De 16 meest verrassende albums van 2016

6. 12 Xiu Xiu - Plays the Music of Twin Peaks

Xiu Xiu - Plays the Music of Twin Peaks

Xiu Xiu - Plays the Music of Twin Peaks
Xiu Xiu - Plays the Music of Twin Peaks

Vorig jaar in april verscheen op Recordstore Day het zeer indrukwekkende album Plays the Music of Twin Peaks van de experimentele Amerikaanse band Xiu Xiu. De band uit San Jose had eerder al opgetreden bij de expositie David Lynch: Between Two Worlds en was zo onder de indruk van de fraaie composities van David Lynch en Angelo Badalamenti dat ze besloten om de gehele soundtrack van de legendarische televisieserie te gaan coveren.

Xiu Xiu is een band die in meerdere opzichten te vergelijken is met cineast David Lynch. Beiden weten de toeschouwer uit te dagen, schromen niet om driftig te experimenteren in duistere regionen en je weet eigenlijk nooit waar het uiteindelijk op uit zal draaien. Jamie Stewart, Angela Seo en Shayna Dunkelman waren begin april ook te aanschouwen bij een optreden op het Rewire Festival in de Grote Kerk in Den Haag en de gelukkigen die daarbij aanwezig konden zijn waren dan ook getuige van een zeer gedenkwaardig concert.

Xiu Xiu in Den Haag
Xiu Xiu in Den Haag

De soundtrack van Angelo Badalamenti was volgens velen zijn meesterwerk en wat betreft wordt de plaat door Xiu Xiu zeker eer aangedaan. Xiu Xiu - Plays the Music of Twin Peaks is een heerlijk album voor in de late uurtjes.