Examen HAVO Geschiedenis (-sum-)

Eindexamens 2003Ook dit jaar kunnen FOK!kers hun verslagen over de net gemaakte examens submitten (zie voor meer info hier). Ook -sum- stuurde een examenverslag in.
dinsdag 20 mei, 9 uur smorgens.

We kregen een vragenboekje van 2 dunne velletjes en een bronnenboekje dat ongeveer 4x zo dik was. Geen schok, was te verwachten.

Het vervelende van geschiedenis: je leert 2 onderwerpen (in dit geval SovjetUnie en Nederlandse gezagsdragers sinds WO2) van binnen en buiten (of je probeert het), je gaat het examen in met het idee dat je t weet en het begrijpt en dan krijg je dit soort vragen:
'Op die datum deden huppeldepup zus en zo. ' maar dat wist je al want DAT had je geleerd. Maar dat is de vraag helemaal niet de vraag/opdracht is steeds: 'verklaar dit'. Dit zorgde voor een tenenkrommend effect vergelijkbaar met de ergenis voor de reclame met het kleine zeurende meisje wat alleen maar kan zeggen: 'waaaaaaaaaaaaaaaaarom?'

Dit heeft het gevolg dat er gewoon geen hapklare antwoorden zijn voor geschiedenis. Je kan vragen soms op meerdere manieren opvatten, het niet eens zijn met de stelling die je moet verdedingen en vooral veel nadenken ovor hoe je iets formuleert.

De klap op de vuurpijl was toch wel dat je een opstel-vraag had waarbij je moest doen alsof je een 65-jarige oude communiste was die een brief schreef aan een blad om te klagen dat alles in de tijd van Stalin zoveel beter was dan nu in de tijd van Brezjnev en waarom. Om daarna ook nog het naschrift namens dat blad te moeten verzinnen

2,5 uur later was ik klaar en na t controleren van de antwoorden thuis verwacht ik dat ik tussen de 5,0 en 6,0 heb. Ik heb een 5,1 nodig spanning dus nog even .