Examen HAVO Wiskunde B (Life-is-party)

Eindexamens 2003Ook dit jaar kunnen FOK!kers hun verslagen over de net gemaakte examens submitten (zie voor meer info hier). Ook Life-is-party stuurde een examenverslag in.
Pfffff net klaar met Wiskunde B1,2. Nadat ik gister begonnen was met Nederlands, wat best lekker ging, begon vandaag het echte werk: Wiskunde B1,2. Nadat ik een maandje geleden 2002 1e tijdvak had gemaakt om te oefenen (8,9) en vanochtend nog het 2e tijdvak van vorig jaar (8,7), ging ik vol goede moet naar school toe om mijn examen te maken.

Vraag 1: Meetkunde.. helppuh dat is net het onderdeel waar ik niet goed in ben. Een heel raar gevormd blok waar je alles van moest berekenen, gelukkig niet de inhoud. Met pijn en moeite doorstaan, maar wel redelijk gemaakt. Vervolgens vraag 2 over exponetiele groei. Meteen een bewijs leveren..... hoe deden we dat ook al weer, als het grond tal onbekend was: 0,3 = G^7. bewijs dat G = 0,842. Naja veel opgeschreven en naar de volgende vraagjes gegaan, dat was gelukkig een piece of cake.

Waar ik de proefexamens binnen het uur afhad, zat ik nu ná vraag 2 al op 45 minuten.... Maar ik had 180 minuten dus, tijd zat. Vraag 3 ging over spitsbogen. Beetje meetkunde, beetje algebra. Was best te doen. Totdat je het oppervlakte van de spitsboog moest berekenen. hoogte was 5,20. diameter van de hele boog 6. maar hoe dan dat BEREKEN? toch maar geteld kwam op 38,6 uit. heb ik iets. en vooral verteld wat je moest doen. maar antwoord kwam ik verder niet uit.
Laatste vraagstuk BOEM: f(x)= x*e^-x Het hele vraagstuk had je hier de afgeleide van nodig, maar die wist ik niet.......e^ heeft zichzelf als afgeleide. afgeleid van x = 1. dus dacht ik f'(x)=e^-x maar dat was hem dus niet. weer lopen klooien, niets opgeleverd. zoveel mogelijk proberen te maken en opschrijven. Vragen daaropvolgend gingen redelijk tot de laatste.

Je hebt een lijnstuk p(x)=0,25x. Wat is de maximale HORIZONTALE afstand tusen p(x) & f(x) (dat is waar de hellingen gelijk zijn, maar die kon ik niet berekenen omdat ik geen afgeleide had). In de voorgaande examens van 2002 was elke keer de vraag was is de maximale VERTICALE afstand. dat is makkie h(x)=p(x)-f(x). Ook hier weer uitgetest en veel opschreven.

Al met was ik hier toch z'n 2 uur met bezig, pffffffff en liep ik alsnog als 1e weg. Een goed gevoel zeker niet. Hij was naar mijn inziens moeilijker dan beide examens van 2002. Ondanks dat ik bij veel vraagstukken 1 vraag niet kon beantwoorden denk ik dat ik die 7,5 , die ik moest halen om een 8 te blijven staan, wel gehaald heb. Zodirect mijn uitwerkingen ophalen en controleren. En op naar morgen naar Economie 1