Examen VWO Engels (Fate_mib)

Eindexamens 2003Ook dit jaar kunnen FOK!kers hun verslagen over de net gemaakte examens submitten (zie voor meer info hier). Ook Fate_mib stuurde een examenverslag in.
"Scheikunde 1,2 nieuwe stijl, dinsdag 20 mei, half 2 tot half 5" Na deze woorden van onze conrector was er geen ontkomen meer aan. Vandaag moest en zou ik scheikunde maken. Niet dat ik slecht in scheikunde ben, maar door mijn gebrekkige voorbereiding zag ik er toch wel een beetje tegenop.

Ik kijk het examen even vlug door: Ik zou allerlei interessante scheikundige toepassingen leren over waterproof papier, over de bepaling van vitamine C in appelsap (ze hadden beter bier kunnen nemen, alhoewel uit didactisch oogpunt appelsap slimmer is), over de magnesiumwinning, over Pyriet (wattes ??!!), over een alcoholtest (ik krijg een steeds grotere hekel aan scheikunde ). En de laatste opgave betrof precies mijn gedachtes op dat moment: "No NO".

Onder het motto "begin bij het begin" begon ik aan het karwei gesteund door 2 blikjes cola-light en een door school versterkte Binas. Helaas werd mijn uitgebreide versie van de 5de druk niet toegelaten. De eerste vraag was een inkoppertje, altijd lekker om zo te beginnen. Ik zal jullie en mezelf niet vervelen door alle vragen op te noemen, als je ze wil nalezen (ik zou niet weten waarom maargoed) zijn er genoeg sites om ze op te zoeken.

Nu geldt bij ons de regel dat iedereen na een kwartier voor tijd moet blijven zitten tot het einde. En ja hoor, na 2uur en 46 minuten, 6 opgave en 2 blikjes cola verder was ik klaar. Nou heb ik dan wel geen biologie, maar je kan snappen dat ik na 2 blikjes cola, hoge nood had. De komende 14 minuten er maar een knoop inleggen dacht ik maar. Ik kon deze tijd mooi benutten om eens te overpeinzen wat ik had geleerd:
- Ik heb geleerd dat er waterproof papier bestaat.
- Ik weet hoe de stof vitamine C eruitziet.
- Ik weet dat ik 1700m^3 zeewater en 20 ton gesteente als ik +- 900 ton magnesium te krijgen.
- Pyriet is het slecht oplosbare ijzer(2)sulfide, en het is zo sterk dat het Brinkhorst niet tegenhoudt.
- Als ik betrapt wordt bij een alcoholtest van het type datamaster 2 zeg ik dat suikerpatiënt ben.
- Dat met No NO de stof stikstofmonooxide wordt bedoeld.

Voor dit examen was weinig parate kennis nodig, dit werkte in mijn voordeel, gezien mijn voorbereiding. Het belangrijkste was het inzicht en het aandeel rekensommen lag ook redelijk hoog. De reacties van mijn klasgenoten liepen nogal uiteen. De een vond het een eitje, de ander vond het ontzettend moeilijk. Hierbij moet gezegd worden dat er weinig leerlingen voortijdig de examenruimte verlieten. Dit wijst erop dat het toch niet een supermakkelijk examen was. Over het algemeen vond ik de moeilijkheid van de vragen niet supermoeilijk, maar er zaten ook weinig inkoppertjes in.

Er van uitgaande dit mijn laatste scheikunde werk is geweest kan ik niet zeggen dat scheikunde mij de afgelopen jaren gefascineerd heeft, het was voor mij NT'er een noodzakelijk kwaad. Desondanks had ik anders niet een goed excuus geweten bij een alcoholcontrole. Om maar als Cruyff te praten: "Elk nadeel heb zun voordeel".