De 16 meest verrassende albums van 2016

12. 06 Car Seat Headrest - Teens of Denial

Car Seat Headrest - Teens of Denial

Car Seat Headrest - Teens of Denial

Nadat we in 2015 mochten kennismaken met de lofi-kunsten van Car Seat Headrest met het album Teens of Style verscheen in mei 2016 hun indrukwekkende tweede plaat op Matador Records getiteld Teens of Denial. De band werd in 2010 door Will Toledo als een eenmansproject opgericht en bracht in de afgelopen zeven jaar al een tiental albums en twee verzamelalbums uit.

Het verschijnen van Teens of Denial ging niet zonder slag of stoot. Nadat Matador het album al had uitgebracht op vinyl en cd moest de gehele voorraad (10.000 cd’s en lp’s) uit de handel worden gehaald en worden vernietigd omdat Ric Ocasek met een rechtenclaim dreigde wegens het gebruik van een stukje tekst van hem in het nummer 'Just What I Needed / Not Just What I Needed'. Voor degenen die denken waar ze die naam ook alweer van kennen, Ocasek had ergens in de vorige eeuw een hitje met zijn band The Cars met het nummer 'Drive'. Car Seat Headrest verving het nummer door de track 'Not What I Needed' en zo kon deze plaat alsnog uitgebracht worden.

Car Seat Headrest - Teens of Denial 1
Car Seat Headrest

Net als bij de voorgaande platen kent ook Teens of Denial weer prachtige rauwe popliedjes met prachtige titels zoals 'Destroyed By Hippie Powers', '(Joe Gets Kicked Out Of School For Using) Drugs With Friends (But Says This Isn't A Problem)' en 'Connect The Dots (The Saga Of Frank Sinatra)'. Muzikaal gezien kunnen we Car Seat Headrest plaatsen in de hoek van bands als Dinosaur Jr. en Guided By Voices en laat ons op onomwonden wijze weer eens horen dat Will Toledo een melomane mastermind is waarvan we nog veel moois kunnen verwachten.