Examen VWO dag 1 (Miguel)

Robin (Anthraxx)
Eindexamens 2003Ook dit jaar kunnen FOK!kers hun verslagen over de net gemaakte examens submitten (zie voor meer info hier). Ook Miguel stuurde een examenverslag in.
Vanochtend begon voor mij de waarschijnlijk meest gevreesde periode van een middelbare schoolganger: het eindexamen!

Ik heb vorige week zo af en toe wat gedaan, jammer genoeg mijn tjid niet echt lekker ingedeeld, waardoor een bezoekje aan de kroeg er dit weekend niet meer in zat. Na een weekend lang de vele samenvattingen van economie te hebben doorgelezen kwam ik er zondagavond achter dat ik ook best iets kon doen voor nederlands. Vooruit dan maar, ik even wat instructie materiaal doorgekeken wat ik kon verwachten, goed voor het zelfvertrouwen, maar totaal niet nodig voor het examen zelf.
Zondag nog even naar de verjaardag van mijn neefje en mijn laatste waterballonnen van de examenstunt opgemaakt

Na een goede nachtrust kwam ik om 10 voor 9 op school voor 'Nederlands Leesvaardigheid'. Het was al snel duidelijk dat ik de laatste was, want een gymlokaal vol leerlingen keek mij aan toen ik de deur opendeed en vroeg of ik goed zat.

Ik dus snel zitten en kreeg na wat instructies van de schoolleiding het werk voor me. De teksten gingen over de doodstraf en de consensus-democratie. Best aardige teksten, niet te moeilijk (hbo-nivea).
Meer open vragen dan ik had verwacht, maar ook wat inkoppertjes, dus goed te doen. Ook de samenvatting maken was goed te doen, al konden veel mensen zich moeilijk aan het maximaal toegestane aantal woorden houden.

Ik was na een dikke 2 uur klaar en ging mooi pauze houden, er zaten al meer mensen buiten (had ze helemaal niet weg horen/zien gaan, dan was ik toch best geconcentreerd) eerst wat bespreken en om 12:00 mijn klad ophalen, om 12:30 stonden de antwoorden al online, en na een vluchtige nakijk kwam ik al makkelijk boven de 6,5: de eerste voldoende was dus al binnen.

Nu nog even relaxed om 'Economie 1,2' nog goed te maken 's middags. Even wat boterhammetjes en een glas water naar binnengewerkt en ik kon er weer tegenaan.

De eerste opgave van het tentamen was goed te doen en ik ging vol vertrouwen verder, het werd echter steeds pittiger en er zaten wel wat 'instinkers' in, en soms wel erg stofspecifieke vragen. Het betoog voor de milieu-vriendelijke investering heb ik wel goed gemaakt, en de andere logisch beredeneerbare vragen waren ook niet al te moeilijk. Een voldoende is het altijd, maar een cijfer durf ik er nog niet aan te hangen. Ik had namelijk net genoeg tijd en heb dus geen antwoorden mee kunnen nemen.

Nu maar weer aan het werk voor Geschiedenis morgen, een van de tentamens waar ik toch wel tegenop zie, vooral omdat het me toch niet helemaal ligt, we gaan voor de voldoende, al is een 4,3 ook genoeg...