Examen VWO Economie (jpschadde)

Eindexamens 2003Ook dit jaar kunnen FOK!kers hun verslagen over de net gemaakte examens submitten (zie voor meer info hier). Ook jpschadde stuurde een examenverslag in.
Economic's aren't easy!
Mjah, een verslagje typen
Het lijkt alsof heir alleen mensen van de HAVO verslagen typen, dus jpschadde neemt de taak maar eens op zich als VWOer. Gisteren (Maadag 19 mei 2003) examen Economie.

De voorbereiding
Bij ons op school, in Katwijk (jaja, dat vissersdorp dat tegenwoordig volgens de demografische gegevens een stad genoemd hoort te worden, maar een dorp wil blijven - en nee ze lopen daar niet achter! -) hebben we de methode van Memo. Dat boek is echt achterlijk. Je zou in ieder geval niet verwachten dat het een boek is voor het voortgezet onderwijs, want het is rampzalig makkelijk. Gelukkig hebben we 3 jaar lang erg moeilijke tentamens gehad, volgens de docente (die een pesthekel aan de tweede fase heeft, zoals alle leraren..) altijd op een hoger niveai dan dat het op examen was. De laatste periode voor het examen steeds examens oefenen, en dat ging steeds redelijk. Alle domeinen uit de stofomschrijving had de docente voor ons gekopieerd, 100 pagina's met punten die je maar even uit je hoofd moest leren . Aan de voorbereiding heeft het niet gelegen...

Het examen
's Ochtends had iedereen natuurlijk al Nederlands gehad, voor de E&Mleerlingen het eerste examen van ons leven (Nee er waren bij ons geen zittenblijvers). Met de auto naar school (want in de tweede fase was ik in de 4e natuurlijk blijven zitten), en lekker relaxed de examenzaal in. Nederlands was een makkie geweest, dus voor eco waren we allemaal een beetje huiverig. En nee, dat was niet voor niets! Wat een moeilijk examen! De eerste opgave begon makkelijk, en de tweede was ook om te doen.. De 3e opgave (zo'n belachelijk betoog) heb ik op het eind gemaakt en verdraaid, dat ging ook nog redelijk. Jammer dat de rest zo moeilijk was.

Lotgenoten
Thuis gekomen een vragende mama . Nou, Hoe ging het? En ze is altijd heel erg bezorgd... Ik heb haar verteld dat ik hoopte op een 4.4, en ben meteen naar de computer gelopen.. forum.fok.nl > een must natuurlijk, zeker voor examenkandidaten.. En ja hoor, ik heb 1 reactie gelezen van iemand die m niet moeilijk vond. Gelukkig klaagt iedereen en het is te hopen dat de norm wat wordt aangepast..

Nakijken
Je wilt het eigenlijk niet, maar je doet het toch maar. Ja, waarom wil je het eigenlijk niet als je verwacht dat je een 3 hebt? Het kan altijd hoger! Alle examensites overbelast, moeilijk om ergens op te komen.. examen.nu, examen.nl, havovwo.nl, cito.nl, allemaal hadden ze wel ergens een probleem. Na het uiteindelijk nagekeken te hebben verwacht ik zo'n 25 punten te hebben behaald... Als ze de minimale score aahouden moet dat geloof ik genoeg zijn, want ik had een 4.4 nodig.. Laten we maar hopen dat ook anderen genoeg hebben, maar volgens mij zijn er zat leerlingen die dit jaar op economie blijven hangen...