hekelde vooral D66, dat volgens hem is bezweken voor de verlokkingen van het regeringspluche.

Niet alleen Marijnissen was niet te spreken over de regeringsplannen van CDA, VVD en D66, ook andere oppositieleiders lieten zich hard uit. PvdA-leider Wouter Bos noemde het regeerakkoord "meedogenloos en zonder compassie" voor mensen die het wat minder breed hebben. De PvdA is wel positief over de bestuurlijke vernieuwing, het extra geld voor onderwijs en jeugdzorg en het verdwijnen van het taboe op de hypotheekrenteaftrek.

LPF-leider Mat Herben dichtte de regel ''Snij mee met Balkenende II en De kiezer is de verliezer''. Hij betoogde dat D66 zich heeft laten blij maken met symbolische overwinningen, zoals een districtenstelsel, een gekozen burgemeester en extra geld voor onderwijs. De nieuwe minister van Deregulering noemde Herben compleet overbodig.

Het regeerakkoord stemt droef, concludeerde GroenLinks fractievoorzitster Femke Halsema. Ze sprak van een "armoedig boekhoudersakkoord" dat vooral zwakkere groepen treft. Ze hoopt bij stemmingen in de Tweede Kamer af en toe nog op "een weliswaar eenzame sociale CDA'er en wellicht een enkele sociaal-liberaal bij D66".

Ook de ChristenUnie en de SGP hadden kritiek. De laatste vooral over de plannen voor bestuurlijke vernieuwing.

Nieuwe McLaren maakt debuut

F1Crew.nl wist ons vandaag het volgende te melden:

Morgen zal de nieuwe McLaren eindelijk het asfalt zien. Alexander Wurz zal de MP4-18 besturen op Paul Ricard, woensdag, maar ook donderdag en vrijdag nog. David Coulthard, Kimi Raikkonen en Pedro de la Rosa zullen ook testen gedurende deze dagen, maar zij gebruiken nog de 17-D.

In een persbericht verklaart McLaren: "De MP4-18 verenigt een aantal zichtbare veranderingen, zoals een kortere en lagere neus, een meer strak verpakte achterkant en een dunne rug gevormd naar het omhulsel van de motor. Als toevoeging de nieuwe Mercedes-Benz motor, de FO 110P V10, die laag in de auto geplaats is, wat veel voordelen met zich meebrengt."

De 18 is ook weer ontworpen door Adrian Newey. Hij zegt over de wagen: "De MP4-18 markeert het derde jaar met de technische reglementen die vrij stabiel zijn gebleven, en deze stabiliteit kan de vooruitgang verlangzamen. Hoe dan ook, met de aanpak die gebruikt is bij de ontwikkeling van de MP4-18, konden we samen met onze collega's van Mercedes-Benz het ontwerp zo ver voortduwen dat we een ernome winst kunnen behalen. In deze auto is waarschijnlijk meer research gaan zitten dan in iedere andere auto waar ik ooit aan gewerkt heb."

Met dank aan F1crew.nl en Spookstah voor de foto.

Haatzaai klacht Spong/Hammerstein afgewezen

Het gerechtshof in Den Haag heeft geoordeeld dat de beslissing van de Rotterdamse rechtbank om een aantal politici en journalisten niet te vervolgen voor aanzetten tot haat jegens Pim Fortuyn, terecht is geweest.

De advocaten Gerard Spong en Oscar Hammerstein hadden, namens wijlen Pim Fortuyn en de LPF, een klacht ingediend over het niet vervolgen. Volgens hen hadden de journalisten en politici zich schuldig gemaakt aan het aanzetten tot haat jegens de persoon Pim Fortuyn en zijn politieke geestverwanten.

Het hof oordeelt dat de klagers niet-ontvankelijk zijn, omdat zij geen "rechtstreeks belanghebbenden" zijn. Door zijn overlijden is het procesbelang van Pim Fortuyn komen te vervallen, aldus het hof. Tegen de beschikking van het hof kan niet in hoger beroep of cassatie worden gegaan.

Het advocatenduo Spong en Hammerstein deed een week na de moord op Fortuyn, 6 mei vorig jaar, aangifte tegen Thom De Graaf (oud-fractievoorzitter D66, die onder meer Anne Frank erbij haalde), Bas Eenhoorn (VVD-partijvoorzitter die een link legde tussen de campagnes van Fortuyn en Mussolini) en PvdA'er Rob Oudkerk (hij zou Fortuyn hebben vergeleken met Mussert).

Verder werden de columnist en tv-maker Marcel van Dam (Vara en de Volkskrant), journalist Matty Verkamman (Trouw, hij omschreef Fortuyn als een man met de intelligentie van Hitler en de charme van Heinrich Himmler), journalist Peter Storm (De Socialist, hij noemde Fortuyn een fascistisch kopstuk), de hele redactie van NRC Handelsblad (stelde in een hoofdredactioneel commentaar dat Fortuyn als minister-president de dodenherdenking op 4 mei nooit kon bijwonen) en een aantal personen dat verantwoordelijk is voor websites aangeklaagd.

Spong overweegt nog om naar het Europese Hof te stappen zo zei hij op Radio 3FM.

Nieuwe aanslagen in Saudie-Arabië verwacht

Robert / Wegwerpbeker had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Dinsdagmiddag hebben de Verenigde Staten bekend gemaakt dat er nieuwe terroristische aanslagen, op Amerikaanse doelen, in Saudi-Arabië worden verwacht. Dit blijkt uit "belangrijke informatie", die het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft. Uit voorzorg hebben de VS besloten om hun ambassade en consulaten, in ieder geval tot en met zondag, aldaar te sluiten.

Vorige week kwamen er in de hoofdstad Riyad, bij zelfmoordaanslagen, 34 mensen om het leven, onder wie 15 zelfmoordenaars.

Verborgen filmpjes op Matrix site

Hurne had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De makers van The Matrix blijken in de officiële site verborgen filmpjes, tekeningen en 360 graden panorama's te hebben verstopt. Ze zijn op de volgende manier te vinden:

- Ga naar http://www.matrixmovie.com/
- Klik op 'Enter High Bandwidth'
- Klik op het gele rondje rechtsboven
- Klik 2 keer op het vierkantje naast 'Low bandwidth'
- Klik op de schuif naast 'Access panel 3'

Vervolgens verschijnt dan de binaire modus waarmee allerlei verborgen dingen gevonden kunnen worden. Een paar voorbeelden:

11011011 3d view nebuchadnezzar
10110110 Bonus clip Stunt coordinator
00011000 Bonus clip Concept Illustrator
10000001 Previous matrix website
11101001 Trinity concept art
11010100 Animatrix Desktop Art
01101111 Hexadecimal menu.

Niet echt nieuws, maar toch leuk voor Matrix fans

Examen HAVO Wiskunde (Teis)

Eindexamens 2003Ook dit jaar kunnen FOK!kers hun verslagen over de net gemaakte examens submitten (zie voor meer info hier). Ook Teis stuurde een examenverslag in.
Vandaag was dan nummer drie in de serie van zeven, wiskunde... Aangezien de vorige twee examens naar behoren gemaakt waren, was de stress tijdens dit examen dus ook minimaal. Na al dat gezeur met controleren of die stink envelop wel dicht was, en de gebruikelijke onzin praatjes van de examinatoren, mochten we eindelijk beginnen. Na een kleine twee uur zwoegen op de nepste vragen die ik ooit heb gezien, vond ik het prima en ben weg gegaan. Ach ja, er moest toch een einde komen aan al het succes, jammer dat het net dit vak moest zijn. Morgen economie, dus nog maar even overkijken.

Examen Geschiedenis en Scheikunde (kind-of-magic)

Eindexamens 2003Ook dit jaar kunnen FOK!kers hun verslagen over de net gemaakte examens submitten (zie voor meer info hier). Ook kind-of-magic stuurde een examenverslag in.
Na gister mijn eerste examen gemaakt te hebben kwam nu een wat zwaardere dag. waar ik gister niks hoefde te leren voor nederlands, waren nu geschiedenis(veel leren) en scheikunde 1,2(nog meer!!)
in Gs ben ik nooit echt goed geweest, maar het examen ging me goed af. antwoorden die ik niet wist kon ik redelijk makkelijk uit de vraagstelling afleiden. ik heb het net precies nagekeken en ik zit op een 7.3 minstens! (voor mijn doen uitzonderlijk goed)

Sk1,2 was een stukje moeilijker. dat kwam omdat het niet alleen veel onderwerpen waren, maar ook moeilijk te begrijpen vaak. op een paar vraagstukken bleef ik hangen. nitraat, zo simpel!, maar wat was dat nou?
toen ik het thuis nakeek waren enkele vraagstukken, waarvan ik zeker wist dat ik ze fout had, ineens goed! ook daar zit ik op een 7. Al met al is een aanvankelijk zware dag best meegevallen. Ik zou bijna gaan denken dat ik dan toch nog ga slagen. Nogmaals alle examinandi(ofzo:S) succes!

Examen HAVO Geschiedenis (Webforce)

Eindexamens 2003Ook dit jaar kunnen FOK!kers hun verslagen over de net gemaakte examens submitten (zie voor meer info hier). Ook WebForce stuurde een examenverslag in.
Het begon lekker, kon om 5 uur niet me bed uit komen om kranten te lopen, toch gelukt en krijg ik halverwege de wijk een lekke band

Ik dus lopen en dus half uur later thuis, maar ik zou nog even de hoofdpunten van Geschiedenis doornemen die ik had genoteerd... Niet echt tijd voor gehad

Toch met goede moet (en een andere fiets) naar school door weer en wind over de gebruikelijk -brug en met de nodige bulten.

Gaan zitten op plek nr. 076 achter dezelfde persoon als bij Nederlands, die trouwens de hele tijd zat te kraken met zakjes, super hard kauwen op pepermuntjes en ook nog eens slurpen met een pakje, ik werd er gek van. Hopen dat hij rr (nadat ik er wat van gezegd had) rekening mee ging houden.

Daar kwam het dan, het bronnenboekje dikker dan het opgaven gedeelte. Eerste vraag begon al goed En zo ging het eik verder... vraag 2, 3, 4, 5 ect. Het kwam me allemaal bekend voor, maar hele antwoorden kon ik steeds niet geven. 2 van de 3 of 1 van de 2 .

Met een zwaar kutgevoel de zaal verlaten en al gauw van me afgezet, als ik nou voor dat en dat vak een voldoende haal dan kan ik het zus en zo halen... Pfff, kwerd er gek van en ben er maar mee gestopt.

Thuisgekomen weer door de regen, wind en over die rotbrug toch eventjes stiekum naar de vragen/antwoorden kijken. Dat is tegen mijn principes in, want ik wordt daar echt gek van . Nu bleek dat het eik wel meeviel ! Wil nog niks zeggen, maar laat ik zeggen de 3.3 die ik dacht () is een 3.8 geworden ofzow

Ik ga duimen en ik zal wel zien wat er van komt. Degene die voor me zat heb ik trouwens bijna niet meer gehoord !

Morgen economie, niet echt een probleem, evenals Aardrijkskunde, Engels en Wiskunde kom ik nu net achter... Goed leren en dan zit er misschien een klein kansje in dat ik het haal

Ik heb iig een heel leger achter me dat voor mij zit te duimen...

Succes voor iedereen die examens doet!

Examen HAVO Wiskunde (preciouspuddin)

Eindexamens 2003Ook dit jaar kunnen FOK!kers hun verslagen over de net gemaakte examens submitten (zie voor meer info hier). Ook preciouspuddin stuurde een examenverslag in.
Het examen wiskunde B1 vond ik zeker goed te doen. De vraag over de sparrenbomen was een fijne vraag om er even in te komen. Daarna de spitsboog, die ook niet al te moeilijk was. Bij de vraag over medicijnen begon mijn concentratie een beetje af te nemen. Dat resulteerde in een stom rekenfoutje bij vraag 11 over de groeifactor. Bij vraag 15, waar je een grafiek moest tekenen vond ik het niet helemaal duidelijk dat je er ook nog berekeningen bij moest maken, en dit heb ik dus ook niet gedaan. Achteraf wel logisch, maarja. De vraag over de derdegraadsfunctie was weer goed te doen. Als laatste kwam de vraag over kroonkurken. Nog lekker even wat kansberekening. En hoewel ik hier meestal wel moeite mee heb had ik hiervan 3 van de 4 vragen goed, dus dat viel zeker mee. In totaal had ik zestig punten, een resultaat waar ik zeer tevreden mee ben. Hoe is het examen bij jullie gegaan? Nog succes bij jullie volgende examens!

Examen VWO Engels (Fate_mib)

Eindexamens 2003Ook dit jaar kunnen FOK!kers hun verslagen over de net gemaakte examens submitten (zie voor meer info hier). Ook Fate_mib stuurde een examenverslag in.
"Scheikunde 1,2 nieuwe stijl, dinsdag 20 mei, half 2 tot half 5" Na deze woorden van onze conrector was er geen ontkomen meer aan. Vandaag moest en zou ik scheikunde maken. Niet dat ik slecht in scheikunde ben, maar door mijn gebrekkige voorbereiding zag ik er toch wel een beetje tegenop.

Ik kijk het examen even vlug door: Ik zou allerlei interessante scheikundige toepassingen leren over waterproof papier, over de bepaling van vitamine C in appelsap (ze hadden beter bier kunnen nemen, alhoewel uit didactisch oogpunt appelsap slimmer is), over de magnesiumwinning, over Pyriet (wattes ??!!), over een alcoholtest (ik krijg een steeds grotere hekel aan scheikunde ). En de laatste opgave betrof precies mijn gedachtes op dat moment: "No NO".

Onder het motto "begin bij het begin" begon ik aan het karwei gesteund door 2 blikjes cola-light en een door school versterkte Binas. Helaas werd mijn uitgebreide versie van de 5de druk niet toegelaten. De eerste vraag was een inkoppertje, altijd lekker om zo te beginnen. Ik zal jullie en mezelf niet vervelen door alle vragen op te noemen, als je ze wil nalezen (ik zou niet weten waarom maargoed) zijn er genoeg sites om ze op te zoeken.

Nu geldt bij ons de regel dat iedereen na een kwartier voor tijd moet blijven zitten tot het einde. En ja hoor, na 2uur en 46 minuten, 6 opgave en 2 blikjes cola verder was ik klaar. Nou heb ik dan wel geen biologie, maar je kan snappen dat ik na 2 blikjes cola, hoge nood had. De komende 14 minuten er maar een knoop inleggen dacht ik maar. Ik kon deze tijd mooi benutten om eens te overpeinzen wat ik had geleerd:
- Ik heb geleerd dat er waterproof papier bestaat.
- Ik weet hoe de stof vitamine C eruitziet.
- Ik weet dat ik 1700m^3 zeewater en 20 ton gesteente als ik +- 900 ton magnesium te krijgen.
- Pyriet is het slecht oplosbare ijzer(2)sulfide, en het is zo sterk dat het Brinkhorst niet tegenhoudt.
- Als ik betrapt wordt bij een alcoholtest van het type datamaster 2 zeg ik dat suikerpatiënt ben.
- Dat met No NO de stof stikstofmonooxide wordt bedoeld.

Voor dit examen was weinig parate kennis nodig, dit werkte in mijn voordeel, gezien mijn voorbereiding. Het belangrijkste was het inzicht en het aandeel rekensommen lag ook redelijk hoog. De reacties van mijn klasgenoten liepen nogal uiteen. De een vond het een eitje, de ander vond het ontzettend moeilijk. Hierbij moet gezegd worden dat er weinig leerlingen voortijdig de examenruimte verlieten. Dit wijst erop dat het toch niet een supermakkelijk examen was. Over het algemeen vond ik de moeilijkheid van de vragen niet supermoeilijk, maar er zaten ook weinig inkoppertjes in.

Er van uitgaande dit mijn laatste scheikunde werk is geweest kan ik niet zeggen dat scheikunde mij de afgelopen jaren gefascineerd heeft, het was voor mij NT'er een noodzakelijk kwaad. Desondanks had ik anders niet een goed excuus geweten bij een alcoholcontrole. Om maar als Cruyff te praten: "Elk nadeel heb zun voordeel".

Examen VWO Scheikunde (Groentenboer)

Eindexamens 2003Ook dit jaar kunnen FOK!kers hun verslagen over de net gemaakte examens submitten (zie voor meer info hier). Ook Groentenboer stuurde een examenverslag in.
Goed, daar zaten we dan met zijn allen in de examenzaal, klaar voor scheikunde. Nadat eerst weer iedereen kon gaan verzitten, de mensen voor sk1 aan de ene kant en sk12 aan de andere kant, konden we beginnen.

Het examen bestond uit 25 vragen, waarvan ik het merendeel wel vond meevallen. Persoonlijk vond ik het eerste onderwerp wat minder. De bepaling van het alchoholgehalte was echter weer wel leuk, het bevatte een koppeling naar de realiteit (en stiekem ook mijn eigen drankgebruik )

Ik vond wel dat het veel opgaven waren, of te weinig tijd, het is maar hoe je het ziet. Op het einde was eigenlijk iedereen nog bezig, en dat geldt ook voor de mensen van sk1.

Na alles te hebben nagekeken denk ik rond de 7 uit te komen, en dat zou ruim voldoende zijn.

Morgen Engels en Latijn, we zullen eens zien wat dat gaat worden...

Examen VWO Scheikunde (merino)

Eindexamens 2003Ook dit jaar kunnen FOK!kers hun verslagen over de net gemaakte examens submitten (zie voor meer info hier). Ook merino stuurde een examenverslag in.
Het was zover, mijn belangrijkste examen. Moest tenminste een 5,3 halen om zonder her te slagen (WiskundeB1,2 wordt sowieso onvoldoende).
Helemaal gek van de zenuwen van te voren, vond het daarom ook niet fijn om het s'middags te maken, heb sirieus met buikpijn enzo voor de tv zitten wachten tot het zo ver was.
Anyway, examen wordt uitgedeelt, zenuwen zijn inmiddels weg en ik werk me toch als een tierelier door het examen heen. Heb maar bij 2 vragen gehad dat ik niet meteen wist hoe ik het ging beantwoorden.
Vond het een erg simpel examen en was een dik kwartier voor het einde klaar. Als ik hier geen 5,3 voor heb dan haal ik het never.

Hoop dat jullie ook allemaal een mooi cijfer hebben, en wel slagen met zijn alle h­è !!!

Examen HAVO Wiskunde (drbob)

Eindexamens 2003Ook dit jaar kunnen FOK!kers hun verslagen over de net gemaakte examens submitten (zie voor meer info hier). Ook drbob stuurde een examenverslag in.
Eindelijk het eerst echte examen na Nederlands.

Iedereen zat klaar in de gymzaal, en ik mocht even secretaris spelen. Alles was in orde dus iedereen mocht gaan beginnen met het examen.

Ik sla het examen open, en meteen een ruimtelijke opgave. Nou dat is appeltje eitje.
Toen kwam opgave twee, over medicijnen en groeifactor. Ik kreeg het toch een beetje heet want ik wist niet meer hoe dit moest. Dus na een paar minuten gewoon over geslagen.
Opgave drie en vier gemaakt dit ging allemaal erg goed. Dus was na 1,5 uur klaar.
Toch nog maar even gaan kijken naar opgave twee, na de formule kaart bekeken te hebben begon er weer een lampje te branden, en ging de opgave lekker. Alles inleveren en klaar.

Nog even gewacht op mijn klad met de antwoorden en net nagekeken en ik mag niet ontvreden zijn

Examen HAVO Wiskunde (MLO2)

Eindexamens 2003Ook dit jaar kunnen FOK!kers hun verslagen over de net gemaakte examens submitten (zie voor meer info hier). Ook Maykel Loomans / MLO2 stuurde een examenverslag in.
De volgende examendag breekt aan op het Montessori College Maastricht. Vandaag stond op het programma Geschiedenis en Wiskunde B1 / B1,2. Het examen begon om 13.30 en bestond uit 19 opdrachten die over 4 opgaven waren verdeeld. Het begon met ruimtelijke figuren en ging over in functies. Al met al vond ik het vrij goed te doen, hoewel ik op bepaalde stukken even vastzat. Zenuwen waren er deze keer ook vrijwel niet en de energiedrank heeft me weer goed wakker gehouden. Ik hoop dat het nakijken me een positief resultaat oplevert. Morgen Economie 1, een vak dat ik makkelijk vind, dus ik heb er zin in.

Examen HAVO Wiskunde (Stalin-)

Eindexamens 2003Ook dit jaar kunnen FOK!kers hun verslagen over de net gemaakte examens submitten (zie voor meer info hier). Ook Stalin- stuurde een examenverslag in.
Nou daar ging ik dan, me eerste profielvak stond voor de deur Wiskunde B1,2.

Om 13:30 gingen we van start nadat onze verschrikkelijke coordinator een paar woordjes had gesproken over van alles en nog wat...

HEt examen was verdeelt in 4 opgaven. Het eerste ging over iets van een steunpilaar van een brug, vrij eenvoudig. De 2e opgave was nog makkelijker dan de eerste, dus ik dacht: "als dit geen 9 word".
Maar toen kwam ik bij opgave 3 terecht, toen epte me hoop op een hoog cijfer al weg, echt drama. Net als opgave 4.
Bij een som was ik net zo lang bezig als opgave 2 alleen al. OP een gegeven moment was ik dus, athans dacht ik, klaar met die som. Kom ik erachter dat het helemaal niet klopt. Moest ik een hele andere berekening doen, die veel korter was :/

Maar ja achteraf gezien denk ik wel dat ik deze voldoende heb gemaakt.

Examen Wiskunde (G3rtjuh)

Eindexamens 2003Ook dit jaar kunnen FOK!kers hun verslagen over de net gemaakte examens submitten (zie voor meer info hier). Ook G3rtjuh stuurde een examenverslag in.
Vandaag mijn 2de examen, wiskunde B1,2. Mijn profielvak dus ik moest het wel goed maken, kon ook niet anders.

Ik mocht een 4,2 halen, net als mijn Nederlands van gister. En ik was nog even eerder naar school gegaan om iets te leren over e-machten en logaritmes. Maar op school heb ik meer een klasgenoot geholpen dan dat ik echt geleerd had. Mijn voorbereiding was niet erg daverend; 2 proefexamens en slecht slapen.

Maar goed, het examen zelf. Veel ruimtemeetkunde, waar ik echt op gehoopt had omdat ik er vrij goed in ben. Het begon dus ook met ruimtemeetkunde, en ondanks dat ik dacht dat ik lang bezig was, was ik op de helft toen ik 1,5 uur bezig was geweest. Toen had ik ook al wat andere opgaves verder op gemaakt, maar die snapte ik toen nog niet. Toen ik dus zag dat ik nog 1,5 uur had, ben ik de rest nog eens rustig door gaan nemen. Met nog 20 minuten over verliet ik de zaal positief, had m goed gemaakt. Het voelde aan als een 10, maar kwam er later toch achter dat ik een fout had. Straks kijken of dat echt zo was en of ik nog meer fouten heb.

De onderwerpen van het examen waren:
Voetstuk van een pilaar > ruimtemeetkunde (oppervlakte en omtrek)
Medicijnen > formule over een exponetiele forumle over het aantal miligram van een medicijn
Een vage poort > Formules en later ruimtemeetkunde
En met als aflsuiting, e-machten.

Ik liep van te voren te vrezen voor het laatste onderwerp, maar kwam er achter dat het best wel makkelijk was.

Was dus een examen dat vrij goed te maken was, een lekkertje. Ik zou haast zeggen, makkelijk, maar zelfs mn mentor/wiskunde-leraar zei dat ie zwaar was.

Uitlag volgt nog

Examen Wiskunde (TrailerParkBoy)

Eindexamens 2003Ook dit jaar kunnen FOK!kers hun verslagen over de net gemaakte examens submitten (zie voor meer info hier). Ook TrailerParkBoy stuurde een examenverslag in.
Vanmiddag kwam ik weer om 13:15 de gymzaal binnen waar de examens weer van start gingen om 13:30. Dit keer was het Wiskunde B1,2. Voor mij zou dit het risico vak van m'n examen kunnen worden, maar dit viel aanzienlijk mee! De eerste twee opgaven gingen wel vlot, maar de opgave over e^x begreep ik weer helemaal niks van. Maar over het algemeen was dit examen goed te maken en kon je hier denk ik wel een voldoende voor scoren!

Ik was na 2 uur en 10 minuten klaar met m'n examen. Op naar de volgende: Economie 1

Examen HAVO Geschiedenis (-sum-)

Eindexamens 2003Ook dit jaar kunnen FOK!kers hun verslagen over de net gemaakte examens submitten (zie voor meer info hier). Ook -sum- stuurde een examenverslag in.
dinsdag 20 mei, 9 uur smorgens.

We kregen een vragenboekje van 2 dunne velletjes en een bronnenboekje dat ongeveer 4x zo dik was. Geen schok, was te verwachten.

Het vervelende van geschiedenis: je leert 2 onderwerpen (in dit geval SovjetUnie en Nederlandse gezagsdragers sinds WO2) van binnen en buiten (of je probeert het), je gaat het examen in met het idee dat je t weet en het begrijpt en dan krijg je dit soort vragen:
'Op die datum deden huppeldepup zus en zo. ' maar dat wist je al want DAT had je geleerd. Maar dat is de vraag helemaal niet de vraag/opdracht is steeds: 'verklaar dit'. Dit zorgde voor een tenenkrommend effect vergelijkbaar met de ergenis voor de reclame met het kleine zeurende meisje wat alleen maar kan zeggen: 'waaaaaaaaaaaaaaaaarom?'

Dit heeft het gevolg dat er gewoon geen hapklare antwoorden zijn voor geschiedenis. Je kan vragen soms op meerdere manieren opvatten, het niet eens zijn met de stelling die je moet verdedingen en vooral veel nadenken ovor hoe je iets formuleert.

De klap op de vuurpijl was toch wel dat je een opstel-vraag had waarbij je moest doen alsof je een 65-jarige oude communiste was die een brief schreef aan een blad om te klagen dat alles in de tijd van Stalin zoveel beter was dan nu in de tijd van Brezjnev en waarom. Om daarna ook nog het naschrift namens dat blad te moeten verzinnen

2,5 uur later was ik klaar en na t controleren van de antwoorden thuis verwacht ik dat ik tussen de 5,0 en 6,0 heb. Ik heb een 5,1 nodig spanning dus nog even .

Examen HAVO Wiskunde B (Life-is-party)

Eindexamens 2003Ook dit jaar kunnen FOK!kers hun verslagen over de net gemaakte examens submitten (zie voor meer info hier). Ook Life-is-party stuurde een examenverslag in.
Pfffff net klaar met Wiskunde B1,2. Nadat ik gister begonnen was met Nederlands, wat best lekker ging, begon vandaag het echte werk: Wiskunde B1,2. Nadat ik een maandje geleden 2002 1e tijdvak had gemaakt om te oefenen (8,9) en vanochtend nog het 2e tijdvak van vorig jaar (8,7), ging ik vol goede moet naar school toe om mijn examen te maken.

Vraag 1: Meetkunde.. helppuh dat is net het onderdeel waar ik niet goed in ben. Een heel raar gevormd blok waar je alles van moest berekenen, gelukkig niet de inhoud. Met pijn en moeite doorstaan, maar wel redelijk gemaakt. Vervolgens vraag 2 over exponetiele groei. Meteen een bewijs leveren..... hoe deden we dat ook al weer, als het grond tal onbekend was: 0,3 = G^7. bewijs dat G = 0,842. Naja veel opgeschreven en naar de volgende vraagjes gegaan, dat was gelukkig een piece of cake.

Waar ik de proefexamens binnen het uur afhad, zat ik nu ná vraag 2 al op 45 minuten.... Maar ik had 180 minuten dus, tijd zat. Vraag 3 ging over spitsbogen. Beetje meetkunde, beetje algebra. Was best te doen. Totdat je het oppervlakte van de spitsboog moest berekenen. hoogte was 5,20. diameter van de hele boog 6. maar hoe dan dat BEREKEN? toch maar geteld kwam op 38,6 uit. heb ik iets. en vooral verteld wat je moest doen. maar antwoord kwam ik verder niet uit.
Laatste vraagstuk BOEM: f(x)= x*e^-x Het hele vraagstuk had je hier de afgeleide van nodig, maar die wist ik niet.......e^ heeft zichzelf als afgeleide. afgeleid van x = 1. dus dacht ik f'(x)=e^-x maar dat was hem dus niet. weer lopen klooien, niets opgeleverd. zoveel mogelijk proberen te maken en opschrijven. Vragen daaropvolgend gingen redelijk tot de laatste.

Je hebt een lijnstuk p(x)=0,25x. Wat is de maximale HORIZONTALE afstand tusen p(x) & f(x) (dat is waar de hellingen gelijk zijn, maar die kon ik niet berekenen omdat ik geen afgeleide had). In de voorgaande examens van 2002 was elke keer de vraag was is de maximale VERTICALE afstand. dat is makkie h(x)=p(x)-f(x). Ook hier weer uitgetest en veel opschreven.

Al met was ik hier toch z'n 2 uur met bezig, pffffffff en liep ik alsnog als 1e weg. Een goed gevoel zeker niet. Hij was naar mijn inziens moeilijker dan beide examens van 2002. Ondanks dat ik bij veel vraagstukken 1 vraag niet kon beantwoorden denk ik dat ik die 7,5 , die ik moest halen om een 8 te blijven staan, wel gehaald heb. Zodirect mijn uitwerkingen ophalen en controleren. En op naar morgen naar Economie 1

Examen VWO Geschiedenis (jpschadde)

Eindexamens 2003Ook dit jaar kunnen FOK!kers hun verslagen over de net gemaakte examens submitten (zie voor meer info hier). Ook jpschadde stuurde een examenverslag in.
Poe hee, weer een verslag tikken. Ja, je moet wat als je examens moet leren, maar je hebt daar geen zin in. Je gaat dan eens een beetje op het examenforum van FOK! rondhangen, of een examenverhaaltje submitten.

Onderstaand verhaaltje staat bij de examensubmit;
Je hebt een leuk verslag geschreven over je examen en dat wil je aan ons kwijt. Wat je dan doet is je verhaal on het tekstveld plakken en de overige velden ook even invullen.
Mjah, net alsof ik voor mezelf een verhaal typ en het dan later nog eens hier ga plakken. Nee dit is allemaal live getypt

Voorbereiding
Na een halfjaar normaal met Geschiedenis bezig geweest te zijn, ga je (na de Kerst) beginnen met een boek over de Sovjet-Unie. Die onzin heb je in de 6 jaar ervoor ieder jaar al een keer gehad, en ja hoor; daar kwam ie weer; de tsaar werd afgezet, lenin kwam; Stalin volgde op; er kwam een Tweede-Wereldoorloje, Stalin ging dood, Chroesjev kwam, werd opgevolgd door Brezjnev en uiteindelijk Gorbatsjov en nu is het een democratie... Dat weet iedereen natuurlijk wel, en de mensen die een examen verzinnen, maken er een stofomschrijving bij.. Daar wordt een boekje op gemaakt (met opmerkingen daarin verwerkt dat de stofomschrijving niet altijd klopt) en dan krijg je uiteindelijk examen. Vergeet ik niet iets? Jawel hoor; er was ook nog een onderwerp: Nederland en hun gezagsdragers 1950-1990. Jammer dat ze dat examen een jaar vantevoren maken, anders had Pim Fortuyn er nog ingekund. Ja, maar dat is van vorig jaar zeg je dan.. nee, Pim Fortuyn is tegenwoordig ook geschiedenis...
Maargoed, Je bent een halfjaar bezig met een fanatieke leraar die je alle aspecten van die tijden in die desbetreffende landen bij wil brengen. En zoals de Tweede Fase gebiedt, doe je geen huiswerk, gooi je propjes in de klas (Ja, we hebben een kinderachtige klas.. ik en nog een paar ). Je maakt een beetje lol, maar ondertussen hoor je de verhalen aan. Ik heb beide boekjes eens doorgelezen, een week voor de examens en dat was nog best interessant. Alsof je op www.fok.nl rond zit te hangen.. allemaal weetjes, soms zelfs nog grappig ook! Een dag voor het Geschiedenis-examen ga je eens samenvattingen doornemen (bedankt meneer van: http://home.zonnet.nl/j.a.m.degoeij/ !) en uiteindelijk ga je naar het examen...

Examen nr.#3
Na Nederlands en Economie was dit voor mij het 3e examen.. Gossie en weer waren ouders, schoonouders, vriendinnetje, opa en oma, ooms en tantes zenuwachtig. Wat een gezeik, het is maar een toetsje.. en jpschadde stond om 6.50 op. Dat was tenminste de planning.. nee, 8 uur werd het, want dat bed is zo lekker warm he . Om 8 uur nog ff samenvatting van gezagsdragers doorlezen en om 8.48 op de fiets naar school (Ja het was mooi weer en ik sliep nog half.. met de auto was vandaag geen goed alternatief..) en om 8.59 loop je de examenzaal binnen. Natuurlijk zit iedereen al op zijn plaats en groet je iedereen. Suc6 dude.. jah hoor; houd je populaire taalgebruik maar voor je, gekke docent

Je krijgt als laatste van alle examenkandidaten je bronnenboekje en je opgavenboekje en je slaat ze open. Gossie, ziet er leuk uit. Ja, tot je de 1e vraag leest! Na vraag 3 dacht ik; nee niet weer een 4!Maar het ging steeds beter, voor mijn gevoel. Opgave 10; een stelopdracht... Het lijkt wel of je bij ieder examen een apart examen Nederlands hebt . Die bewaar ik maar voor het laatst.. Na 2 uur had ik alle vraagjes beantwoord, dus begonnen we aan opdracht 10. 16 van de 84 punten te behalen in een stelopdrachtje.. moet lukken baas! Nou nee, dit was niet bepaald een makkelijk stelopdrachtje, bovendien duurde het drie kwartier voordat ik er mee klaar was. Niet zo heel fijn dus. Uiteindelijk kon ik als 4e VWOer de zaal 16 minuten voortijdig verlaten...

Nakijkwerkje
Daar sta je dan een kwartier te praten met 3 andere VWOleerlingen. Van de HAVO was iedereen na 2 uur ofzo al weg.. hoe kan dat toch? Bij het VWO bleek dat niet eens iedereen helemaal klaar was. En dat terwijl ik dacht; ach, dit moet ik wel gehaald hebben...
Je begint met nakijken en het gaat niet goed.. je hebt niet echt veel punten en je moet een 4.6 halen! Nou, het is uiteindelijk toch nog te hopen dat de norm niet al te hoog gelegd gaat worden.. want met 40 punten kom ik vast niet op een voldoende uit. Streng nagerekend natuurlijk, maar het formulier op de examensites zegt, dat het tussen een 5.0 en een 5.5 zit. Dat is genoeg, dus mocht het zo zijn; meneren van het examen bedankt!

Volgende keer alleen iets minder lang maken voor mijn klasgenoten (en ach, wtf, ik heb ook 7 kantjes onzin volgeschreven hoor!) en wat makkelijker voor ons allemaal. VWOleerlingen denken nogal snel te moeilijk en dat had je bij dit examen ook wel door. Wat kan ons nou kachelbroekspijpen interesseren bij het hele verhaal over nozems? Mjah, vraag 16 was dat geloof ik, maar er waren meer grapjes dat vwo-ertjes moeilijk denken, terwijl het makkelijk is..

Op naar Engels !
Net als alle andere mensjes op het VWO, spreek ik redelijk goed English. We gaan er maar van uit dat ik morgen gewoon een voldoende haal . succes!

Examen VWO Economie (jpschadde)

Eindexamens 2003Ook dit jaar kunnen FOK!kers hun verslagen over de net gemaakte examens submitten (zie voor meer info hier). Ook jpschadde stuurde een examenverslag in.
Economic's aren't easy!
Mjah, een verslagje typen
Het lijkt alsof heir alleen mensen van de HAVO verslagen typen, dus jpschadde neemt de taak maar eens op zich als VWOer. Gisteren (Maadag 19 mei 2003) examen Economie.

De voorbereiding
Bij ons op school, in Katwijk (jaja, dat vissersdorp dat tegenwoordig volgens de demografische gegevens een stad genoemd hoort te worden, maar een dorp wil blijven - en nee ze lopen daar niet achter! -) hebben we de methode van Memo. Dat boek is echt achterlijk. Je zou in ieder geval niet verwachten dat het een boek is voor het voortgezet onderwijs, want het is rampzalig makkelijk. Gelukkig hebben we 3 jaar lang erg moeilijke tentamens gehad, volgens de docente (die een pesthekel aan de tweede fase heeft, zoals alle leraren..) altijd op een hoger niveai dan dat het op examen was. De laatste periode voor het examen steeds examens oefenen, en dat ging steeds redelijk. Alle domeinen uit de stofomschrijving had de docente voor ons gekopieerd, 100 pagina's met punten die je maar even uit je hoofd moest leren . Aan de voorbereiding heeft het niet gelegen...

Het examen
's Ochtends had iedereen natuurlijk al Nederlands gehad, voor de E&Mleerlingen het eerste examen van ons leven (Nee er waren bij ons geen zittenblijvers). Met de auto naar school (want in de tweede fase was ik in de 4e natuurlijk blijven zitten), en lekker relaxed de examenzaal in. Nederlands was een makkie geweest, dus voor eco waren we allemaal een beetje huiverig. En nee, dat was niet voor niets! Wat een moeilijk examen! De eerste opgave begon makkelijk, en de tweede was ook om te doen.. De 3e opgave (zo'n belachelijk betoog) heb ik op het eind gemaakt en verdraaid, dat ging ook nog redelijk. Jammer dat de rest zo moeilijk was.

Lotgenoten
Thuis gekomen een vragende mama . Nou, Hoe ging het? En ze is altijd heel erg bezorgd... Ik heb haar verteld dat ik hoopte op een 4.4, en ben meteen naar de computer gelopen.. forum.fok.nl > een must natuurlijk, zeker voor examenkandidaten.. En ja hoor, ik heb 1 reactie gelezen van iemand die m niet moeilijk vond. Gelukkig klaagt iedereen en het is te hopen dat de norm wat wordt aangepast..

Nakijken
Je wilt het eigenlijk niet, maar je doet het toch maar. Ja, waarom wil je het eigenlijk niet als je verwacht dat je een 3 hebt? Het kan altijd hoger! Alle examensites overbelast, moeilijk om ergens op te komen.. examen.nu, examen.nl, havovwo.nl, cito.nl, allemaal hadden ze wel ergens een probleem. Na het uiteindelijk nagekeken te hebben verwacht ik zo'n 25 punten te hebben behaald... Als ze de minimale score aahouden moet dat geloof ik genoeg zijn, want ik had een 4.4 nodig.. Laten we maar hopen dat ook anderen genoeg hebben, maar volgens mij zijn er zat leerlingen die dit jaar op economie blijven hangen...

Examen HAVO Geschiedenis HAVO (Citroentje)

Eindexamens 2003Ook dit jaar kunnen FOK!kers hun verslagen over de net gemaakte examens submitten (zie voor meer info hier). Ook Citroentje stuurde een examenverslag in.
Na voor mij een korte nacht, omdat ik de slaap niet kon vatten wegens onverklaarbare redenen, zat ik samen met vele anderen in de gymzaal om het examen geschiedenis voor de HAVO te maken.

Wat gelijk opviel, waren de vele vragen met bijbehorende bronnen en minieme aantal weet-vragen.
Perfect dus voor degenen die het niet al te best hebben geleerd en het er een beetje op gokken en sneu voor degenen die keihard geblokt hebben...
De door velen gevreesde stelopdracht viel naar mijn idee en mijn omgeving erg mee. De uitgangspunten voor de stelopdracht waren duidelijk, zodat er vanzelf wel een goed verhaal van te maken viel.

Toch was het examen Geschiedenis voor de HAVO qua hoeveelheid vrij groot. Wat natuurlijk wel te verwachten was, afgaande op de hoeveelheid stof. Maar toch viel het tegen. Ik schreef mij namelijk een ongeluk en velen met mij, denk ik.

Maar al met al was het examen Geschiedenis voor de HAVO prima te doen.

Keroppi en verjaardagen

Keroppi en verjaardagen

Omdat het al weer een tijdje geleden is dat ik een verhaaltje geproduceerd hebt, en omdat ik jarig wordt/ben/was, combineer ik deze 2 feiten maar even tot een verhaaltje over verjaardagen.
Aangezien ik nu nog onder een bepaalde leeftijdsgrens zit is een verjaardag voor mij "Hoi, weer een jaartje ouder!", de verwachting is dat dat over een x aantal jaren wel zal omslaan in "Onee, weer een jaar ouder".
Maar voorlopig nog geen psychische problemen wat betreft met mijn leeftijd. Wat wel met het jaar moeilijker wordt is het verzinnen van het beruchte verlanglijstje. Zo'n 4 weken voor dato verwacht mijn moeder een gedetaillerd verslag van 'wat ik van wie' wil hebben, zodat die doorgespeeld kan worden naar de familie.
Maar ga maar eens met een pen en papier achter je bureau zitten en een lijstje in elkaar flansen. Kan je vertellen dat dat nog behoorlijk tegenvalt. Vroeger kon je nog volstaan met "Barbie, Lego en vouwblaadjes". Met een leeftijd van 19 zou dat toch wat gefronste wenkbrauwen opleveren.
Dit jaar besloot ik mijn lijstjeswristersblock te slim af te zijn, ik boekte mezelf een middagje vrij en trok de stad in. In plaats van bij leuke maar bijzonder nutteloze hebbedingentjes te verzuchtte: "Nee, dat kun je veel nuttigere dingen voor kopen" maakte ik van het betreffende produkt een aantekening in mijn gedachten.
Dat had ik toch beter op papier kunnen doen aangezien ik thuis aangekomen al weer de helft was vergeten...
Maar desondanks wist ik toch nog een redelijk lijstje te fabriceren.

In het weekend voorafgaand aan mijn verjaardag werd het in huiselijke kring gevierd met een etentje in een restaurant. Ik prijs mezelf gelukkig met het feit dat mijn ouders niet van die types zijn die dan luidkeels 'Lang zal ze leven' gaan zingen. Een simpele toost a la 'op je verjaardag' voorkomt een hoop schaamte.

Weer thuisgekomen was het dan eindelijk zover: kado's! (Voor de mensen die het nog niet doorhadden, van binnen ben ik stiekem een stuk jonger ) Wat misschien ook verklaart waarom ik het toch wel jammer vond dat mijn stoel niet versierd was.

De ochtend dat ik weer richting Utrecht vertrok, ging ik wat eerder richting station om in mijn tweede thuis aangekomen, de voorbereidingen voor een appeltaart te treffen. Ik had namelijk al een aantal mensen beloofd om het feit dat ik negentien lentes jong ben te vieren met een zelfgebakken appeltaart.
Opzich een fluitje van een cent hoor, zo'n appeltaart. Als het niet zo was dat je verdomd veel appels voor een zo’n taart moet schillen. En dan lukt het niet eens om van die mooie lange slierten van de schil te maken zoals mijn oma dat altijd zo mooi kon met haar aardappels. Bij deze pleit ik dus voor voorgeschilde appels!
Voorts bleek ook nog dat het leven ion een studentenhuis je ook bijzonder inventief maakt. Bij gebrek aan mixer kneed je het deeg gewoon met je handen in een pan (ter vervanging van de beslagkom), bij gebrek aan weegschaal schat je het gewicht toch maar op het oog. En als je geen kwastje hebt om het eigeel over de bovenkant van de taart te strijken, dan werken je vingers ook reuzengoed. Tijdens het verrichten van deze handelingen vroeg ik mezelf ook even af of er een markt zou zijn voor een 'Creatief en invenief koken' kookboek van mijn hand.

Terwijl ik zelf weer richting school moest stond de taart nog lekker te sudderen in de overn. Maar met de belofte op een stukje appeltaart vond ik een huisgenoot bereid om voor 'appeltaart babysit' te spelen.

Op dit moment is nr.2 in de maak maar ik heb ondertussen al zoveel appels geschild dat ik er letterlijk en figuurlijk even mijn buik vol van heb...

Examen HAVO Geschiedenis (D4V3)

Eindexamens 2003Ook dit jaar kunnen FOK!kers hun verslagen over de net gemaakte examens submitten (zie voor meer info hier). Ook D4V3 stuurde een examenverslag in.
Zo, mijn 2e examendag alweer, 43% van het examen zit er al op
Vandaag heb ik maar eens examen gedaan in Geschiedenis, ik had echt het idee dat ik het niet goed geleerd had maar toen ik het even vergeleek met de mede examenkandidaten bleek het wel mee te vallen.

Dat ik de examenstof niet helemaal beheerste was helemaal niet erg bleek toen ik de toets kreeg, er werd maar zeer weinig theorie gevraagd, er zat maar 1 vraagje tussen die letterlijk over de theorie gaat (uit welke 3 partijen bestond Keerpunt '72).
De vragen zelf gingen dus niet over de theorie maar voornamelijk over bronnen, ook zat er een stelopdracht tussen die erg vervelend was, maar wel nodig om je cijfer te vormen want hij was 13 punten waard.

Conclusie: Het examen geschiedenis van dit jaar was veel te veel gericht op vaardigheden en veel te weinig op theorie, ik hoop voor de examencandidaten van volgend jaar dat ze meer geluk hebben met dit examen.

Examen HAVO Geschiedenis (Miss_X)

Eindexamens 2003Ook dit jaar kunnen FOK!kers hun verslagen over de net gemaakte examens submitten (zie voor meer info hier). Ook Miss_X stuurde een examenverslag in.
Om 9.00 uur begon het ce voor havo geschiedenis. 25 vragen leken op het eerste gezicht erg veel, vooral omdat er een grote stelopdracht in zat.

Ik had al een vermoeden dat de stelopdracht over de vergelijking tussen Stalin en Brezjnev zou gaan, daar heb ik dus bij het leren extra op gelet. Wel was de stelopdracht erg lang vond ik, maar wel te doen.

Ik was opgelucht dat er niet veel over jaartallen werd gevraagd maar vooral over de ontwikkelingen van Nederland en de Sovjet-unie.

Bij elkaar heb ik denk ik sowieso wel een voldoende en in ieder geval wel hoger dan een 4,3 wat ik nodig had.

Examen VWO Economie (mark_dabomb)

Eindexamens 2003Ook dit jaar kunnen FOK!kers hun verslagen over de net gemaakte examens submitten (zie voor meer info hier). Ook mark_dabomb stuurde een examenverslag in.
Daar zat ik dan in een gymzal vol mensen en irritante geluiden...Mijn tweede examen was begonnen, vanochtend was Nederlands al geweest en nu zat ik aan mijn economie te zwoegen. Lekker begin van je examenweek zullen we maar zeggen dan...

Na wat gedoe met rekenmachines (GR's mochten niet bij eco) konden we dan eindelijk beginnen. De eerste opdracht was een leuk binnenkomertje met twee simpele vraag/aanbod modelletjes. Bijna alle punten wel mee gehaald, was alleen een beetje vergeten hoe je nou precies met die procenten moest werken :S beetje jammer anders had ik alles goed....

De tweede opdracht zag er een beetje vreemd uit, een grafiekje met de Kaitz-index. Wasda? Precies, dat had ik ook, gelukkig stond in de opdracht vrij goed uitgelegd wat het allemaal voorstelde. Ook een vrij makkelijke opdracht en een vaag antwoord in de uitwerkingen op vraag 8.Ze nemen daar gewoon de uitspraak over die je moest verklaren...

Opdracht 3 was een opstelletje over milieuvriendelijker produceren en de gevolgen voor CK, VK en de opbrengst. Opstel wel goed alleen grafiekjes fout (Je moest de lijn nog doortrekken na MO=MK naar de GO en GTK en die lijnen weer doortrekken naar de verticale as ofzo).

Opdracht 4 was een puzzelvraagje over inflatie, geïmporteerde inflatie en het saldo op de lopende rekening, allemaal ook niet al te moeilijk. Het begin van het examen was dus allemaal vrij goed te doen.

Dan komen we bij opgave 5 waar ik dus niet wist wat ik met Ye moest doen....Lekker stom want anders was die ook vrij makkelijk geweest!Nu niet zoveel punten daarvoor helaas.

Dan echter Opdracht 6, klote zeg wat een takke-opgave was dat!Nu heb ik me met dit soort opgaven (EMU,toetreding,voor-nadelen hiervan,budgetmechanisme enzovoorts)niet erg bezig gehouden maar ik dacht dat ik wel wat meer wist. Ik gok op 3 van de 10 punten.

Het laatste deel van Opdracht 7 was dan wel weer te doen voor mij met wat gebrabbel over geldmarktrente en kapitaalmarktrente, met een beetje logisch nadenken en het kennen van begrippen kwam je hier al een heel eind! Het eerste deel was een balans van algemene banken waar ik dus geen donder van snapte!Vraag 23 en 24 heb ik dus óók fout!

Over het algemeen een niet al te moeilijk examen maar vooral op het laatst toch nog een paar zeer pittige vraagstukken er in. Op zich niet verkeerd dat die op het eind stonden.Als bijvoorbeeld Opdracht 6 in het begin had gestaan was de moed me een beetje in de schoenen gezakt...Met iets meer voorbereiding had ik er misschien wel een 8 uit kunnen slepen, nu hoop ik op een 7-

Examen VWO Economie (zandmans)

Eindexamens 2003Ook dit jaar kunnen FOK!kers hun verslagen over de net gemaakte examens submitten (zie voor meer info hier). Ook Zandmans stuurde een examenverslag in.
Mijn god, net thuis van het maken van een geweldige toets economie waarna ik nog verrast werd door een heerlijke regenbui alsof alleen de toets nog niet genoeg was.

De ochtend relax begonnen met een examen Nederlands wat goed te doen was en wat mij weer enigszins hoop gaf voor de rest van de examens. Maar tevergeefs, het mij al zo heerlijk liggende vak economie moest alles verzieken. Ik neem plaats in de gymzaal, jaja we zijn orgineel, leg mijn pennetjes op mijn bank en om het allemaal nog mooier te maken heb ik mijn Grafische Rekenmachine verruild voor een oud simpel rekenapparaat.

De toets wordt uitgedeeld waarna ik het even vluchtig doorblader om niet op het einde verrast te worden door een grote veel tijdvretende vraag. De eerste vragen gaan goed, ik zou bijna zeggen te goed, de gedachte kwam al in me op dat het een eitje zou zijn. Maar te vroeg gejuicht, bij het zien van vraag 9 werd het al wat donkerder voor me ogen. Ik besloot deze vraag voor het einde te bewaren om niet in tijdnood te komen. Opgave 4 was nog redelijk te doen maar daarna ging het echt fout. En het ergste was nog dat ik door mijn vele getreuzel bij de meest vreemde vragen die maar 2 punten opleverden heel veel tijd heb verspeeld waardoor ik geen tijd meer had voor vraag 9, het betoog. Deze vraag leverde 7 punten op en was volgens velen goed te doen. Achteraf balen aangezien ik een voldoende moet halen om zonder herkansing te slagen, maar dat zit er niet in.

Mijn klasgenoten vonden het eveneens een zeer moeilijk examen, waaronder een jongen die doelloos de gymzaal uitliep met de woorden: "Hebben we niet de toets van een Universiteit gekregen ofzo !"

Ruim 30 kwekerijen op woonwagenkamp

Bij de inval van vandaag op het Maastrichtse woonwagenkamp de Vinkenslag heeft de politie 37 hennepkwekerijen ontmanteld waar 12.000 hennepplanten groeiden. Jaarlijks kan zo'n hoeveelheid wiet makkelijk 10 miljoen euro opleveren.

De politie heeft met shovels drie loodsen gesloopt. Drie mensen die de noodverordening in en rond het kamp hadden overtreden, werden aangehouden. Bij de grote actie op Vinkenslag werden 700 agenten en ME'ers ingezet. De actie van vandaag heeft justitie zeker enkele honderdduizenden euro's gekost.

Op het kamp werd verder mogelijk een XTC-lab aangetroffen; zekerheid daaromtrent is er nog niet. Ook zou er gestolen waar op het kamp aanwezig zijn.

In april 2002 werd er ook een inval op de Vinkenslag gedaan. Bewoners verzetten zich toen hevig tegen de ontmanteling van drie hennepkwekerijen. De politie nam toen na overleg met de bewoners 8.000 planten in beslag.

Examen VWO Economie (ex)

Eindexamens 2003Ook dit jaar kunnen FOK!kers hun verslagen over de net gemaakte examens submitten (zie voor meer info hier). Ook ex stuurde een examenverslag in.
Vandaag was de dag dat voor de examens begonnen. Nadat ik in de ochtend Nederlands had gemaakt begon om 13.30 Economie 1,2. Ik had me op dit vak dik twee weken lang voorbereid door uit de examenbundels te leren en veel aan leraren te vragen, ik ging dus met een goed gevoel aan de slag.

Het examen bestond uit 7 opgaven over uiteenlopende onderwerpen als lopende rekeningen, bank balans, economische kringloop en wisselkoers. De opgaven gingen in vergelijking met het examen van vorig jaar meer in op de theorie. De berekeningen die gevraagd werden waren opzich best lastig, sommige wist ik echt niet en weer andere waren simpel. Ook het schrijven van een betoog kwam weer terug, je moest een betoog schrijven voor de invoering van een milieuvriendelijke productie door een bedrijf en alle economische gevolgen die daarmee gepaard gingen.
Ik was ongeveer een half uur voor tijd klaar, maar ik had nog een aantal vragen open gelaten, omdat ik daar niet zo snel op een goed antwoord kon komen. Ik had dus nog wel even de tijd om deze te maken.

Al met al vond ik economie toch best pittig en aangezien ik er vrij slecht voorsta moet ik absoluut een voldoende halen voor economie en dat wil ik nog weleens betwijfelen. Afwachten tot 13 juni dan maar

Examen HAVO M&O/Nederlands (WebForce)

Eindexamens 2003Ook dit jaar kunnen FOK!kers hun verslagen over de net gemaakte examens submitten (zie voor meer info hier). Ook WebForce stuurde een examenverslag in.
Zenuwachtig op de fiets naar school toe, want eerste examen M&O stond te wachten en om nou te zeggen dat ik echt goed had geleerd Eigenlijk alleen zondagochtend en vanochtend wat doorgekeken. Het laatste tentamen wat ik gemaakt had voor M&O, dat over een groot deel van de stof ging had ik goed gemaakt, dus

Maargoed, toen ik eenmaal zat en het boekje opensloeg schrok ik even, omdat ik de eerste vraag niet echt kon beantwoorden. De rest van de vragen waren daarintegen zeer goed te doen, zeker een voldoende denk ik

Dus met goede moed Nederlands in, maar wel met een zere hand, want voor M&O had ik wel alle tijd nodig!

Nederlands is zoals altijd net niet/wel te doen. Ik heb net even gekeken en zag dat ik 3 van de 7 meerkeuze vragen goed had, niet echt super dus, maar de rest kon ik mijn antwoorden wel in herkennen. Helaas is het nakijken niet mijn taak, dus ik zie wel...

Nu ffies relaxen nog, dan eten en weer leren voor Geschiedenis, waarvoor ik het hele jaar niks gedaa heb, niet goed voorsta, maar wel beide boekjes logisch vind en goed snap... Ik ben benieuwd Ik hoop zo dat ik die leraar, die het niet echt goed met mij kan vinden, te kijk kan zetten met een goed cijfer. Ik ga iig mijn best doen!

Voor alle andere die examens doen, veel succes nog en blijf in jezelf geloven, dat gaat boven alles!

Popescu neemt afscheid

Gheorge 'Gica' Popescu (35) stopt met voetballen.

De oud-PSV'er speelde afgelopen seizoen bij het Duitse Hannover 96. Hij had nog een contract tot de zomer van 2004, maar omdat de trainingen hem te vermoeiend worden, heeft hij besloten om te stoppen met voetbal.

Popescu kwam eerder uit voor PSV, Barcelona, Tottenham Hotspur, Galatasaray en Hannover 96.

Examen VWO dag 1 (Miguel)

Eindexamens 2003Ook dit jaar kunnen FOK!kers hun verslagen over de net gemaakte examens submitten (zie voor meer info hier). Ook Miguel stuurde een examenverslag in.
Vanochtend begon voor mij de waarschijnlijk meest gevreesde periode van een middelbare schoolganger: het eindexamen!

Ik heb vorige week zo af en toe wat gedaan, jammer genoeg mijn tjid niet echt lekker ingedeeld, waardoor een bezoekje aan de kroeg er dit weekend niet meer in zat. Na een weekend lang de vele samenvattingen van economie te hebben doorgelezen kwam ik er zondagavond achter dat ik ook best iets kon doen voor nederlands. Vooruit dan maar, ik even wat instructie materiaal doorgekeken wat ik kon verwachten, goed voor het zelfvertrouwen, maar totaal niet nodig voor het examen zelf.
Zondag nog even naar de verjaardag van mijn neefje en mijn laatste waterballonnen van de examenstunt opgemaakt

Na een goede nachtrust kwam ik om 10 voor 9 op school voor 'Nederlands Leesvaardigheid'. Het was al snel duidelijk dat ik de laatste was, want een gymlokaal vol leerlingen keek mij aan toen ik de deur opendeed en vroeg of ik goed zat.

Ik dus snel zitten en kreeg na wat instructies van de schoolleiding het werk voor me. De teksten gingen over de doodstraf en de consensus-democratie. Best aardige teksten, niet te moeilijk (hbo-nivea).
Meer open vragen dan ik had verwacht, maar ook wat inkoppertjes, dus goed te doen. Ook de samenvatting maken was goed te doen, al konden veel mensen zich moeilijk aan het maximaal toegestane aantal woorden houden.

Ik was na een dikke 2 uur klaar en ging mooi pauze houden, er zaten al meer mensen buiten (had ze helemaal niet weg horen/zien gaan, dan was ik toch best geconcentreerd) eerst wat bespreken en om 12:00 mijn klad ophalen, om 12:30 stonden de antwoorden al online, en na een vluchtige nakijk kwam ik al makkelijk boven de 6,5: de eerste voldoende was dus al binnen.

Nu nog even relaxed om 'Economie 1,2' nog goed te maken 's middags. Even wat boterhammetjes en een glas water naar binnengewerkt en ik kon er weer tegenaan.

De eerste opgave van het tentamen was goed te doen en ik ging vol vertrouwen verder, het werd echter steeds pittiger en er zaten wel wat 'instinkers' in, en soms wel erg stofspecifieke vragen. Het betoog voor de milieu-vriendelijke investering heb ik wel goed gemaakt, en de andere logisch beredeneerbare vragen waren ook niet al te moeilijk. Een voldoende is het altijd, maar een cijfer durf ik er nog niet aan te hangen. Ik had namelijk net genoeg tijd en heb dus geen antwoorden mee kunnen nemen.

Nu maar weer aan het werk voor Geschiedenis morgen, een van de tentamens waar ik toch wel tegenop zie, vooral omdat het me toch niet helemaal ligt, we gaan voor de voldoende, al is een 4,3 ook genoeg...

Kopstuk AEL-Nederland gearresteerd

Netwerk had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De politie heeft gisteren AEL-bestuurslid Nabil Marmouch gearresteerd. Volgens een woordvoerder van de Arabisch Europese Liga (AEL) heeft de aanhouding betrekking op de laptop-zaak, waaraan het tv-programma Netwerk onlangs aandacht besteedde. Netwerk meldde toen dat Marmouch verdacht werd van betrokkenheid bij de verkoop van gestolen computers.

Op haar website zegt de AEL het volgende: Broeder Nabil Marmouch is op 19 mei 2003 door de politie gearresteerd na een brute inval in zijn woning. Hem wordt de zogenaamde laptop-zaak ten laste gelegd. Voor juridische verdediging is inmiddels gezorgd. Vanuit de AEL zet onze streetwise broeder Nabil zich, op een positieve manier, in voor onze gemeenschap en godsdienst. Wij waarderen in onze medebestuurder zijn inzet, collegialiteit en strijdbaarheid. Wij wensen onze broeder - want dat blijft hij - alle sterkte toe in deze moeilijke situatie. AEL zal al het mogelijke doen om hem te ondersteunen.


Justitie in Almelo bevestigt Marmouch als verdachte te zien, maar wil niet zeggen of hij daadwerkelijk is aangehouden. Wel wil de persofficier kwijt dat er gisteren in Den Haag twee aanhoudingen zijn verricht. Deze mannen worden verdacht van afpersing en diefstal met geweld. Gestolen computers spelen een rol, ,,maar de zaak strekt zich breder uit'', aldus een woordvoerster van justitie.

Ono en Hiddink genomineerd

De golf van Hiddink-adoratie is nog altijd niet weggeëbd in Azië. De man die Zuid-Korea naar de halve finale van het WK leidde, is namelijk door de Aziatische voetbalbond genomineerd voor de titel Coach van het Jaar. Verder zijn ook Philipe Troussier (bondscoach Japan), de Kroaat Branco Ivankovic en de Iraniër Adnan Hamd (beiden coaches Iran) genomineerd.

Feyenoorder Shinji Ono werd genomineerd voor de titel Voetballer van het Jaar. Ono won met Feyenoord de UEFA Cup. In zijn categorie heeft hij concurrentie van zijn landgenoot Junichi Inamoto (Fulham), de Zuid-Koreaan Ah Jung-Hwan (Shimizu S-Puls) en de Chinees Li Tie (Everton).

Jerrel Hasselbaink zegt af

Jerrel Hasselbaink heeft zich bij bondscoach Dick Advocaat afgemeld voor de interland tegen Wit-Rusland van 7 juni.

De Chelsea-aanvaller liep in de laatste competitiewedstrijd een spierblessure op. Hij is daarvan niet tijdig hersteld. Advocaat heeft de andere internationals uit het Premiership gevraagd hun conditie op peil te houden bij hun vroegere club. De Oranje-bondscoach wil op deze manier ondervangen dat de uitgespeelde spelers vanwege het gebrek aan trainingsarbeid onvoldoende geprepareerd zijn voor de wedstrijd tegen Wit-Rusland. Zo traint Van Nistelrooij mee bij PSV.

Koeman zet Barça in de wacht

Ronald Koeman heeft duidelijk laten weten dat hij ook volgend seizoen de trainer van Ajax zal zijn.

De coach zei dat hij in ieder geval geen zin heeft om deze zomer naar Barcelona te verhuizen. "Wanneer Barca me wil, moet de club in ieder geval tot 2004 wachten," liet hij weten in een interview met El Periódico de Catalunya. Koeman is voor enkele presidentskandidaten de ideale nieuwe opvolger voor Barcelona.

Spelers AZ weigeren loonvoorstel

De selectie van AZ is vooralsnog niet bereid om dertig procent van hun salaris in te leveren. De spelersgroep heeft dat voorzitter Dirk Scheringa maandag in een door alle spelers ondertekend schrijven laten weten.

Wel wil de spelersgroep meedenken en een bijdrage leveren om de ontstane situatie het hoofd te bieden. Een vervolgafspraak is de inzet van de verklaring.

'We willen inderdaad wel graag meedenken en hebben ook ideeën over hoe we een bijdrage kunnen leveren', verklaarden Peter Wijker en José Fortes Rodriguez, woordvoerders namens de spelersgroep, maandag. De spelers zijn echter niet bereid om zonder onderhandeling direct 30% in te leveren.

AZ-voorzitter Dirk Scheringa maakte vorige week bekend dat AZ flink dient te bezuinigen op de begroting voor komend seizoen. Door de enorme vertraging van het nieuw te bouwen stadioncomplex KooimeerPlaza zal AZ de komende twee seizoenen nog moeten spelen in de Alkmaarder Hout. Deze accommodatie is zo verouderd dat er geen extra inkomsten uit te genereren zijn en de club jaarlijks een exploitatietekort kent van 6,5 miljoen euro.

Inmiddels is duidelijk dat er op korte termijn een vervolggesprek plaats vindt tussen het AZ-bestuur en een vertegenwoordiging van de selectie.

Geen huldiging komende zondag voor PSV

PSV, de gemeente Eindhoven en de politie hebben gezamenlijk besloten om voor aanstaande zondag geen draaiboek op te stellen voor een eventuele huldiging van PSV.

De Eindhovenaren kunnen zondag theoretisch al kampioen worden als ze zelf winnen van FC Utrecht en Ajax punten laat liggen bij FC Twente, maar de club, de gemeente Eindhoven en de politie achten dat scenario zo onwaarschijnlijk dat ze nog géén festiviteiten willen organiseren.

Mocht PSV zondag kampioen worden, dan krijgt de aanvoerder de kampioensschaal in het Philipsstadion uitgereikt. De huldiging op het stadhuis staat dan gepland na afloop van de uitwedstrijd bij FC Groningen.

Voetbal: Zondag geen huldiging bij titel PSV

Mocht het zover komen dat PSV aanstaande zondag de landstitel behaalt, dan zal er geen huldiging plaatsvinden. De reden daarvoor is dat zowel de voetbalclub, de gemeente en de politie de kans dat PSV in het thuisduel met FC Utrecht kampioen wordt, te klein vinden om op voorhand festiviteiten te organiseren.

PSV kan zondag alleen kampioen worden door zelf te winnen, en dan moet naaste concurrent Ajax punten laten liggen.
Mocht het toch gebeuren dat PSV het kampioenschap behaalt, dan zal alleen de kampioensschaal in het stadion worden uitgereikt.

Men verwacht in Eindhoven dat een week later, in het uitduel met FC Groningen, de titel wordt behaald. De huldiging op het stadhuisplein wordt in dat geval op een tijdstip gedaan dat de meegereisde supporters op tijd terug zijn.

Voor meer voetbalnieuws kijk je op de FOK!voetbalmanager

België gaat files voorspellen

De Belgische ANWB, de VAB, start vanaf juni met een fileverwachting voor de komende vijf dagen. Dagelijks zal de VAB melden hoe het de komende vijf dagen gesteld zal zijn met de verkeersdrukte.

Of de voorspelling uitkomt, hangt vooral af van de betrouwbaarheid van het weerbericht. De VAB zegt namelijk dat fileverwachting van de VAB in belangrijke mate afhankelijk is van het weer. Als de zon schijnt gaan een hoop Belgen altijd naar de kust bijvoorbeeld.

Gevangenisstraf voor veganistisch ouderpaar

Een man en vrouw uit New York zijn maandag door een rechtbank veroordeeld tot respectievelijk vijf en zes jaar gevangenisstraf, omdat ze hun zestien maanden oude dochter op een dusdanig streng veganistisch dieet hadden gezet, dat het kind er bijna aan bezweek.

Toen het meisje in november 2001 werd gevonden, woog het 4,5 kilo en was zo zwak dat ze niet eens meer kon huilen. Daarnaast had ze geen tanden, leed aan rachitis en kon niet lopen, zitten of kruipen.

De ouders, beide 32 jaar oud, voedden hun kind met gemalen noten, vruchtensap, kruidenthee, bonen en lijnzaadolie. Zelf zouden ze bij een dergelijk dieet gebaat zijn en ze dachten dat hun kind er ook gezonder door zou worden.

De rechter verweet de ouders dat ze waarschuwingen van familie en vrienden genegeerd hadden en weigerden om hun kind door een arts te laten onderzoeken. Volgens artsen heeft het kind door de gebrekkige voeding mogelijk blijvende schade opgelopen.

Festivalnieuws: Lowlands, Bospop

Lowlands
De Lowlands organisatie heeft weer enkele namen bekend gemaakt van bands die zullen spelen op dit driedaagse festival: Admiral Freebee, T.Raumschmiere, BoySetsFire en Sugarcult. Eerder bekend gemaakte bands zijn onder anderen: Beck, The Coral, The Datsuns, Feeder, The Music, Nightwish, Lamb, Turin Brakes, Less Than Jake, Raymtzer en Ska-P. Lowlands vindt plaats van 29 t/m 31 augustus in Biddinghuizen.

Bospop
De line-up van de 23e editie van Bospop is, met de bevestiging van de bands DIO, Gary Moore en Saxon, nagenoeg compleet. Op 11 en 12 juli zullen in Sportpark Boshoven in Weert verder onder anderen ZZ Top, Simple Minds, Motörhead, INXS, Anouk, HIM en Bonnie Raitt te zien zijn.

Brabant gaat hennepteelt hard aanpakken

Justitie in Noord-Brabant heeft boeren gewaarschuwd hun lege stallen niet aan hennepkwekers te verhuren. Volgens de Bossche officier van justitie mr. J. Vreeswijk staan er als gevolg van de ruimingen na de vogelpest veel stallen leeg. ''Ideale locaties voor de hennepteelt'', zo meent Vreewswijk.

De Eindhovense politie concludeert dat er in de regio Brabant behalve in woningen en caravans ook steeds meer hennepkwekerijen in stallen bijkomen. Zoiets zorgt niet alleen voor overlast, het levert ook brandgevaar op, aldus een zegsman. Bovendien gaat zo'n kwekerij vaak nog eens gepaard met diefstal van elektriciteit, belastingontduiking en uitkeringsfraude.

In het gemeentehuis in Eindhoven werd gisterochtend een convenant Aanpak Hennepkwekerijen ondertekend door het openbaar ministerie, de gemeente, energieleverancier NRE, de politie Brabant Zuid-Oost en vijf woningcorporaties. Henneptelers in de regio riskeren vanaf nu naast een torenhoge boete tevens dat zij hun huis uitgezet worden en genadeloos van stroom worden afgesloten. Ook de Belastingdienst en de Sociale Dienst zullen ingeseind worden.

Iedere maand zal er overlegd worden hoe de hennepteelt moet worden bestreden.

Dit wil Brabant voorkomen in lege stallen

''Straffen in Nederland zijn niet te laag''

Nederland kent helemaal geen te lage straffen in vergelijking met de ons omringende landen. Dat zei de Amsterdamse hoofdcommissaris Jelle Kuiper gisteren bij de presentatie van het jaarverslag 2002 van de politie Amsterdam-Amstelland.

Kuiper wijst erop dat veroordeelden in Nederland na het uitzitten van tweederde van hun straf op vrije voeten komen. Maar in Duitsland worden gevangenen al na de helft van de straf vrijgelaten. In België gebeurt dat zelfs al, nadat éénderde van de straf achter de rug is, zegt Kuiper.

Gisteren lanceerde de LPF juist een plan om veroordeelden in Nederland de volledige straf te laten uitzitten, en niet na tweederde automatisch vrij te laten.

Ook blijkt uit het jaarverslag dat het politiekorps Amsterdam-Amstelland 70% van de zwaardere misdrijven in de regio oplost. Van de veelvoorkomende criminaliteit wordt ten minste 60% opgelost. Dat cijfers van de Algemene Rekenkamer of het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) een veel lager oplossingspercentage laten zien komt volgens Kuiper omdat ons strafrechtelijk systeem zo in elkaar steekt dat het merendeel van de zaken het predikaat onopgelost houdt, terwijl ze feitelijk wél zijn opgelost. Zo ontstaat ten onrechte het beeld dat bijvoorbeeld de Duitse politie het veel beter doet dan de Nederlandse, aldus Kuiper.

Vakbonden contra het nieuwe Kabinet

De vakcentrale FNV acht het buitengewoon onwaarschijnlijk serieus in gesprek te gaan over loonmatiging als het nieuwe kabinet dit regeerakkoord wil uitvoeren. FNV-voorzitter Lodewijk de Waal heeft geen goed woord over voor de plannen van het Kabinet CDA-VVD-D66.

De eerste demonstratie, tegen de nieuwe Bijstandswet, kan het parlement op 12 juni verwachten. ''Het wordt een nette demonstratie. We gaan dus geen ruiten ingooien'', zo verzekert De Waal.

Ook CNV-voorzitter Doekle Terpstra dreigde gisteren geen akkoord voor loonmatiging te ondertekenen, zeker als het nieuwe kabinet volhardt in zijn voornemen alle wao'ers jonger dan 45 jaar aan een strenge herkeuring te onderwerpen. Terpstra vindt het plan van CDA, VVD en D66 moreel verwerpelijk. Veel jonge wao'ers die herkeurd worden, zullen volgens hem rechtstreeks in de bijstand belanden en er dus in inkomen flink op achteruit gaan.

BMW voorzag uitval Montoya

Het team van BMW, onder leiding van Dr. Mario Theissen, wist aan het begin van de Grand Prix van Oostenrijk al dat Juan Pablo Montoya de finish niet zou zien.

Theissen kon aan de telemetriedata van Montoya's auto zien dat de motor mechanische problemen had. Toch besloot het team om de Colombiaan op de baan te houden, zodat het de prestaties van Williams en BMW kon vergelijken met die van de concurrentie.

"We zagen al dat in Juan Pablo's auto een klep, die de waterdruk regelt, niet goed functioneerde. Daardoor verloor de auto geleidelijk aan water in de eerste ronden. De engineers konden op de monitoren zien dat hij z'n auto wellicht niet aan de finish zou krijgen."

"We besloten Montoya op de baan te houden omdat hij in leidende positie reed. Het was belangrijk voor ons om te zien of de auto zich kon meten met de andere topcoureurs."

Montoya staakte zijn strijd uiteindelijk in ronde 32, terwijl teamgenoot Ralf Schumacher als zesde over de finish kwam. Of ook Montoya al wist dat zijn motor in de problemen was, is niet bekend.

Woede over plan ruimen beschermde ganzen

De Dierenbescherming is boos op de Provincie Noord-Holland die een bedrijf toestemming heeft verleend om een beschermde ganzensoort in de gemeente Purmerend te mogen vergassen.

Purmerend zit al jaren met een populatie van honderden Canadese ganzen in de maag. De dieren houden zich vooral op in de wijken De Gors en Weidevenne, waar ze voor veel overlast zorgen. Vooral in het voorjaar, als er ganzenpullen zijn, zijn de vogels agressief naar voorbijgangers. Omdat de beesten op de fietspaden zitten, komen er regelmatig fietsers ten val. Oók klagen omwonenden dat ze 's nachts uit hun slaap worden gehouden door het gegak van de dieren.

De politie is de dieren ook zat. De ganzen zitten regelmatig in grote groepen op rijbanen, bijvoorbeeld op de op- en afritten van de A7 bij Weidevenne. Dat heeft al enkele malen geleid tot aanrijdingen, waarbij inmiddels tientallen ganzen het leven hebben gelaten.

De provincie heeft daarom toestemming gegeven voor het vergassen van de honderden vogels. Ook omdat alleen het ruimen van eieren uit de nesten niet voldoende zou zijn. Hoewel de Canadese gans een beschermde vogelsoort is, vindt de provincie dat het belang van de openbare veiligheid zwaarder weegt.

De Dierenbescherming stelt dat zowel de gemeente Purmerend als provincie Noord-Holland jarenlang verzuimd hebben maatregelen te treffen om de groei van de ganzenpopulatie tegen te houden. Het ruimen van de vogels nu gaat daarbij te ver. Volgens districtsinspecteur John Heppner van de Dierenbescherming is er een meer humanitaire manier, en dat is het vangen en kortwieken van de vogels. Heppner vindt het onterecht dat ook de vogelpest een argument is om de dieren te doden. ,,Want ook in dat geval moeten de ganzen vervoerd worden. Dat argument van de provincie is grote kul''.

De gemeente Purmerend zegt in een reactie ook niet blij te zijn met het ruimen van de ganzen. De gemeente wil de dieren zelf ook liever verkopen. Vandaag bespreekt het college de situatie.

VS: onwettig opnemen muziek is terreur

The_T had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Volgens een nieuwe wet, die gestemd is in Oregon, VS, staat het "onwettig labelen van een muziekopname" gelijk met terrorisme en de straffen kunnen oplopen tot 25 jaar gevangenisstraf. Verder staan op de lijst van terroristische daden : het blokkeren van het verkeer, computer crime, het aannemen van een omkoopsom, diefstal en inbraak, het onwettig gebruik van een voertuig, onwettig labelen van een videotape, onwettig opnemen van een live voorstelling, een ongedekte cheque uitgeven of aannemen, hondengevechten, het produceren van een valse identiteit, .....

Om iemand voor deze "misdaden" veroordeeld te krijgen heeft het OM slechts 2 getuigen nodig.

Rebellen Atjeh steken scholen in brand

In de opstandige Indonesische provincie Atjeh is het Indonesische leger een offensief tegen de rebellen begonnen, nadat het vredesoverleg met de GAM-separatisten eerder deze week mislukte. Indonesische paratroepers namen in Atjeh strategische posities in.

Honderden parachutisten werden gisteren al boven het gebied gedropt. Vijftien oorlogsschepen zijn naar de kust van de opstandige provincie gestuurd. Vorige week werden de 25.000 strijdkrachten die al in de provincie waren gelegerd, met nog eens 6.000 militairen uitgebreid. Het gaat om de grootste militaire operatie in Indonesië sinds de invasie van Oost-Timor in 1975.

De rebellen hebben vannacht uit wraak 65 schoolgebouwen in Atjeh in brand gestoken. Duizenden leerlingen lopen daardoor nu hun eindexamen mis.

Jakarta roept de rebellen op om zich over te geven en heeft voor de oorlog 172 miljoen euro uitgetrokken.

Geschiedenis

Atjeh is voor Indonesië vanwege zijn grote olie- en gasvoorraden van groot economisch belang. Ooit was het gebied een onafhankelijk sultanaat tot Nederlandse kolonisten het gebied in 1873 inlijfden. Een bloedige opstand was het gevolg waarbij aan beide zijden vele duizenden slachtoffers vielen.

Na de onafhankelijkheid van Indonesië werden beloften over meer zelfbestuur nooit nagekomen. Op 4 december 1976 riep de Beweging Vrij Atjeh de onafhankelijkheid uit. Sindsdien zijn duizenden mensen opgepakt, gemarteld of vermoord.

Politie valt kamp binnen met 700 man

Borror, Roel_Jewel, Philippe Feij, kennydies en FLaPPie HeT KoNijN hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De politie heeft vanochtend samen met de ME een grote inval gedaan in het Maastrichtse woonwagenkamp Vinkenslag. Bij de actie waren meer 700 politiemensen en ME betrokken. Doel van de actie was het oprollen van hennepkwekerijen.

De politie zette ook nog een helicopter in die het kamp vanuit de lucht in de gaten hield. Ook het energiebedrijf Essent is bij de inval betrokken, in verband met het illegaal aftappen van stroom. De inval begon rond 6 uur. De omgeving van Vinkenslag is hermetisch afgesloten.

De inval was al meer dan twee maanden voorbereid. Ook is er vooraf overleg geweest met minister Donner van Justitie. Dat heeft burgemeester Gerd Leers gezegd van Maastricht vanochtend laten weten. Volgens de burgemeester wordt er bijna op industriele schaal hennep gekweekt op het kamp.

Column: Fuck de recessie!

Het gaat goed met ons. Misschien wel iets te goed, denk ik stiekem wel eens als ik mijn AH-karretje tot de nok toe vul met onbenulligheden. Als ik me weer eens goed lekker laat maken door zo'n overheerlijk (maar niet heus), nieuw yoghurt-drankje waar je ditmaal nog gekker mee kunt doen, als we het aanplakbiljet moeten geloven. Ik stond laatst zelfs met een fles groene (!) ketchup in mijn handen, want ja, rood is ook maar zo gewoontjes.

Mens en chimpansee van dezelfde familie

GTV had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Onderzoekers van de Wayne State University hebben vastgesteld dat mensen en chimpansees vijf tot zes miljoen jaren geleden afstamden van dezelfde voorouder. Hun DNA is ook bijna identiek (99,4 %). Zij behoren dus duidelijk tot dezelfde familie.

De wetenschappers kwamen tot deze conclusie nadat ze erfelijk materiaal van zowel mensen, chimpansees, gorilla's, orang-oetans, ezels en muizen hadden onderzocht. Chimpansees lijken het meeste op ons, daarna komen de gorilla's, gevolgd door de orang-oetans en de ezels.

Hitachi komt met '400-uurs-DVD'

Elektronicagigant Hitachi zegt een technologie te hebben ontwikkeld waarmee tweehonderd films op één dvd-schijf opgeslagen kunnen worden.

Eind vorige week kwam de audio- en videofdeling van Hitachi, Hitachi Maxell, met de dvd met een opslagcapaciteit van vierhonderd uur. Dit zou genoeg moeten zijn voor ongeveer tweehonderd films.

Hitachi-woordvoerder Takeshi Kawakami verklaarde: "We verwachten dat er vraag is naar dvd's met een grotere opslagcapaciteit." De woordvoerder zei dat de nieuwe dvd's in 2007 op de markt kunnen worden gebracht.

Voetbal: Ajax schrapt trip naar Marokko

Tijnos had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Ajax heeft om veiligheidsredenen besloten om begin juni niet naar Marokko af te reizen voor een oefenduel met Le Raja Club Athlétic de Casablanca. Dat is maandag door het bestuur van de club uit Amsterdam besloten.

Volgens de verklaring van de Amsterdamse club is de trip afgelast wegens de recente aanslagen in het Noord-Afrikaanse land. Vrijdagavond vielen daarbij in Casablanca 41 doden. Ajax zou op 4 juni in Marokko voetballen.

Voor meer voetbalnieuws kijk je op de FOK!voetbalmanager!

'Theoriecursus moet verplicht worden'

Volgens F.Wolf van de Bovag-afdeling Verkeersopleidingen Associatie Nederland moet een therorieopleiding voor het rijbewijs verplicht worden. Als reden zegt Wolf: ,,Het huidige systeem van steeds maar weer gokken bij het theorie-examen is slecht voor de verkeersveiligheid.''

Wolf zegt dat rijschoolhouders dagelijks worden geconfronteerd met leerlingen die weinig van de verkeerstheorie afweten, omdat zij door goed te gokken hun examen hebben gehaald. Daarom moeten instructeurs hen extra bijscholen.

,,De kans bestaat dat iemand met gebrekkige kennis van de theorie toch het rijexamen haalt. Dan komt de verkeersveiligheid in gevaar'', aldus Wolf

Rijscholen zouden eigenlijk een verklaring moeten afgeven, waarin staat dat iemand een cursus heeft gevolgd. Zonder dit getuigschrift zou een leerling geen examen mogen doen.

Amerikaanse helikopter stort neer in Irak

Maandag is vlakbij de Iraakse stad Karbala een Amerikaanse helikopter neergestort. Bij het ongeval kwamen vier Amerikaanse militairen om het leven. Dit is vernomen van een functionaris van het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie.

Er is geen aanwijzing gevonden dat er sprake zou zijn van een vijandelijke beschieting. De helikopter kwam bij het neerstorten in het water terecht.

Chaos rond Amsterdam door spookrijdster

Niques en Tijnos hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Maandagmiddag in Amsterdam is een 71-jarige spookrijdster verongelukt nadat ze op de oostelijke ringweg A10 drie aanrijdingen had veroorzaakt. Bij de ongevallen kwam ook een 51-jarige automobilist uit Rotterdam om het leven.

De spookrijdster, afkomstig uit Hollandse Rading, was door de Zeeburgertunnel gereden en keerde om toen ze eruit kwam. De politie verklaart dat ze door dezelfde tunnelbuis terugreed, dus tegen het verkeer in. In de tunnel wisten automobilisten de vrouw te ontwijken.

Toen ze weer uit de tunnel kwam reed ze tegen twee auto's aan en botste uiteindelijk frontaal tegen een derde tegemoetkomende auto, waarbij zij overleed. De bestuurder van die auto werd zwaargewond naar een ziekenhuis gebracht, maar overleed later aan zijn verwondingen. De automobilisten betrokken bij de andere aanrijdingen kwamen met de schrik vrij.

Na de aanrijdingen sloot de politie de snelweg drie uur af. De ongevallen leidden tot grote opstoppingen en files op de ringweg rondom de hoofdstad.

Speciale afdeling voor verwerking oude mobieltjes

In Moskou wordt door de inwoners elke maand bijna 20 ton aan oude mobieltjes weggegooid. De regering heeft daardoor besloten een verwerkingsafdeling speciaal voor de verwerking van oude mobieltjes op te zetten.

Uit de bijna twintig ton mobieltjes verwijderen de medewerkers goud, zilver en platina.

Twintig miljoen mensen zijn in Rusland in het bezit van een mobiele telefoon. In de agglomeratie Moskou, waar zeventien miljoen mensen wonen, circuleren 7,5 miljoen gsm's.

Orang Oetan geboren in dierenpark in Rhenen

Afgelopen weekeinde is in Ouwehands Dierenpark in Rhenen een orang oetang geboren. Het jong is een mannetje en heeft van de verzorgers de naam Gordon gekregen.

Zaterdag konden bezoekers van het dierenpark de bevalling 'live' vanachter glas volgen. Moeder Jewel beviel in 1995 ook al van een jong in gevangenschap. Dit dier is met zijn vader naar een dierentuin in Hongarije verhuisd.

De orang oetans zijn een bedreigde diersoort, en er loopt een Europees fokprogramma voor. In Rhenen wonen vier van deze dieren, onder wie twee mannetjes. Sibu, de oudste man van de groep, is de vader van Gordon. Moeder en kind zijn over twee weken in het Orihuis in Rhenen te zien.

Drenkelingen gered door sms-bericht

Zondag zijn drie Britse drenkelingen gered van de dood door een sms-bericht. Hun boot kapseisde voor de kust van het eiland Wight.

Toen de boot te water raakte probeerde één van de ongelukkigen de kustwacht te bellen maar zijn telefoon kon geen contact maken. De man stuurde daarop een een sms-bericht met coördinaten naar zijn vader, die de kustwacht waarschuwde. Die reageerden daarop door een helikopter en een boot erop uit te sturen.

De kustwacht verklaarde dat het steeds vaker gebeurt dat een tekstberichtje er voor zorgt dat de brigade erop uit trekt. "Sms-berichten kunnen blijkbaar een grotere afstand overbruggen dan een stemsignaal", aldus een woordvoerder. Wel wordt het gebruik van de radio aangeraden boven dat van de mobiele telefoon.

Wielrennen: Winst Cipollini overschaduwd door Tour-afwijzing

Mario Cipollini heeft maandag definitief het record van aantal overwinningen in de Giro op zijn naam gezet. Meldde FOK! al eerder dat 'mooie Mario' op 41 ritzeges kwam en daarmee het record van Alfredo Bina evenaarde, maandag voegde de Italiaan er nog een ritzege aan toe. Daarmee komt 'Cipo' op 42 zeges, het meeste dat ooit door een renner is behaald in de Giro d'Italia.

De vreugde van het record verdween echter snel naar de achtergrond, omdat Cipollini woedend op Tour de France directeur Jean-Marie Leblanc is. De ploeg van de kleurrijke Italiaan is namelijk afgewezen voor deelname aan de jubileumeditie van de Ronde van Frankrijk.

,,Het riekt bij die Fransen naar een dictatuur'', zei de Toscaan over de beslissing van Leblanc bij de verdeling van de wildcards het team van de Italiaanse sprintersbaas over te slaan.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.