GSM Review: Samsung S300

"De Samsung S300 laat zien dat kleur niet verstopt hoeft te zijn aan de binnenkant van een telefoon. Deze Samsung telefoon is 's werelds eerste toestel met een dual kleuren-display met 256 kleuren aan de buitenkant en 65.000 kleuren aan de binnenkant. Samen met de geweldige geluidskwaliteit van 40 polyfone beltonen en de mogelijkheid tot JAVA downloads is dit toestel een ware trendsetter.", zo schrijft Samsung zelf over de S300. Het eerste wat mij zelf opvalt is de gigantische hoeveelheid spullen in het kleine doosje. Zeer goed verzorgd en zeer compleet. Datakabel, hands-free set en zelfs een tweede accu! Netjes.

Het toestel is mooi. Zonder twijfel. Strak vormgegeven in mat zilver, met glanzend zilveren accenten. Jammer wel van de erg aanwezige antenne, maar het gevolg is wel een uitstekende geluidskwaliteit bij de telefoongesprekken. Op de buitenkant van het klepje zit een klein (in zonlicht onleesbaar) schermpje dat behalve als klokje voor de meeste mensen eigenlijk nauwelijks nut heeft. Vreemd is wel dat het lampje van het scherm pas aan gaat wanneer je het klepje opent (terwijl je dan juist aan de binnenkant van het toestel gaat kijken).


Een leuk polyfoon geluidje klinkt je tegemoet wanneer je het klepje opent. Op zich leuk maar minder fijn wanneer je midden in een vergadering plots bedenkt dat je je telefoon nog op 'stil' wilt zetten en daarvoor dus eerst het klepje moet openen. Wat eigenlijk meteen opvalt is de hoeveelheid knopjes! Behalve de normale numerieke toetsen hebben we een jog-dial die met grote vingers helaas onbedienbaar is, een groen en rood hoorntje, een "C" toets, een "i" toets voor WAP, en twee toetsen om menukeuzes te bevestigen danwel te annuleren. Daarnaast hebben we nog twee kleine toetsjes aan de zijkant van het toestel.

Het scherm is relatief groot en valt vooral op door de enorm scherpe weergave. Zeer leesbaar, ook buiten, en erg kleurig. De letters bij de menu's zijn relatief klein, maar dankzij duidelijke kleuren en tekeningen is het menu zeer goed te bedienen. De duidelijke menu indeling draagt hier ook aan bij. Zodra je een telefoonnummer intoetst verandert het scherm in helder wit met grote zwarte letters. Erg goed leesbaar, zelfs wanneer je de telefoon in een carkit zou zetten die toch al snel een halve meter van je verwijderd is.


Een duidelijk minpuntje is het volume van de beltonen dat zelfs in de laagste volumestand nog steeds een tikje te hard is. Gelukkig maakt het toestel op veel andere punten weer ruimschoots goed. Instelbare achtergrondjes (screensavers), uitgebreide kalender functies, vier meegeleverde leuke spellen, JAVA mogelijkheden, GPRS, en nog veel meer maken het toestel tot een geweldig speeltje. Het grote scherm maakt zelfs WAPpen tot een feest en de 40(!) polyfone beltonen met digitale geluidjes zijn ook zeker niet slecht. Als zakelijk toestel springt de Samsung er niet uit. Het toestel is Tri-band en ondersteunt GPRS en belgroepen, maar het is duidelijk gericht op een andere markt: FuN!


De handleiding bestaat per taal uit 3 nette, duidelijke boekjes; leesbaar en in normaal Nederlands, Engels en Frans. Naast de normale handleiding is een gebruikshandleiding aanwezig voor WAP en EasyGPRS (voor de meegeleverde Windows software en datakabel).