Haatzaai klacht Spong/Hammerstein afgewezen

Het gerechtshof in Den Haag heeft geoordeeld dat de beslissing van de Rotterdamse rechtbank om een aantal politici en journalisten niet te vervolgen voor aanzetten tot haat jegens Pim Fortuyn, terecht is geweest.

De advocaten Gerard Spong en Oscar Hammerstein hadden, namens wijlen Pim Fortuyn en de LPF, een klacht ingediend over het niet vervolgen. Volgens hen hadden de journalisten en politici zich schuldig gemaakt aan het aanzetten tot haat jegens de persoon Pim Fortuyn en zijn politieke geestverwanten.

Het hof oordeelt dat de klagers niet-ontvankelijk zijn, omdat zij geen "rechtstreeks belanghebbenden" zijn. Door zijn overlijden is het procesbelang van Pim Fortuyn komen te vervallen, aldus het hof. Tegen de beschikking van het hof kan niet in hoger beroep of cassatie worden gegaan.

Het advocatenduo Spong en Hammerstein deed een week na de moord op Fortuyn, 6 mei vorig jaar, aangifte tegen Thom De Graaf (oud-fractievoorzitter D66, die onder meer Anne Frank erbij haalde), Bas Eenhoorn (VVD-partijvoorzitter die een link legde tussen de campagnes van Fortuyn en Mussolini) en PvdA'er Rob Oudkerk (hij zou Fortuyn hebben vergeleken met Mussert).

Verder werden de columnist en tv-maker Marcel van Dam (Vara en de Volkskrant), journalist Matty Verkamman (Trouw, hij omschreef Fortuyn als een man met de intelligentie van Hitler en de charme van Heinrich Himmler), journalist Peter Storm (De Socialist, hij noemde Fortuyn een fascistisch kopstuk), de hele redactie van NRC Handelsblad (stelde in een hoofdredactioneel commentaar dat Fortuyn als minister-president de dodenherdenking op 4 mei nooit kon bijwonen) en een aantal personen dat verantwoordelijk is voor websites aangeklaagd.

Spong overweegt nog om naar het Europese Hof te stappen zo zei hij op Radio 3FM.