FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 21 mei 2003

Uitslag UEFA-Cup finale

In een boeiende wedstrijd heeft FC Porto vanavond de UEFA-Cup in de wacht gesleept.

In de eerste helft kwam Porto al op voorsprong door in de blessuretijd te scoren. Kort na rust kopte Larsson voor Celtic de gelijkmaker binnen. Niet veel later was het Porto wat al weer op voorsprong kwam door Alenitsjev. Maar ook Porto's gejuich was van korte duur, omdat het wederom Larsson was die de Schotten terug in de race bracht.

Na de officiele speeltijd was een verlenging noodzakelijk, en daarin bleek Porto de sterkste. Scheidsrechter Lubos Michel trok in totaal 9 gele kaarten en stuurde daarmee onder andere Balde van Celtic (94') en Valente van FC Porto (120') van het veld.

FC Porto volgt als winnaar van de UEFA-Cup Feyenoord op, die de beker vorig jaar won.

Score-verloop:

Celtic 2 FC Porto 3

Derlei 45'+1 0-1
Larsson 47' 1-1
Alenitsjev 54' 1-2
Larsson 57' 2-2
Derlei 115' 2-3

Spoken in Borehamwood

In the Gate Studio in Borehamwood is nadat Sue Carpenter een mysterieuze schim gezien had, ook door andere mensen de schim gezien. Steve Oake, die het gebouw uit 1928 onderhoudt, zag het spook ook. Hij zegt: "Ik was aan het werk op de grond bij het theaterscherm, en zag een schim de doorgang tussen twee rijen stoelen oplopen, en achter twee stapels schuim die daar stonden verdwijnen. Normaal zou hij er aan de andere kant vandaan moeten komen maar dat gebeurde niet. Toen ik er heen ging om te kijken waar hij was gebleven, was er niemand te zien..."

Simon Jones, die bij de studio werkt en Dave Blake hebben een soortgelijke waarneming gedaan. Jones en Blake sluiten de boel 's nachts af. Op een nacht zag Blake een figuur uit een hoek van een zaal naar de deur lopen, en daardoor verdwijnen. Het gebouw echter was al compleet afgesloten...

Niet alleen zij, maar ook Ms Carpenter, een medewerkster, zegt dat ze een geest van een man gezien heeft die kleding uit de 20-er jaren droeg.

Oak, die open-minded is over spoken, zegt dat er waarschijnlijk twee spoken door the Gate dolen: Een make-up artiest die zelfmoord gepleegd heeft in een van de kantoren van het gebouw, en een werker die van een steiger afgevallen is in de werkplaats waar de theaterschermen gemaakt worden.

Voetbal: Uitslag UEFA-Cup finale

In een boeiende wedstrijd heeft FC Porto vanavond de UEFA-Cup in de wacht gesleept.

In de eerste helft kwam Porto al op voorsprong door in de blessuretijd te scoren. Kort na rust kopte Larsson voor Celtic de gelijkmaker binnen. Niet veel later was het Porto wat al weer op voorsprong kwam door Alenitsjev. Maar ook Porto's gejuich was van korte duur, omdat het wederom Larsson was die de Schotten terug in de race bracht.

Na de officiele speeltijd werd een verlenging noodzakelijk, en daarin bleek Porto de sterkste.

FC Porto volgt als winnaar van de UEFA-Cup Feyenoord op, die de beker vorig jaar won.


Score-verloop:


Celtic 2 FC Porto 3

Derlei 45'+1 0-1
Larsson 47' 1-1
Alenitsjev 54' 1-2
Larsson 57' 2-2
Derlei 115' 2-3


Voor meer voetbalnieuws kijk je op De FOK!voetbalmanager

Nokia geschokt om nepreclame

pven had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Je ziet het wel vaker. Een re-make van een reclame op een grappige manier. Maar Nokia is niet blij met een parodie op haar nieuwste reclame op de 3650 telefoon. Het toestel heeft de mogelijkheid om korte filmpjes op te nemen. In de nep reclame is te zien hoe een kat wordt rondgeslingerd aan een ventilator en vervolgens tegen de muur wordt gesmeten. Het filmpje besluit met de slogan: 'It's not a homevideo, it's a phonevideo.'

Nokia heeft benadrukt geschokt te zijn en benadrukt niets met deze reclame te maken te hebben. Nokia verklaarde nooit opdracht te geven voor zulke reclamecampagnes, waarin dieren-mishandeling te zien is.

Klik hier voor het filmpje.

NASA kon Columbia misschien wel redden

haarbalpasta had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De krant Florida Today heeft de hand weten te leggen op een interne studie van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA waarin staat dat ze het ruimteveer Columbia misschien nog had kunnen redden. NASA heeft tot nu toe steeds beweerd dat dat niet kon.

Het ruimteveer ontplofte boven Texas. Hierbij kwam de gehele bemanning om. Het redden van de Columbia zou wel een gewaagde operatie zijn geweest, net als die voor de redding van de bemanning van de Apollo 13 in april 1970, aldus Florida Today, dat met een lid van de onderzoekscommissie sprak. Het ruimteveer Atlantis had volgens hem op tijd kunnen starten om de bemanning van de Columbia aan boord te kunnen nemen en veilig te kunnen terugkeren naar de aarde.

De NASA heeft volgens Florida Today afgezien van inspectie van de bij de lancering van de Columbia beschadigde vleugel door militaire satellieten en door twee bemanningsleden tijdens een ruimtewandeling. De organisatie zou ervan zijn uitgegaan dat er door het losraken van een flink stuk isolatiemateriaal bij de start geen grote schade was ontstaan. Als deze zaken wel zouden zijn onderzocht, had de Atlantis de bemanning misschien kunnen redden.

Brand bij Schumi door beschadigde afsluitring

F1Crew.nl wist ons vandaag het volgende te melden:

Ferrari heeft de resultaten van hun onderzoek naar de oorzaak van de pitbrand bekend gemaakt. Afgelopen zondag was er een klein brandje tijdens de eerste pitsstop van Michael Schumacher. Het was snel geblusd.

"Tijdens de pitsstop van Rubens Barrichello in ronde 21, bleef er wat brandstof achter in de slang, die twee ronden later werd gebruikt om Schumachers auto na te vullen," liet Ferrari weten.

"Het bleek dat een rubberen afsluitring van de ontluchtingsslang was beschadigd, zodat er brandstof lekte naar de ontluchtingsslang en brand veroorzaakte, welke werd aangewakkerd door de damp uit dezelfde slang."

McLaren komt aan op Paul Ricard + foto

F1Crew.nl wist ons vandaag het volgende te melden:

Vlakbij het circuit van Paul Ricard kwam vanochtend op het vliegveld de nieuwe McLaren MP4-18 in delen aangevlogen. Trucks van McLaren stonden het vliegtuig daar op te wachten om de wagen te transporteren richting het circuit.

De nieuwe McLaren zal vandaag haar debuut maken op het circuit met test-coureur Alexander Wurz achter het stuur. De test staat voor vanmiddag gepland. Wanneer Wurz precies het Zuid-Franse circuit opgaat is nog niet bekend. Natuurlijk houden we je op de hoogte en zullen de eerste foto's ook gepubliceerd worden!

Foto's van de aankomst zijn op de website van F1Crew te bekijken.

Onbekende energiebron ontdekt

Britse wetenschappers zeggen een energiebron in een mix van water en kalium gevonden te hebben die voorheen nog niet bekend was. De onderzoeksresultaten zijn geverifiŽerd door onderzoekers aan de Bristol University. De geleverde energie is honderden keren meer dan de energie die erin gestopt wordt.

De makers van de energiecel kunnen niet precies verklaren wat er gebeurt. Door een elektrische stroom tussen twee elektrodes door een vloeistof te laten stromen, kwam er een enorme hoeveelheid warmte vrij. Volgens berekeningen gebaseerd op de kwantumtheorie, kan waterstof in een metastabiele staat verkeren dat een potentiele bron van energie bevat. De theorie suggereert dat als er elektriciteit door een mix van water en een chemische stof geleidt wordt, de extra energie in de vorm van hitte vrijkomt. De wetenschappers hebben ontdekt dat een kleine stroom elektriciteit die door een mix van water en kalium geleid wordt, een verbluffende hoeveelheid energie oplevert.
De ontdekking zal verder onderzocht worden. Als de bevindingen correct zijn en op commerciŽle schaal geproduceerd kan worden, kan de energie cel in elk huishouden toegepast worden, en gasrekeningen met 90 procent verlagen.

Eerste rondjes voor McLaren

F1Crew.nl wist ons vandaag het volgende te melden:

Alexander Wurz heeft vandaag, 12:56, de eerste ronde gereden in de MP4-18. Vlak voor de de 1 uur durende lunchpauze mocht de Oostenrijker even proeven van de nieuwe wagen van McLaren.

"We hebben net ons eerste installatie rondje gereden en ik ben erg vereerd dat ik de gene mochte zijn die de MP4-18 voor de eerste keer mocht besturen," liet Wurz weten. "Alles voelt perfect. In het eerst rondje hadden we nog geen problemen, maar ik heb ook rustig aan gereden. Dat is normaal voor een shakedown. Het is geen test, maar zoals gezegd, tot op heden nog geen problemen.

De testsessie is om 2 uur van start gegaan. Zodra we meer informatie en hebben laten we het jullie natuurlijk weten. Foto's van de test zijn onder andere bij F1Crew te bekijken

Al-Qaeda roept op tot nieuwe aanslagen

Ayman al-Zawahiri, de nummer twee van het terreurnetwerk al-Qaida van Osama bin Laden, heeft moslims opgeroepen tot tegen het westen gerichte zelfmoordaanslagen. Hij deed dit in een bandopname die vandaag door de Arabische nieuwszender al-Jazeera werd uitgezonden.

Op de band is onder meer de volgende tekst te horen:

''Val de ambassades van de Verenigde Staten, Groot-BrittanniŽ, AustraliŽ en Noorwegen aan en hun belangen, bedrijven en medewerkers. Verander de grond onder hun voeten in een hel en schop ze jullie landen uit.
Leer de les van jullie negentien broeders die Amerika met hun vliegtuigen aanvielen, in New York en Washington, waarmee zij verwoestingen hebben aangericht waarvan het nog steeds staat te duizelen.
De kruisvaarders en de joden begrijpen alleen de taal van moord en bloed. Zij kunnen alleen overtuigd worden door terugkerende lijkkisten, verwoeste belangen, brandende torens en ingestorte economieŽn. Neem de wapens op tegen jullie vijanden, de Amerikanen en de joden''
.

Al-Zawahiri richtte zich ook speciaal tot het Iraakse volk. Dat staat volgens hem niet alleen in de strijd tegen de Amerikaanse bezetting: ,,Weet dat jullie niet alleen staan in deze strijd. Jullie moedjahedienbroeders volgen de vijanden ook en liggen op de loer''. Hij halde fel uit naar Arabische landen die volgens hem de Verenigde Staten steunen: Saudi-ArabiŽ, Koeweit, Qatar, Bahrein, Jemen en JordaniŽ.

Hoe al-Jazeera aan de band is gekomen, of wanneer deze is gemaakt, is onbekend.

Rode dwerg nabij ons stelsel ontdekt

Astronomen zijn op een voorheen onbekende rode-dwerg ster in de buurt van de Aarde gestuit. "Onze nieuwe buurman is een verrassing omdat we er niet naar op zoek waren", zegt Bonnard Teegarden van de NASA. "Deze sterren hangen samen met near-earth asteroiden, wat onze grootste zorg is.", zegt Steven Pravdo, de projectleider van NASA's Near-Earth Asteroid Tracking Program.

De rode dwerg die de NASA "SO25300.5+165258" genoemd heeft, schijnt 300.000 keer zwakker dan de zon en is 1/7 van de grootte van de zon, daarom was de ster nog niet opgevallen. Een rode dwerg is een geimplodeerde ster met een groot gravitatieveld die met een enorme snelheid door het heelal raast. U.S. Naval Observatory maakt momenteel meerdere observaties om de afstand van de ster tot de aarde te bepalen.

Hennepkwekerijen geruimd op Alphens kamp

Bij een inval op een woonwagencentrum in Alphen aan den Rijn heeft de politie vandaag 13 kleine hennepkwekerijen ontmanteld. De kwekerijen bevonden zich in schuurtjes en in een onbewoonde woonwagen. Dertien bewoners die van het kweken van de hennep worden verdacht moeten de komende dagen op het politiebureau komen voor verhoor en een proces-verbaal.

Het vermoeden dat er op het kamp gekweekt werd kwam onder meer door het hoge stroomverbruik. Ook was bij het woonwagenkamp een henneplucht waargenomen. Tijdens de actie bleek dat er illegaal stroom werd afgetapt. Energiebedrijf NUON vordert de kosten van de stroom bij de verdachten terug.

De actie op het kamp verliep rustig en werd uitgevoerd door 20 politiemensen. Eťn bewoner werd enkele uren vastgehouden, omdat hij stennis schopte. Hij is na de actie weer vrijgelaten.

De ''opruimactie'' van de wietplantages is onderdeel van een grotere actie van de politie in de Alphense omgeving. Hiertoe werden de afgelopen dagen al 8 invallen gedaan op locaties in Leiderdorp, Ter Aar en Alphen aan den Rijn. In totaal werden 6 kleine kwekerijen aangetroffen in huizen en bedrijfspanden.

Steeds meer jodenhaat in Westerse wereld

Uit een gedetailleerd onderzoek van de universiteit van Tel Aviv blijkt dat het antisemitisme vorig jaar in de hele wereld ,,dramatisch'' is toegenomen. In 12 jaar tijd is de jodenhaat niet zo erg geweest als nu. De onderzoekers maken zich vooral zorgen over het feit dat antisemitische activiteiten verschuiven van totalitaire staten naar westerse democratieŽn.

Vooral in West-Europa, met name in Frankrijk, BelgiŽ en Groot-BrittanniŽ, is de agressie tegen joden toegenomen, zo staat in het rapport. In Noord-Amerika en Rusland is het aantal gewelddaden tegen joden gemiddeld gestegen, terwijl in veel Oost-Europese en Zuid-Amerikaanse landen het antisemitisme ongeveer dezelfde omvang heeft behouden.

Eťn van de oorzaken is dat de oorlog tegen Irak bij islamitische emigranten in Europa tot woede heeft geleid. Niet-islamitische extremistische groeperingen, zoals de antiglobalisten en linkse vredesactivisten, sluiten zich bij die woede aan. Zij spreken vaak van een Amerikaans-zionistisch complot, de andere 'as van het kwaad' om de wereldhegemonie te bereiken. Ook wordt de IsraŽlische politiek regelmatig op ťťn lijn gezet met die van de nazi's.

Opvallend noemen de onderzoekers dat tal van instellingen, die in de jaren negentig ten strijde trokken tegen racisme, zich nu vaak pacifistisch noemen en antizionistisch; wat eigenlijk een 'beschaafdere' aanduiding is van antisemitisme aldus de onderzoekers: ,,Maar in feite blijft het discriminatie tegen een land dat geen nationaal bestaan gegund wordt''.

In Noord-Amerika voeren anti-oorlogsgroepen onder de vlag van 'Answer' (Act now to stop war and end racism) een hetze tegen joden, met slogans als 'Eerst Jezus, nu Arafat, stop de moordenaars' en 'Stop de holocaust' (met een foto van de IsraŽlische premier Sharon).

Het rapport wijst verder op pogingen om IsraŽl en de joden te demoniseren. Zo krijgen IsraŽlische wetenschappers soms te maken met een academische boycot. In de Arabische media verschijnen regelmatig cartoons die beledigend zijn voor joden. Zowel Sharon als Bush worden vaak met Hitler vergeleken. Ook constateren de onderzoekers dat veel Arabieren en moslims volhouden dat de IsraŽlische geheime dienst, de Mossad, achter de aanslagen van 11 september zaten.

In acht moslimlanden (Pakistan, Iran, IndonesiŽ, Libanon, Marokko, Koeweit, JordaniŽ en Saudi-ArabiŽ) weigert 60% van de bevolking te geloven dat de aanslagen zijn uitgevoerd door Arabieren.

In het rapport wordt ook aandacht besteed aan het optreden van Gretta Duisenberg. Zij wordt aangehaald als ťťn van de pogingen om IsraŽl verdacht te maken. Duisenberg wilde, evenals de Amerikaanse zwarte moslimactivist Louis Farrakhan en voormalig Ku Klux Klan-leider David Duke, aantonen dat joodse belangen de agenda van de Amerikaanse buitenlandse politiek dicteren, aldus de onderzoekers.

Zenderbouwers testen nieuwe radiofrequenties

Je moet maar eens wat vaker aan je draagbare radio draaien. Waarschijnlijk kom je daar nu al, maar over een week zeker allerlei nieuwe zenders tegen of merk je dat er zenders verplaatst zijn naar een andere frequentie. Aan het eind van deze week maakt het ministerie van Economische Zaken bekend welke commerciŽle radiostations een frequentie krijgen.

Nozema en Broadcast Partners, bedrijven die zenders bouwen in Nederland, zijn echter nu al bezig de nieuwe zenders uit te testen. Zo waren Radio 538 en Noordzee FM afgelopen weekeinde al in de omgeving Roermond te horen en kon je Classic FM ontvangen in Friesland. Ook in Zeeland werd getest.

De frequenties veranderen vanwege het nieuwe Zerobase plan. In dit plan is uitgerekend welke frequenties er nog beschikbaar waren voor commerciŽle radio. Allerlei radiostations konden zich vervolgens inschrijven voor de verdeling van de frequenties. Het is dus nog helemaal niet zeker dat de bestaande stations weer in de ether komen. Uiteindelijk zullen er negen landelijke commerciŽle radiostations op de FM te horen zijn. Daarnaast komen er nog regionale stations bij en zal er ook uitgezonden worden op de middengolf.

Als alles goed gaat wordt aanstaande vrijdag bekend wie er vanaf 1 juni allemaal in de ether zullen zitten.

Saudi-ArabiŽ voorkomt Al-Qaeda aanslag

PCF had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Met de aanhouding afgelopen maandag van drie Marokkanen denkt Saudi-ArabiŽ een terroristische aanslag te hebben verijdeld, zo meldt CNN. Het trio zou lid zijn van het al-Qaeda terreurnetwerk en deel uitmaken van de cel die vorige week bomaanslagen heeft gepleegd in de Saudische hoofdstad Riyad.

De drie uit Marokko afkomstige mannen waren van plan een passagiersvliegtuig te kapen en dat te laten neerstorten op een gebouw in de Saudische stad Djeddah.

Toe de drie werden gearresteerd zouden ze op het punt hebben gestaan aan boord te gaan van een vlucht van de Saudische luchtvaartmaatschappij Saudi, van Djeddah naar Sudan. Het trio had messen en testamenten bij zich.

[Up]Blessures troef in laatste weken

Niet enkel Faber (PSV), Ono (Feyenoord) en Boussaboun (NAC Breda)kampen met blessures, ook Edwin de Graaf en Melvin Fleur van RBC, Dejan Stefanovic van Vitesse en Christian Gyan van Feyenoord zijn allen geblesseerd geraakt.

Middenvelder de Graaf liep in de warming-up voor het duel met NEC een hamstringblessure op. Voor hem is het seizoen voorbij. Verdediger Melvin Fleur heeft last van zijn hamstrings en komt mogelijk nog in de laatste wedstrijd van het seizoen in actie. Dejan Stefanovic liep een enkelblessure op in het verloren duel met FC Twente. Mogelijk is de verdediger op tijd hersteld voor het cruciale 'degradatieduel' tegen Excelsior. Verdediger Christian Gyan tenslotte heeft last van een onwillige buikspier en speelt waarschijnlijk niet meer dit seizoen.

Grote ADSL storing in heel Nederland

Ospelgezicht, Roel's Weblog, Weet_ik_veel, fastar, MrBurns, BlackBokz en Qlo0n hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het ADSL netwerk van KPN heeft vanmiddag last gehad van forse storingen. In de regio's Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Tilburg, delen van Limburg en Eindhoven was internetten in veel gevallen onmogelijk. Aan het eind van de ochtend viel de ADSL uit. Het was wel mogelijk om verbinding te maken, maar er was geen dataverkeer mogelijk.

Rond drie uur vanmiddag werkte een deel van het netwerk weer. De reden van de storing is volgens NOS Teletekst drie gebroken kabels in Zuid-Limburg. Hierdoor was er ook even geen GSM-verbinding mogelijk in deze provincie.

Het is niet voor het eerst dat KPN met problemen in zijn ADSL-netwerk kampt. De laatste grote storing was begin dit jaar. Toen waren abonnees in de regio's Utrecht, Rotterdam, Den Haag en Breda de dupe.

Oliver Bierhoff stopt

Oliver Bierhoff zal aanstaande weekend zijn laatste wedstrijd spelen, Chievo Verona zal dan tegen Juventus spelen.

Bierhoff (35) speelde 70 interlands voor de Mannschaft en scoorde daarbij 37 maal. De stevige spits had een neusje voor de goal. In eigen land kon hij het echter niet maken. Na een jaar Austria Salzburg trok hij in 1991 naar Italie. Daar speelde hij bij Ascoli, Udinese en AC Milan. Na een omzwerving kwam hij via het Franse AS Monaco, dit seizoen voor Chievo uit. Bierhoff zal nu tot het organisatiecomite van WK 2006 (Duitsland) toetreden.

Wesley Sneijder verbetert zich

Wesley Sneijder heeft zijn lopend contract verbeterd, zijn nieuwe contract zal op 1 juli ingaan en lopen tot medio 2007.

De 18-jarige middenvelder kwam pas na de winterstop bij de A-selectie. Inmiddels speelde hij echter al Champions League en maakte hij zijn debuut in Oranje.
Technisch directeur Leo Beenhakker: "Wesley Sneijder is opnieuw een groot talent uit onze eigen jeugdopleiding. Het is prachtig voor de club dat wij hem tot 2007 hebben kunnen vastleggen. In het verleden leefde nog wel eens de gedachte dat Ajax aan het opleiden was voor het buitenland. In de sterk veranderende voetbalmarkt slaagt Ajax er nu toch in talenten voor de club te behouden. Dat is een zeer positieve ontwikkeling."

Nederland zakt op wereldranglijst

Het Nederlands elftal is dankzij het 1-1 gelijkspel tegen Portugal een plaats gezakt op de FIFA wereldranglijst, Argentinie stak Nederland voorbij.

Nederland staat nu zesde. Opvallend is verder de twaalfde positie van de Italianen, toch 'het land' dat de Champions League finale speelt. Belgie staat op de zestiende plaats. Nederland zal aan een overwinning op de Wit-Russen komende maand weinig punten verdienen, zij staan op de 76e plaats. Hekkensluiter blijft Montserrat op plaats 204.

De top 10:
1 Brazilie 843
2 Spanje 784
2 Frankrijk 784
4 Duitsland 757
5 Argentinie 753
6 Nederland 746
7 Engeland 739
8 Turkije 722
9 Mexico 720
10 Verenigde Staten 715
10 Denemarken 715

Voetbal: Mido definitief weg bij Ajax

Ajax spits Mido, momenteel uitgeleend aan het Spaanse Celta de Vigo, keert volgend seizoen niet meer terug bij Ajax. De Amsterdamse club heeft dit meegedeeld aan de zaakwaarnemer van de Egyptische aanvaller. Ajax trainer Ronald Koeman en technisch directeur Leo Beenhakker menen dat er geen plaats meer is voor Mido binnen de selectie, na zijn negatieve uitlatingen over Koeman in de media.

De twintigjarige Mido maakt het seizoen af bij Celta de Vigo. Naar verluidt zou de Spaanse club interesse hebben om hem definitief over te nemen, maar de club heeft nog geen bod uitgebracht bij Ajax.

Ajax is dinsdag een contract overeengekomen met de Belgische aanvaller Tom De Mul. De 17-jarige spits komt van Germinal Beerschot Antwerpen, de club waarmee Ajax een samenwerkingsverband heeft.

Voor meer voetbalnieuws ga je naar de FOK! competitiemanager.

Voetbal: Geen alcohol in Rotterdam tijdens finale

Voorafgaand van de bekerfinale in Rotterdam op 1 juni, zal de stad worden 'drooggelegd'. Tot het begin van de wedstrijd tussen FC Utrecht en Feyenoord om 18.00 uur mag er geen alcohol worden geschonken in het centrum en in de omgeving van het stadion De Kuip.

Nog niet eerder legde de gemeente Rotterdam zo'n groot gedeelte van de stad droog. De gemeente, politie en justitie hopen hiermee te voorkomen dat een eventuele huldiging van Feyenoord als bekerwinnaar uit de hand loopt.

Mocht Feyenoord de bekerfinale als winnaar afsluiten, dan vindt de huldiging in De Kuip plaats en niet zoals gebruikelijk bij het stadhuis op de Coolsingel. In 1999 ontstonden hier bij het kampioensfeest van Feyenoord ernstige rellen.

Voor meer voetbalnieuws ga je naar de FOK! competitiemanager.

Organisatoren Songfestival vrezen t.A.T.u.

Roel's Weblog had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De organisatie van het Eurovisie Songfestival is bang dat zaterdag het optreden van het Russische duo t.A.T.u. aanstoot zal geven. De lesbische tieners hebben aangekondigd een extravagant optreden neer te zullen zetten. Kenners tippen t.A.T.u als winnaars van het festival.

Volgens ťťn van de organisatoren blijft het een familiefestival en moet voorkomen worden dat een deelnemer dit op het spel zet: "We weten niet wat ze op het podium zullen doen, met deze groep weet je het nooit. We houden een opname van de repetities achter de hand, als het moet kunnen we altijd naar die overschakelen."

De twee Russische zangeressen hebben aangegeven dat ze zullen gaan trouwen als ze het Eurovisie Songfestival winnen. Ze doen mee met het stevige gitaarnummmer 'Ne Ver, Ne Bojsia, Ne Prosi', wat 'Geloof niet, wees niet bang en vraag niet' betekent.

Hond en hardloper door vrouw doodgereden

Dinsdagavond heeft een 28-jarige automobiliste in Tilburg een 48-jarige trimmer en zijn vijf jaar oude herdershond doodgereden.

De politie spreekt het vermoeden uit dat de Tilburgse automobiliste de macht over het stuur kwijt raakte. Volgens de politie kwam zij slingerend aanrijden. De auto kwam eerst in de berm terecht en schoot vervolgens een fietspad op waar de auto de man en zijn hond raakte. De man was op slag dood. Ook de hond was volgens de politie niet meer te redden.

De vrouw kwam er vanaf met lichte verwondingen en is naar een ziekenhuis gebracht.

Grote fouilleeractie op Schiphol

Woensdag is de marechaussee op Schiphol een grootscheepse actie preventief fouilleren gestart. Bij de marechaussee is er informatie binnen gekomen dat er mensen op de luchthaven zouden zijn, die met wapens rondlopen. Een woordvooerder verklaarde dat het onder andere om gewapende criminelen zou gaan, die drugskoeriers proberen te beroven.

Ook vormen personen met wapens een andere dreiging, zegt hij. "Luchthavens zijn belangrijke mogelijke doelen voor terroristen." Sinds begin mei mag er op de Amsterdamse luchthaven preventief worden gefouilleerd. Dat mag echter alleen na een opdracht van de burgemeester van Haarlemmermeer. Die is verantwoordelijk voor de veiligheid op de luchthaven.

Nicole Kidman veroorzaakt rel door te roken

"Nicole Kidman geeft het slechte voorbeeld!" Dat zegt een Australisch parlementslid omdat de actrice tijdens een persconferentie op het Franse filmfestival van Cannes een sigaret opstak. "Veel van Kidmans fans zijn jonge vrouwen, waaronder een alarmerend hoog aantal nicotineverslaafden", zo zei het parlementslid uit het moederland van Kidman woensdag tegen het Australische persagentschap AAP.

De Australische Anti-Rookorganisatie staat ook op de achterste benen. Volgens hen is Kidman een 'ambassadrice van de tabaksindustrie' als ze voor het oog van de camera staat te roken. "Een rokende beroemdheid betekent miljoenenwinst", aldus de voorzitter.

Grote toename diefstallen van GSM's

De afgelopen jaren zijn diefstallen van mobiele telefoons explosief toegenomen. Vorig jaar werden naar schatting 155.000 mobieltjes verloren of gestolen. In 1998 was dat nog 80.000. Bij een kwart van de slachtoffers werd de GSM op straat met geweld afgenomen.

Ongeveer de helft van de diefstallen werd niet aangegeven bij de politie. Belbedrijven werken nog steeds niet mee aan een nieuw maar duur systeem om gestolen toestellen te blokkeren. Dat bemoeilijkt de bestrijding van de handel in gestolen mobieltjes. Politie, justitie en verzekeraars dringen al een jaar aan op maatregelen.

Staatssecretaris zingt Balkenende toe

Roel's Weblog had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Staatssecretaris Van Leeuwen van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen heeft een plaat gemaakt over premier Balkenende. De Staatssecretaris heeft 'Balkenende Blues' dinsdag aan Balkenende gepresenteerd. Eind deze week ligt de cd in de winkel. De opbrengsten gaan naar een goed doel.

Het nummer is een afscheidscadeau voor de demissionair minister-president. De staatssecretaris neemt alle instrumenten op de cd voor zijn rekening en componeerde het nummer. "Hij heeft de Balkenende Blues vorig jaar al eens gezongen tijdens een bijeenkomst van het kabinet", aldus de woordvoerster van het ministerie. "Hij werd toen begeleid door het achtergrondkoortje 'De Balkenettes' waarin onder meer staatssecretaris Schultz van Haegen (Verkeer) zat."

Puber probeerde meisje voor trein te duwen

Een 14-jarige inwoner van Purmerend zit in de cel omdat hij afgelopen maandagmorgen, bij het NS-station Purmerend-Overwhere, een meisje onder de trein probeerde te duwen.

Het slachtoffer stond bij de gesloten bomen te wachten, toen een vroeger schoolgenootje naast haar kwam staan. Deze begon hevig aan haar haren te trekken, omdat hij nog geld van het meisje zou krijgen. Na een tijdje probeerde de jongen het meisje zelfs de spoorweg op te duwen waar op dat moment een trein naderde. Het meisje wist zich echter aan de spoorboom vast te houden.

Toen de bomen weer omhoog gingen fietste het meisje hard weg, maar de jongen kwam achter haar aan en schopte haar van haar fiets af. Vervolgens sloeg en schopte hij het inmiddels op de grond gevallen slachtoffer aan alle kanten. Er kwam een man te hulp, die de jongen vast hield, waardoor het meisje weg kon fietsen.

Volgens politiewoordvoerder H. Haijen neemt justitie de zaak hoog op. ,,Als iemand op zijn veertiende in verzekerde bewaring wordt gesteld, wil dat heel wat zeggen.'' De jongen kan waarschijnlijk een aanklacht wegens poging tot doodslag tegemoet zien.

Groei van extreem rechts op VMBO scholen

Fristy, Marvin en [Baggah] hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Blanke VMBO scholieren in middelgrote steden staan steeds vaker positief tegenover het nazistische gedachtegoed. Dat schrijft Algemeen Dagblad vandaag. De krant baseert zich op een aantal deskundigen, die dit onafhankelijk van elkaar hebben gezegd. De jongeren doen dit vooral als tegenreactie op provocaties van vooral Marokkaanse medeleerlingen.

De blanken jongeren bedreigen medescholieren en brengen vernielingen aan. De jongeren onderscheiden zich met kleding van onder meer merken als Lonsdale en dr. Martins schoenen, die symbool staan voor extreem rechtse sympathieŽn.

Om hoeveel jongeren het gaat is niet precies bekend, maar volgens een dekundige betreft het "ongeorganiseerde kleinere groepen en individuen, losgeslagen wild dat met machogedrag een daad wil stellen."

'Einde aan vrijstaat Vinkenslag maken'

Met het harde ingrijpen gisteren op het woonwagenkamp de vinkenslag in Maastricht willen de burgemeester van de stad en justitie een einde maken aan de wetteloosheid die er op het kamp heerst. Volgens burgemeester G. Leers is de inval de eerste stap in het beŽindigen van de vrijstaat Vinkenslag: ''Het doel van deze actie, naast een einde maken aan strafbare en onveilige situaties, is laten zien dat we niet langer zwichten voor dreigementen en intimidaties'', aldus Leers.

De inval van gisteren, met ruim 700 man politie en ME, leverde de ontmanteling van 45 hennepkwekerijen op waar in totaal 15.000 planten groeiden. Op het kamp werden verder een flinke partij noodaggregaten, 1450 groeilampen en 1400 transformatoren in beslaggenomen en vernietigd.

Zowel burgemeester Leers als hoofdofficier van justitie J. van Eck kondigde aan dat er meer acties zullen volgens als enkele bewoners stelselmatig de wetten blijven overtreden: ,,De sfeer van wetteloosheid en bandeloosheid, van 'wij bepalen wat gebeurt', is onaanvaardbaar. Er is sprake van massale overtreding van de wet en brutale herhaling van strafbaar gedrag. We gaan een einde maken aan de vrijstaat Vinkenslag, met grote overmacht en herhaald als dat nodig is'', zegt Van Eck.

Justitie benadrukte dat de grote overmacht van politie en ME op het groootste woonwagenkamp van Nederland nodig was. Een inval met 40 agenten zonder ME om hennepplantages te ontmantelen, liep vorig jaar uit de hand. De agenten moesten rennen voor hun leven. Ook de brandweer werd in het verleden niet toegelaten om twee branden in loodsen, vermoedelijk hennepkwekerijen, te blussen. ,,Dit keer laten we zien voorbereid te zijn op alles. Het is een machtstrijd waarin de overheid niet het onderspit mŠg delven'', zei Leers.

De kampbewoners zelf zijn woedend. Willem Remmers, die misschien de nieuwe voorman van Vinkenslag wordt, zegt zich als inwoner van Vinkenslag al een tijdlang gediscrimineerd te voelen. Hij heeft een boodschap voor burgemeester Leers, die hij die 'halve Duitser uit Kerkrade' noemt. ,,Samenwerking kan-ie vergeten. Elke ambtenaar die nu nog het kamp op komt, wordt eraf gekegeld.''

Het bewonerscomitť van de Vinkenslag diende enkele jaren geleden nog een klacht in tegen de Telegraaf bij de Raad voor de Journalistiek. Volgens het comitť had de krant zich discriminerend uitgelaten over kampbewoners van de Vinkenslag. ''Wij doen alleen maar goeie dingen. Door de publicatie worden wij in een kwaad daglicht gesteld'', zo beweerde een zegsman toen. De Raad stelde De Telegraaf destijds echter in het gelijk.

Website gemeente Woerden gehackt

Octopuz had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Website gemeente WoerdenDe website van de gemeente Woerden (woerden.nl) is vanochtend gehackt. Op de website stond rond half tien alleen de tekst 'Lik mijn reet' te lezen. Wie dit gedaan heeft en hoe lang het nog gaat duren is niet bekend.

Rond kwart voor tien is de tekst door de webmaster aangepast. 'Wij doen er alles aan de website zo snel mogelijk weer online te zetten', zo staat te lezen op de site.

Einstein vindt de weg naar het internet

Sinds kort kunnen fans van Albert Einstein op het internet terecht. Op www.alberteinstein.info is een groot archief te vinden met ruim 900 documenten over de geleerde.

De website is het resultaat van een samenwerking tussen de archievendienst van de Hebreeuwse universiteit van Jerusalem en een initiatief van het Californische Institute of Technology. Het project draagt de titel "Einstein Papers Project".

Wie de site bezoekt kan gebruik maken van een gegevensbank en zoekwerktuigen die je een overzicht geven van meer dan 3.000 beelden, negenendertig documenten die verschenen in het werk "The Collected Papers of Albert Einstein", persoonlijke en officiŽle correspondentie, reisdagboeken en notities.

De inhoud van de website zal gepresenteerd worden op een tentoonstelling over Einstein in het Natuurkundig Historisch museum van New York.

LPF-Limburg stelt vragen over AEL

De Limburgse Provinciale-Statenfractie van de Lijst Pim Fortuyn (LPF) wil van het provinciebestuur weten hoe het staat tegenover de Arabisch Europese Liga (AEL). Komende vrijdagavond houdt de AEL een informatiebijeenkomst in theaterhotel Oranjerie te Roermond met de oprichter van de AEL, Dyab Abou Jahjah, en de beoogd voorzitter in Nederland, Mohammed Cheppih.

Volgens de eenmansfractie van de LPF komt de filosofie van de AEL niet overeen met het streven naar integratie van allochtonen in Limburg. De LPF wil daarom dat er maatregelen worden getroffen om het werven van leden door de AEL waar mogelijk te stoppen.

Aan welke maatregelen de eenmansfractie denkt is niet duidelijk.

De examenbeleving van Reino

Eindexamens 2003Net als in vorige jaren zijn we bij FOK! heel benieuwd daar de belevenissen van exmenkandiaten. Iedereen die aan het Centraal Schriftelijk Eindexamen meedoet is daarom ook van harte uitgenodigd een leuk stukje over een gedaan examen te schrijven. Reino deed dat ook en stopkte zijn verhaaltje in de examensubmit.
De examens zijn begonnen, en voor je het weet zijn ze weer afgelopen. Dat is een ding dat ik zeker weet en waar ik geen verdere 'bronnen'voor hoef te raadplegen. Om maar direct met het saaiste onderdeel te beginnen, wil ik een de examens tot nu toe eerst eventjes kort aan een evaluatie onderwerpen.

Het begon voor mij allemaal maandag de 19e. Het schijnt een traditie te zijn om met Nederlands van wal te steken, dus ook dit jaar was het Nederlandse werk de eerste die ons onder ogen kwam. Om eerlijk te zijn,en als iedereen eens eerlijk zou zijn, zouden we unaniem het vak en daarme het examen Nederlands niet als moeilijk willen bestempelen. Een tekst en een samenvatting valt te doen. In de praktijk was het naar mijn mening iets moeilijker dan verwacht, en dan heb ik het voornamelijk over de samenvatting. Een vage tekst waarvan we het onderwerp echt al een paar duizend keer hebben gehad. Maar dat mocht de pret niet drukken. Achteraf, als je uit de examenzaal wandelt, denk je aan een dikke voldoende, maar helaas is het bij mij meer regel dan uitzondering dat ik mezelf weer te slim inschat en het mezelf daarmee weer aardig moeilijk maak. Maar zelfs na berekening kwam het punt boven de 6 uit en dus was mijn missie voldaan. Maar verder hoorde ik dat Nederlands vrij moeilijk gevonden werd, dus hopelijk een flink aantal punter erbij...maar oke genoeg geluld over Nederlands. Economie is de volgende. Er is eigenlijk al genoeg over gezegd dus ik ga er niet meer over zeggen, behalve dat het best pittige elementen bevatte en ik me best voor kan stellen dat ze daar in Den Haag, of waar de Cito zich dan ook mag verstoppen,best eens over hun kleine hartje mogen strijken m.b.t. puntverhoging, want wie wil er nu geen rechtvaardigheid..?

OK, na 3 uur lang, 30 keer het examen te hebben gecontroleerd thuis, en telkens met de hoop dat je weer wat puntjes vergeten was,ga je dan maar weer eens even kijken wat je de dag erna ook alweer had. Hmmz, geschiedenis. Ook geen makkie. En NEE, dat werd het ook niet! Als ik ergens bezwaar tegen aan zou willen tekenen, en helaas kan dat niet want het LAKS had vandaag de deuren weer vroeg gesloten, dan was dat wel geschiendenis. Ik heb me vanochtend echt vaak afgevraagd, wie het toch telksens weer klaarspeelt om een vraag te verzinnen waarvan je de richting niet eens kunt plaatsen. Misschien ligt het aan mij, maar mijn richtingsgevoel is vrij modaal uitgesneden.... Het is gewoon soms niet te volgen, het is onduidelijk of ik had niet goed geleerd, maar ik zeg altijd maar tegen mezelf, je kunt beter even protesteren, dan het nog een keer leren! Met deze slogan wil ik het FOK!examen gebeuren verlaten...in de hoop dat we er samen iets aan kunnen doen, succes nog iedereen!

Nederlands Leesvaardigheid door Demon-X

Eindexamens 2003Net als in vorige jaren zijn we bij FOK! heel benieuwd daar de belevenissen van exmenkandiaten. Iedereen die aan het Centraal Schriftelijk Eindexamen meedoet is daarom ook van harte uitgenodigd een leuk stukje over een gedaan examen te schrijven. Demon-X deed dat ook en stopte zijn verhaaltje in de examensubmit.
M'n eerste examen ooit!
nou ja op m'n bromfietscertificaat na dan.

Zo zenuwachtig als het maar kan ga ik naar bed... ok bank dan aangezien ik anders de subs in de anime niet kan lezen. Ik zet m'n wekker om half negen zodat ik geruime tijd heb voor m'n ontbijt.

Om 7.55u word ik al wakker.... en draai me nog eens om. *Beep! Beep!* MEP! Vooruit, ik ben wakker.
Om de een of andere reden heb ik geen gevoel meer in m'n linkerarm maar dat wordt snel vervangen door een stekelige pijn in m'n rechterhand. Ik pak met m'n linkerhand wat klere en ga douchen...KOUD! de cv is weer es uitgevallen Als ik de douche uitstap om dat apparaat te resetten stoot ik me op de terugweg immens hard tegen het muurtje van de wastafel aan

Na de 's ochtendse kwelling pak ik m'n spullen bij elkaar en zet ze vast bij de brommer, M'n broer is laatst m'n verzekeringsplaatje kwijtgeraakt dus met mijn scooter die 80+ rijd kan ik al niet gaan dus leen ik maar de boxer2 van m'n broer die net de 45 haalt Ik ontbijt wat en ga m'n moeder vervelen want ik heb verder nix te doen.
Veel te vroeg vertrek ik dan maar (op aandringen van mijn moeder) met die trage bak en besluit maar es de lange route te neme en ga bij Gronsveld rechtsaf, STOM! Heb ik net die vette inval in vinkeslag gemist! *zucht* In ieder geval kom ik als eerste aan maar ik zet m'n tas nog niet neer of de volgende komen al, net zo zenuwachtig als ik ben.
Ik lul wat en ga we gaan samen mijn broer (FLaPPie HeT KoNijN) z'n brommer uitlachen terwijl ik Sander uitlach omdat mijn scoot zijn ditech eruitrijd

Een kwartier voor aanvang melden in de aula, ik krijg examennummer 0007, w00t! Na het standaard gerommel krijgen we de blaadjes en kunnen we beginnen. De tekst was makkelijk, de vragen waren duidelijk en te tijd vloog voorbij.
Viel toch best wel mee
Nog even bij de brommers napraten en op huis aan en de antwoorden gecontroleerd via een handige link van FOK!. Ik heb 33 van de 46 goed, een 7.2 dus. Niet slecht aangezien k alleen maar een 3.9 nodig had

Nou morgen Engels, makkie want ik heb maar een 2.2 nodig
Veel suc6 nog iedereen met de examens.

Het examen VWO Geschiedenis door mark_dabomb

Eindexamens 2003De uitlaatklep voor je examenstress is ook dit jaar weer het schrijven van een verslag voor de FOK!frontpage. Als jij examen hebt gedaan, daar een leuk stukje over weet te schrijven en die submit, wil het wel eens voorkomen dat wij 'm plaatsen. Net als dit stukje van mark_dabomb.
Daar zat ik dan wederom in een gymzaal vol met irritante geluiden. Een tikkende verwarmingsbuis (of zoiets) in het plafond werkte niet echt lekker mee met de concentratie. Na een kleine uitleg over de boekjes (bronnen en vragen) konden we beginnen. Gelukkig mooi op tijd! Dat was wel hard nodig ook!

Na een slijtageslag bij economie (bijna iedereen bleef tot het einde zitten) was ook dit weer een ramp. Van te voren werd gezegd dat het opstel (stelopdracht) zou gaan over de continuÔteit van Stalin en Brazjnev of juist de discontinuÔteit. Dit was volgens velen met 95% zekerheid te zeggen...niet dus...hierover verderop meer

Geschiedenis is nooit mijn meest boeiende vak geweest en ook nu kon ik me niet concentreren op de leerstof. Na eigenlijk nog bijna niks te hebben geleerd (boekjes ťťn keer vlug doorgelezen) ben ik vanochtend maar om iets over 4 opgestaan om toch nog maar wat samenvattingen door te nemen. Slecht eigenlijk maar ja, kan er niks meer aan doen. Onze leraar heeft veel stof er bij ons ingeschreeuwd (letterlijk ) en dit was vaak exact de stof uit het boek, daar had ik dus wel wat van opgestoken. Nou, de vragen over de SU leken wel goed te gaan maar na het bekijken van de uitwerkingen toch niet zo heel erg best, ongeveer de helft van de punten gehaald hiervoor. Toen kwam de stelopdracht, waarvan iedereen zei dat het niks met geschiedenis te maken had. Was in principe ook niet zo maar wel met de vaardigheden die je bij geschiedenis moet hebben. Origineel dat het Cito daar ook op inspeelt en gelukkig niet in een al te moeilijke vorm. Erg lachwekkende tekst van Karl Kautsky trouwens, wat een ramp die traktoren daar! haha
Overigens wel een beetje vreemd dat Stalin bijna niet direct genoemd is en dat terwijl velen dachten dat dat toch het belangrijkste was uit het SU boekje.

Toen kwamen we uit op de gezagsdragers in Nederland. Met een beetje logisch nadenken kwam je al een heel eind bij het bronnengedeelte. Voor de overige vragen had je wel veel kennis van het boekje nodig en daar dus ook minder punten gehaald dan bij de bronnen denk ik. Nozems kwamen wel erg vaak aan bod en daarbij ook veel over de provocerende houding van de samenleving. Jammergenoeg niet zo veel over de wederopbouw of de ontkerkelijking. Gelukkig een intikkertje van een bron (PvdA en KVP) waar ook de volle punten voor behaald zijn. Overigens erg spijtig dat er maar zo weinig cartoons in voorkwamen, als we ergens op geoefend hebben het afgelopen halfjaar is het wel op cartoons! De laatste 3 vragen heb ik niet kunnen maken omdat de tijd simpelweg op was! Vraag 14 ook niet omdat ik die niet wist Dat was zowiezo een probleem, het aantal tekst wat moest worden opgeschreven, het record bij ons is geloof ik zo'n 12 blaadjes vol!Dat is niet te doen binnen dit tijdsbestek, er zullen dus ook vast wel weer veel telefoontjes naar het LAKS zijn gegaan.

Al met al een best lang examen maar met meer tijd was het makkelijker geweest, nu heb ik mede door niet zo heel goed leren misschien iets over de 5 en als ik geluk heb een zesje. Gelukkig hoefde ik niet zo hoog te halen!

VS in alarmfase Oranje

-Mk- had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Verenigde Staten verkeren sinds gisteren in een hogere staat van alarmfase. De Amerikaanse regering heeft de staat van paraatheid laten verhogen tot code Oranje. De alarmfase werd half april nog een stap verlaagd naar geel na de succesvolle oorlog in Irak. De veiligheidsdiensten zouden nog geen concrete informatie hebben over mogelijke aanslagen, maar nemen het zekere voor het onzekere. Dit met name door de aanslagen in Riyad en Casablanca.

In New York wordt inmiddels extra gecontroleerd bij bruggen en tunnels. Het probleem is echter volgens veiligheidsfunctionarissen om discussies over samenzweringen die aan de gang zijn te scheiden van 'fantasie en grootspraak'.

Babyfoon stoort luchtverkeer

Roel's Weblog had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vliegtuigen die wilden landen op het Britse vliegveld Luton hoorden in plaats van de verkeersleiding een baby die aan het huilen was. Het gehuil van de baby kwam vanuit een woning in de buurt van het vliegveld. De babyfoon van de baby bleek verantwoordelijk voor de opmerkelijke situatie.

De mensen van het vliegveld hadden twaalf uur nodig om er achter te komen dat de frequentie waarop de babyfoon van baby Freya eenzelfde golflengte gebruikte als die door de verkeerstoren wordt gebruikt. Het gehuil van Freya zou geen gevaarlijke situaties hebben opgeleverd, piloten kunnen naar andere frequenties overschakelen.

'Flitsen' verleden tijd

Binnenkort wordt het, door automobilisten alom gehate, 'flitsen' door de politie afgeschaft. Slecht nieuws voor de coureurs onder ons echter, de politie gaat 'flitsen' met nieuwe digitale apparatuur waardoor er geen lichtflits meer nodig is. De nieuwe methode betekent ook dat de acceptgiro van het Centraal Justitieel Incasso Bureau sneller in de bus ligt.

Over drie jaar verwacht de politie helemaal te zijn overgestapt op de nieuwe apparatuur. Doordat de nieuwe apparatuur niet meer werkt met filmcamera's merkt de hardrijder niet eens meer dat hij op de bon gaat. De gegevens gaan rechtstreeks naar de computer. De tussenfase van het wachten op het ontwikkelen van film wordt hiermee compleet overgeslagen.

Dat er niet meer wordt 'geflitst' komt voor de politie erbij als leuke bijkomstigheid. Het zou de verkeersveiligheid verbeteren. Met het huidige systeem komt het nog regelmatig voor dat bestuurders schrikken van de flits en zodoende hard op de rem trappen.

Debat beveiliging Fortuyn opnieuw uitgesteld

PIM4EVER had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het debat over de beveiliging van Pim Fortuyn, naar aanleiding van het rapport van de commissie-Van den Haak, is opnieuw uitgesteld. De LPF is woedend over het gebrek aan steun van bijna alle politieke partijen in de Tweede Kamer om het debat deze week nog te voeren.

De LPF denkt dat het van begin af de bedoeling is geweest om de zaak uit te stellen tot niemand zich nog bekommerde om de beveiliging van Fortuyn. Ze noemt het onbegrijpelijk dat de Kamer plooit onder de druk van demissionair minister Remkes van Binnenlandse Zaken.

Saskia Noorman-Den Uyl, voorzitter van de vaste commissie Binnenlandse Zaken, noemt de kritiek op de verschillende fracties onterecht. Volgens haar is het uitstellen van het debat eerder een technisch probleem en niet zozeer een inhoudelijk. Ze vindt het dan ook weinig zin hebben om over de helft van de zaak te gaan debatteren. De Tweede Kamer stuurt nu een brief naar de regering waarin zij haar teleurstelling uitspreekt over de gang van zaken.

Gefopt door Impreza met 500 pk

psv had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Rome heeft de politie een 22-jarige jongeman opgepakt. Onder de motorkap van zijn Subaru Impreza zat een motor van 500 pk. Hiermee trok hij 's nachts op pad om eigenaars van Ferrari's en andere snelle wagens uit te dagen.

De jongeman noemde zich 'Er Murena' (de moeraal) en verwedde duizenden euro's met bestuurders van wagens met een grotere cilinderinhoud. Naar eigen zeggen heeft hij 5.000 euro in ťťn keer gewonnen. In de drie jaar dat hij aan deze illegale races deelnam heeft hij niet ťťn keer verloren.

Er Murena was duidelijk fier op zijn activiteiten. Smalend vertelde hij aan de Romeinse politie :
"De taktiek is simpel : ik ga naar zo'n muts toe en ik plaag en provoceer hem. Jij met je karretje, schaam je je niet? Negen kansen op tien liep de imbeciel in de val. Met mijn Impreza peuzel ik hen allemaal op : met 500 pk onder de motorkap haal in hen in tegen 300 kilometer per uur"

De wagen werd door de politie in beslag genomen, en de jongeman hangt een vervolging boven het hoofd voor het niet verlenen van hulp aan een persoon in gevaar, het plegen van vluchtmisdrijf na een ongeval, voor slagen en verwondingen en voor een hele lijst met verkeersovertredingen.

VS: Regering wil nieuwe kernwapens

Che_Guevara80 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De VS willen kleine nucleaire wapens gaan ontwikkelen om het internationaal terrorisme harder te gaan aanpakken. Daarvoor moet het Congres een tien jaar oud verbod op de ontwikkeling van deze wapens intrekken.

Hiertegen is door de Democraten veel verzet gerezen. Senator Carl Levin uit Michigan zegt : "Dit ondergraaft ons hele argument. We gaan roekeloos een pad in dat we aan anderen verbieden."

Van republikeinse kant echter komt het argument dat de afschrikwekkende kracht van kernwapens geheel verdwenen is. Niemand gelooft nog dat de VS daadwerkelijk massavernietigingswapens zullen inzetten. Kleinere wapens zijn geen bedreiging voor de hele bevolking zoals hun grote broers dat doen. Ze kunnen echter vooral worden ingezet tegen terroristen op onherbergzame plekken en in schurkenstaten.

Amerika wil ook verder werken aan de ontwikkeling van een nucleaire 'bunkerbuster'. Dit wapen dringt tientallen meters in de grond en kan daar bunkers en zelfs rotswanden vernietigen. De Senaat heeft inmiddels ingestemd met een budget van 15,5 miljoen dollar om de nieuwe bom, die de naam draagt van 'Robust Nucleair Earth Penetrator', te ontwikkelen.

Buiten Amerika heeft ook Rusland de technologie in huis om deze kleine kernwapens te vervaardigen. Vorige week nog kondigde Rusland aan zijn arsenaal te willen moderniseren.

Elektronische handtekening van kracht

Hiawatha en Roel's Weblog hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vanaf vandaag woensdag is een elektronische handtekening voor de wet gelijkwaardig aan een handgeschreven handtekening op papier. Dat komt omdat dan de Wet Elektronische Handtekeningen van kracht wordt waarin de Europese richtlijn is geÔmplementeerd.

Een elektronische handtekening is een unieke code die persoonsgebonden is en wordt meegestuurd met een digitaal bericht. Het bewijst dat de afzender is wie hij of zij beweert te zijn. De code bevestigt ook dat het bericht onderweg niet is veranderd. De 'certificatie dienstverlener' ofwel de 'trusted third party' (TTP) is verantwoordelijk voor de elektronische handtekening.

Meer interessante informatie is te vinden op: http://www.pkioverheid.nl

Bijtanken onbetwist

Ondanks de problemen bij de pitstops van Ferrari staat het bijtanken tijdens de races niet ter discussie. Algemeen wordt er vanuit gegaan dat er niet veel mis kan gaan bij het tanken.

Een nadeel van het afschaffen van bijtanken is ook dat er bij de start veel meer benzine in de auto's aanwezig is.
"Wanneer je bijtanken verbiedt dan stuur je wagens de baan op die meer dan 200 liter aan boord hebben en dan wordt het nog gevaarlijker", aldus Ross Brown, technisch directeur van Ferrari. Hij vond dat het allemaal nog wel meeviel: "Ik denk niet dat het probleem met de wagen van Michael gisteren het systeem van tankstops in vraag moet stellen. Het was niet eens zo erg als de brand van [Jos] Verstappen in 1994".

De voormalig motorsportbaas van BMW, oud-coureur Gerhard Berger, is ook van mening dat het tanken moet blijven. "Het is natuurlijk altijd een gevaar, maar we doen het nu al zolang en er zijn nog maar heel weinig problemen geweest. Ik denk dus niet dat we ons echt veel zorgen over de veiligheid moeten maken. Er was gisteren nooit echt gevaar en de reactie van het team toonde aan dat iedereen steeds op het gevaar voorzien is."

Bij Ferrari wil men wel uitzoeken waarom het fout ging bij de pitstop van Michael Schumacher, er is echter ook volgens hen geen reden het tanken te verbieden. Als bekend is wat er mis ging kan er ook voor gezorgd worden dat zoiets niet weer gebeurt. En daarbij blijft motorsport natuurlijk gevaarlijk. Er zijn sinds 1994 vijf gevallen geweest waarbij een wagen tijdens een tankstop vlam vatte.

Laatste reviews en specials
preview
WWE 2K20
special
Cosplay op GameForce 2019
special
Fotoverslag GameForce 2019 + Interview
special
Fun met Funda #167 - Rustig wonen in Drogteropslagen
special
Interview Nino Roos (Asterion)
special
Nieuwe bioscoopervaringen: ScreenX- en MX4D-zalen geopend
©FOK.nl e.a.