Rebellen Atjeh steken scholen in brand

In de opstandige Indonesische provincie Atjeh is het Indonesische leger een offensief tegen de rebellen begonnen, nadat het vredesoverleg met de GAM-separatisten eerder deze week mislukte. Indonesische paratroepers namen in Atjeh strategische posities in.

Honderden parachutisten werden gisteren al boven het gebied gedropt. Vijftien oorlogsschepen zijn naar de kust van de opstandige provincie gestuurd. Vorige week werden de 25.000 strijdkrachten die al in de provincie waren gelegerd, met nog eens 6.000 militairen uitgebreid. Het gaat om de grootste militaire operatie in Indonesië sinds de invasie van Oost-Timor in 1975.

De rebellen hebben vannacht uit wraak 65 schoolgebouwen in Atjeh in brand gestoken. Duizenden leerlingen lopen daardoor nu hun eindexamen mis.

Jakarta roept de rebellen op om zich over te geven en heeft voor de oorlog 172 miljoen euro uitgetrokken.

Geschiedenis

Atjeh is voor Indonesië vanwege zijn grote olie- en gasvoorraden van groot economisch belang. Ooit was het gebied een onafhankelijk sultanaat tot Nederlandse kolonisten het gebied in 1873 inlijfden. Een bloedige opstand was het gevolg waarbij aan beide zijden vele duizenden slachtoffers vielen.

Na de onafhankelijkheid van Indonesië werden beloften over meer zelfbestuur nooit nagekomen. Op 4 december 1976 riep de Beweging Vrij Atjeh de onafhankelijkheid uit. Sindsdien zijn duizenden mensen opgepakt, gemarteld of vermoord.