Woede over plan ruimen beschermde ganzen

De Dierenbescherming is boos op de Provincie Noord-Holland die een bedrijf toestemming heeft verleend om een beschermde ganzensoort in de gemeente Purmerend te mogen vergassen.

Purmerend zit al jaren met een populatie van honderden Canadese ganzen in de maag. De dieren houden zich vooral op in de wijken De Gors en Weidevenne, waar ze voor veel overlast zorgen. Vooral in het voorjaar, als er ganzenpullen zijn, zijn de vogels agressief naar voorbijgangers. Omdat de beesten op de fietspaden zitten, komen er regelmatig fietsers ten val. Oók klagen omwonenden dat ze 's nachts uit hun slaap worden gehouden door het gegak van de dieren.

De politie is de dieren ook zat. De ganzen zitten regelmatig in grote groepen op rijbanen, bijvoorbeeld op de op- en afritten van de A7 bij Weidevenne. Dat heeft al enkele malen geleid tot aanrijdingen, waarbij inmiddels tientallen ganzen het leven hebben gelaten.

De provincie heeft daarom toestemming gegeven voor het vergassen van de honderden vogels. Ook omdat alleen het ruimen van eieren uit de nesten niet voldoende zou zijn. Hoewel de Canadese gans een beschermde vogelsoort is, vindt de provincie dat het belang van de openbare veiligheid zwaarder weegt.

De Dierenbescherming stelt dat zowel de gemeente Purmerend als provincie Noord-Holland jarenlang verzuimd hebben maatregelen te treffen om de groei van de ganzenpopulatie tegen te houden. Het ruimen van de vogels nu gaat daarbij te ver. Volgens districtsinspecteur John Heppner van de Dierenbescherming is er een meer humanitaire manier, en dat is het vangen en kortwieken van de vogels. Heppner vindt het onterecht dat ook de vogelpest een argument is om de dieren te doden. ,,Want ook in dat geval moeten de ganzen vervoerd worden. Dat argument van de provincie is grote kul''.

De gemeente Purmerend zegt in een reactie ook niet blij te zijn met het ruimen van de ganzen. De gemeente wil de dieren zelf ook liever verkopen. Vandaag bespreekt het college de situatie.