De 16 meest verrassende albums van 2016

5. 13 Ulver - ATGCLVLSSCAP

Ulver - ATGCLVLSSCAP

Ulver - ATGCLVLSSCAP

Ulver begon in 1993 als een ware folkloristische black metal band maar daar is tegenwoordig weinig tot niets meer van terug te horen. ATGCLVLSSCAP is alweer het twaalfde album van de eigenzinnige Noorse wolven en het is er eentje geworden om in te lijsten. Maar liefst 80 minuten neemt de band rondom Kristoffer Rygg ons mee op een muzikale trip door een buitenaards mooi landschap.

De twaalf tracks op ATGCLVLSSCAP zijn gebaseerd op opnames van improvisaties tijdens een tournee in februari 2014, waarna de muzikale duizendpoot Daniel O'Sullivan (Grumbling Fur, Guapo, Miasma & the Carousel of Headless Horses, Sunn O))), Æthenor, Miracle en Mothlite) met deze opnames aan de slag ging in de Oak Hill Studios in Oslo. Liefhebbers van het voorgaande werk van Ulver zullen dan ook wel de nodige elementen uit het werk van de Noorse band terughoren op deze uiterst gelaagde plaat.

Ulver - ATGCLVLSSCAP 2

ATGCLVLSSCAP is een plaat geworden die bij uitstek geschikt is om in de nachtelijke uurtjes te draaien. Voor degenen die minder bekend zijn met het huidige werk van Ulver kunnen we dit uitermate intrigerende album muzikaal gezien het beste plaatsen in de hoek van ambient soundscape artiesten zoals Brian Eno en Klaus Schulze. Zware kost voor geoefende oren dus. Slechts één track kent echte vocalen en voor de rest is het alsof je zit te luisteren naar een zwaar psychedelische soundtrack van een obscure film van lang geleden. Absoluut één van de meest verrassende platen van 2016.