De 16 meest verrassende albums van 2016

2. 16 Gary Hoey - Dust and Bones

Gary Hoey - Dust and Bones

Gary Hoey - Dust and Bones

De kans is groot dat je nog nooit van de Amerikaanse bluesmuzikant Gary Hoey hebt gehoord. Dat is op zich wel opmerkelijk aangezien de snarenplukker uit Lowell, Massachusetts met Dust and Bones alweer toe is aan zijn twintigste langspeelplaat. Zo'n drie jaar na zijn vorige plaat Deja Blues, waarop de muzikant zich meer richtte op de traditionele kant van de bluesmuziek, laat de gitarist zich op zijn nieuwe plaat van een wat meer gevarieerde kant horen.

Gary Hoey is een gitarist die al heel wat jaren meeloopt in de scene. Zo deed hij ooit nog auditie bij de band van Ozzy Osbourne en werd hij vooral bekend door zijn reeks kerstalbums onder de noemer Ho Ho Hoey. Met Dust and Bones laat Gary Hoey vooral horen dat het genre bluesrock op zich al een breed begrip is geworden. Zo horen we duidelijk de invloeden terug van artiesten als ZZ Top ('Born To Love You'), Bryan Adams ('Dust & Bones') en Brian Setzer ('Who's Your Daddy', 'Back Up Against The Wall') en zelfs Dick Dale ('Soul Surfer') komt voorbij op deze uiterst veelzijdige plaat.

Gary Hoey
Gary Hoey

Hoogtepunten zijn echter wel het zwaar groovende eerbetoon aan de legendarische Johnny Winter getiteld 'Steamroller', dat absoluut doet denken aan het werk van de witharige gitaargod, en het fijne duet 'Coming Home' van Gary Hoey met zangeres Lita Ford (The Runaways). Samen met bassist AJ Pappas en drummer Matt Scurfield bewijst zanger, gitarist en toetsenist Gary Hoey dat je genoeg hebt aan een powertrio om een erg fijne plaat te maken die absoluut niet snel zal gaan vervelen. Vooral liefhebbers van de wat stevigere blues kan ik deze plaat zeker aanraden.